Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Co zrobić, by wino smakowało jeszcze lepiej?

Trunki, które każdy smakosz może zarezerwować za pośrednictwem naszej platformy, to we wszystkich przypadkach specjały najwyższej klasy – szlachetne wino, elegancka whiskey, luksusowy koniak, zachęcający do przygody rum, klasyczny gin czy zadziorna tequila. Każda z tych propozycji jest w stanie zachwycić nawet bardzo wymagającego konesera swoimi niesamowitymi właściwościami rozpieszczającymi kolejne zmysły. Dziś jednak w szczególności pragniemy zająć się winem – co powinniśmy wiedzieć o jego smaku? Jak możemy go opisać? I czy możemy zrobić coś, żeby smakowanie wina dostarczało nam jeszcze więcej uciechy? Zachęcamy do czytania!

Smaki wina

Na czym polega opis smaku wina? Tworząc go, koneserzy zwracają uwagę na wiele różnych czynników, podstawowym kryterium jest jednak bez wątpienia stopień wytrawności trunku, o którym decyduje zawartość cukru resztkowego bezpośrednio rzutująca na smak wina.

Zgodnie z regulacjami unijnymi wina wytrawne to te, w których zawartość cukru w przeliczeniu na litr trunku nie wynosi więcej niż 4 gramy, czy też 9 gramów, z zastrzeżeniem, że kwasowość trunku w przeliczeniu na gramy kwasu winnego nie może w tym drugim przypadku wynosić więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru. Wina półwytrawne zawierają w sobie więcej niż 9, lecz maksymalnie 12 gramów cukru w przeliczeniu na litr, czy też 18, jeśli liczba opisująca zawartość kwasu winnego wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru. Wina półsłodkie z kolei osiągają zawartość cukru do 45 gramów w przeliczeniu na litr, wina słodkie natomiast to te jeszcze słodsze.

Inaczej klasyfikacja smaków wina wygląda wtedy, gdy na warsztat weźmiemy wina musujące. Są one brut nature, gdy zawartość cukru nie przekracza 3 gramów w litrze trunku, extra brut, gdy sięga 6 gramów, brut, gdy jest wyższa niż 6, lecz niższa niż 12 gramów, extra dry, kiedy mieści się w przedziale 18-32 gramów, demi sec, gdy wynosi ona od 32 do 50 gramów i doux, kiedy zawartość cukru resztkowego w litrze trunku musimy określić liczbą większą niż 50. Smaki musującego wina możemy opisać jako brut nature - najbardziej wytrawne (cukier nie jest dodawany w procesie dosage), ekstra wytrawne, bardzo wytrawne, wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie.

Gdy mowa o smaku win świata, bezwzględna większość to wina wytrawne. Trunki tego typu są bowiem naturalnym produktem fermentacji winogron. Gdy proces przerwiemy odpowiednio wcześnie – możemy mieć do czynienia np. z winem półsłodkim lub słodkim. Rzecz jasna każdy, kto bada smak wina podczas degustacji, nie ogranicza się to zdawkowego stwierdzenia, czy było ono cierpkie, czy raczej słodkawe. Opis smaku wina dotyczy zatem także jego kwasowości, zawartości alkoholu czy właściwości ściągających. Ponadto, jak wiemy, w trakcie degustacji wina, jeszcze przed skosztowaniem trunku, zachwycamy się jego bukietem. Jeśli mamy akurat przyjemność z winem czerwonym, możemy wyczuć w nim owoce leśne, wanilię, kawę czy pieprz. Gdy natomiast spotykamy się z winem białym – m.in. jabłko, gruszkę, cytrusy czy kwiaty polne. W wielu przypadkach akcenty rozpieszczające nasz zmysł węchu znajdują powtórzenie na podniebieniu i na języku, możemy wtedy mówić o bardzo ciekawych nutach smakowych w winie. Podczas smakowania wina zwracamy w końcu uwagę na jego finisz, czyli wrażenie, jakie trunek pozostawia po sobie w jamie ustnej. Określamy trwałość akcentów, strukturę wina (na podstawie odczuć dotykowych w ustach i na języku) i jego jakość. Mocny smak wina nie pozwoli nam zapomnieć o sobie jeszcze przez jakiś czas po odstawieniu kieliszka!

Cierpki smak wina

Koneserzy, którzy zajmują się domową produkcją trunków z winogron wiedzą, że octowy smak wina czy metaliczny smak wina może jednoznacznie wskazywać na jego wadę. A mówiąc brutalnie – oznajmiać, że przygotowywany trunek może okazać się zepsuty. My jednak w naszym tekście pragniemy skupić się na propozycjach win od renomowanych producentów, którzy, starannie nadzorując każdy etap produkcji trunku, stawiają na szali swoją renomę. A więc czy cierpki smak wina butelkowanego przez mistrzów to coś złego? W zdecydowanej większości przypadków nie powinien nas on martwić, wskazuje bowiem na wytrawny charakter degustowanego trunku i wysoką zawartość tanin. Warto wiedzieć, że związki te nie są zarezerwowane dla wina – nic bardziej mylnego, występują pospolicie w całym świecie roślin, m.in. w orzechach, herbacie, fasoli czy owocach (w tym oczywiście w winogronach). Pełnią bardzo istotną rolę w przyrodzie – zniechęcają łakomych roślinożerców. Całe szczęście, że nie obawiają się ich koneserzy gustujący w szlachetnie wytrawnych specjałach z winogron!

A zatem co możemy zrobić, aby cierpki smak wina wysokiej jakości mógł nas zachwycić podczas najbliższej degustacji? Pamiętajmy o właściwej temperaturze podawania trunku – wino czerwone zdecydowanie najlepiej smakuje w 16-18 st. C. Co więcej, wiele doskonałych win o bogatym bukiecie wymaga odpowiedniego napowietrzenia, które rozwinie ich warstwę aromatyczną. W tym celu możemy po prostu odkorkować wino na kilka godzin przed planowaną degustacją lub przelać je do karafki. Jeżeli wino zawiera osad, przelanie do karafki dodatkowo oprawi klarowność trunku. Istnieje możliwość, że dekantacja złagodzi nieco cierpki smak wina (osad w winie czerwonym jest bardzo cierpki), jednakże w ogólnych rozrachunku degustacja zapewni smakoszowi o wiele ciekawsze wrażenia aromatyczne!

Dla zachowania cennych właściwości wina, wytrawnego i nie tylko, kluczowe znaczenie ma również jego odpowiednie przechowywanie. Butelki powinniśmy trzymać w pozycji poziomej, w ciemnym pomieszczeniu (np. w piwniczce) w temperaturze 12 st. C, dbając o dopływ świeżego powietrza i jego odpowiednią wilgotność (około 70-75%). Nie zapominajmy również, że większość win czerwonych nie nadaję się do przechowywania dłuższego niż 2-3 lata, po otwarciu natomiast wino czerwone – ponownie zakorkowane i trzymane w lodówce – powinniśmy spożyć w ciągu 3-5 dni, aby móc zachwycić się wszystkimi jego walorami smakowymi.

Wytrawność wina

Pozostańmy jeszcze przy szlachetnym wytrawnym smaku wina. Nie wspomnieliśmy dotychczas o jednym czynniku, który może uczynić naszą przygodę z dry wine jeszcze ciekawszą. Mowa oczywiście o foodpairingu, czyli sztuce łączenia win z określonymi potrawami. Wytrawność wina czerwonego idealnie współgra przede wszystkim z czerwonym mięsem – wołowiną, baraniną, wieprzowiną czy dziczyzną. Niezwykłe kompozycje smakowe stworzymy również, zestawiając wino o wytrawnym smaku z daniami na bazie kaczki czy gęsiny. Śmiało możemy również podać je do deski serów, na której znajdą się sery Parmezan, Radamer czy Grana Padano. Czyli twarde sery żółte, jak również sery wędzone.

Z jakimi specjałami kulinarnymi powinniśmy natomiast zestawiać wytrawne wino białe? Z rybami, owocami morza, drobiem czy gotowanymi warzywami. Idealnie sprawdza się również serwowane przed posiłkiem, czyli pełniąc rolę aperitifu. Nie zapominajmy jednak, że wino białe o wytrawnym smaku lubi temperatury nieco niższe od czerwonego – serwujemy je zatem w 10-12 st. C. Jeszcze jedna wskazówka – aby w pełni docenić wytrawność wina białego, w przypadku wieloetapowych degustacji serwujemy je zawsze przed winem czerwonym.

Jak zmienić smak wina wytrawnego? Jeśli z jakichś przyczyn nasycimy się już wytrawnym smakiem wina i zapragniemy od niego odpocząć, możemy wymieszać je z wodą (czyli rozcieńczyć) lub, purystów prosimy o zatkanie uszu, ze słodkim napojem gazowanymi (jak np. Cola czy Sprite), czy też likierem. Zwolennicy eksperymentów ponadto niekiedy mieszają wina wybitnie wytrawne ze winami słodszymi, uzyskując bardziej zbalansowane połączenia.

Jak poprawić smak wina z ryżu, winogron, jabłek

W dzisiejszym wpisie skupiamy się na tym, jak poprawić smak wina z winogron, to znaczy – jakie kroki podjąć, by mogło ono zachwycić nas jeszcze bardziej. Co jednak robią wszyscy ci smakosze, którzy pragną zadbać o walory smakowe alkoholu przyrządzonego w domu? Jak poprawić smak wina z jabłek? Producenci-amatorzy, wybierając owoce niezbędne do wytworzenia trunku, często stawiają na kilka specjalnych odmian jabłek, zwłaszcza dojrzałe i pyszne Renety oraz Antonówki. Niekiedy wino jabłkowe wzbogacane bywa również sokiem z cytryny oraz kupażowane z innymi winami owocowymi. A jak poprawić smak wina z ryżu? Niektórzy koneserzy są przekonani, że doskonale na jego właściwości smakowe wpływają rodzynki!

Jak zmienić smak wina?

Jesteśmy przekonani, że w olbrzymiej większości przypadków nie powinniśmy zastanawiać się, czym poprawić smak wina – światowy rynek obfituje bowiem w tyle intrygujących pozycji, że każdy z koneserów znajdzie coś dla siebie. Wszystko zależy zatem od wyboru właściwego trunku i odpowiedniego jego podania. Koneserzy, którzy jednak za wszelką cenę chcą zmienić za słodkie wino w trunek bardziej zrównoważony, niekiedy mieszają je z winem wytrawnym lub półwytrawnym. Jak zmienić natomiast smak wina wytrawnego? Pomijając możliwość zestawienia go ze słodkim, warto pomyśleć o przekąskach – możemy spotkać się poradami, aby wino, które okazało się dla nas zbyt taniczne, podawać ze serem, wędlinami lub orzechami. Odpowiedzią na pytanie, jak zmienić smak wina wytrawnego, jest też grzaniec z miodem, pomarańczą i aromatycznymi dodatkami. Smakuje najlepiej jesienią i zimą!

Pora na małe podsumowanie. A zatem od czego zależy smak wina? Od szeregu różnych czynników, m.in. metody produkcji, właściwości wykorzystanych szczepów, temperatury podania czy napowietrzenia danego trunku przed degustacją. Aby upewnić się, że dany specjał będzie smakował nam jeszcze lepiej, warto również zapoznać się z podstawowymi zasadami foodpairingu, dzięki którym będziemy w stanie odkryć nowe, czarujące połączenia kulinarne, oraz zachować zalecaną przez sommelierów kolejność smakowania specjałów.

W jaki sposób jednak możemy nieco zmodyfikować walory smakowe wina? Najśmielsi spośród degustatorów decydują się na mieszanie win o kontrastujących ze sobą charakterach. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się również spożywanie wina w formie drinków, w towarzystwie słodkich (lub wręcz przeciwnie) dodatków! Czy też rozcieńczenie wina wodą lub kostkami lodu. Czyli też wodą, tyle że w innym stanie skupienia.

Trunki tak dobre, że nawet nie pomyślisz o poprawianiu ich smaku, zarezerwujesz oczywiście za pośrednictwem Winnicy. Znajdziesz tam nie tylko klasyczne wina białe i czerwone, ale i wino różowe. Gorąco zachęcamy do degustacji polecanych przez nas pozycji i dzielenia się wrażeniami!

Czytaj także:

Jak serwować wino?

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Jakie wino — słodkie czy wytrawne?

Wino lekkie na lato – 5 propozycji

Wino ciężkie – co to znaczy?

Wino czerwone słodkie – do czego pasuje?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?

Dobre wino czerwone półwytrawne: 5 konkretnych propozycji

Wino białe wytrawne na prezent – podpowiadamy, jakie wybrać!

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?