Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak trzymać kieliszek wina?

Odpowiednie trzymanie kieliszka to wina to z pozoru prosta, mało istotna rzecz. Utrwalony przez filmy oraz seriale, błędnie powtarzalny nawyk trzymania go za czaszę sprawił, że rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, czy taki sposób jest odpowiedni. Chwycenie kieliszka do wina w prawidłowy sposób pozwala na zachowanie trunku w odpowiedniej temperaturze oraz uwolnienie się pełni bukietu aromatycznego. Jak zatem trzymać kieliszek w odpowiedni sposób? Z chęcią podpowiemy!

Jak trzymać kieliszek do wina?

Odpowiednie chwycenie naczynia do kosztowania wina to nie wielka sztuka, ale jeden z kluczowych elementów savoir vivre. Jak poprawnie trzymać kieliszek do wina – zapytacie? Zacznijmy może od tego, jak nie należy. Zwyczajowo, nieco intuicyjnie chwytamy kieliszek za czaszę i jest to błąd utrwalany przez pokolenia, pojawiający się na dużym ekranie. Nasi ulubieni bohaterowie filmów i seriali trzymają kieliszki za czaszę, rozkoszując się smakiem gronowych trunków, utwierdzając nas w przekonaniu, że sposób ten jest poprawny. Takie obrazy spędzają sen z powiek sommelierom oraz entuzjastom wina. Jak trzymać lampkę wina, by nie powielać błędu? Po pierwsze nie lampkę tylko kieliszek, po drugie wystarczy chwycić naczynie za nóżkę, ważne jest jednak ułożenie palców w odpowiedni sposób. W dalszej części artykułu dowiecie się, jak prawidłowo ułożyć palce, by złapać za kieliszek we właściwy sposób.

Jak trzymać kieliszek z winem?

Niezależnie od tego, czy kosztujemy białego, czy czerwonego wina, sposób chwytania za kieliszki jest podobny. Czarki, z których pijamy białe wino, są znacznie mniejsze i węższe aniżeli te do czerwonego, a ich konstrukcja ma pozwolić na dłuższe utrzymanie trunku w niższej temperaturze. Białe wina pijamy z reguły mocno schłodzone, poniżej 12 stopni, dlatego bardzo ważne jest, abyśmy nie dotykali pękatej części kieliszka, ponieważ nasze ciała mają zdecydowanie wyższą temperaturę. Okryty dłonią kieliszek szybciej się nagrzewa, a wyższa temperatura powoduje szybsze parowanie aromatów oraz zmianę ich charakteru, czego akurat w przypadku wina chcemy unikać.

Kieliszek do białego wina powinniśmy chwycić za jego nóżkę, układając ją pomiędzy palcem wskazującym, środkowym a kciukiem. Bardzo ważne i niezwykle eleganckie jest pozostawienie pozostałych palców luźno. W taki sposób chwytając kieliszek jesteśmy w stanie w pełni wydobyć winne aromaty, jeżeli dodatkowo zakołyszemy naczyniem wprawiając wino w lekki ruch wirowy. Aromaty w trakcie takiej czynności powinny ulec intensyfikacji.

Wino czerwone posiada często bardziej złożony bukiet aromatyczny. Określamy jego smak jako głębszy i cięższy w porównaniu do wina białego, dlatego ważne jest, by zadbać o jego odpowiednią temperaturę podawania. Wbrew pozorom i takie wino powinno być podawane nieco schłodzone, ponieważ zwyczajowa temperatura pokojowa jest wyższa (przekracza 20 stopni), aniżeli ta zalecana do degustacji, która waha się pomiędzy 14 a 19 stopniami. Kieliszek do wina czerwonego jest bardziej pękaty, większy i szerszy, a jego budowa pozwala na stopniowe rozwijanie się aromatu wina.

Jak trzymać kieliszek do czerwonego wina? Z powodzeniem możemy pochwycić kieliszek tak jak ten do wina białego, pamiętając o tym, żeby unikać dotykania czaszy. Głębokie, czerwone wina potrzebują nieco więcej czasu na uzyskanie pełni smaku i aromatu, a przypadkowe, kilkuminutowe zetknięcie się naszej dłoni z pękatą częścią kieliszka może zmienić smak wina.

Wina musujące podawane są schłodzone, a kieliszki do nich są wysokie i wąskie. Aż kusi, żeby chwycić za czaszę! Niestety takie trzymanie kieliszka to również błąd. Jak trzymać kieliszek do szampana czy innego musiaka? Wybierając wyżej przedstawiony sposób, gwarantujemy, że zostanie on odebrany jako niezwykle elegancki.

Jakie kieliszki do jakiego wina?

Przygotowując zastawę do posiłku, któremu towarzyszyło będzie wino, warto zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia. Kieliszki do wina czerwonego powinny być przede wszystkim sporej wielkości, a czasza powinna być pękata i głęboka. Moda na szkło do wina szybko się zmienia, a w asortymencie sklepów znajdziemy te bardziej okrągłe, oraz pękate zwężające się nieco ku górze (tulipanowe), jak i na odwrót. Kluczowa jest tu średnica czaszy, która ułatwia winu kontakt z powietrzem. Wino czerwone należy serwować w kieliszkach z wysokiej jakości szkła, które jest przezroczyste. Umożliwi to przyjrzenie się naszemu winu w kieliszku, a także ocenę jego barwy.

Kieliszki do białego wina powinny być mniejsze i bardziej smukłe, a ich budowa wynika z faktu, że ten rodzaj trunku nie potrzebuje aż tak mocnego kontaktu z powietrzem w celu uwolnienia aromatu. Ze zbyt dużej czaszy aromat mógłby szybko uciec, dlatego kieliszek na wino białe powinien mieć nieco przymkniętą czaszę. Wypełniając trunkiem kieliszki do wina czerwonego i białego, powinniśmy nalewać do najszerszego miejsca czarki, ale pamiętając o zwyczajowej porcji 150 ml. W przypadku bardzo dużych kieliszków wino może nie dosięgnąć do najszerszego miejsca czarki, nawet gdy porcja liczy już 150 ml. Nie widzimy jednak sensu wlewania do kieliszka większej ilości wina, chcemy przecież, aby wystarczyło dla wszystkich gości. Gdy kieliszki są mniejsze, porcja 150 ml może okazać się zbyt duża. W tym przypadku pilnujemy napełniania do najszerszego miejsca czarki. Bardziej wypełnione kieliszki nie pozwolą winu odpowiednio się rozwinąć a wprawienie wina w ruch wirowy może okazać się niemożliwe, gdy kieliszek będzie pełny. Wino różowe możemy podać w kieliszkach o budowie podobnej do kieliszków do wina białego. Pamiętajmy jednak, że w przypadku win mniej aromatycznych, kieliszek do wina różowego może być nieco mniejszy.

A co z winami musującymi? Kieliszek do wina musującego powinien być przede wszystkim smukły i wysoki. Chociaż niegdyś podawało się szampana w kieliszkach typu coupette, to dzisiaj odchodzi się od tej metody z uwagi na szybkie ocieplanie się trunku i ulatnianie się bąbelków z wina. Kieliszki do wina i szampana powinny być wykonane z wysokiej jakości szkła oraz nie powinny być barwione, jednakże coraz częściej znajdziemy w sklepach mniej standardową zastawę. Ozdobny kieliszek do wina w niestandardowym kolorze może stanowić ciekawy element nakrycia stołu, jednakże nie pozwoli na obserwację barwy trunku, która jest istotną częścią degustacji. Ot, kwestia priorytetów.

Pamiętajmy o tym, że sposób trzymania kieliszka do wina, wpływa na jego smak i aromat. Trzymając kieliszek za nóżkę, nie dopuszczamy do ogrzania się trunku i pozwalamy na zachowanie wszystkich jego właściwości.

Czytaj także:

Czy wino jest zdrowe? 14 rad eksperta

Wybieramy wino różowe: półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne?

Zaszczep w sobie miłość do wina!

Jak dobrać wino do potraw w restauracji? Sprawdź!

Jak wybrać dobre wino w sklepie?

Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!

Czy wino tuczy? Oto kilka faktów, o których musisz wiedzieć!

Jakie kieliszki do wina wybrać?

Jak podawać wino czerwone wytrawne?

Dekantacja wina w 6 faktach – wyjaśniamy, co to jest!

Czy wino jest zdrowe? Kilka faktów o konsumpcji wina

Wino Cava: jak je pić?

Jakie wino piją Włosi? 6 faktów!

Porto jak pić?