Swoją historię najprawdopodobniej wziął od upodobań angielskiego korsarza, kapitana Drake'a, który żył w XVI wieku. Jego ulubionym połączeniem było zestawienie alkoholu uzyskanego z trzciny cukrowej (niedojrzewająca w beczkach wersja rumu, określana mianem tafia) z dodatkiem cytryny oraz mięty. Jednak prawdziwy drink Mojito, w formie, która obecnie jest znana, powstał nieco później. Prawdopodobnie było to na wyspie Barbados, gdy zamiast wspomnianej tafii, zaczęto dodawać do niego rum.
Obecnie drink Mojito posiada wiele przepisów i doczekał się licznych modyfikacji. Cieszy się wielką popularnością i stanowi obowiązkową pozycję w menu wielu klubów, pubów czy restauracji. Jednak, aby skosztować tego połączenia z mocnym alkoholem, nie trzeba specjalnie wybierać się do któregoś z wymienionych miejsc. Z powodzeniem można wykonać domowe Mojito i cieszyć się jego smakiem w spokoju, na ulubionym fotelu. Jak zrobić Mojito w domu? Przygotowaliśmy kilka inspiracji.
Przepis na klasyczne Mojito
Jeden z najpopularniejszych drinków na świecie został wpisany na listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Według tradycyjnej receptury może być wykonywany podczas oficjalnych zawodów barmańskich. Mojito w klasycznym wydaniu ma określoną liczbę składników i dokładnie odmierzone proporcje. Należy ściśle trzymać się tych wytycznych, aby nie zaburzyć smaku drinka i odkryć jego prawdziwe bogactwo aromatów.
SKŁADNIKI:
- 45 ml białego rumu
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 6 listków mięty
- 2 łyżeczki białego cukru trzcinowego
- woda gazowana do uzupełnienia
- pokruszony lód
WYKONANIE:
Przy użyciu muddlera listki mięty należy wymieszać (rozgnieść) z cukrem trzcinowym i sokiem z limonki w szklance. Następnie dodać do nich wodę gazowaną oraz włożyć dużo pokruszonego lodu. Na koniec wlać do środka rum i uzupełnić poziom szklanki pozostałą wodą gazowaną. Całość lekko zamieszać do połączenia składników. Gotowy drink można ozdobić listkiem mięty i plasterkiem limonki.
Jak zrobić Mojito z wódką?
Tak, jak wiele znanych drinków, również Mojito doczekało się swojej odmiany w połączeniu z wódką. Tym razem rum został zastąpiony tym mocnym alkoholem, jednak pozostałe składniki Mojito zachowane zostały z klasycznej wersji. Drink dzięki dodatkowi wódki jest bardziej wyrazisty w smaku. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią mocne połączenia i nie boją się eksperymentować z różnymi zestawieniami alkoholowymi.
Wykonanie domowego Mojito na bazie wódki jest proste i nie wymaga specjalnej wiedzy barmańskiej. Wystarczy kilka minut czasu i odrobina chęci, aby szybko wyczarować drink, który zachwyci wszystkich gości.
SKŁADNIKI:
- 50 ml wódki
- łyżka cukru trzcinowego
- sok z 1 limonki
- 2 dodatkowe ćwiartki limonki
- 10 listków świeżej mięty
- woda gazowana do uzupełnienia
- kruszony lód
WYKONANIE:
Do wysokiej szklanki należy włożyć listki mięty oraz dodatkowe dwie ćwiartki limonki. Następnie dodać kruszony lód, do połowy wysokości naczynia, wyciśnięty sok z 1 limonki i cukier trzcinowy. Wlać wódkę i uzupełnić wodą gazowaną. Gotowy drink udekorować listkiem mięty i plasterkiem limonki, po czym można go podać do wypicia.
Przepis na Mojito bezalkoholowe
Gdy już wiadomo, jak zrobić Mojito alkoholowe, mamy propozycje dla osób, które z różnych względów nie mogą lub nie chcą pić połączeń wysokoprocentowych. Mojito bez dodatku alkoholu może być idealnym rozwiązaniem na ochłodzenie w gorące dni. Jednocześnie nadal można cieszyć się wyjątkowym smakiem drinka.
Zamiast rumu lub wódki można wykorzystać Sprite lub dodać więcej wody gazowanej. Takie Mojito z dodatkiem pokruszonego lodu będzie nie tylko smaczne, ale i orzeźwiające.
SKŁADNIKI:
- 50 ml Sprite lub 7Up
- 150 ml wody gazowanej
- łyżka brązowego cukru
- sok z 1 limonki
- kilka listków mięty
- pokruszony lód.
WYKONANIE:
Do wysokiej szklanki włożyć kilka listków mięty, sok z limonki i cukier brązowy; rozgnieść miętę i wymieszać cukier z sokiem cytrynowym. Następnie dodać pokruszony lód i sprite. Całość uzupełnić wodą gazowaną i lekko zamieszać. Gotowe Mojito bezalkoholowe można podać do wypicia.