kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
O tym czy wino jest wytrawne, decyduje zawartość tak zwanego cukru resztkowego. Na poziom cukru wpływa przede wszystkim poziom dojrzałości winogron oraz na jakim etapie przerwana została fermentacja wina. Wybierając dobre wino wytrawne, powinniśmy kierować się jednak nie tylko zawartością cukru. Bardzo ważnymi aspektami wpływającymi na to, jak je odbieramy, jest również jego kwasowość, cierpkość wynikająca z intensywności tanin oraz poziom alkoholu. Tu powinniśmy kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami. Wytrawne wina są częstym towarzyszem różnorakich posiłków. Lekkie, orzeźwiające, białe wina wytrawne jak Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio możemy podać do dań ze świeżych lub grillowanych warzyw, ryb, czy sosów na bazie oliwy lub śmietany. Z kolei czerwone wina wytrawne będą pasować do wielu gatunków mięs i serów, a nawet niektórych deserów. Kieliszek wytrawnego Cabernet Sauvignon może towarzyszyć nam na każdym etapie posiłku – od przystawki, aż po czekoladowy deser.
Wina wytrawne stanowią olbrzymią większość spośród wszystkich win, które możemy dostrzec na sklepowych półkach. Są o wiele bardziej popularne niż wina półwytrawne czy wina półsłodkie – zarówno w sklepach, jak i w sektorze HoReCa. Ich szlachetny, cierpki smak jest zasługą procesu naturalnej fermentacji, podczas której cukry pochodzące z moszczu, warunkujące słodki smak wina, zamieniają się w alkohol. W przypadku wielu czerwonych win oraz niektórych białych, kolejnym etapem jest fermentacja malolaktyczna - proces, w którym bakterie mlekowe przekształcają ostrzejszy kwas jabłkowy w łagodniejszy smakowo kwas mlekowy. Dzięki temu wino staje się bardziej gładkie, mniej cierpkie i zyskuje dodatkowe aromaty.
Wina wytrawne z winogron towarzyszą nam od tysięcy lat, urozmaicając przygotowywane przez nas posiłki, rozgrzewając nas w chłodne dni, a także zachęcając nas wszystkich do stanowiącej prawdziwą ucztę dla zmysłów degustacji. W zależności od naszych upodobań i okoliczności możemy sięgnąć po wino wytrawne czerwone, wino wytrawne białe bądź wino wytrawne różowe. Trunki jednoodmianowe, jak i niezwykle interesujące kupaże, otrzymywane z uprawianych na całym świecie odmian winorośli – to wszystko wina wytrawne Lidla! Poznaj najciekawsze wina z różnych regionów winiarskiego świata, które łączą tradycyjne metody produkcji, sprawdzone techniki winifikacji i nowoczesne podejście do zagadnienia winiarstwa.
W ten sposób zgodnie z prawem nazywamy wino, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 4 g/l (bądź 9 g/l, jeśli kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o conajmniej 2g/l od zawartości cukru). Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego pod tym względem? W tym drugim cukier może utrzymywać się na poziomie od 4 do 12 g/l lub 18 g/l w sytuacji analogicznej jak opisana powyżej. Wino wytrawne na etykietach butelek opisywane jest jako sec (wino wytrawne po francusku) secco (po włosku), seco (po hiszpańsku), dry (po angielsku) lub trocken (po niemiecku). Wytrawne wina musujące, które cechuje bardzo wyrazisty smak i intensywny aromat, określane są ponadto jako brut, extra brut a nawet brut zero. Zamykając już kwestię wino wytrawne a półwytrawne, pragniemy dla jasności wspomnieć, że to drugie określane jest jako demi-sec, semi secco, semi seco lub semi dry.
Wina wytrawne charakteryzują się wyrazistym gorzkawym smakiem i doskonałą równowagą między kwasowością a owocowym bukietem (dlatego też niekiedy wina aromatyczne z tej grupy określane bywają jako wina owocowe). Nie pozostawiają one słodkiego posmaku cukru w ustach.
Białe wino wytrawne jest znane ze swojej świeżości i owocowego bukietu. Czerwone wina wytrawne natomiast charakteryzują się wyrazistymi taninami i intensywnymi aromatami ciemnych owoców.
Jeśli pod uwagę weźmiemy zawartość cukru w trunku, oczywiste wydaje się, że smak wina wytrawnego możemy scharakteryzować jako wyraźnie kwaskowy i często cierpki. Może w tym momencie paść pytanie, ile wino wytrawne kalorii dostarcza podczas degustacji? W 120 ml wina czerwonego znajduje się ich około 80, nieco mniej w analogicznej porcji wina białego wytrawnego. Kaloryczność wina wytrawnego zależy przede wszystkim od stężenia alkoholu oraz ilości cukru resztkowego. Uśredniając, można przyjąć, że w 100 ml wina wytrawnego jest około 68 kcal.
A zatem czy wino wytrawne tuczy? Z pewnością dla koneserów odchudzających się lub będących na diecie wino wytrawne jest najlepszym wyborem, ponieważ ze względu na stosunkowo niską wartość energetyczną ułatwia utrzymanie optymalnego w danym przypadku bilansu kalorycznego. A co, jeśli chodzi o wartości odżywcze wina wytrawnego? Musimy zaznaczyć, że wino wytrawne posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów, jeszcze mniej białka, zatem za jego wartość energetyczną odpowiada w głównej mierze alkohol. Oznacza to, że gdy chodzi o wino wytrawne – indeks glikemiczny trunku tego rodzaju może wynosić nawet 0.
Jakie właściwości prozdrowotne ma wino wytrawne? Na pytanie, czy wino wytrawne jest zdrowe, wielu ekspertów odpowiada twierdząco. Oczywiście wtedy, gdy mowa o niewielkich, spożywanych regularnie porcjach. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że wino wytrawne czerwone, a także białe i różowe, choć w nieco mniejszym stopniu, jest bogate w antyoksydanty (do takiej kategorii zaliczają się polifenole). Co więcej, zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, takie jak potas, żelazo czy ryboflawiny. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (polifenoli) wspiera walkę z wolnymi rodnikami, które prowadzą do starzenia się komórek oraz przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych.
Degustacja wina wytrawnego może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, a niektóre badania sugerują także korzystny wpływ umiarkowanego spożycia na układ sercowo‑naczyniowy. W kontekście „wino wytrawne a cholesterol” warto wspomnieć, że polifenol resweratrol, obecny szczególnie w czerwonych winach, w badaniach laboratoryjnych wykazywał zdolność ograniczania utleniania lipidów, w tym frakcji LDL, co może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że ilości resweratrolu w winie są niewielkie, a wpływ na zdrowie zależy od wielu czynników. Z przyczyn oczywistych wino powinny ograniczać lub całkowicie wykluczać osoby, które nie mogą spożywać alkoholu. Omawiając temat „wino wytrawne a cukrzyca”, należy zawsze konsultować się z lekarzem, gdyż każdy przypadek jest indywidualny. A zatem – wino wytrawne może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, nie należy jednak nigdy upraszczać tak złożonej kwestii.
Trunki z winogron, w tym także wina wytrawne, możemy dzielić m.in. na wina stołowe oraz wina wzmacniane, takie jak Sherry, Porto, Madeira czy Marsala. Te pierwsze mają zazwyczaj zawartość alkoholu rzędu 9-15%, podczas gdy wzmacniane osiągają zwykle 17-22%. Sherry z hiszpańskiego Jerez występuje w wielu stylach, z których Fino i Manzanilla są całkowicie wytrawne. Porto z Doliny Douro kojarzy się głównie z winami słodkimi (Ruby, Tawny), ale istnieją także (choć mało znane) wytrawne wersje białe. Madeira z portugalskiej wyspy o tej samej nazwie, to kolekcja stylów od wytrawnego Sercial po słodką Malmsey. Natomiast sycylijska Marsala w wersji Vergine i Secco należy do najbardziej klasycznych przykładów wytrawnych win wzmacnianych. Wbrew pozorom tzw. wina lekko wytrawne czy delikatnie wytrawne to nie wina słabe, lecz takie, które zawierają nieco więcej cukru resztkowego, zachowując przy tym wytrawny charakter.
Istnieje kilka stosowanych kryteriów podziału win. Według tego najbardziej powszechnego, opierającego się na barwie trunku, możemy wyróżnić takie rodzaje win wytrawnych jak wina czerwone wytrawne, wina białe wytrawne czy wina różowe wytrawne. Nieoficjalną, ale coraz popularniejszą kategorią są wina pomarańczowe, które w rzeczywistości są winami białymi długo macerowanymi na skórkach. Najliczniejszą pod względem koloru grupę win wytrawnych tworzą wina czerwone - otrzymywane z ciemnych odmian winorośli, których bukiet czaruje w naprawdę wielu zróżnicowanych okolicznościach. Oprócz tego trunki wytrawne możemy podzielić również ze względu na kraj i region ich pochodzenia, wykorzystane do ich produkcji odmiany winogron, kwasowość czy budowę. Pamiętajmy, że szczególną kategorię stanowią wina wytrawne musujące – takie jak francuskie wino premium Szampan z najlepszych terroir, które cechuje czystość smaku i dostojny długi finisz, hiszpańska Cava czy włoskie wino wytrawne Prosecco.
Osobnymi kategoriami win wytrawnych są m.in. wina koszerne, wina ekologiczne czy wina wzmacniane, a nawet wina bezalkoholowe.
Pośród aromatów czerwonych win można wyczuć m.in owoce takie jak wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna i śliwka, a także aromaty jagód, przyprawy w postaci pieprzu, goździków czy anyżu, nuty ziemiste, tytoniowe i grzybowe. Cenne są niuanse beczkowe – zwłaszcza wanilia, oraz zioła.
Białe szczepy winogron dają wina, w których można odkryć m.in. tropikalne aromaty mango, aromaty melona czy aromaty mandarynek. Dojrzewanie w beczkach może ponadto wzbogacić ich bukiet aromatyczny o aromaty dębu, aromaty wanilii, aromaty lukrecji i zadziorne aromaty przypraw. Oprócz tego te orzeźwiające wina cieszą zapachami kwiatów, niekiedy wyróżnia je również fascynująca mineralność.
Parowanie wina, czyli foodpairing, a więc łączenie win z potrawami, to jedna z największych uciech koneserów wina. To, do czego serwujemy wina wytrawne, zależy w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Istnieje jednak kilka znanych koneserom zasad foodpairingu, dzięki którym, wiedząc, jakie wino wytrawne pasuje do danej potrawy, są w stanie stworzyć niezwykle interesujące kompozycje smakowe. Zgodnie ze zwyczajem wino wytrawne czerwone łączymy najczęściej z potrawami mięsnymi, na bazie wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także serwujemy je do kaczki, gęsi czy twardych serów (deska serów to idealny dodatek do degustacji!). Wino wytrawne białe pasuje do ryb, podkreśli aromaty owoców morza, białego mięsa i zimnych przekąsek. Wino białe, zwłaszcza musujące, to doskonały wybór na letnie spotkania. Dobrze schłodzone, zachwyca świeżością, harmonijnymi smakami i kwiatowymi aromatami. Podkreślona kwasowość oraz delikatna cierpkość sprawiają, że staje się orzeźwiającą propozycją na najgorętsze dni.
Gdy natomiast mowa o winie wytrawnym różowym, nie popełnimy błędu, serwując je do ryb, warzyw z grilla, polędwiczek wieprzowych, sałatek, kanapek, zapiekanek, mozzarelli czy tortilli. Różowe wino lubi też sery, przystawki i włoskie dania wytrawne. Pamiętajmy również, że łącząc ulubione przez nas wino z pomarańczą i aromatycznymi przyprawami korzennymi, a także osadzając je miodem, możemy przygotować przepyszny grzaniec z wytrawnego wina, idealny na chłodniejsze pory roku.
Wino wytrawne okazuje się o wiele trudniejsze do łączenia ze słodyczami i deserami niż wina słodkie. Warto nadmienić, że wino wytrawne, zwłaszcza o czerwonej barwie, bywa wykorzystywane jako baza sosów i marynat – przede wszystkim do dań mięsnych.
Wino czerwone wytrawne najlepiej serwować w temperaturze pokojowej w kieliszkach o bardziej pękatej czaszy.Cięższe trunki najlepiej serwować w temperaturze 16–18°C. Lekkie, nawet 12–14°C. Wina białe z kolei najlepiej prezentują się w kieliszku schłodzone. Aromatyczne, dojrzewające wina schłodź to temperatury 10–12°C, musujące, nawet do 6–8°C. Niskie temperatury odpowiadają też winom różowym. Wina białe podaje się najczęściej w smukłych kieliszkach. Nadają się one również do win o różowej barwie. Wino czerwone o złożonym bukiecie najlepiej pachnie i smakuje po napowietrzaniu.
Wino wytrawne może zostać wyprodukowane z każdego szczepu winorośli – jest to wszak naturalny produkt fermentacji moszczu winogronowego. Pewne odmiany cieszą się jednak największą popularnością wśród konsumentów i producentów. Gdy mowa o znanych szczepach czerwonych, z których powstaje dobre wino wytrawne z Lidla, koniecznie powinniśmy wskazać na odmiany takie jak: Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah), Pinot Noir, Sangiovese lub Grenache Noir Jeśli natomiast chodzi o szczepy winogron białe – Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc czy Riesling.
Poszukując trunku idealnego dla nas, możemy również kierować się krajem albo stawiać na regiony winiarskie. Nie bez powodu olbrzymim uznaniem cieszy się wino francuskie wytrawne, wywodzące się z regionów takich jak Bordeaux, Burgundia, Dolina Rodanu, Dolina Loary, Prowansja czy Alzacja. Nie zapominajmy oczywiście o ojczyźnie najsłynniejszego wina musującego na świecie, czyli Szampanii. W dalszej kolejności koniecznie musimy wskazać na wytrawne wina hiszpańskie, z regionów takich jak Rioja, Navarra, Galicia, Katalonia czy Kastylia La Mancha, a także na wino wytrawne z Włoch – z cenionych regionów, do których należą m.in. Veneto (Prosecco!), Dolina Aosty, Sycylia, Kampania, Apulia czy Piemont. Kraj ten ma nam ponadto do zaoferowania m.in. wina Amarone della Valpolicella, Negramaro, Lacrima czy Vermentino. Gdy mowa o Italii, na szczególną uwagę zasługuje też wino wytrawne z Toskanii. Nie zapominajmy oczywiście o wybornym winie wytrawnym czerwonym i białym z Portugalii (ze słynnego regionu Vinho Verde), Niemiec (np. z regionu Pfalz), Słowacji, Węgier oraz krajów Nowego Świata – m.in. Argentyny, Chile, Australii, Nowej Zelandii i RPA! Warto także wspomnieć o coraz bardziej cenionych polskich winach wytrawnych, szczególnie białych, które produkowane są w regionach takich jak Małopolska, Dolny Śląsk, Pomorze Zachodnie czy Ziemia Lubuska.
Skoro interesuje Cię wino wytrawne w Lidlu – zarezerwuj najlepsze trunki za pośrednictwem Winnicy Lidla! Fascynują Cię najlepsze wina do kolacji i serwowanie wina do potraw? A może szukasz wina na prezent? Dzięki platformie Winnicy Lidla zarezerwujesz najlepsze wino czerwone wytrawne z Lidla z dowolnego kraju winiarskiego na świecie. Poznaj wszystkie liczne style tego trunku!
Jeśli jednak od trunków o rubinowej barwie, pachnących ciemnymi owocami, wolisz napitki jaśniejsze i bardziej orzeźwiające – przekonaj się, jakie wino wytrawne białe Lidl może Ci polecić! Z nami bez trudu znajdziesz także najlepsze wina wytrawne na prezent, które z pewnością przypadnie do gustu bliskiej Ci osobie! Ułatwiamy dobór wina i czynimy degustacje win jeszcze bardziej olśniewającą!