Na szczególną uwagę zasługuje wino wytrawne, z którego udziałem można stworzyć ciekawe połączenia smakowe. Drinki z wina wytrawnego to propozycja dla osób, które lubią wyraziste zestawienia. Można z nich wydobyć największe atuty tego alkoholu i cieszyć się wyjątkowymi aromatami.
Drinki z winem wytrawnym można podać podczas oficjalnych spotkań, jak i na prywatnych imprezach z bliskimi. Sprawdzą się jako aperitif, ale będą także smakować jako uzupełnienie obiadu lub kolacji. To także dobry sposób na odprężenie się i odpoczynek po całym dniu w pracy. Łatwe koktajle z wytrawnym winem można przygotować we własnym domu.
Sangria
Sangria to tradycyjny napój rodem z Hiszpanii. To połączenie wytrawnego, czerwonego wina z posiekanymi owocami i mocniejszym alkoholem. Sangrię, będąc na wakacjach na Półwyspie Iberyjskim czy na Majorce, można spotkać w niemalże każdym barze, klubie czy restauracji. Obecna jest także w Peru, Urugwaju i pozostałych krajach Ameryki Południowej.
Aromatyczny drink z winemmożna wykonać w zaciszu domowym, a jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Jednak przed podaniem powinien się on chłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Świetnie sprawdzi się w upalne dni, podawany po schłodzeniu, z kostkami lodu. Sangria przynosi na myśl słoneczne, hiszpańskie słońce, pozwala się zrelaksować i cieszyć chwilą.
Co ciekawe, jej receptura doczekała się kilku modyfikacji. Można spotkać Sangrię z winem musującym zamiast wina czerwonego. Dozwolone jest także przygotowywanie drinków z białym, wytrawnym winem. Warto też pamiętać, że Sangrię szykuje się w dużych karafkach (lub dzbankach), z których podawana jest gościom i przelewana do szklanek.
SKŁADNIKI:
- 100 ml mocniejszego alkoholu, np. brandy
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 330 ml wody gazowanej
- 60 ml ciepłej wody
- 4 czubate łyżeczki cukru
- 2 brzoskwinie
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- 1 banana
- szczypta cynamonu
- kostki lodu
WYKONANIE:
Z pomarańczy oraz cytryny należy wycisnąć sok do oddzielnej szklanki. Pozostałe owoce – brzoskwinie, jabłko i banan posiekać na drobne kawałki. Do dużego dzbanka należy włożyć pokrojone owoce i wlać sok z pomarańczy i cytryny. W osobnym naczyniu rozpuścić 4 czubate łyżeczki cukru z ciepłą wodą, a następnie powstały syrop wlać do dzbanka z owocami oraz dodać cynamon. Do całości dolać czerwone wytrawne wino. Następnie dzbanek powinien chłodzić się w lodówce przez ok. 2 godziny.
Po schłodzeniu należy dodać do napoju mocny alkohol, np. brandy, gazowaną wodę i dużą liczbę kostek lodu. Całość wymieszać i podać do wypicia.
Przepis na Kir
To propozycja dla zwolenników drinków z wytrawnym, białym winem. Kir został wpisany jako jedna z receptur Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) i wykonywany jest na oficjalnych zawodach barmańskich. To drink z białym winem wytrawnym oraz Creme de Cassis, czyli likierem z czarnych porzeczek, który produkowany jest we francuskiej Burgundii. Połączenie wytrawnego, lekkiego smaku wina ze słodkim aromatem porzeczek sprawia, że to idealna opcja dla osób lubiących ciekawe i wyważone zestawienia. Kir nie jest przesłodzony, ale też nie jest cierpki. Oba smaki zostały ze sobą odpowiednio zbilansowane.
SKŁADNIKI:
- 90 ml białego, wytrawnego wina
- 10 ml Creme de Cassis
WYKONANIE:
Do przygotowanego kieliszka należy wlać Creme de Cassis, a następnie uzupełnić go schłodzonym białym, wytrawnym winem.
Przepis na Calimacho
Prosty w przygotowaniu baskijski drink z wina wytrawnego połączonego z colą i kostkami lodu. Idealna propozycja dla pragnących orzeźwienia w upalne dni. Jego wykonanie zajmuje krótką chwilę dzięki czemu receptura sprawdzi się, gdy na szybko trzeba zaproszonym gościom podać coś do picia.
Warto pamiętać, aby przygotowywać drink w proporcji 1:1 – tyle samo wina wytrawnego, co coli.
SKŁADNIKI:
- wino wytrawne
- cola
- kostki lodu
Do przygotowanej szklanki włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać wino wytrawne oraz colę. Całość delikatnie zamieszać przed podaniem.