Czerwone wino
w nietypowym towarzystwie
Wyjątkowy wieczór, wykwintna kolacja, nastrojowa muzyka płynąca w tle - to prawdopodobnie pierwsze skojarzenie z czerwonym winem, ale orzeźwienie w upalne popołudnie? Mało kto o tym pomyśli, a szkoda. Może pora odczarować czerwone wino, które wcale nie musi być ciężkie? Kluczem do znalezienia lekkiego wina jest odpowiednie stężenie alkoholu, najlepsze będzie takie w granicach 12-12,5%. Drugą kwestią jest gęstość tanin - im mniej, tym łagodniejszy smak. Być może trzeba będzie przetestować kilka odmian, ale dla tych nietuzinkowych smaków naprawdę warto.
SŁODKIE PLUS SŁODKIE RÓWNA SIĘ... PYSZNE!
Czekoladowe torty i tarty z jeżynami zazwyczaj serwowane są
w zestawie z bąbelkami. Nie będziemy zaprzeczać, że to udany duet, ale czemu by nie spróbować nowości? Towarzystwo czerwonego wina może wydawać się zaskakujące, ale kubki smakowe będą wdzięczne za ten eksperyment. Rozpuszczająca się w ustach czekolada z dodatkiem słodkiego wina to deser doskonały. Może być ciężko zatrzymać się na jednym kawałku.
Słodkie doświadczenia rozpocznij od:
A MOŻE CZERWONE?
Wędzony tuńczyk, smażony łosoś, grillowany sandacz - czas na romans czerwonego wina z rybami! Możemy zagwarantować, że to uczucie, które będzie kwitło z każdym kolejnym kęsem. Nie każde wino okaże się w tym przypadku jednak odpowiednie. Łagodna cierpkość i owocowe aromaty nie zdominują smaku ryby, ale delikatnie wydobędą z niej to, co najlepsze. Lżejsze, mniej taniczne czerwone wino pomoże złamać zasadę, która nakazuje łączyć ryby z białym winem. Nie mamy pewności, kto ją wymyślił,
ale wiemy, że wiele go ominęło.
Wypłyń na głębokie wody winnych eksperymentów z:
CHRUPIĄCE POŁĄCZENIE
Lekkie sałatki z mięsnym dodatkiem nabiorą zupełnie innego smaku w połączeniu z czerwonym winem. Chrupiące, warzywne dania mogą kojarzyć się z kieliszkiem białego wina, ale to właśnie kwaskowate
i lekko cierpkie trunki podkreślą ich wyjątkowy smak. Krewetki marynowane w czerwonym winie na liściach rukoli świetnie zagrają
z lekkim Pinot Noir czy Zweigelt o bukiecie aromatów owocowych.
Słodkie doświadczenia rozpocznij od:
BIAŁE MIĘSO I CZERWONE WINO?
Poszukiwaczom niezbadanych, kulinarnych ścieżek polecamy wina
z odmiany Pinot Noir z aromatem czerwonych owoców i korzenno - cedrowym tłem. Pieczony indyk z żurawiną, grillowane polędwiczki
z kurczaka podane z dodatkiem sosu grzybowego, a może cielęcina Teriyaki.
Nieoczywiste drugie połówki znajdziesz tutaj:
SZPRYCER W KOLORACH MIŁOŚCI
Czasami winem czerwonym możemy po prostu ugasić pragnienie. Wino zawiera ponad 80% wody, do tego dochodzą aromaty świeżych czerwonych owoców, orzeźwiająca kwasowość i łagodne taniny - w gorące popołudnie chłodne wino czerwone wydaje się być znakomitym pomysłem. Zwłaszcza, że stężenie alkoholu możemy obniżyć łącząc wino z wodą gazowaną. To znakomity pomysł, a taki czerwony szprycer możemy podać z tapasami, np. plasterkiem sera Manchego z papryką na podgrzanej bagietce. Gorący wieczór?
Postaw na szprycer w barwach miłości, a gdy potrzeba więcej słodyczy - podaj wino czerwone z Fantą… Tak, to działa i to jak!