Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Poprawne nalewanie wina spędza sen z powiek początkujących kelnerów, którym czynność ta jawi się jako niezwykle skomplikowany proces. Organizując wykwintną kolację w zaciszu naszego domu, równie często krępuje nas fakt nalewania wina, a to przecież nic trudnego, wymaga po prostu praktyki. Wystarczy, że zapamiętamy kilka podstawowych zasad i nauczymy się korzystać z korkociągu, a nasz serwis wina będzie lepszy z butelki na butelkę. Jakimi zasadami powinniśmy kierować się podczas nalewania wina, tak aby nie popełnić gafy? Podpowiadamy!

Jak serwować wino?

Serwowanie wina jest nieodłącznym elementem każdej uroczystej kolacji, a także codziennością dla sommelierów. Gdy jesteśmy gospodarzami, staramy zadbać o to, aby nasz serwis był bez zarzutu, a nalewanie wina zgodne z zasadami savoir vivre. Różne rodzaje wina mają różne zasady serwowania.

Białe wina najlepiej serwować schłodzone do temperatury ok. 8-10 stopni. Różowe wino podajemy w nieco wyższej temperaturze (ok. 10-12 stopni). Wina czerwone są z natury głębsze i cięższe, dlatego potrzebują czasu na uwolnienie swojego bukietu. Zanim trunek o czerwonej barwie znajdzie się w kieliszkach, warto otworzyć butelkę i pozostawić wino do napowietrzenia, tak aby aromaty w nim zawarte mogły się odpowiednio rozwinąć. Napowietrzanie wina to proces, który wymaga długiego czasu (kilka godzin), gdy wino po prostu stoi w butelce, lub krótkiego, gdy przelejemy wino z butelki do karafki.

W przypadku win z osadem (zjawisko naturalne w winach niefiltrowanych najwyższej jakości) dobrym zwyczajem jest przelewanie trunku do karafki zwanej dekanterem. Dekanter nie tylko pozwala na szybkie napowietrzenie trunku, ale przede wszystkim umożliwia oddzielenie wina od osadu, którego nie chcemy wlać do kieliszków. Dekantacja wina (przelewanie do dekantera) to idealny sposób na serwowanie ciężkich, bogatych win, takich jak Barolo czy Amarone. Pamiętajmy również o tym, że ciężkie wino wytrawne z reguły potrzebuje więcej czasu do uzyskania pełni aromatu, aniżeli lekkie wino półsłodkie czy delikatne wino słodkie.

Co zrobić, jeżeli nie mamy możliwości wcześniejszego otwarcia butelki, bo goście przyszli za wcześnie, albo przynieśli butelkę ze sobą? Z miłą chęcią opowiemy, jak nalewać wino w elegancki, efektowny sposób, który oczaruje gości.

Jak nalewać wino?

Żeby poprawnie nalać wino, trzeba przede wszystkim skupić się na butelce. Jak trzymać wino, żeby nie rozlać go na siebie albo gości? Zacznijmy może od samego otwarcia. Butelkę ustawmy pionowo na stole bądź innej stabilnej powierzchni, pilnując, żeby zawartość nie została wstrząśnięta (w ten sposób unikniemy wymieszania się osadu z treścią wina). Następnie rozcinamy folię zabezpieczającą wino nożykiem i odkładamy na talerzyk. Ostrożnie wsuwamy korkociąg do środka – w zależności od tego, czy mamy do czynienia z trybuszonem, czy korkociągiem, metody wyciągania korka są inne.

Trybuszonem wkręcamy spiralę na ¾ głębokości korka i otwieramy, stosując dwustopniową dźwignię, natomiast korkociąg chwytamy za boczne rączki i podciągamy je ku górze. Pamiętajmy o tym, że w profesjonalnym serwisie korek stanowi ważny element – w przypadku wysokiej jakości win serwowanych na czyjeś życzenie zwyczajowo podaje się korek do powąchania i oceny jego jakości. Osoba zamawiająca wino może sprawdzić, czy nie jest wysuszony albo nie pokrył się pleśnią. W domowym zaciszu ten proceder możemy pominąć, natomiast korek powinien zostać położony na przygotowanym przez nas talerzyku.

A co dalej? Następnie bierzemy serwetkę, bądź czystą, białą szmatkę i przecieramy szyjkę z kurzu oraz ewentualnych pozostałości korka. Dopiero po tym wytarciu przychodzimy do nalewania wina gościom. Butelkę najpierw prezentujemy, tak aby można było rozczytać region, szczep i rocznik, a później chwytamy u jej podstawy, najlepiej trzema palcami, przytrzymując resztą jej dno. W drugą rękę chwytami serwetkę i delikatnym ruchem nalewamy do kieliszka.

Tutaj istnieją dwie szkoły – w domowym zaciszu wina powinien skosztować gospodarz, dlatego też powinniśmy nalać je do swojego kieliszka. Natomiast gdy wino serwowane jest w bardziej oficjalnym tonie, należy wypełnić trunkiem kieliszek osoby zamawiającej wino. Butelkę trzymamy blisko kieliszka, nigdy jednak nie dotykamy nią jego powierzchni. Nalewamy wino zawsze z prawej strony gościa, etykietą skierowaną w jego stronę.

Białe i różowe wina trzyma się nisko i w pionie, za dolną część, tak aby nie ogrzać zawartości butelki. Należy pamiętać o tym, że podczas nalewania nie można uronić ani kropli, dlatego warto wspomóc się serwetą i delikatnie obracać butelkę, tak aby ewentualne kropelki spłynęły na nią. Do kieliszka degustatora nalewa się dosłownie odrobinę wina w celu spróbowania go, a gdy wyrazi on aprobatę, przechodzi się do nalewania wina pozostałym gościom.

Ile wlać wina do kieliszka? Warto pamiętać o tym, że kieliszki napełnia się do najszerszego miejsca czarki, zapewniającego największy kontakt wina z powietrzem, zwyczajowo nie więcej jednak niż 150ml. Jak przechowywać wino po otwarciu? Jeśli nalewane wino jest białe bądź różowe, odkładamy je go wysokiego naczynia wypełnionego lodem, czerwone można postawić na stole (lub w przypadku upału butelkę można zanurzyć w chłodnej wodzie z kilkoma kostkami lodu)

Tych kilka prostych zasad pozwoli na profesjonalne serwowanie wina, które stanie się dla nas samą przyjemnością, a z każdym kolejnym serwisem będziemy w nim jeszcze lepsi. W końcu trening czyni mistrza!

Czytaj także:

Jak podawać wino czerwone wytrawne?

Dekantacja wina w 6 faktach – wyjaśniamy, co to jest!

Dobre wino — czy musi być drogie?

Prosecco – jak pić i co dodawać do tego trunku?

Jak serwować wino?

Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!

Jak powstaje wino?

O czym mówi rocznik wina?

Zaszczep w sobie miłość do wina!

Jak wybrać dobre wino w sklepie?

Od czego zależy smak wina?