Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino do serów

Zobacz jako Siatka Lista

249 produktów

  1. Późny Zbiór, Winnica Aris
    Białe, słodkie wino powstałe z późno zebranych winogron pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Wino skomponowane zostało z trzech lokalnie odmian winorośli: Muscaris, Chardonnay oraz Solaris. Są to najbardziej aromatyczne odmiany uprawiane przez Winnicę Aris. W sprzyjającym mikroklimacie win...

    Wino

    Późny Zbiór, Winnica Aris 375ml

    99,99 zł
  2. Chardonnay, Cigar Box, Santa Rita
    Chardonnay Cigar Box pochodzi z Chile, a wytworzone zostało z odmiany Chardonnay. Producentem wina jest firma Santa Rita, która od 1880 roku stanowi jeden z filarów chilijskiego winiarstwa. Degustacja wina Chardonnay Cigar Box W kieliszku wino prezentuje złotawo-słomkową barwę z zielonkawymi...

    Wino

    Chardonnay, Cigar Box, Santa Rita 750ml

    39,99 zł
  3. Rondo - Regent, Winnica Jadwiga
    Rondo - Regent, Winnica Jadwiga to czerwone wino pochodzące z winnic zlokalizowanych w miejscowości Mienice, na terenie Wzgórz Trzebnickich. Winnica Jadwiga to rodzinny projekt winiarski działający od 2015 roku. W oferowanym winie zastosowano kupaż dwóch odmian: Regent i Rondo, co zapewniło intensyw...

    Wino

    Rondo - Regent, Winnica Jadwiga 750ml

    79,99 zł
  4. Regent - Cabernet Cortis, Winnica Jadwiga
    Regent - Cabernet Cortis, Winnica Jadwiga to czerwone wino pochodzące z winnic zlokalizowanych w miejscowości Mienice, w regionie Wzgórz Trzebnickich. Winnica Jadwiga to rodzinny projekt winiarski, który działa od 2015 roku. Degustowane wino stanowi kupaż dwóch odmian: Regent i Cabernet Cortis. W tr...
  5. Primitivo, Brillìo
    Primitivo "Brillìo" charakteryzuje się wyraźnymi aromatami i półwytrawnym smakiem. Pochodzi z Apulii, regionu znanego z wyrazistych smakowo win, gdzie lokalny klimat i metody produkcji sprzyjają wydobyciu z winogron ich pełnego potencjału aromatycznego.   Degustacja wina Primitivo "Brillìo" ...

    Wino

    Primitivo, Brillìo 750ml

    54,99 zł
  6. Primitivo “Sistina”, Terre di Chieti, Citra Vini
    Primitivo “Sistina” z Terre di Chieti, jest wyrazem bogatej tradycji winiarskiej regionu Abruzja we Włoszech. Wina z tego regionu cechują się intensywnością i złożonością smakową dzięki panującym lokalnie warunkom klimatycznym i stosowanym tradycyjnie metodom produkcji. Do jednej z używanych na winn...
  7. Extroso, Appassimento
    Extroso Appassimento produkowane jest w Apulii, na południu Włoch. Na słonecznych winnicach regionu panują idealne warunki do stosowania metody appassimento, zgodnie z którą, przed zbiorami winogrona są dodatkowo podsuszane na krzewach. Dzięki koncentracji cukrów i aromatów w gronach, wyprodukowane ...

    Wino

    Extroso, Appassimento 750ml

    62,99 zł
  8. Langhe Nebbiolo, Borgo Lame
    Langhe Nebbiolo to czerwone wino produkowane w Piemoncie, w północnych Włoszech. Wino powstaje z tej samej odmiany, z której słyną prestiżowe apelacje Barolo i Barbaresco. Wina te znane są z mocnych tanin i wyraźnej kwasowości, dzięki czemu nadają się do długiego starzenia. Langhe Nebbiolo jest uważ...

    Wino

    Langhe Nebbiolo, Borgo Lame 750ml

    64,99 zł
  9. Roero Arneis “Ghita", Borgo Lame
    Białe wino z regionu Roero w Piemoncie, wyprodukowane z odmiany Arneis. Odmiana ta, uprawiana jest na glebach bogatych w piaski, glinę i wapnienie. Winogrona w Borgo Lame zbierane są ręcznie, a ich staranne przetwarzanie obejmuje chłodzenie do 10-12°C, macerację na zimno trwającą 10-12 godzin oraz d...

    Wino

    Roero Arneis “Ghita", Borgo Lame 750ml

    64,99 zł
  10. Solaris, Winnica Braci Czart
    Znakomitej jakości, półsłodkie wino białe, pochodzące z Winnicy Braci Czart. Powstało z odmiany Solaris, doskonale przystosowanej do warunków klimatycznych polskich winnic. Smak wina Solaris, Winnica Braci CzartTrunek przyciąga wzrok jasną, słomkowo-srebrzystą barwą. W kieliszku rozpoznawalne s...

    Wino

    Solaris, Winnica Braci Czart 750ml

    72,99 zł
  11. Yealands Sauvignon Blanc
    Nowozelandzkie wino z winnic w regionie Marlborough (północno-wschodnia część Wyspy Południowej), białe, wytrawne, pachnące ziołami kwiatowymi, czarną porzeczką, marakują, cytrusami, w smaku owocowe, zrównoważone, o długim, orzeźwiającym, mineralnym zakończeniu.

    Wino

    Yealands Sauvignon Blanc 750ml

    49,99 zł
  12. Mezzacorona Clasici Teroldego Rotaliano
    Wino z ręcznie zbieranych winogron w winnicach Równiny Rotaliana w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, czerwone, wytrawne, o rubinowej barwie, delikatne, aksamitne, z nutką owoców leśnych.
  13. Ostatnie Sztuki
    Dom Perignon Blanc
    Styl Dom Pérignon cechuje przede wszystkim eteryczna lekkość I jedwabistość,osiągnięt dzięki idealnej równowadze między świeżością i dojrzałością, jak I między szczepami Chardonnay i Pinot Noir. Ta równowaga i harmonia nut smakowych, wraz z unikalnym potencjałem starzenia, skutkuje satynową, eterycz...

    Wino

    Dom Perignon Blanc 750ml

    1 039,99 zł
  14. Cava Semi Seco, Vilarnau
    Musujące wino produkowane w sercu regionu Penedès, w miejscowości San Sadurní d’Anoia. Tradycyjne metody produkcji, w tym wtórna fermentacja w butelce oraz starzenie na osadzie drożdżowym, nadają strukturze wina złożoności oraz elegancji jego bukietowi. Vilarnau Cava Semi Seco charakteryzuje się wyż...

    Wino

    Cava Semi Seco, Vilarnau 750ml

    42,99 zł
  15. Ostatnie Sztuki
    Cava Brut Reserva, Vilarnau
    Patrząc na mapę apelacji Cava łatwo można stwierdzić, że obejmuje ona swoim zasięgiem również fragmenty innych regionów administracyjnych Hiszpanii. Vilarnau Cava Brut Reserva jest produkowana w sercu regionu Penedès w miejscowości San Sadurni d’Anoja. W produkcji wina Cava, wykorzystuje się tradycy...

    Wino

    Cava Brut Reserva, Vilarnau 750ml

    42,99 zł
  16. Chardonnay, Scrubby Rise, Wirra Wirra
    Trunek pochodzący z Południowej Australii, z regionu Adelaide Hills. Obszar ten ceniony jest za chłodny klimat sprzyjający produkcji win o wyraźnej kwasowości i świeżych, owocowych aromatach. Producentem wina jest Wirra Wirra Vineyards z siedzibą w McLaren Vale.   Jak smakuje Chardonnay, Scru...
    -25 zł przy min. 175 zł
  17. Cabernet Sauvignon Premium, Koch
    Czerwone wino wytrawne, które powstało w regionie Dunántúl na Węgrzech. Zostało wyprodukowane z jednej odmiany winogron – Cabernet Sauvignon, znanej z charakterystycznej cierpkości i aromatów przypominających czarną porzeczkę. Opis degustacyjny W wyglądzie wino jest przejrzyste, o czystej rub...

    Wino

    Cabernet Sauvignon Premium, Koch 750ml

    28,99 zł
  18. Chardonnay “Orquestra”, Felix Solis
    Dojrzałe i bardzo aromatyczne wino z regionu Kastylia. Trunek wyprodukowano z odmiany Chardonnay.  Degustacja wina Chardonnay “Orquestra”W kieliszku wino prezentuje wyraźną, słomkową barwę, a jego zapach jest intensywny i złożony. W bukiecie wina rozpoznawalne są nuty pieczonego jabłka, orzech...
    -25 zł przy min. 175 zł
  19. Henri Dubois Brut
    Henri Dubois Brut to wytrawny Szampan o dojrzałym charakterze. W kieliszku prezentuje się umiarkowanie intensywną, słomkową barwą a w trakcie jego nalewania obserwować można wyraźne spienienie. Rozpoznawalne w bukiecie wina aromaty przypominają: pieczone jabłko, suszoną morelę, orzechy brazylijskie,...

    Wino

    Henri Dubois Brut 750ml

    129,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  20. Sauvignon Blanc, Southern Ocean
    Wino o umiarkowanie intensywnym bukiecie. Podczas degustacji rozpoznawalne są typowe dla szczepu aromaty owoców tropikalnych, w tym: grejpfruta, marakui oraz ananasa. Smak wina jest wytrawny, a wyczuwalną na podniebieniu strukturę wina dominuje wyraźna kwasowość. Wrażenia smakowe uzupełnia delikatne...

    Wino

    Sauvignon Blanc, Southern Ocean 750ml

    49,99 zł
  21. Sangre de Toro Blanco
    W kieliszku wino ma barwę jasną, słomkową. Zapach rozpoznawalny nosem jest przyjemny, owocowy. W bukiecie dominują: dojrzała morela, gruszka, jabłko, ananas i banan. Wyczuwalne są również akcenty słodkiej śmietanki i jogurtu. W ustach, kwasowość i alkohol są wyraźnie zaakcentowane sprawiając, że sma...

    Wino

    Sangre de Toro Blanco 750ml

    44,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  22. Portia Crianza
    Bodegas Portia to nowoczesna winiarnia zlokalizowana w regionie Ribera del Duero w Hiszpanii. Należąca do Grupo Faustino, wyróżnia się unikalną architekturą, zaprojektowaną przez słynne studio Foster & Partners. Kontynuując lokalne tradycje, winiarnia koncentruje się na produkcji wysokiej jakości wi...

    Wino

    Portia Crianza 750ml

    99,99 zł
  23. Portia Roble
    Bodegas Portia to nowoczesna winiarnia zlokalizowana w regionie Ribera del Duero w Hiszpanii. Należąca do Grupo Faustino, wyróżnia się unikalną architekturą, zaprojektowaną przez słynne studio Foster & Partners. Kontynuując lokalne tradycje, winiarnia koncentruje się na produkcji wysokiej jakości wi...

    Wino

    Portia Roble 750ml

    64,99 zł
  24. 19 Crimes Red
    19 Crimes to marka winiarska należąca do Treasury Wine Estates, jednego z największych producentów wina na świecie. Projekt wyróżnia się unikalnym podejściem do produkcji i marketingu win, a inspirowany jest historiami skazańców zesłanych do Australii w XVIII i XIX wieku. Dodatkową atrakcją dla kons...

    Wino

    19 Crimes Red 750ml

    59,99 zł
  25. Fire and Blood - House of Dragons, Wolf Blass
    Wino wyprodukowane z odmian Cabernet Sauvignon i Shiraz, pochodzących z Południowej Australii. Podczas degustacji trunek zwraca uwagę wyraźną, purpurową barwą. W nosie rozpoznać można aromaty typowe dla właściwości odmian stanowiących skład wina. Bukiet przypomina tutaj kompozycję czarnej porzeczki,...
  26. Domaine de Chevalier AOC Pessac-Léognan
    Domaine de Chevalier to ceniona winnica położona w apelacji Pessac-Léognan w regionie Graves, niedaleko Bordeaux. Od 1983 roku w posiadaniu rodziny Bernard. Domaine de Chevalier, z około 60 hektarami winnic na glebach bogatych w żwir i glinę, zaklasyfikowana jest jako Grand Cru Classé de Graves zaró...
  27. Ocena:
    3 (1 opinia)
    Duke of Clarence, Rich Madeira, Blandy’ s
    Blandy’s Madeira, założona w 1811 roku przez Johna Blandy'ego, jest jedną z najstarszych rodzinnych firm produkujących wino na Maderze. Firma od ponad dwóch wieków pozostaje w rękach rodziny Blandy, nieustannie kultywującej tradycyjne metody produkcji wina na wyspie. Duke of Clarence to Madera dojrz...
  28. Ostatnie Sztuki
    Finca Marimú, Bodegas Care
    Care to marka należąca do Bodegas Añadas. Projekt łączy sztukę, design i współczesne podejście do winiarstwa, stawiając na pierwszym miejscu dbałość o każdy detal procesu uprawy winorośli i produkcji wina. Dla win Care zbiór winogron odbywa się głównie nocą, gdy temperatura na winnicach wynosi około...

    Wino

    Finca Marimú, Bodegas Care 750ml

    99,99 zł
  29. Garnacha Blanca Brut, Bodegas Care
    Care to marka należąca do Bodegas Añadas. Nazwa projektu nawiązuje do starożytnej wersji nazwy miasta Cariñena, którą posługiwali się Rzymianie. Wzornictwo etykiet win Care opiera się na oryginalnych dziełach sztuki autorstwa Enrique Torrijosa, przedstawiających motyw twarzy. W Care spotykają się sz...

    Wino

    Garnacha Blanca Brut, Bodegas Care 750ml

    54,99 zł
  30. Chevalier de Lascombes AOC
    Oceniając wino Chevalier de Lascombes po wyglądzie oraz cechach zapachowych, określić można je mianem młodego. Stwierdzenie to potwierdzają odcienie purpury widoczne na tle wyraźnej, rubinowej barwy, oraz dominujące pośród aromatów akcenty młodych, ciemnych owoców. Wino jest tzw. “drugą etykietą” o...

    Wino

    Chevalier de Lascombes AOC 750ml

    279,99 zł
  31. L’Esprit de Chevalier, Pessac-Léognan
    L’Esprit de Chevalier to tzw. “druga etykieta” od Domaine de Chevalier - posiadłości wytwarzającej wina od roku 1770 w regionie Pessac-Léognan w Bordeaux. Wino to jest mieszanką 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot i 5% Petit Verdot. Trunek charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem oraz bogatymi ...
na stronę

Wino do serów – które najlepsze?

Wino i sery to połączenie stare jak świat, ale wciąż bardzo aktualne. Jakie wino podajemy do serów, aby uzyskać połączenie idealne? Istnieje kilka zasad dotyczących zestawiania sera z odpowiednim do niego winem. Otóż to, jakie wino do serów – białe czy czerwone – będzie odpowiednie, zależne jest od intensywności samego sera. Te o wyrazistym smaku pasują do wina czerwonego, z kolei delikatniejsze do białego czy różowego.

Zupełnie inaczej ma się kwestia wyrazistego smaku sera i kwasowości wina – słodkie wina paruje się z pleśniowymi serami, a twarde z wytrawnymi. Można jednak kierować się też zasadą kontrastu lub łączyć produkty z tego samego regionu. Zasady określające to, jakie wino do sera będzie najlepsze, pozwalają na wydobycie jego smaku, lecz niektóre zestawienia wbrew regułom bywają równie ciekawe dla koneserów.

Wino do serów powinno być dobrej jakości, tak, aby dobrze podkreślało smak nabiału. Popularne zestawienia serów z winami tworzy się również, dobierając trunek i nabiał z tego samego regionu (w końcu wino i ser są ze sobą w bliskiej relacji już od wieków). Kontrowersyjny, trudniejszy schemat paringu, polega na zastosowaniu kontrastu pomiędzy smakiem sera i aromatem wina. W myśl tej zasady można dopasować do wytrawnego, białego wina mocny, pleśniowy ser, tak, aby wino uwydatniło różnice smakowe zawarte w serze.

Wybierając wino oraz ser powinniśmy kierować się przede wszystkim swoim gustem oraz lubianymi przez nas smakami – w końcu to my będziemy kosztować tych wszystkich pyszności. Organizujesz spotkanie z przyjaciółmi i zastanawiasz się, jakie wino do deski serów powinieneś wybrać? Dobrze trafiłeś. Już spieszymy z pomocą! Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym tekście.

Jakie wino do serów?

Wybierając wina do serów, należy pamiętać o kilku istotnych zasadach. Po pierwsze – wino oraz ser powinny mieć podobną intensywność. Jeżeli mamy ochotę na miękki, krowi ser, to powinniśmy dopasować do niego wino o niskiej cierpkości, np. Pinot Noir czy łagodnie wytrawne Chardonnay. Francuskiego Gruyere’a należałoby zestawić z lekkim, tyrolskim Trollingerem, a intensywny Cheddar z Merlotem lub z Cabernet Franc. Jakie wino do żółtego sera będzie podkreślało jego smak? Wybierzmy np. ser Gouda – wraz z winem Cabernet Sauvignon stworzy duet doskonały. Warto przy wyborze kierować się zasadą, że wina z wyższą zawartością alkoholu (powyżej 14%) parujemy z serami intensywnymi w smaku, a wina o niskim stężeniu alkoholu podajemy do serów o łagodniejszym smaku. Starajmy się nie dominować delikatności danego sera mocą wina.

Po drugie zastanówmy się nad tym, jakie wino do serów dojrzewających wybrać? Przede wszystkim należałoby się skupić na samym smaku i aromacie tych serów. Im starsze, tym stają się twardsze, a ich smak głębszy i bardziej intensywny. Do takich serów będzie pasowało przede wszystkim czerwone wino o wysokiej jakości. Przyjmuje się zasadę, że im starszy ser, tym starsze wino należy do niego pić, chociaż są i od tego wyjątki zależne od gustu degustatora. Do serów twardych i dojrzewających, takich jak Bursztyn, Pecorino, Grana Padano, Parmezan czy Dziugas, należałoby podać kieliszek dobrego Chianti czy wina ze szczepów takich jak: Nebbiolo, Barbera lub Sagrantino.

Trzecia z zasad, która pomoże w odpowiednim foodpairingu, to dobór wina słodkiego do serów pleśniowych oraz tych o mocnym zapachu. Słodycz płynąca z wina powinna zrównoważyć mocny aromat oraz intensywny smak danego sera pleśniowego. Doskonałe do francuskiego Roquefort będzie słodkie wino Sauternes lub czerwone Lambrusco. Niebieskie sery pleśniowe najlepiej smakują w towarzystwie win z późnego zbioru, np. Moscato, Gewurztraminer lub Tokaju. Do serów z nutami pleśniowymi pasować będzie również wzmocnione wino Porto albo Sherry.

Czwartą zasadą, którą warto zapamiętać, jest pairing win musujących z miękkimi, kremowymi serami np. Munster i Brie. Zestawienie sera Camembert z wysokiej jakości winem z Szampanii albo popularnym obecnie Prosecco sprawi, że nasze kubki smakowe będą wniebowzięte. Wysoka kwasowość win musujących wraz z zawartym w nich dwutlenkiem węgla przyspiesza proces rozpuszczania się sera w ustach, tworząc kremową bombę smakową.

Gdy mamy ochotę na kawałek sera wyprodukowanego z mleka innego niż krowie, warto zadać sobie pytanie o to, jakie wino do sera koziego pozwoli wydobyć jego smak? Głębię smaku i aromatu pozwoli nam wydobyć białe wino wytrawne z nutami białych owoców, kwiatów oraz ziół, np. Sauvignon Blanc. Wino do sera owczego powinno być dobierane w ten sam sposób, co do sera koziego. Delikatniejsze sery pijemy z młodymi, orzeźwiającymi winami białymi, takimi jak Chardonnay czy Pinot Grigio.

Wybierając trunki do deski serów, warto postawić na różnorodność, tak, aby dowolnie tworzyć nowe połączenia smakowe. Zatem jakie wino do deski serów o różnych smakach będzie właściwe? Najlepiej zaopatrzyć się w cztery rodzaje wina. Białe wytrawne, np. Alvarinho; czerwone, np. Tempranillo; musujące, jak Prosecco; i słodkie, np. Sherry Pedro Ximénez. To doskonały sposób na odkrycie, jakie wino podać do danego sera, aby najpełniej wydobyć jego smak.

Jakie wino do serów – białe czy czerwone?

Z dobieraniem wina do serów jest trochę jak z romansem – od dobrego dopasowania charakterów będzie zależał sukces danego związku. Jeżeli podejdziemy do pairingu wina z serem jak do relacji dwójki ludzi, zrozumiemy w pełni, na czym opiera się cała sztuka zestawiania wina do jedzenia. Zastanówmy się, jakie wino pasuje do serów – białe czy czerwone? Wcześniej przybliżyliśmy cztery zasady doboru serów do winogronowych trunków, ale o czym również warto pamiętać, tworząc takie zestawienia?

Przede wszystkim nie zapominajmy, że smak to bardzo indywidualna kwestia. Każdy z nas odczuwa smaki zupełnie inaczej, a możliwości naszych kubków smakowych ogranicza pamięć i wrażliwość sensoryczna. Załóżmy, że nigdy w życiu nie próbowaliśmy owocu liczi – nie mamy możliwości wyobrażenia sobie tego smaku, ponieważ nasz mózg zwyczajnie go nie zna. Możemy się tylko domyślać, i tak też jest z całą gamą smakową oraz sztuką foodpairingu. Ludzki mózg interpretuje smak poprzez to, co znane. Istnieje oczywiście podział na podstawowe smaki, które jesteśmy w stanie określić – słodki, słony, kwaśny i gorzki, a także umami (połączenie wszystkich czterech podstawowych smaków), ale bez spróbowania marakui raczej nie skojarzymy jej smaku w daniu. Dlatego też wybierając wino, kierujmy się tym, co znamy i lubimy. Powyżej opisane zasady to tylko wskazówki, które mają pomóc. Wino do sera powinno przede wszystkim tworzyć wspólnie przyjemną dla nas kompozycję smaku i zapachu.

Warto w tym przypadku zdać się na fachowców, którzy zawodowo dopasowują wina do jedzenia. Jakie wina do serów proponujemy? Wszystkie wina przeznaczone do degustacji powinny być przede wszystkim dobrej jakości, tak, aby w połączeniu z serem tworzyły jak najlepszy duet. Wino do serów, białe czy czerwone? Jeśli chcemy podkreślić smak sera pleśniowego, wybierzmy słodkie białe albo czerwone wino. Gdy zależy nam na mocnym akcencie winnym, wybierzmy mniej intensywny ser pleśniowy. Do czerwonego wina o sporej zawartości tanin najlepiej pasują sery twarde i dojrzewające np. włoski Parmezan czy angielski Cheddar.

Jeżeli mamy ochotę sami popróbować różnych kombinacji smakowych, nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy kupić kilka butelek wina, które jest od siebie odmienne charakterem oraz kilka rodzajów sera i spróbować każdego z nich. Zwyczajowo po degustacji wina, powinno się mocno przepłukać usta by oczyścić kubki smakowe. Kolejno pij i jedz ser, zapisując swoje spostrzeżenia, a na koniec wybierz zestawienie, które wydaje się najlepsze.

Jakie wino do serów pleśniowych?

Ser pleśniowy przez wiele osób uważany jest za króla nabiału, innych natomiast całkowicie odrzuca jego mocny zapach oraz smak. Wielcy królowie na przestrzeni wieków doceniali smak serów z pleśnią, w szczególności ser Brie, który był faworytem Karola VIII, Henryka IV oraz Ludwika XVI. Ciekawostką jest fakt historyczny – Król Słońce, czyli Ludwik XIV, został schwytany w oberży w miejscowości Varennes, ponieważ chciał dokończyć jedzenie swojego ulubionego sera.

Jakie wino do serów pleśniowych polecamy? Jeżeli mamy ochotę na ser z białym nalotem, taki jak Brie, Epoisses de Bourgogne czy Munster, który jest kremowy i miękki w środku, to powinniśmy dobrać do niego wino białe albo różowe. Będą pasowały do nich wina wytrawne (biały Pinot Blanc czy Pinot Grigrio), ponieważ dodadzą kompozycji smakowej nieco świeżości i orzeźwienia, kontrastując z intensywnym smakiem, rozpływającego się w ustach sera. Równie dobre wino do sera Brie czy Camembert możemy odszukać w kategorii win różowych – np. bułgarskie wino bio Edoardo Miroglio, w którym znajdziemy przyjemne aromaty fiołków, czerwonych owoców oraz jogurtu albo musujące, różowe wino z Alzacji Jean Cornelius, Cremant d’Alsace Brut Rosé. W butelce tego trunku kryje się ciekawy bukiet, będący wynikiem tradycyjnej metody produkcji wina musującego ze szczepu Pinot Noir – maliny, truskawki, nieco nut maślano-pszennych, nuty kwiatowe (róża i pomarańcza), zielone jabłko oraz wanilia. Do serów z białą pleśnią sprawdzą się mocno owocowe wina o wysokiej kwasowości.

Gdy mamy ochotę na ser o mocniejszym smaku, pokryty błękitną pleśnią, np. Gorgonzolę czy Lazur, postawmy na wino o większej słodkości. Węgierski Furmint, z którego produkowany jest Tokaj, będzie znakomicie dopełniał smak sera. Do Lazura wyśmienite będą wina francuskie ze szczepu Muscat albo afrykańskie z odmiany Chenin Blanc. Wielbiciele bąbelków mogą z kolei postawić na musujące wino do sera, jak np. Clairette Muscat Blanc à Petits Grains z delikatną nutą kwasowości. 

Gdy przygotowaliśmy dla gości deskę serów o różnych smakach, wybierzmy odmienne od siebie wina i dopasujmy je do siebie mocą kwasowości oraz delikatnością sera i stopniowo zwiększajmy intensywność trunku oraz nabiału. Przykładowa kolejność, jaką możemy podpowiedzieć, to rozpoczęcie od sera Edam popitego kieliszkiem Pinot Noir, przejście do twardego sera włoskiego (np. Grana Padano) i Chianti, kończąc na najbardziej aromatycznym Brie i Gorgonzoli, do których polecamy wypicie kolejno kieliszka nowozelandzkiego Sauvignon Blanc i musującej Cavy.

Pamiętajmy, że sposobów na łączenie ze sobą wina oraz serów jest kilka. Sommelierzy oraz szefowie kuchni podają za właściwą również zasadę łączenia serów z jednego regionu z winem pochodzącym z tego samego regionu. Wino oraz ser to nieodłączona para, a wiele winiarskich regionów produkuje tak samo dobre sery, co trunki. Za przykład może tu posłużyć włoski region Maremma, który słynie z produkcji wina ze szczepów Merlota i Cabernet Sauvignon oraz wspaniałego, owczego sera Pecorino Toscano. We Francji również są regiony specjalizujące się w wybornym winie i równie smacznym serze np. Burgundia (niezwykle aromatyczne, owocowe Chardonnay i ser Époisses de Bourgogne) oraz Lotaryngia (znakomite Pinot Noir o tytoniowych nutach oraz miękki ser farmerski Petit Gros Lorra).

Bardziej wprawione w pairingu osoby z pewnością mogą skorzystać z kolejnej, znanej metody łączenia win i serów, jaką jest zasada kontrastu. Polega ona na dobieraniu odpowiednio win do serów, których smaki pochodzą z przeciwległych biegunów. Jeżeli organizujesz spotkanie w gronie przyjaciół bądź rodziny, możecie wspólnie zabawić się w sommelierów i wykonać tak zwane blind testy. Cała zabawa polega na podzieleniu na uboczu serów na małe kawałki oraz nalaniu próbek wina dla uczestników, tak, aby nie zdawali sobie sprawy z tego, co znajduje się w kieliszkach. Następnie pozwalamy gościom na opisywanie smaków i aromatów win oraz serów, a także tworzenie ulubionych zestawień. Co bardziej doświadczeni mogą pokusić się również o typowanie nazwy regionu pochodzenia lub odmiany winorośli, z której wino zostało wyprodukowane. Metoda blind testów jest powszechnie wykorzystywana w szkołach sommelierskich czy barmańskich, w celu sprawdzenia znajomości danych win czy innych alkoholi, a także rozwoju organoleptyki przyszłych specjalistów od alkoholi.

Jeżeli szukasz dobrych jakościowo win, w rozsądnych cenach, do serów pleśniowych bądź długodojrzewających, znajdziesz je w serwisie Winnica Lidla. Wybierz wina do ulubionych serów i ciesz się wieczorną degustacją z przyjaciółmi.