kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Wino
750ml
-35 zł przy min. 200 zł
Wino
750ml
Château Beau-Site to wino pochodzące z apelacji Graves w regionie Bordeaux, produkowane przez Domaines Rodrigues-Lalande. W 2012 roku firma nabyła winnicę Château Beau-Site w miejscowości Portets, położonej na lewym brzegu rzeki Garonny, na południowy wschód od miasta Bordeaux. Rodzina Rodrigues-Lalande może pochwalić się uzyskaniem najwyższego poziomu certyfikatu ochrony środowiska HVE 3 (High Environmental Value) na każdym z czterech zajmowanych obszarów. Certyfikacja ta podsumowuje zobowiązania i wymagania, które odnoszą się między innymi do bioróżnorodności, zarządzania nawozami oraz zarządzania zasobami wodnymi.
Analizując jakość Château Beau-Site, w kieliszku zauważyć warto wyraźne zabarwienie w odcieniach rubinowo-pomarańczowych. Wstępna ocena wysokiej dojrzałości wina rozpoznanej w jego wyglądzie potwierdza się podczas kolejnych faz degustacji. W nosie pojawiają się szlachetne akcenty dżemu porzeczkowego, suszonej śliwki oraz dojrzałej jeżyny. Po odpowiednim napowietrzeniu bukiet wina fascynuje akcentami zapachowymi przypominającymi drewno cedru, skórę, mocno wypieczony chleb, ziarna kawy, kakao, lubczyk oraz toffi. Szerokość wyczuwalnego spektrum aromatycznego, a właściwie samo jego rozpoznawanie, spowalnia degustację, co pozwala na uwalnianie się dodatkowych niuansów zapachowych. W ustach wino prezentuje pełnię równowagi. Wytrawny smak jest tutaj doskonale zbalansowany; wyczuwalna kwasowość równoważona jest przez cierpkie, szlachetne taniny i bardzo ciepły, dobrze zintegrowany alkohol. Bardzo długi finisz dodaje punktów w ocenie ogólnej. Wino jest już dojrzałe, choć jego struktura powinna dobrze znieść dalsze przechowywanie w odpowiednich warunkach.
Château Beau-Site doskonale komponuje się z tradycyjnymi daniami kuchni francuskiej, takimi jak confit de canard (konfitowana kaczka), boeuf bourguignon (wołowina po burgundzku) czy cassoulet (gulasz z fasoli i mięsa). Pasować tutaj również będą potrawy z dziczyzny - bażant czy sarna w sosie własnym, a dojrzałe, twarde sery, takie jak Comté czy Beaufort, podkreślą złożoność i głębię smaku wina. Zalecana temperatura podawania wina wynosi około 16-18°C, a przed konsumpcją trunek warto napowietrzyć.
Ten produkt nie został jeszcze oceniony.