Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać? 8 najlepszych typów!

Czerwone wino wytrawne – co trzeba o nim wiedzieć?

Wiele osób zadaje sobie pytanie „jakie wino czerwone wybrać” dopiero w chwili zakupu. Kończy się to często podążaniem jedynie za ceną, która zdaniem większości jest jasnym wyznacznikiem jakości. Efekt takiego podejścia jest jednak z reguły taki, że kupiony trunek nie spełnia oczekiwań pijących. Dlatego też warto wcześniej zdobyć choć podstawowe informacje o rodzajach win i ich charakterystyce. Co trzeba wiedzieć o wytrawnych produktach o czerwonym kolorze?

Czerwone wina wytrawne – jakie są ich rodzaje?

Każdy, kto choć na chwilę przyjrzał się różnym dostępnym na rynku winom czerwonym, z pewnością zauważył, że każde z nich opisane jest konkretnym szczepem winogron, z którego zostało wytworzone. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • Cabernet Sauvignon – to jedna z najpopularniejszych odmian, uprawiana obecnie w bardzo wielu rejonach świata. Wina z tej odmiany cechuje wyższy poziom cierpkości i często podkreślona kwasowość.
  • Merlot – drugi co do popularności szczep na świecie, który wyróżnia się niezwykłą wręcz uniwersalnością. Wina z Merlot są zwykle delikatniejsze od Cabernet Sauvignon.
  • Shiraz – odmiana popularna w regionach o cieplejszym klimacie, daje wina ciężkie, esencjonalne, idealne do dziczyzny i wołowiny.
  • Pinot Noirten niełatwy w uprawie szczep najpopularniejszy jest w Burgundii i wytwarza się z niego nie tylko wina, ale też Szampany. Często podawany jest do kaczki.

Ile kalorii ma czerwone wino wytrawne?

W dzisiejszych czasach trudno uciec od pytania o kaloryczność wszelkich potraw i napojów. Na szczęście jednak w tym przypadku mamy raczej dobre informacje. Co prawda czerwone wino ma kilka kalorii więcej niż białe, jednak w wersji wytrawnej z pewnością nie zaburzy żadnej diety. W 120 mililitrowym kieliszku tego trunku znajduje się około 80 kalorii. Dla porównania w winie słodkim może być ich aż o 60% więcej! Sprawdź także nasz wpis o tym, czy wino tuczy.

Wino czerwone wytrawne – jakie ma właściwości?

Tym, co z pewnością powinno zachęcać do konsumpcji czerwonego wina, są bardzo korzystne właściwości zawartych w nim substancji, takich jak m.in. procyanidiny, resweratol, antyoksydanty czy flawonoidy. Wpływają one chociażby na układ krwionośny, opóźniają starzenie, czy też poprawiają pamięć. W tym miejscu trzeba jednak podkreślić, że nawet najlepsze wino w dalszym ciągu jest napojem alkoholowym, którego nadużywanie zawsze będzie miało niekorzystny wpływ na organizm.

Do jakich potraw podawać wino czerwone?

Myśląc o potrawach, do których podaje się czerwone wino wytrawne, dość powszechnie wskazuje się przede wszystkim na dania z czerwonego mięsa – wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny. Warto jednak podkreślić, że trunki tego rodzaju sprawdzą się także w wielu innych sytuacjach. Niektóre z nich współgrać będą też z serami, drobiem, sałatkami czy warzywami. Czerwone wino zawsze można też pić samo, np. w trakcie spotkania w gronie bliskich osób. Dowiedz się więcej o sztuce dobierania wina do potraw z naszego tekstu o wine pairing.

Dobre czerwone wino wytrawne – 8 naszych propozycji

Z całą pewnością czerwone wino to bardzo ciekawy napój, który pity w rozsądnych ilościach wart jest polecenia, jako dodatek do posiłków czy sposób na uprzyjemnienie wieczoru. A które konkretnie produkty opłaca się wybrać?

  1. Château de Beau-Site – dojrzałe wino z regionu Graves (Bordeaux), którego bukiet fascynuje akcentami zapachowymi przypominającymi drewno cedru, skórę, mocno wypieczony chleb, ziarna kawy, kakao, lubczyk oraz toffi.
  2. Cabernet Sauvignon, Hess Sellect – trunek imponuje intensywnością bukietu dojrzałych owoców i dębu oraz równowagą wyrazistej struktury. To nie wymagające koneserskiego doświadczenia wino polecamy do potraw z wołowiny, soczystych hamburgerów, steków jak również sałatek z grillowanym mięsem.
  3. Rivarossa, Schiopetto - wino wyprodukowane w 90% z odmiany Merlot. W bukiecie trunku dominują nuty czereśni, dżemu wiśniowego, lukrecji, wanilii i czarnego pieprzu. Smak trunku jest aksamitnie cierpki, z wyczuwalną kwasowością i eleganckim, bardzo ciepłym alkoholem.
  4. Primitivo, Martinetti – półwytrawne wino ze słonecznej Apulii. W kieliszku trunek ma barwę intensywną z wyraźnymi purpurowymi refleksami. Pachnie aromatami dojrzałych czereśni, wiśni, jeżyn i borówki. Po chwili napowietrzania w bukiecie wina rozpoznać można również aromaty toffi, mlecznej czekolady, czarnego pieprzu i lukrecji.
  5. Shiraz Signature Collection, Spier – to wino wyprodukowane w RPA ze szczepu Shiraz. Rozgrzewając i ściągając podniebienie ukazuje prawdziwy charakter odmiany winorośli, z której powstało. W bukiecie ciemne śliwki, jeżyna, kakao, lukrecja i odrobina dymu.
  6. Pinot Noir, Matua, Marlborough – wino z chłodnego klimatu winnic Nowej Zelandii. Chłodny klimat regionu i wysokie nasłonecznienie przyczyniły się od uzyskania trunku o wysokiej kwasowości i wyrazistych aromatach. W bukiecie tego oryginalnego Pinot Noir odnaleźć można akcenty, wiśni, jeżyn, dżemu z truskawek, prochu strzelniczego i tostów.
  7. Negre dels Aspres to hiszpańskie wino wieloszczepowe. Doskonałej jakości grona i długie dojrzewanie w beczkach dało niezwykle elegancki smak owocowy połączony z silnym, słodkawym, waniliowo-karmelowym akcentem aromatycznym.
  8. Purple Angel, Montes – najdroższe wino w naszym zestawieniu pochodzi z Chile i powstało z odmiany Carménère z niewielkim dodatkiem Petit Verdot. Bukiet jest tutaj niezwykle wyraźny i elegancki, urzeka aromatami dojrzałych jagód na tle słodkich nut kwiatowych i korzennych, aromatów gorzkiej czekolady i kawy. Na podniebieniu trunek jest dobrze zbudowany, z wyraźnymi, ale gładkimi i pełnymi taninami.

Wina czerwone wytrawne to wielkie bogactwo rodzajów, smaków i aromatów. By w pełni się nimi cieszyć, dobrze jest wybrać sprawdzone i pewne rozwiązania dostępne w naszym serwisie WinnicaLidla.pl.