Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Od czego zależy smak wina?


Co wpływa na smak wina?

Jak już zostało wspomniane, jednym z czynników mających wpływ na smak wina jest pogoda. Najlepsze zbiory uzyskać można w klimacie ciepłym i łagodnym. Zbyt gorący może sprawić, że winogrona będą słodkie, lecz pozbawione aromatu. Za chłodny spowoduje natomiast, że owoce nie zdążą dojrzeć.

Głównym czynnikiem mającym wpływ na unikalny mikroklimat panujący w danej winnicy ma temperatura. By winorośl mogła rozwijać się w sposób prawidłowy, potrzebuje stosownej ilości dni słonecznych. Jest to ważne o tyle, że w okresie wegetacji, na skutek działania promieni słonecznych mamy do czynienia z powstawaniem cukru, który będzie odgrywał kluczową rolę na późniejszym etapie produkcji wina. Spore różnice temperatur między dniem a nocą sprawiają, że trunek zyskuje wyższą kwasowość (dotyczy to w szczególności białego wina). Konsekwencją niewielkiego nasłonecznienia i niskiej temperatury są z kolei niewielkie winogrona o niskiej zawartości cukru i dużej kwasowości. W sezonie zimowym, gdy winorośl odpoczywa, jest w stanie przetrwać temperatury sięgające nawet kilkunastu stopni poniżej zera.

Kolejny czynnik wpływający na smak wina to opady deszczu. Ich poziom wynosić powinien około 450 — 500 mm rocznie. Pnącza głęboko się wówczas ukorzeniają, pobierając z gleby sole mineralne, które sprawiają, że jakość winogron ulega poprawie. Poziom opadów odgrywa największą rolę w okresie przed zbiorami, kiedy to winorośla czerpią bardzo duże ilości wody. Jeżeli jest on wysoki, zawartość cukru w owcach spada, a co więcej — mogą one zacząć pleśnieć, co w negatywny sposób wpływać będzie na smak gotowego trunku.

Jak smakuje wino wytrawne?

Cechą każdego dobrego wina czerwonego jest cierpkość, która stanowi potwierdzenie pełności i złożoności trunku. Za smak cierpki odpowiadają związki organiczne z grupy garbników zwane taninami, które konserwują wino wiążąc się z tlenem. Jako że naturalnie łączą się one z białkiem, doskonale komponują się z potrawami na bazie mięsa. Degustując wino wytrawne, wiele osób określa jego smak jako cierpki. Jest to jednak błędne określenie. Mamy bowiem wówczas do czynienia nie ze smakiem, lecz z uczuciem. Duża ilość tanin przyczynia się do zmiany tekstury wina, powodując wrażenie ściągania. Wpływ na finalną ich zawartość ma między innymi odmiana winorośli. Więcej garbników posiada naturalnie między innymi Cabernet Sauvignon, Nebbiolo czy Sagrantino.

Drugą kwestią jest proces maceracji, czyli przetrzymywania skórek winogron wraz z sokiem, miąższem oraz pestkami po uprzednim odszypułkowaniu. Otwarte owoce uwalniają wówczas sok, do którego przenika cały szereg związków znajdujących się w skórkach. Są to zarówno taniny, jak i związki aromatyczne oraz barwniki.

Nie sposób nie wspomnieć tu również o sposobie tłoczenia części owoców pozostałych po maceracji. Nigdy nie należy tego robić zbyt mocno — przyczynić może się to bowiem to wydobycia zbyt dużej ilości tanin ze skórek, co w negatywny sposób wpłynie na smak gotowego trunku.

Szukając wysokiej jakości wytrawnych, czerwonych win online, warto nieco bliżej zapoznać się z ofertą Winnicy Lidla. Zarezerwować można tam różnego rodzaju wina tłoczone z winogron odmiany Merlot. Przykładem może być toskańskie wino Pulleraia zawierające 13,5% alkoholu. Wyraźny bukiet to zasługa dojrzałych owoców zastosowanych do produkcji trunku. W smaku tego wina wyczuwalne są cierpkie garbniki oraz wyraźna kwasowość. Pachnie ono wiśnią, jeżyną, konfiturę śliwkową, suszoną figą, toffi oraz orzechem laskowym.

Jak widać, oprócz głównego czynnika którym jest odmiana winorośli, smak wina uzależniony jest również od temperatury, przez poziom opadów, aż po zastosowany proces obróbki owoców.

Smak wina poprawiają również "bąbelki" - ale to na pewno wie każdy fan Prosecco.