Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino półwytrawne

Wino półwytrawne

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? Są to wina, w których proces fermentacji został przerwany w momencie, gdy znajdowała się w nim już tylko niewielka ilość cukru resztkowego. Za wina półwytrawne możemy przyjąć takie, które zawierają około 3% cukru. Choć w zależności od źródeł i przyjętych norm granica pomiędzy winami półwytrawnymi, a półsłodkimi może być czasem trudna do jednoznacznego zdefiniowania. Dobre wina tego rodzaju powstają praktycznie w każdym winiarskim kraju, zarówno w Starym jak i Nowym Świecie. Polecane wina półwytrawne oferują winnice francuskie, hiszpańskie czy włoskie. Są wśród nich zarówno wina kupażowane z domieszką takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha czy Cabernet Sauvignon oraz takie wina jednoszczepowe jak: niemiecki Gewurztraminer czy słoweński Zelen.
Zobacz jako Siatka Lista

20 produktów

  1. Cuvee, Winnica Jadwiga
    Wino wieloszczepowe z uprawianych na dolnośląskiej winnicy białych odmian winorośli. Podczas degustacji w kieliszku zobaczyć możemy wyraźną, złotawo-słomkową barwę. W nosie wyraźnie wyczuwalne są aromaty gruszki, brzoskwini, czarnej porzeczki, ananasa, limonki oraz kwiatów czarnego bzu. Piękny bukie...

    Wino

    Cuvee, Winnica Jadwiga 750ml

    64,99 zł
  2. Muscat De-alcoholized “Natureo”, Torres | Wino bezalkoholowe
    Wino wegańskie, od-alkoholizowane, wyprodukowane z odmiany Muskat. Nie zawiera alkoholu.W bukiecie silnie wyczuwalne, typowe dla szczepu aromaty owoców liczi, brzoskwini, dojrzałej gruszki oraz róży. Lekki posmak suszonych owoców i rodzynek pozostaje efektem procesów technologicznych, podczas któryc...
na stronę

Wino półwytrawne

 

Wino półwytrawne bardzo często traktowane jest jako nieco łagodniejsza alternatywa dla wina wytrawnego. Ze względu na przerwaną w odpowiednim momencie fermentację półwytrawne wino zachowuje śladową ilość cukru resztkowego, przez co niekiedy zbliża się swoim smakiem do subtelniejszych win półsłodkich. Wina półwytrawne czerwone i wina półwytrawne białe, a także nieco rzadsze wina różowe, powstają właściwie w każdym z krajów winiarskich Starego i Nowego świata, z wielu niezwykłych szczepów winorośli. Zaintrygowały Cię te nieoczywiste trunki? W takim razie zostań z nami i poznaj dobre wino półwytrawne z Lidlem!

Wino półwytrawne a półsłodkie

Zacznijmy od podstaw. Mianem wina półwytrawnego określamy trunek otrzymywany z poddanego fermentacji moszczu winogronowego, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 12 g/l (lub 18 g/l, ale tylko w sytuacji, gdy kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o min. 10g/l od zawartości cukru). Jeśli interesuje nas różnica słodyczy dzieląca wino półwytrawne a półsłodkie, warto wiedzieć, że w przypadku tego drugiego stężenie cukru resztkowego przekracza wyżej zarysowane granice, jednakże wynosi nie więcej niż 45 g/l.

Wino półwytrawne – właściwości

Ze względu na stosunkowo niską zawartość cukru resztkowego (na pewno w porównaniu z winami słodkimi) interesujące nas trunki odznaczają się niewielką wartością energetyczną. Gdy zatem chodzi o czerwone wino półwytrawne – kcal wraz z jedną porcją specjału dostarczymy, w zależności od nasycenia napitku cukrem, od około 85 do 100. W podobny sposób możemy oszacować, ile kalorii ma wino półwytrawne białe bądź różowe znajdujące się w naszym kieliszku. Podobnie jak jego wytrawny odpowiednik, wino z winogron półwytrawne zawiera bardzo niewiele węglowodanów i śladowe ilości białka, a jego wartość energetyczna pochodzi niemal w całości z alkoholu.

 

Wino półwytrawne – rodzaje

Podobnie jak inne rodzaje trunków z winogron – wina półwytrawne możemy dzielić i klasyfikować, przyjmując bardzo zróżnicowane kryteria. Ze względu na zawartość alkoholu wyróżniamy trunki lekkie (do 11%), umiarkowanie mocne (do 14%), mocne (do 16%) i wzmacniane (do 22%). Wino półwytrawne może być ponadto, gdy uwzględnimy jego budowę, lekkie, średnio ciężkie i ciężkie. Co oczywiste, pod uwagę możemy wziąć także kraj i region jego pochodzenia, a także szczep lub szczepy, z których zostało wyprodukowane (co warunkuje jego barwę). Warto również pamiętać, że wino półwytrawne występuje także w odmianie musującej – udowadniają nam to m.in. wyborne Szampany.

Wino wytrawne – do czego je podawać?

Wszystko zależy od gatunku trunku oraz jego budowy. Jeśli mowa o winie białym półwytrawnym, np. średnio ciężkim winie Gewurztraminer, świetnie sprawdzi się ono w towarzystwie drobiu, ryb, serów oraz niektórych deserów. Niezawodnym kompanem grillowanego kurczaka zawsze okaże się pyszny półwytrawny Chardonnay. Czerwone lekkie wino półwytrawne z kolei, takie jak Malbec, doskonale podkreśli smak pizzy, makaronu z pomidorowym sosem czy dań na bazie wieprzowiny. Cięższe kupaże, np. win Syrah i Grenache, sprawdzą się także w towarzystwie wołowiny i jagnięciny. Imponujące zastosowania kulinarne oferuje również wino różowe półwytrawne – bardzo dobrze współgra z różnego rodzaju przekąskami, sałatkami, drobiem (także tym w wersji pikantnej), czy też deserami. Dobre wino półwytrawne – bez względu na barwę – to zatem trunek uniwersalny, idealny do kuchennych eksperymentów. Pamiętajmy o tym, że poszczególne gatunki wina półwytrawnego smakują najlepiej w określonych temperaturach – wino czerwone w temperaturze około 16-18 st. C., wino białe półwytrawne i różowe natomiast – 10-12 st. C.

Wino półwytrawne z Lidla – na co dzień i na specjalne okazje

Czy warto wybrać dobre wino półwytrawne na prezent? Oczywiście! Zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy sprawić radość miłośnikowi lub miłośniczce trunków z winogron, które zachwycają bogactwem i harmonią smaków oraz aromatów. Ten szczególny podarunek sprawdzi się zatem przy okazji urodzin czy imienin, możemy także podarować go bliskiej nam damie z okazji Dnia Kobiet, Dnia Matki czy Dnia Babci. Pamiętajmy również, że jakościowe wino półwytrawne na wesele to zawsze świetny pomysł. Zarówno wtedy, gdy szykujemy prezent dla Pary Młodej, jak i wtedy, gdy mowa o poczęstunku dla rodziny i znajomych. Stawiając na trunek uniwersalny, łatwiej zadowolić wszystkich naszych bliskich!

 

Jakie wino półwytrawne warto poznać?

Jeśli poszukujemy dobrego wina półwytrawnego, możemy zwrócić wzroku w stronę przodujących światowych producentów wina – Włoch i Francji. Kraje te mają nam do zaoferowania zarówno wykwintne czerwone, jak i białe wina półwytrawne. Niektóre regiony, jak francuska Prowansja, pozwalają nam również zakochać się w orzeźwiającym, idealnym na piknik, różowym winie półwytrawnym. Pamiętajmy, że gdy mowa o winach półwytrawnych włoskich i francuskich, należy pamiętać o doskonałym musującym Prosecco i uwielbianym na całym świecie Szampanie.

 

To oczywiście nie wszystko. Na uwagę zasługuje również hiszpańskie wino półwytrawne, m.in. z obszaru Rioja, cenionego na równi z francuskimi regionami Bordeaux czy Burgundia, czy też półwytrawne wino portugalskie, czerwone lub białe, produkowane zarówno z odmian międzynarodowych, jak i lokalnych. Równie ciekawe co wino półwytrawne portugalskie może okazać się dla konesera półwytrawne wino węgierskie, wieloszczepowe bądź jednoodmianowe – cennym doświadczeniem może okazać się degustacja łagodniejszych wersji kochanych przez nas trunków wytrawnych. Warte degustacji jest z całą pewnością także wino półwytrawne mołdawskie – chociaż kraj ten dla wielu koneserów nadal pozostaje zagadką, jakościowe trunki pochodzące z jego winnic utwierdzają nas w przekonaniu, że warto mieć go na oku. Nie popełnimy również błędu, stawiając na słoweńskie wino półwytrawne z Lidla Riesling. „Wino półwytrawne – jakie polecacie z Nowego Świata?” – mógłby ktoś zapytać wobec przewagi naszych propozycji z Europy. W takim razie zachęcalibyśmy, np., do wypróbowania lekkiego argentyńskiego wina Malbec z regionu Mendoza!

 

Zarezerwuj dobre wino półwytrawne za pośrednictwem Winnicy Lidla!

Jeśli zatem chodzi o wino półwytrawne – Lidl doskonale rozumie, że koneserzy wybornych trunków z winogron w znaczący sposób różnią się od siebie pod względem upodobań. Z tego właśnie względu sieć umożliwia rezerwację zarówno rozgrzewających, idealnych do mięsnych posiłków win półwytrawnych czerwonych, jak i intrygujących wspaniałą kompozycją tropikalnych aromatów, rześkich win półwytrawnych białych – takich jak popularne wina Gewurztraminer czy Riesling. Pamiętajmy, że dobre wino półwytrawne to wymarzony trunek dla kogoś, kto dopiero przymierza się do rozpoczęcia przygody degustatorskiej z cięższymi winami wytrawnymi, a także dla smakosza, którzy pragnie nieco odpocząć od dominującej cierpkości tego typu trunków. Jedno jest pewne – warto mieć na podorędziu wysokiej jakości trunek o wyważonej taniczności i delikatnej słodyczy, który może sprawdzić się przy wielu okazjach!

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: