Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Porto — jak pić?


Wino porto — co to takiego?

Prawdziwe wino Porto pochodzi wyłącznie ze wspomnianego powyżej regionu Alto Douro, którego powierzchnia wynosi około 250 000 hektarów. Jak poznać, że mamy do czynienia z oryginalnym trunkiem wytworzonym w tej części Portugalii? Poznać można je po specjalnej banderoli potwierdzającej miejsce pochodzenia. Wino Porto może być czerwone, białe lub różowe. Zawartość alkoholu waha się tutaj od 19 do 21%. Do produkcji tego trunku wykorzystuje się kilkadziesiąt rodzajów winorośli. W przypadku wina czerwonego są to między innymi Malvasia Preta, Marufo, Tinta Barroca oraz Tinta Roriz. Białe wino wytwarza się natomiast ze szczepów takich, jak Donzelinho Branco, Folgasão, Esgana — Cão czy Malvasia Fina. Owoce winorośli dojrzewają przez całe lato, a winobranie rozpoczyna się pod koniec września lub października. Zebrane grona oddziela się od liści i szypułek, a następnie kruszy je i miażdży w granitowych zbiornikach określanych mianem lagares. Kolejny etap to tak zwana fermentacja burzliwa, która trwa około 2 — 3 dni. Następnie skórki są oddzielane moszczu, a do wina dodawany jest spirytus gronowy, tak zwany aguardente. Ma to na celu zabić drożdże i przerwać proces fermentacji, przy jednoczesnym zachowaniu nieprzetworzonego cukru. Przyrządzone w ten sposób wino dojrzewa przez okres zimy, a wiosną jest transportowane do piwnic. W zależności od tego, ile czasu spędzi ono w beczce czy butelce, uzyskuje się inny gatunek Porto.

Rodzaje słodkiego wina portugalskiego

Do najpopularniejszych rodzajów Porto zalicza się:

  • Tawny — to grupa win dojrzewających w dużych, dębowych beczkach przez okres od 3 do 40 lat, które przed butelkowaniem poddawane są procesowi filtracji. Tawny jest kupażowane z kilku rodzajów wina o zróżnicowanej barwie, aromacie oraz stopniu dojrzałości. W grupie tej wyróżnić można Porto Tawny, czyli najniższej jakości wino przechowywane w beczkach przez 3 lata, Tawny Reserva — trunek leżakujący przez minimum 7 lat, Tawny Colheita — alkohol ze wskazaniem konkretnej daty zbioru oraz Tawny 10 — , 20 —, 30 — lub 40 — letnie. Im jest ono starsze, tym mniej owocowy aromat posiada, a w bukiecie dominować zaczynają suszone owoce. Przykładem tego typu trunku w Winnicy Lidla jest 10 — letnie porto Tawny Port. Charakteryzuje się ono miedziano — czerwoną barwą, dojrzałym bukietem i słodkim smakiem. Dobrze rozgrzewa i pachnie suszoną śliwką, dżemem wiśniowym, czekoladą, karmelem oraz orzechami włoskimi.
  • Garrafeira — wytwarzane z jednego zbioru, leżakuje w dębowych beczkach przez około 3 — 6 lat, a następnie jest zlewane do szklanych gąsiorów by dalej dojrzewać.
  • Ruby — to grupa win Porto dojrzewających krótko w beczkach a dłużej w butelkach. Wyróżnić można tu świeże, słodkie i najczęściej tanie Porto Ruby, następnie bogatsze i bardziej złożone Ruby Reserva, które uzyskuje się z kupażowania win bazowych dojrzewających 5 do 7 lat, oraz uchodzące za najlepsze i również najdroższe - Vintage Port, czyli Porto rocznikowe.

Jak pić wino porto?

Porto to trunek, który należy podawać w temperaturze około 17 — 18 stopni. Odmiany Tawny oraz Vintage najlepiej serwować z tradycyjnym portugalskim serem z pasteryzowanego mleka koziego Queijo Fresco, angielskim Stiltonem, włoską Gorgonzolą lub francuskim Roqueforem (więcej o dobieraniu wina do potraw przeczytasz w tekstach: ,,Jakie wino do sera?" i „Jak dobrać wino do potraw? Kilka podstawowych zasad". Trunki te znakomicie komponować będą się także z orzechami włoskimi oraz czekoladą. Do białego Porto warto zaserwować prażone migdały, oliwki, suszone owoce lub wędzoną rybę. Proste i świeże Ruby doskonale pasować będzie natomiast do młodych, aromatycznych serów, musu czekoladowego, gruszek w syropie czy ciast upieczonych z dodatkiem owoców leśnych. Na bazie Porto przygotować można również wiele smacznych drinków. Wystarczy, że połączymy je z odrobiną toniku, wina musującego lub ginu.

Porto to portugalskie wino, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich trunków o wyrazistym smaku.