Wina wytrawne to wina, które zdecydowanie najczęściej goszczą w naszych kieliszkach. Te aromatyczne trunki, zupełnie lub prawie zupełnie pozbawione cukru, nadają się do picia solo, a przede wszystkim – tworzą idealne połączenia smakowe z wieloma różnymi potrawami. Jeżeli właśnie wina wytrawne, czerwone, białe lub różowe, w szczególności przypadły Ci do gustu, koniecznie zapoznaj się z naszymi ciekawostkami na ich temat!
Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?
Poszukując trunku, który spełni nasze smakowe oczekiwania, zawsze powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników. Nie inaczej jest w przypadku wina czerwonego wytrawnego – cena nie zawsze odgrywa tu główną rolę. Dobre wino wytrawne nie musi być bowiem drogie. Pewną gwarancję jakości daje nam region pochodzenia trunku – wybierając, dajmy na to, wino z Bordeaux, możemy mieć pewność, że w większości przypadków jakość trunku będzie conajmniej przyzwoita. Warto też, co może niektórych dziwić, wybierać wina stosunkowo młode, ponieważ znaczna ich większość (oczywiście istnieją wyjątki) może z upływem lat tracić swoje cenne właściwości smakowe. Zwracajmy też uwagę na szczepy, z których wyprodukowano dane wino. Może mamy swoje ulubione? Jeśli tak, wybór wina wytrawnego wydaje się prosty!
Ile kalorii ma wino wytrawne?
Jeśli chodzi o wino czerwone wytrawne – kalorie w nim zawarte, a dokładnie ich stosunkowo niewielka ilość, czynią ten trunek jedną z najmniej tuczących odmian wina. Jeden kieliszek wina czerwonego wytrawnego ma bowiem około 82 kcal. Warto jednak dodać, że w takiej samej porcji wina białego wytrawnego kalorii jest jeszcze mniej, bo tylko 79. A zatem – czerwone wino wytrawne a odchudzanie? Jak najbardziej. Naturalnie osobom dbającym o linię polecamy także wino białe, które również może stanowić cenne urozmaicenie wielu posiłków.
Wino czerwone wytrawne – wartości odżywcze
Ustaliliśmy już, ile kalorii ma wino czerwone wytrawne – około 82 w jednej porcji. Jakie ma jednak wartości odżywcze? W winie czerwonym wytrawnym węglowodany stanowią 3.5%. Spożywając 100 g tego trunku, dostarczymy do organizmu rownież śladową ilość białka (0,1 g), a także witaminy oraz szereg minerałów, w tym magnez, wapń i żelazo. Zdrowotne właściwości wina czerwonego wytrawnego są zasługą m.in. obecnych w nim flawonoidów i polifenoli.
Wino czerwone wytrawne – właściwości zdrowotne
Picie jednego kieliszka wina wytrawnego dziennie może mieć niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Jak twierdzą eksperci, trunek ten pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu krwionośnego oraz przebieg procesów trawiennych, pracę nerek, a także wspiera profilaktykę antynowotworową. Co więcej, przejawia silne właściwości bakteriobójcze.
Wino czerwone wytrawne – do jakich potraw je podawać?
Wino czerwone wytrawne, podawane w temperaturze 16-18 stopni, sprawdzi się wyśmienicie jako dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych – pieczeni, wędlin, gęsi i kaczki oraz serów. Lekkie czerwone wytrawne, z dominującym aromatem owoców, to również odpowiednie wino do makaronów z mięsem, np. w stylu bolognese. Trunkiem takim jest m.in. Ettore Alfieri, Lambrusco Secco, Reggiano DOC, włoskie wino musujące wyróżniające się niezwykle świeżym bukietem, które doskonale komponuje się także z pizzą.
Jakie wino do pizzy wybrać? Podpowiadamy!
Białe wino wytrawne – do czego pasuje?
Białe wino śmiało możemy podawać do ryb, drobiu oraz różnego rodzaju zimnych przekąsek. To oczywiście także idealne wino do owoców morza. Wino białe wytrawne Chardonnay, jak np. hiszpańskie Irrepetible White, Manchuela DO, doskonale smakuje także z serami pleśniowymi, wieprzowiną i makaronami. Białe wytrawne wino stołowe sprawdzi się również jako aperitif.
Przekonaj się, jakie wino do ryb wybrać.
Wino różowe wytrawne – czym się wyróżniają?
Mimo że nie są tak popularne jak wina czerwone i białe, wina różowe zyskują ostatnimi czasy coraz liczniejszych entuzjastów na całym świecie. Co czyni je wyjątkowymi? Lekkość, wyraźna kwasowość oraz świeży, intensywnie owocowy bukiet. Dzięki tym właściwościom stanowią idealną propozycję na upalny dzień. Lekkie wino różowe wytrawne, takie jak australijskie Artan Reserve Rosé, Limesone Coast, jest bardzo uniwersalne – pasuje zarówno do ryb i drobiu, jak i pizzy, makaronu oraz sałatek.
A zatem – wino białe wytrawne, czerwone czy różowe? Które jest Twoim ulubionym? Zachęcamy do degustacji win wytrawnych pochodzących z różnych części świata. Więcej informacji na temat tych klasycznych trunków znajdziesz na stronie Winnicy Lidla!