Czerwone wino wytrawne – co trzeba o nim wiedzieć?
Wiele osób zadaje sobie pytanie „jakie wino czerwone wybrać” dopiero w chwili zakupu. Kończy się to często podążaniem jedynie za ceną, która zdaniem większości jest jasnym wyznacznikiem jakości. Efekt takiego podejścia jest jednak z reguły taki, że kupiony trunek nie spełnia oczekiwań pijących. Dlatego też warto wcześniej zdobyć choć podstawowe informacje o rodzajach win i ich charakterystyce. Co trzeba wiedzieć o wytrawnych produktach o czerwonym kolorze?
Czerwone wina wytrawne – jakie są ich rodzaje?
Każdy, kto choć na chwilę przyjrzał się różnym dostępnym na rynku winom czerwonym, z pewnością zauważył, że każde z nich opisane jest konkretnym szczepem winogron, z którego zostało wytworzone. Do najpopularniejszych z nich należą:
- Cabernet Sauvignon – to jedna z najpopularniejszych odmian, uprawiana obecnie w bardzo wielu rejonach świata. Wina z tej odmiany cechuje wyższy poziom cierpkości i często podkreślona kwasowość.
- Merlot – drugi co do popularności szczep na świecie, który wyróżnia się niezwykłą wręcz uniwersalnością. Wina z Merlot są zwykle delikatniejsze od Cabernet Sauvignon.
- Shiraz – odmiana popularna w regionach o cieplejszym klimacie, daje wina ciężkie, esencjonalne, idealne do dziczyzny i wołowiny.
- Pinot Noir – ten niełatwy w uprawie szczep najpopularniejszy jest w Burgundii i wytwarza się z niego nie tylko wina, ale też Szampany. Często podawany jest do kaczki.
Ile kalorii ma czerwone wino wytrawne?
W dzisiejszych czasach trudno uciec od pytania o kaloryczność wszelkich potraw i napojów. Na szczęście jednak w tym przypadku mamy raczej dobre informacje. Co prawda czerwone wino ma kilka kalorii więcej niż białe, jednak w wersji wytrawnej z pewnością nie zaburzy żadnej diety. W 120 mililitrowym kieliszku tego trunku znajduje się około 80 kalorii. Dla porównania w winie słodkim może być ich aż o 60% więcej! Sprawdź także nasz wpis o tym, czy wino tuczy.
Wino czerwone wytrawne – jakie ma właściwości?
Tym, co z pewnością powinno zachęcać do konsumpcji czerwonego wina, są bardzo korzystne właściwości zawartych w nim substancji, takich jak m.in. procyanidiny, resweratol, antyoksydanty czy flawonoidy. Wpływają one chociażby na układ krwionośny, opóźniają starzenie, czy też poprawiają pamięć. W tym miejscu trzeba jednak podkreślić, że nawet najlepsze wino w dalszym ciągu jest napojem alkoholowym, którego nadużywanie zawsze będzie miało niekorzystny wpływ na organizm.
Do jakich potraw podawać wino czerwone?
Myśląc o potrawach, do których podaje się czerwone wino wytrawne, dość powszechnie wskazuje się przede wszystkim na dania z czerwonego mięsa – wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny. Warto jednak podkreślić, że trunki tego rodzaju sprawdzą się także w wielu innych sytuacjach. Niektóre z nich współgrać będą też z serami, drobiem, sałatkami czy warzywami. Czerwone wino zawsze można też pić samo, np. w trakcie spotkania w gronie bliskich osób. Dowiedz się więcej o sztuce dobierania wina do potraw z naszego tekstu o wine pairing.
Dobre czerwone wino wytrawne – 8 naszych propozycji
Z całą pewnością czerwone wino to bardzo ciekawy napój, który pity w rozsądnych ilościach wart jest polecenia, jako dodatek do posiłków czy sposób na uprzyjemnienie wieczoru. A które konkretnie produkty opłaca się wybrać?
- Chateau Les Graves de Cau – jest to bardzo ciekawe i mocno wytrawne mieszane wino francuskie, które doskonale będzie pasować do mocno przyprawionej wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny.
- Cabernet Sauvignon, Duck Point – czyli doskonała równowaga za rozsądną cenę. To australijskie czerwone wino z pewnością warto podać nie tylko do potraw z wołowiny czy wieprzowiny, ale także np. pizzy.
- Mencia, Rectoral de Amandi jest subtelnie cierpkie i łagodnie rozgrzewające. Dzięki stosunkowo lekkiej strukturze pasować będzie do wędlin, pasztetów, sałatek i pieczonego drobiu.
- Tannat-Merlot, Montevideo – to urugwajskie młode wino produkowane z dwóch szczepów idealnie sprawdzi się jako dodatek do posiłków. Jego zaletą jest też lekkość oraz przyjemny aromat wiśni, śliwek i tytoniu.
- Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley – jest to australijskie wino wyprodukowane ze szczepu Shiraz. Ciężkie, mocne i bardzo ciemne będzie doskonale pasować do pieczonego lub grillowanego mięsa.
- Pinot Noir Reserve „Outlook Bay” Marlborough – trunek ten dojrzewa w beczkach przez dwanaście miesięcy po to, by doskonale współgrać z potrawami z drobiu, wieprzowiny czy sałatkami. Warto polecić to mocno kwaskawe nowozelandzkie wino.
- Egri Bikavér Superior, Gál Tibor, Eger – to węgierski sposób na czerwone wino wytrawne. Ta „bycza krew” wyróżnia się sporą zawartością alkoholu – 14%, bogatym bukietem, długim posmakiem i wysoką jakością.
- Château Marojallia, Margaux – najdroższe wino w naszym zestawieniu pochodzi z Francji i powstało ze szczepów Cabernet Sauvignon i Merlot. Czuć w nim wyraźne akcenty dębu, wanilii i cedru, które są wynikiem osiemnastomiesięcznego procesu dojrzewania tego trunku. To doskonałe wino doskonale uzupełni potrawy z dziczyzny i wołowiny.
Wina czerwone wytrawne to wielkie bogactwo rodzajów, smaków i aromatów. By w pełni się nimi cieszyć, dobrze jest wybrać sprawdzone i pewne rozwiązania dostępne w naszym serwisie WinnicaLidla.pl.