Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino wytrawne

Wino wytrawne

O tym czy wino jest wytrawne, decyduje zawartość tak zwanego cukru resztkowego. Na poziom cukru wpływa przede wszystkim poziom dojrzałości winogron oraz na jakim etapie przerwana została fermentacja wina. Wybierając dobre wino wytrawne, powinniśmy kierować się jednak nie tylko zawartością cukru. Bardzo ważnymi aspektami wpływającymi na to, jak je odbieramy, jest również jego kwasowość, cierpkość wynikająca z intensywności tanin oraz poziom alkoholu. Tu powinniśmy kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami. Wytrawne wina są częstym towarzyszem różnorakich posiłków. Lekkie, orzeźwiające, białe wina wytrawne jak Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio możemy podać do dań ze świeżych lub grillowanych warzyw, ryb, czy sosów na bazie oliwy lub śmietany. Z kolei czerwone wina wytrawne będą pasować do wielu gatunków mięs i serów, a nawet niektórych deserów. Kieliszek wytrawnego Cabernet Sauvignon może towarzyszyć nam na każdym etapie posiłku – od przystawki, aż po czekoladowy deser.

Zobacz jako Siatka Lista

407 produktów

  1. Cava Brut, Selección Montesquius
    Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...

    Wino

    Cava Brut, Selección Montesquius 750ml

    44,99 zł
  2. Cava Reserva Brut Rosé, Vilarnau
    Różowe, musujące wino z regionu Penedès w Katalonii, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Określenie „Reserva” oznacza, że dojrzewało minimum 15 miesięcy na osadzie drożdżowym. Proces ten nadaje winom większej złożoności aromatycznej i wzmacnia strukturę ...

    Wino

    Cava Reserva Brut Rosé, Vilarnau 750ml

    39,99 zł
  3. Tempranillo, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Rioja - jednym z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich Hiszpanii. Marka Solar Viejo powstała w 1937 roku w Laguardii, urokliwym miasteczku położonym w Rioja Alavesa. Winiarnia korzysta z doświadczenia lokalnych winiarzy, łącząc nowoczesną techno...

    Wino

    Tempranillo, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  4. Riesling, Winnica Pod Jabłonią
    Riesling z Winnicy Pod Jabłonią to wytrawne wino produkowane przez rodzinną winnicę Agnieszki i Adama Białachowskich, założoną w 2017 roku w Wierzchucicach, woj. kujawsko-pomorskie. Winnica rozciąga się na 4 hektarach na południowym stoku nad brzegiem Jeziora Wierzchucińskiego, około 30 km od Bydgos...

    Wino

    Riesling, Winnica Pod Jabłonią 750ml

    79,99 zł
  5. Primus, Winnica Notabene
    Primus to białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Notabene, położonej we wsi Pstrągowa w województwie podkarpackim. Winorośle uprawiane są tam na stoku o nachyleniu 15% z południową ekspozycją. Mikroklimat parceli sprzyja dojrzewania gron i utrzymaniu równowagi między świeżością smaku a koncentra...

    Wino

    Primus, Winnica Notabene 750ml

    89,99 zł
  6. Neri, Winnica Notabene
    Neri to białe, wytrawne wino produkowane w Winnicy Notabene, położonej we wsi Pstrągowa na Podkarpaciu. Winnica zlokalizowana jest na stoku o nachyleniu 15% z południową ekspozycją, co sprzyja równomiernemu dojrzewaniu gron i koncentracji aromatów w winach. Lokalny mikroklimat, z dużymi dobowymi róż...

    Wino

    Neri, Winnica Notabene 750ml

    99,99 zł
  7. Rioja Crianza, Solar Viejo
    Czerwone, wytrawne wino dojrzewające zgodnie z zasadami apelacji Rioja - minimum 12 miesięcy w beczce i kolejne miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Wino powstało w winiarni Solar Viejo, która od 1937 roku działa w Laguardii, w sercu Rioja Alavesa, jednym z trzech subregionów apelacji DO...

    Wino

    Rioja Crianza, Solar Viejo 750ml

    59,99 zł
  8. Priorat Blanc, Morlanda
    Priorat Blanc Morlanda to wytrawne, dojrzałe wino białe, pochodzące z hiszpańskiego regionu Priorat. Tamtejsze winnice słyną z ubogich w materię organiczną, łupkowych gleb zwanych „llicorella”. Podłoże oraz klimat regionu, z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, sprzyja produkcji trunków o wysokiej ko...

    Wino

    Priorat Blanc, Morlanda 750ml

    79,99 zł
  9. Link Glera Pinot Nero
    Bladoróżowa barwa. Musowanie finezyjne i trwałe. W aromacie subtelne nuty dzikich truskawek, malin, czerwonych wiśni oraz delikatna przyprawowość i kremowość. W ustach soczyste, świeże, z owocowym charakterem – maliny i jagody, z lekką mineralnością, harmonijnie wyważone, o delikatnych taninach....

    Wino

    Link Glera Pinot Nero 750ml

    79,99 zł
  10. Prosecco Extra Dry, Torresella
    Musujące wino z serca regionu Veneto, produkowane pod marką Torresella (grupa Santa Margherita). Nazwa wina pochodzi od miejscowości w pobliżu Wenecji, wokół której winnice leżą na płaskich terenach z glebami aluwialnymi. Powstaje tradycyjnie z odmiany Glera w procesie Charmata (naturalny dwutlenek ...

    Wino

    Prosecco Extra Dry, Torresella 750ml

    49,99 zł
  11. Hipster Negroamaro
    Wino o głębokiej rubinowej barwie, z aromatami dojrzałych owoców leśnych, takich jak jeżyny, śliwki i czereśnie. W smaku wyraziste, z nutami pieprzu, ziół i przypraw. Tanie taniny i średnia kwasowość zapewniają harmonijną strukturę.

    Wino

    Hipster Negroamaro 750ml

    59,99 zł
  12. Vento Di Mare Syrah
    Intensywny, purpurowo-czarny kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne fiołki i czarna porzeczka, wzbogacone o nuty lukrecji i czarnego pieprzu. W ustach pełne, zrównoważone taniny, zaokrąglone ciało i finisz z delikatną nutą przypraw i tostów.

    Wino

    Vento Di Mare Syrah 750ml

    42,99 zł
  13. Wino

    DS Merlot 750ml

    82,99 zł
  14. Vento Di Mare Nero d’Avola
    Głęboki czerwony kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne czerwone wiśnie i maliny. Na podniebieniu spójne z nosem – dominują czerwone owoce jagodowe i delikatna mineralna kwasowość. Wino średnio zbudowane, z łagodnymi taninami i owocowym finiszem.

    Wino

    Vento Di Mare Nero d’Avola 750ml

    42,99 zł
  15. Hacker Sangiovese
    Wino o głębokim rubinowym kolorze`. W aromacie dominują nuty słodkiej wiśni, czarnych owoców i fiołka, przełamane subtelną wanilią i niuansami ziemi oraz lukrecji. W ustach świeże, o wyraźnej kwasowości i dobrze zbalansowanej, średniej strukturze z aksamitnymi taninami i eleganckim finiszem....

    Wino

    Hacker Sangiovese 750ml

    74,99 zł
  16. Montresor Soave DOP Classico
    Słomkowożółty kolor z zielonkawymi i złotymi refleksami. Delikatny, owocowy aromat z nutami jabłka i kwiatów akacji. W smaku wyraziste, dobrze zbudowane, zaokrąglone, z wyraźnie słonym finiszem. Pełnię aromatów osiąga po roku leżakowania w butelce, ujawniając typowe nuty migdałów i krzemienia....

    Wino

    Montresor Soave DOP Classico 750ml

    99,99 zł
  17. The One Glera
    Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.

    Wino

    The One Glera 750ml

    79,99 zł
  18. Salcuta Feteasca Alba
    Delikatne wino z lokalnych mołdawskich winogron o jasno-słomkowej barwie. Wyczuwalne aromaty kwiatów akacji i białych owoców. Intensywny smak dojrzałych winogron z nutą wanilii w tle. W tym wyjątkowym winie dominuje rześki i świeży posmak z akcentem owoców cytrusowych. Polecane z lekkimi tradycyjnym...

    Wino

    Salcuta Feteasca Alba 750ml

    34,99 zł
  19. Salcuta Feteasca Neagra
    Wino rodzimej odmiany Feteasca Neagra jest symbolem Mołdawii. Ma rubinowy kolor z fioletowymi refleksami, o absolutnie wyjątkowym korzennym aromacie suszonych śliwek, czarnych wiśni i jeżyn. Bogaty aksamitny smak, ze szlachetnymi taninami, z czasem otwiera się ukazując owocowość wina. Feteasca Neagr...

    Wino

    Salcuta Feteasca Neagra 750ml

    34,99 zł
  20. Mtsvane Qvevri, Mtevino
    Mtsvane to endemiczna odmiana z Kachetii. Odmiana ta jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Winogrona zbierane ręcznie z 20-letniej winnicy w mikrostrefie Manavi, położonej na wysokości 600 m n.p.m. Wino ma niską zawartość SO2. Zrównoważona kwasowość i stosunkowo łagodne taniny – dobry wybór na...

    Wino

    Mtsvane Qvevri, Mtevino 750ml

    64,99 zł
  21. Regent “Sabat”, Winnica Celtica
    Czerwone wino z położonej na Dolnym Śląsku winnicy Celtica. Powstało z odmiany Regent, która dzięki swojej odporności stała się jednym z filarów nowoczesnego winiarstwa w Polsce. Wino dojrzewało w dębowych beczkach zyskując na elegancji i głębi aromatycznej. Regent “Sabat” choć produkowany u stóp gó...
  22. Regent, Winnica Celtica
    Wino powstałe z odmiany Regent produkowane przez winnicę Saint Vincent wyróżnia się harmonijnym stylem i świeżym, owocowym charakterem. Smak wina doskonale oddaje walory szczepu Regent, doskonale sprawdzającego się w chłodniejszym klimacie Europy Środkowej. Degustacja wina RegentRegent Saint Vi...

    Wino

    Regent, Winnica Celtica 750ml

    69,99 zł
na stronę

Wino wytrawne

Wina wytrawne stanowią olbrzymią większość spośród wszystkich win, które możemy dostrzec na sklepowych półkach. Są o wiele bardziej popularne niż wina półwytrawne czy wina półsłodkie – zarówno w sklepach, jak i w sektorze HoReCa. Ich szlachetny, cierpki smak jest zasługą procesu naturalnej fermentacji, podczas której cukry pochodzące z moszczu, warunkujące słodki smak wina, zamieniają się w alkohol. W przypadku wielu czerwonych win oraz niektórych białych, kolejnym etapem jest fermentacja malolaktyczna - proces, w którym bakterie mlekowe przekształcają ostrzejszy kwas jabłkowy w łagodniejszy smakowo kwas mlekowy. Dzięki temu wino staje się bardziej gładkie, mniej cierpkie i zyskuje dodatkowe aromaty.

Wina wytrawne z winogron towarzyszą nam od tysięcy lat, urozmaicając przygotowywane przez nas posiłki, rozgrzewając nas w chłodne dni, a także zachęcając nas wszystkich do stanowiącej prawdziwą ucztę dla zmysłów degustacji. W zależności od naszych upodobań i okoliczności możemy sięgnąć po wino wytrawne czerwone, wino wytrawne białe bądź wino wytrawne różowe. Trunki jednoodmianowe, jak i niezwykle interesujące kupaże, otrzymywane z uprawianych na całym świecie odmian winorośli – to wszystko wina wytrawne Lidla! Poznaj najciekawsze wina z różnych regionów winiarskiego świata, które łączą tradycyjne metody produkcji, sprawdzone techniki winifikacji i nowoczesne podejście do zagadnienia winiarstwa.

Wino wytrawne – co to znaczy?

W ten sposób zgodnie z prawem nazywamy wino, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 4 g/l (bądź 9 g/l, jeśli kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o conajmniej 2g/l od zawartości cukru). Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego pod tym względem? W tym drugim cukier może utrzymywać się na poziomie od 4 do 12 g/l lub 18 g/l w sytuacji analogicznej jak opisana powyżej. Wino wytrawne na etykietach butelek opisywane jest jako sec (wino wytrawne po francusku) secco (po włosku), seco (po hiszpańsku), dry (po angielsku) lub trocken (po niemiecku). Wytrawne wina musujące, które cechuje bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat, określane są ponadto jako brut, extra brut a nawet brut zero. Zamykając już kwestię wino wytrawne a półwytrawne, pragniemy dla jasności wspomnieć, że to drugie określane jest jako demi-sec, semi secco, semi seco lub semi dry.

Wina wytrawne charakteryzują się wyrazistym gorzkawym smakiem i doskonałą równowagą między kwasowością a owocowym bukietem (dlatego też niekiedy wina aromatyczne z tej grupy określane bywają jako wina owocowe). Nie pozostawiają one słodkiego posmaku cukru w ustach.

Białe wino wytrawne jest znane ze swojej świeżości i owocowego bukietu. Czerwone wina wytrawne natomiast charakteryzują się wyrazistymi taninami i intensywnymi aromatami ciemnych owoców.

Wino wytrawne – właściwości

Jeśli pod uwagę weźmiemy zawartość cukru w trunku, oczywiste wydaje się, że smak wina wytrawnego możemy scharakteryzować jako wyraźnie kwaskowy i często cierpki. Może w tym momencie paść pytanie, ile wino wytrawne kalorii dostarcza podczas degustacji? W 120 ml wina czerwonego znajduje się ich około 80, nieco mniej w analogicznej porcji wina białego wytrawnego. Kaloryczność wina wytrawnego zależy przede wszystkim od stężenia alkoholu oraz ilości cukru resztkowego. Uśredniając, można przyjąć, że w 100 ml wina wytrawnego jest około 68 kcal.

A zatem czy wino wytrawne tuczy? Z pewnością dla koneserów odchudzających się lub będących na diecie wino wytrawne jest najlepszym wyborem, ponieważ ze względu na stosunkowo niską wartość energetyczną ułatwia utrzymanie optymalnego w danym przypadku bilansu kalorycznego. A co, jeśli chodzi o wartości odżywcze wina wytrawnego? Musimy zaznaczyć, że wino wytrawne posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów, jeszcze mniej białka, zatem za jego wartość energetyczną odpowiada w głównej mierze alkohol. Oznacza to, że gdy chodzi o wino wytrawne – indeks glikemiczny trunku tego rodzaju może wynosić nawet 0.

Czy wino wytrawne jest zdrowe?

Jakie właściwości prozdrowotne ma wino wytrawne? Na pytanie, czy wino wytrawne jest zdrowe, wielu ekspertów odpowiada twierdząco. Oczywiście wtedy, gdy mowa o niewielkich, spożywanych regularnie porcjach. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że wino wytrawne czerwone, a także białe i różowe, choć w nieco mniejszym stopniu, jest bogate w antyoksydanty (do takiej kategorii zaliczają się polifenole). Co więcej, zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, takie jak potas, żelazo czy rybo­fla­winy. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (polifenoli) wspiera walkę z wolnymi rodnikami, które prowadzą do starzenia się komórek oraz przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych.

Degustacja wina wytrawnego może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, a niektóre badania sugerują także korzystny wpływ umiarkowanego spożycia na układ sercowo‑naczyniowy. W kontekście „wino wytrawne a cholesterol” warto wspomnieć, że polifenol resweratrol, obecny szczególnie w czerwonych winach, w badaniach laboratoryjnych wykazywał zdolność ograniczania utleniania lipidów, w tym frakcji LDL, co może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że ilości resweratrolu w winie są niewielkie, a wpływ na zdrowie zależy od wielu czynników. Z przyczyn oczywistych wino powinny ograniczać lub całkowicie wykluczać osoby, które nie mogą spożywać alkoholu. Omawiając temat „wino wytrawne a cukrzyca”, należy zawsze konsultować się z lekarzem, gdyż każdy przypadek jest indywidualny. A zatem – wino wytrawne może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, nie należy jednak nigdy upraszczać tak złożonej kwestii.

Ile procent ma wino wytrawne?

Trunki z winogron, w tym także wina wytrawne, możemy dzielić m.in. na wina stołowe oraz wina wzmacniane, takie jak Sherry, Porto, Madeira czy Marsala. Te pierwsze mają zazwyczaj zawartość alkoholu rzędu 9-15%, podczas gdy wzmacniane osiągają zwykle 17-22%. Sherry z hiszpańskiego Jerez występuje w wielu stylach, z których Fino i Manzanilla są całkowicie wytrawne. Porto z Doliny Douro kojarzy się głównie z winami słodkimi (Ruby, Tawny), ale istnieją także (choć mało znane) wytrawne wersje białe. Madeira z portugalskiej wyspy o tej samej nazwie, to kolekcja stylów od wytrawnego Sercial po słodką Malmsey. Natomiast sycylijska Marsala w wersji Vergine i Secco należy do najbardziej klasycznych przykładów wytrawnych win wzmacnianych. Wbrew pozorom tzw. wina lekko wytrawne czy delikatnie wytrawne to nie wina słabe, lecz takie, które zawierają nieco więcej cukru resztkowego, zachowując przy tym wytrawny charakter.

Wina wytrawne – rodzaje

Istnieje kilka stosowanych kryteriów podziału win. Według tego najbardziej powszechnego, opierającego się na barwie trunku, możemy wyróżnić takie rodzaje win wytrawnych jak wina czerwone wytrawne, wina białe wytrawne czy wina różowe wytrawne. Nieoficjalną, ale coraz popularniejszą kategorią są wina pomarańczowe, które w rzeczywistości są winami białymi długo macerowanymi na skórkach. Najliczniejszą pod względem koloru grupę win wytrawnych tworzą wina czerwone - otrzymywane z ciemnych odmian winorośli, których bukiet czaruje w naprawdę wielu zróżnicowanych okolicznościach. Oprócz tego trunki wytrawne możemy podzielić również ze względu na kraj i region ich pochodzenia, wykorzystane do ich produkcji odmiany winogron, kwasowość czy budowę. Pamiętajmy, że szczególną kategorię stanowią wina wytrawne musujące – takie jak francuskie wino premium Szampan z najlepszych terroir, które cechuje czystość smaku i dostojny długi finisz, hiszpańska Cava czy włoskie wino wytrawne Prosecco.

Osobnymi kategoriami win wytrawnych są m.in. wina koszerne, wina ekologiczne czy wina wzmacniane, a nawet wina bezalkoholowe.

Jakie pachną wina wytrawne?

Pośród aromatów czerwonych win można wyczuć m.in owoce takie jak wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna i śliwka, a także aromaty jagód, przyprawy w postaci pieprzu, goździków czy anyżu, nuty ziemiste, tytoniowe i grzybowe. Cenne są niuanse beczkowe – zwłaszcza wanilia, oraz zioła.

Białe szczepy winogron dają wina, w których można odkryć m.in. tropikalne aromaty mango, aromaty melona czy aromaty mandarynek. Dojrzewanie w beczkach może ponadto wzbogacić ich bukiet aromatyczny o aromaty dębu, aromaty wanilii, aromaty lukrecji i zadziorne aromaty przypraw. Oprócz tego te orzeźwiające wina cieszą zapachami kwiatów, niekiedy wyróżnia je również fascynująca mineralność.

Łączenie win wytrawnych z potrawami

Parowanie wina, czyli foodpairing, a więc łączenie win z potrawami, to jedna z największych uciech koneserów wina. To, do czego serwujemy wina wytrawne, zależy w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Istnieje jednak kilka znanych koneserom zasad foodpairingu, dzięki którym, wiedząc, jakie wino wytrawne pasuje do danej potrawy, są w stanie stworzyć niezwykle interesujące kompozycje smakowe. Zgodnie ze zwyczajem wino wytrawne czerwone łączymy najczęściej z potrawami mięsnymi, na bazie wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także serwujemy je do kaczki, gęsi czy twardych serów (deska serów to idealny dodatek do degustacji!). Wino wytrawne białe pasuje do ryb, podkreśli aromaty owoców morza, białego mięsa i zimnych przekąsek. Wino białe, zwłaszcza musujące, to doskonały wybór na letnie spotkania. Dobrze schłodzone, zachwyca świeżością, harmonijnymi smakami i kwiatowymi aromatami. Podkreślona kwasowość oraz delikatna cierpkość sprawiają, że staje się orzeźwiającą propozycją na najgorętsze dni. 

Gdy natomiast mowa o winie wytrawnym różowym, nie popełnimy błędu, serwując je do ryb, warzyw z grilla, polędwiczek wieprzowych, sałatek, kanapek, zapiekanek, mozzarelli czy tortilli. Różowe wino lubi też sery, przystawki i włoskie dania wytrawne. Pamiętajmy również, że łącząc ulubione przez nas wino z pomarańczą i aromatycznymi przyprawami korzennymi, a także osadzając je miodem, możemy przygotować przepyszny grzaniec z wytrawnego wina, idealny na chłodniejsze pory roku.

Wino wytrawne okazuje się o wiele trudniejsze do łączenia ze słodyczami i deserami niż wina słodkie. Warto nadmienić, że wino wytrawne, zwłaszcza o czerwonej barwie, bywa wykorzystywane jako baza sosów i marynat – przede wszystkim do dań mięsnych.

Wino wytrawne – jak je serwować?

Wino czerwone wytrawne najlepiej serwować w temperaturze pokojowej w kieliszkach o bardziej pękatej czaszy.Cięższe trunki najlepiej serwować w temperaturze 16–18°C. Lekkie, nawet 12–14°C. Wina białe z kolei najlepiej prezentują się w kieliszku schłodzone. Aromatyczne, dojrzewające wina schłodź to temperatury 10–12°C, musujące, nawet do 6–8°C. Niskie temperatury odpowiadają też winom różowym. Wina białe podaje się najczęściej w smukłych kieliszkach. Nadają się one również do win o różowej barwie. Wino czerwone o złożonym bukiecie najlepiej pachnie i smakuje po napowietrzaniu.

Jakie wino wytrawne wybrać?

Wino wytrawne może zostać wyprodukowane z każdego szczepu winorośli – jest to wszak naturalny produkt fermentacji moszczu winogronowego. Pewne odmiany cieszą się jednak największą popularnością wśród konsumentów i producentów. Gdy mowa o znanych szczepach czerwonych, z których powstaje dobre wino wytrawne z Lidla, koniecznie powinniśmy wskazać na odmiany takie jak: Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Pinot Noir, Sangiovese lub Grenache Noir Jeśli natomiast chodzi o szczepy winogron białe – Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc czy Riesling.

Poszukując trunku idealnego dla nas, możemy również kierować się krajem albo stawiać na regiony winiarskie. Nie bez powodu olbrzymim uznaniem cieszy się wino francuskie wytrawne, wywodzące się z regionów takich jak Bordeaux, Burgundia, Dolina Rodanu, Dolina Loary, Prowansja czy Alzacja. Nie zapominajmy oczywiście o ojczyźnie najsłynniejszego wina musującego na świecie, czyli Szampanii. W dalszej kolejności koniecznie musimy wskazać na wytrawne wina hiszpańskie, z regionów takich jak Rioja, Navarra, Galicia, Katalonia czy Kastylia La Mancha, a także na wino wytrawne z Włoch – z cenionych regionów, do których należą m.in. Veneto (Prosecco!), Dolina Aosty, Sycylia, Kampania, Apulia czy Piemont. Kraj ten ma nam ponadto do zaoferowania m.in. wina Amarone della Valpolicella, Negramaro, Lacrima czy Vermentino. Gdy mowa o Italii, na szczególną uwagę zasługuje też wino wytrawne z Toskanii. Nie zapominajmy oczywiście o wybornym winie wytrawnym czerwonym i białym z Portugalii (ze słynnego regionu Vinho Verde), Niemiec (np. z regionu Pfalz), Słowacji, Węgier oraz krajów Nowego Świata – m.in. Argentyny, Chile, Australii, Nowej Zelandii i RPA! Warto także wspomnieć o coraz bardziej cenionych polskich winach wytrawnych, szczególnie białych, które produkowane są w regionach takich jak Małopolska, Dolny Śląsk, Pomorze Zachodnie czy Ziemia Lubuska.

Skoro interesuje Cię wino wytrawne w Lidlu – zarezerwuj najlepsze trunki za pośrednictwem Winnicy Lidla! Fascynują Cię najlepsze wina do kolacji i serwowanie wina do potraw? A może szukasz wina na prezent? Dzięki platformie Winnicy Lidla zarezerwujesz najlepsze wino czerwone wytrawne z Lidla z dowolnego kraju winiarskiego na świecie. Poznaj wszystkie liczne style tego trunku!

Jeśli jednak od trunków o rubinowej barwie, pachnących ciemnymi owocami, wolisz napitki jaśniejsze i bardziej orzeźwiające – przekonaj się, jakie wino wytrawne białe Lidl może Ci polecić! Z nami bez trudu znajdziesz także najlepsze wina wytrawne na prezent, które z pewnością przypadnie do gustu bliskiej Ci osobie! Ułatwiamy dobór wina i czynimy degustacje win jeszcze bardziej olśniewającą!

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: