Jakie wino musujące wybrać do drinków? Szampan, Prosecco, Cava czy Cremant? Czym się kierować i na co zwrócić uwagę?
Wino musujące jest obok wermutu najczęściej wykorzystywanym winem w koktajlach. Jednak mnogość odmian i liczba producentów „bąbelków” mogą wprawić w zakłopotanie nawet wprawionych koneserów tego trunku. Istotnym zatem jest pytanie, jakie wino musujące wybrać, aby nasz koktajl jak najbardziej zbliżony był klasycznemu oryginałowi?
Skąd pomysł na łączenie wina musującego w drinkach?
Na wstępie należy jednak zadać pytanie, po co łączone jest wino musujące z innymi składnikami w drinkach? Właściwie odpowiedzi są dwie. Po pierwsze chodzi o dodanie lekkości do kompozycji poprzez wprowadzenie bąbelków, po drugie, aby zamaskować kiepską jakość wina musującego dodatkowymi składnikami. Na szczęście tym razem zajmiemy się drinkami klasycznymi i tym jakie wino wybrać, aby kompozycja była spójna, a co najważniejsze smaczna.
Szampan, Cremant czy Cava?
Jak wiadomo najbardziej znanym i szlachetnym winem musującym jest Szampan i to właśnie on najczęściej wykorzystywany jest w drinkach klasycznych. Choć zazwyczaj nie jest zaznaczana jego odmiana, to najczęściej używa się wersji białej wytrawnej, czyli Brut. Jeżeli poszukujemy wina musującego najbardziej zbliżonego Szamanowi, nie chcąc jednak ponosić zbyt dużych kosztów zakupu, warto wybrać francuskie Cremant, produkowane poza sławnym regionem. Jeżeli nadal chcemy tworzyć kompozycje klasyczne, ale nie po drodze nam z francuskimi winami, warto sięgnąć po hiszpańską Cava również w wersji Brut. Dobrej jakości konkurować może nawet z dobrymi Szampanami.
Prosecco? Ale jakie?
Nowożytne kompozycje, takie jak wszelkiego rodzaju Spritze bazują raczej na musującym Prosecco. Choć to włoskie wino generalnie zaliczane jest do wytrawnych, to jednak rozróżnić możemy kilka poziomów wytrawności, najlepszym do drinków będzie wersja Brut lub Extra Brut. Spotykane oznaczenie Extra Dry, sugeruje wysoką wytrawność jednak jest to w rzeczywistości wino półwytrawne. Prosecco można spotkać również w wersji frizzante z nakrętką zamiast klasycznego korka, ale jest to wino lekko musujące i nie jest najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o połączenia w drinkach.
Wybierając jakiekolwiek inne wina nie wymienione wyżej, nadal warto skupić się na wysokiej wytrawności, którą zawsze możemy złagodzić dodając cukru pod dowolną postacią. Zbyt słodka wersja wina musującego może spowodować, iż dla niektórych kompozycja będzie za mało rześka.
Czym się kierować sięgając po butelkę?
Poza poziomem wytrawności, przy doborze wina musującego, warto zwrócić uwagę na poziom bąbelków zawartych w butelce. Czym więcej tych szlachetnych kuleczek w środku, tym bardziej orzeźwiający będzie nasz koktajl. W tym wypadku kierować powinniśmy się… ciężarem butelki. W dobrym winie musującym ciśnienie dochodzi do 6 atmosfer, aby utrzymać tą moc w ryzach, potrzebujemy grubej, a co za tym idzie ciężkiej butelki. Tak więc czym cięższa butelka w ręku, tym więcej bąbelków.
Klasyczne kompozycje drinków z winem musującym
i ich oryginalne receptury.
Bellini
Potrzebne składniki:
50 ml soku z białych brzoskwiń
100 ml Prosecco
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie brzoskwinie i pokrój na małe kawałki.
Przy pomocy sokowirówki wyciśnij sok i przefiltruj przez sito.
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej w kolejności odmierzone składniki.
Delikatnie zamieszaj i dekoruj cząstką brzoskwini.
Rossini
Potrzebne składniki:
50 ml puree z truskawek
10 ml syropu cukrowego
5 ml soku z cytryny
50 ml Prosecco
Sposób przygotowania:
Świeże i soczyste truskawki zmiksuj w blenderze.
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej w kolejności odmierzone składniki.
Delikatnie zamieszaj i dekoruj połówką truskawki.
Mimosa
Potrzebne składniki:
50 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
100 ml Cava Brut
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z pomarańczy i przefiltruj przez sito.
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlej w kolejności odmierzone składniki.
Delikatnie zamieszaj i dekoruj ćwiartką plasterka pomarańczy.
Miłego miksowania.
Patryk Le Nart
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.
Winnica Lidla poleca: