Wyraźne orzeźwienie mięty w połączeniu z intensywnym smakiem koniaku. To propozycja dla osób lubiących drinki o charakterystycznym aromacie. Świetnie sprawdzą się podczas imprez na świeżym powietrzu i przypadną do gustu najbardziej wymagającym smakoszom.
Koniak to jeden z najbardziej eleganckich alkoholi, dlatego drinki z likierem miętowym lub samą miętą i jego udziałem cieszą się dużą popularnością. Jest on francuskim rodzajem napoju alkoholowego typu brandy. Warto zaznaczyć, że koniak to nazwa przypisana tylko alkoholom wytwarzanych w okolicy miejscowości Cognac we Francji.
Chociaż jest wielu miłośników degustowania koniaku w samodzielnej postaci, drinki z koniakiem cieszą się nie mniejszym zainteresowaniem. Ten mocny alkohol sprawdzi się zarówno w lekkich, jak i mocniejszych połączeniach, w zależności od indywidualnych preferencjach smakowych.
Przepisy na drinki z koniakiem są proste w wykonaniu i mogą być przygotowane przez osoby niedoświadczone w sztuce barmańskiej. Na pewno zrobią wrażenie na gościach, którym będą serwowane.
Prosty drink – koniak z likierem miętowym
Łatwy do przygotowania, efektywnie wyglądający i o przyjemnym, orzeźwiającym smaku. Klasyczne połączenie koniaku oraz likieru miętowego zasmakuje każdemu, kto lubi miętowe zestawienia oraz gorzkawy aromat koniaku. Do jego wykonania potrzebne są tylko dwa podstawowe składniki oraz lód. Sam proces przygotowania zajmuje zaledwie kilka chwil.
SKŁADNIKI:
- 40 ml koniaku
- 10 ml likieru miętowego
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać do środka koniak oraz likier miętowy. Całość energicznie wymieszać do rozkruszenia lodu i połączenia napojów. Na koniec przelać wszystko do przygotowanego kieliszka.
Przepis na drink z koniakiem i listkami mięty
Wersja drinka z koniakiem, w którym likier miętowy zastąpiony został świeżą miętą. Aromatyczne listkizioła nadają całości wyjątkowy zapach, a w połączeniu z kostkami lodu i plasterkiem cytryny dają lekkie, rześkie zestawienie. Dla osłodzenia smaku należy dodać cukier.
SKŁADNIKI:
- 60 ml koniaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka wody
- 1 plasterek cytryny
- kilka świeżych listków mięty
- kruszony lód
WYKONANIE:
Przygotować szklankę. Listki mięty zgnieść w dłoniach i wrzucić do jej środka. Dodać łyżeczki cukru oraz wody. Następnie dolać koniak oraz pokruszony lód. Całość zamieszać kilka razy. Na wierzchu można położyć plasterek cytryny.
Przepis na French Mohito
Mohito to jeden z najbardziej znanych drinków na świecie. Orzeźwiający i lekki, cieszy się dużym zainteresowaniem w czasie wakacji. Klasyczna wersja przygotowywana jest z dodatkiem białego rumu. French Mohito to drink z koniakiem oraz miętą pieprzową. Wyglądem przypomina tradycyjny wariant tego połączenia, jednak ma bardziej wyrazisty smak.
SKŁADNIKI:
- 40 ml koniaku
- 10 ml syropu cukrowego
- połowa limonki
- 10 listków mięty pieprzowej
- woda gazowana do uzupełnienia
- kruszony lód
WYKONANIE:
Przygotować szklankę z rozszerzającym się brzegiem ku górze. Następnie należy pokroić połowę limonki i włożyć do środka szklanki. Dodać syrop cukrowy oraz wszystko razem ugnieść. Listki mięty pieprzowej można rozgnieść w dłoniach i wrzucić do pozostałych składników. Następnie wlać do szklanki koniak, wodę gazowaną i pokruszony lód. Całość wystarczy lekko zamieszać.
Przepis na Stinger
Drink z koniakiem i likierem miętowym, jednak w białej wersji. Aromatyczne i orzeźwiające połączenie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom.
SKŁADNIKI:
- 50 ml koniaku
- 20 ml białego likieru miętowego (Creme de menthe)
- kostki lodu
WYKONANIE:
Należy przygotować szklanicę barmańską i włożyć do niej kilka kostek lodu, wlać koniak i biały likier miętowy. Całość zmieszać ze sobą, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.