Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino półwytrawne

Wino półwytrawne

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? To określenie stosuje się do win, w których pozostaje niewielka ilość cukru resztkowego – w wyniku przerwania fermentacji, naturalnego zatrzymania pracy drożdży lub odpowiedniego doboru bardziej dojrzałych winogron. Za wina półwytrawne przyjmuje się zazwyczaj takie, które zawierają od około 4 do 18 g/l cukru resztkowego (czyli w przybliżeniu 0,4–1,8%). W zależności od źródeł i przyjętych norm granica pomiędzy winami półwytrawnymi a półsłodkimi może być czasem trudna do jednoznacznego zdefiniowania. Dobre wina tego rodzaju powstają praktycznie w każdym winiarskim kraju, zarówno w Starym jak i Nowym Świecie. Polecane wina półwytrawne oferują m.in. winnice francuskie, hiszpańskie czy włoskie. Są wśród nich zarówno wina kupażowane z domieszką takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha czy Cabernet Sauvignon oraz takie wina jednoszczepowe jak niemiecki Gewürztraminer czy słoweński Zelen.

Zobacz jako Siatka Lista

37 produktów

  1. Amorale Puglia, Cantine Terre Collina
    Czerwone półwytrawne wino z południa Włoch, a konkretnie z regionu Apulia (Puglia). Obszar ten znany jest z upraw ciepłolubnych odmian winorośli i produkcji win o intensywnym charakterze. Winnice Cantine Terre Collina zlokalizowane są w środkowej części regionu, gdzie klimat śródziemnomorski - z gor...
  2. Zibibbo “Zibomare"
    Półwytrawne wino z Sycylii wyprodukowane z odmiany Muscat of Alexandria, regionalnie nazywanej Zibibbo. Nazwa „Zibibbo” wywodzi się od arabskiego słowa „z’bīb” oznaczającego rodzynkę. Szczep ten, będący hybrydą Muscat blanc à Petits Grains i Axina de Tres Bias, daje aromatyczne, owocowe wina o bogat...

    Wino

    Zibibbo “Zibomare" 750ml

    38,99 zł
  3. Gran Mirador “Dark Blend”, Bodegas Gran Castillo
    Łagodnie wytrawne wino z odmiany Shiraz wyprodukowane w Hiszpanii. Trunek zachęca do degustacji wyraźną, rubinową barwą oraz łatwo rozpoznawalnym bukietem. Niemal od razu po nalaniu do kieliszka wyczuwalne stają się aromaty czarnej porzeczki, dzikiej róży i głogu a towarzyszy im akcent pieprzu i tof...
  4. Saperavi - Muscat, Old Kakheti
    Młode, czerwone wino o półwytrawnym smaku. Wyprodukowane zostało z odmian Saperavi oraz Muskat uprawianych na malowniczych winnicach gruzińskiego regionu Kachetia. Degustacja wina Saperavi - MuscatWino Saperavi - Muscat to półwytrawny trunek o bogatym bukiecie aromatów. W kieliszku wyraźnie roz...

    Wino

    Saperavi - Muscat, Old Kakheti 750ml

    39,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  5. Primitivo, Il Capolavoro
    Półwytrawne, czerwone wino z serca włoskiej Apulii. To przystępny w odbiorze trunek, którego degustację polecamy nawet mniej doświadczonym smakoszom. Panujący na południu Włoch klimat śródziemnomorski sprzyja produkcji win o łatwo wyczuwalnych aromatach oraz subtelnym posmaku słodyczy. Degustac...

    Wino

    Primitivo, Il Capolavoro 750ml

    39,99 zł
  6. Nero di Troia, Passiamo
    Wino z odmiany Nero di Troia, której uprawa na południu Włoch sięga czasów antycznych. Ta historyczna odmiana, znana również jako Uva di Troia, pochodzi z z Apulii, gdzie śródziemnomorski klimat nadaje winom głębię i wyrazistość. Passiamo to seria win dedykowana dla koneserów poszukujących prawdziwi...

    Wino

    Nero di Troia, Passiamo 750ml

    45,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  7. Appassimento, Passiamo
    Wino powstałe dzięki tradycyjnej metodzie passito, polegającej na podsuszaniu winogron przed fermentacją. Technika ta wywodzi się z północnych Włoch (głównie z regionu Veneto), i nadaje winu niezwykłą koncentrację struktury i aromatów. Passiamo to seria win dedykowana dla koneserów poszukujących pra...

    Wino

    Appassimento, Passiamo 750ml

    45,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  8. Primitivo, Brillìo
    Primitivo "Brillìo" charakteryzuje się wyraźnymi aromatami i półwytrawnym smakiem. Pochodzi z Apulii, regionu znanego z wyrazistych smakowo win, gdzie lokalny klimat i metody produkcji sprzyjają wydobyciu z winogron ich pełnego potencjału aromatycznego.   Degustacja wina Primitivo "Brillìo" ...

    Wino

    Primitivo, Brillìo 750ml

    54,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  9. Primitivo “Sistina”, Citra Vini
    Primitivo “Sistina” z Terre di Chieti, jest wyrazem bogatej tradycji winiarskiej regionu Abruzja we Włoszech. Wina z tego regionu cechują się intensywnością i złożonością smakową dzięki panującym lokalnie warunkom klimatycznym i stosowanym tradycyjnie metodom produkcji. Do jednej z używanych na winn...
  10. Extroso Appassimento
    Extroso Appassimento produkowane jest w Apulii, na południu Włoch. Na słonecznych winnicach regionu panują idealne warunki do stosowania metody appassimento, zgodnie z którą, przed zbiorami winogrona są dodatkowo podsuszane na krzewach. Dzięki koncentracji cukrów i aromatów w gronach, wyprodukowane ...

    Wino

    Extroso Appassimento 750ml

    62,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  11. Cava Semi Seco, Vilarnau
    Musujące wino produkowane w sercu regionu Penedès, w miejscowości San Sadurní d’Anoia. Tradycyjne metody produkcji, w tym wtórna fermentacja w butelce oraz starzenie na osadzie drożdżowym, nadają strukturze wina złożoności oraz elegancji jego bukietowi. Vilarnau Cava Semi Seco charakteryzuje się wyż...

    Wino

    Cava Semi Seco, Vilarnau 750ml

    39,99 zł
  12. Sangre de Toro De-alkoholised, Torres | Wino bezalkoholowe
    Bezalkoholowe wino z Hiszpanii. Jego smak zawdzięczamy nowoczesnej technologii oddzielania alkoholu od wina. Jak smakuje bezalkoholowe Sangre de Toro?W bukiecie tego hiszpańskiego wina bez alkoholu rozpoznać można aromaty dojrzałych jabłek, śliwki mirabelki, owoców liczi, ananasa, banana i more...
    -35 zł przy min. 200 zł
Strona
na stronę

Wino półwytrawne - jak jest postrzegane?

Wino półwytrawne często postrzegane jest jako łagodniejsza alternatywa dla wina wytrawnego. Niewielka ilość cukru resztkowego może w nim pozostać zarówno dzięki przerwaniu fermentacji w odpowiednim momencie, jak i jej naturalnemu zakończeniu przy wyższym stężeniu cukrów w moszczu - co sprawia, że jego smak bywa zbliżony do delikatniejszych win półsłodkich.. Wina półwytrawne czerwone i wina półwytrawne białe, a także nieco rzadsze wina różowe, powstają właściwie w każdym z krajów winiarskich Starego i Nowego Świata, z wielu szczepów winorośli. Zaintrygowały Cię te nieoczywiste trunki? W takim razie zostań z nami i poznaj dobre wino półwytrawne z Lidlem!

Wino półwytrawne a półsłodkie

Zacznijmy od podstaw. Mianem wina półwytrawnego określamy trunek otrzymywany z poddanego fermentacji moszczu winogronowego, w którym zawartość cukru resztkowego wynosi od 4 do 12 g/l (lub 18 g/l, ale tylko w sytuacji, gdy kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o min. 10g/l od zawartości cukru). Jeśli interesuje nas różnica słodyczy dzieląca wino półwytrawne a półsłodkie, warto wiedzieć, że w przypadku tego drugiego cukier resztkowy przekracza wyżej zarysowane granice, jednakże wynosi nie więcej niż 45 g/l. Zbalansowany smak i balans między słodyczą a kwasowością wpływają na wszechstronność wina półwytrawnego. Od czego zależy zawartość cukru resztkowego w trunku? Od tego, kiedy przerwana zostanie fermentacja. W formie ciekawostki warto dodać, że wina półwytrawne mają około 85 kcal w 100 ml. Wino półsłodkie natomiast – od 82-120 kcal. Ostatecznie, kaloryczność wina półwytrawnego zależy nie tylko od zawartości cukru, ale również od stężenia alkoholu.

Sprawia to, że wina półwytrawne uchodzą za łatwiejsze w odbiorze od wytrawnych! Jednocześnie opisywane są jako potencjalnie bardziej zróżnicowane. Dlatego właśnie znane są wybór na spotkania w większym gronie!

Charakterystyka win półwytrawnych

Podobnie jak jego wytrawny odpowiednik, wino z winogron półwytrawne zawiera bardzo niewiele węglowodanów i śladowe ilości białka, a jego wartość energetyczna pochodzi niemal w całości z alkoholu. Niewielka ilość cukru resztkowego łagodzi zawarte w trunku taniny (garbniki), co sprawia, że wina półwytrawne stają się idealnie zrównoważone i uniwersalne. Ich optymalny smak (słodycz i kwasowość dobrze współgrają z umiarkowaną tanicznością) sprawia, że trunki te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne – doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami – i odnajdują się w kieliszkach bez dodatków. Wina półwytrawne cieszą się duża popularnością, ponieważ są świetnie zbalansowane, a przy tym zachowują atrakcyjną aromatyczność.

Wina półwytrawne mają różne regiony pochodzenia (to zarówno wina francuskie, jak i wina portugalskie, wina włoskie, wina hiszpańskie, wina niemieckie, wina mołdawskie, wina słoweńskie czy wina argentyńskie) mogą być czerwone, białe i różowe, musujące lub bez bąbelków. To wymarzony wybór dla tych, którzy pragną delektować się subtelną słodyczą, a jednocześnie uważają, że wino półsłodkie jest delikatnie… zbyt słodkie.

Wino półwytrawne – rodzaje

Podobnie jak inne rodzaje trunków z winogron – wina półwytrawne możemy dzielić i klasyfikować, przyjmując bardzo zróżnicowane kryteria. Ze względu na zawartość alkoholu wyróżniamy trunki lekkie (do 11%), umiarkowanie mocne (do 13%), mocne (do 16%) i wzmacniane (do 22%). Wino półwytrawne może być ponadto, gdy uwzględnimy jego budowę, lekkie, średnio ciężkie i ciężkie. Co oczywiste, pod uwagę możemy wziąć także kraj i region jego pochodzenia. Warto również pamiętać, że wino półwytrawne występuje także w odmianie musującej – udowadniają to m.in. niektóre style Szampanów, np. sec, a także wina musujące z innych zakątków winiarskiego świata, takie jak Prosecco extra dry. Do wytwarzania wina półwytrawnego wykorzystywane są różne szczepy winogron – podobnie jest w przypadku trunków o innym poziomie słodkości. Wina półwytrawne może też wiele innych czynników, tym bukiet, smak i struktura.

Wino półwytrawne – do czego je podawać? Idealne połączenia kulinarne z winami półwytrawnymi

Wszystko zależy od gatunku trunku oraz jego budowy. Jeśli mowa o winie białym półwytrawnym, np. średnio ciężkim winie Gewurztraminer, świetnie sprawdzi się ono w towarzystwie drobiu, ryb, serów oraz niektórych deserów. Niezawodnym kompanem grillowanego kurczaka zawsze okaże się półwytrawny Chardonnay. Czerwone lekkie wino półwytrawne z kolei, takie jak Primitivo, doskonale podkreśli smak pizzy, makaronu z pomidorowym sosem czy dań na bazie wieprzowiny. Cięższe kupaże, np. win Syrah i Grenache, sprawdzą się także w towarzystwie wołowiny i jagnięciny. Imponujące zastosowania kulinarne oferuje również wino różowe półwytrawne – bardzo dobrze współgra z różnego rodzaju przekąskami, sałatkami, drobiem (także tym w wersji pikantnej). Pysznie smakują z nim również desery. Dobre wino półwytrawne – bez względu na barwę – to zatem trunek wszechstronny, idealny do kuchennych eksperymentów. Szeroko zastosowanie kulinarne sprawia, że odpowiednim kompanem dla wina półwytrawnego niezmiennie okazuje się kuchnia azjatycka, w tym najpopularniejsze potrawy orientalne, na które natrafiamy w ulubionych restauracjach. Pamiętaj, że wina półwytrawne są idealne do pikantniejszych potraw!

W skrócie – wina półwytrawne uchodzą za świetny dodatek do potraw z drobiu i ryb (wina białe), pizzy, czerwonych sosów i wieprzowiny (wino czerwone). Mogą również być zestawiane z deserami, takimi jak owocowe tarty, serniki i wiele innych.

Temperatura podawania i struktura win półwytrawnych

Pamiętajmy o tym, że w przypadku każdego wina bardzo ważna jest temperatura podawania. Poszczególne gatunki wina półwytrawnego smakują najlepiej w określonych temperaturach – wino czerwone w temperaturze około 16-18 st. C., wino białe półwytrawne i różowe natomiast – 10-12 st. C. Dodatkowo, młode wina półwytrawne można podawać schłodzone do około 8-10°. Niska temperatura podkreśla jego orzeźwiający smak!

Wina półwytrawne cenione są za harmonijną równowagę słodyczy, kwasowości, tanin oraz rozgrzewającego alkoholu, dzięki czemu ich struktura uchodzi za doskonale zbalansowaną. Wrażenie to wynika zarówno z ogólnych odczuć towarzyszących degustacji, jak i z cech samego trunku, takich jak ciężar i gęstość.

Wino półwytrawne z Lidla – na co dzień i na specjalne okazje

Czy warto wybrać dobre wino półwytrawne na prezent? Oczywiście! Zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy sprawić radość miłośnikowi lub miłośniczce trunków z winogron, które zachwycają bogactwem i harmonią smaków oraz aromatów. Ten szczególny podarunek sprawdzi się zatem przy okazji urodzin czy imienin, możemy także podarować go bliskiej nam damie z okazji Dnia Kobiet, Dnia Matki czy Dnia Babci. Pamiętajmy również, że jakościowe wino półwytrawne na wesele to zawsze świetny pomysł. Zarówno wtedy, gdy szykujemy prezent dla Pary Młodej, jak i wtedy, gdy mowa o poczęstunku dla rodziny i znajomych. Stawiając na trunek uniwersalny, łatwiej zadowolić wszystkich naszych bliskich!

Jakie wino półwytrawne warto poznać?

Jeśli poszukujemy dobrego wina półwytrawnego, możemy zwrócić wzroku w stronę przodujących światowych producentów wina – Włoch i Francji. Kraje te mają nam do zaoferowania zarówno wykwintne czerwone, jak i białe wina półwytrawne. Niektóre regiony, jak francuska Prowansja, pozwalają nam również zakochać się w orzeźwiającym, idealnym na piknik, różowym winie półwytrawnym. Pamiętajmy, że gdy mowa o winach półwytrawnych włoskich i francuskich, należy pamiętać o doskonałym musującym Prosecco i uwielbianym na całym świecie Szampanie.

To oczywiście nie wszystko. Na uwagę zasługuje również hiszpańskie wino półwytrawne, m.in. z regionu Valencia, czy też półwytrawne wino portugalskie, czerwone lub białe, produkowane zarówno z odmian międzynarodowych, jak i lokalnych. Równie ciekawe co wino półwytrawne portugalskie może okazać się dla konesera półwytrawne wino węgierskie, wieloszczepowe bądź jednoodmianowe – cennym doświadczeniem może okazać się degustacja łagodniejszych wersji kochanych przez nas trunków wytrawnych. Warte degustacji jest z całą pewnością także wino półwytrawne mołdawskie – chociaż kraj ten dla wielu koneserów nadal pozostaje zagadką, jakościowe trunki pochodzące z jego winnic utwierdzają nas w przekonaniu, że warto mieć go na oku. Nie popełnimy również błędu, stawiając na słoweńskie wino półwytrawne z Lidla Riesling. „Wino półwytrawne – jakie polecacie z Nowego Świata?” – mógłby ktoś zapytać wobec przewagi naszych propozycji z Europy. W takim razie zachęcalibyśmy go np. do wypróbowania lekkiego argentyńskiego wina Malbec z regionu Mendoza!

Czy w Polsce są produkowane wina półwytrawne?

Tak – to jedna z popularniejszych kategorii w krajowych winnicach, szczególnie wśród win białych. Chłodny klimat i długa wegetacja sprzyjają zachowaniu wysokiej kwasowości w owocach, co pozwala naturalnie balansować niewielką ilość cukru resztkowego. Polskie wina półwytrawne powstają m.in. w Małopolsce, na Dolnym Śląsku, w okolicach Zielonej Góry, na Ziemi Lubuskiej oraz na Pomorzu Zachodnim. Do najczęściej wykorzystywanych odmian należą Solaris, Johanniter, Seyval Blanc, Regent czy Rondo. Takie wina łączą delikatną słodycz z charakterystyczną dla polskich win świeżą kwasowością, dzięki czemu świetnie komponują się z kuchnią polską, rybami słodkowodnymi oraz lekkimi deserami. 

Zarezerwuj dobre wino półwytrawne za pośrednictwem Winnicy Lidla!

Jeśli zatem chodzi o wino półwytrawne – Lidl doskonale rozumie, że koneserzy wybornych trunków z winogron w znaczący sposób różnią się od siebie pod względem upodobań. Z tego właśnie względu sieć umożliwia rezerwację zarówno rozgrzewających, idealnych do mięsnych posiłków win półwytrawnych czerwonych, jak i intrygujących wspaniałą kompozycją tropikalnych aromatów, rześkich win półwytrawnych białych – takich jak popularne wina Gewurztraminer czy Riesling. A więc lekkość i rześkość czy, raczej stawiasz na aromatyczne czerwone z odmiany Carménère? Przekonaj się, jakie trunki znajdziesz aktualnie w katalogu naszej platformy rezerwacyjnej!

Pamiętajmy, że dobre wino półwytrawne to wymarzony trunek dla kogoś, kto dopiero przymierza się do rozpoczęcia przygody degustatorskiej z cięższymi winami wytrawnymi, a także dla smakosza, którzy pragnie nieco odpocząć od dominującej cierpkości tego typu trunków. Jedno jest pewne – warto mieć na podorędziu wysokiej jakości trunek o wyważonej taniczności i delikatnej słodyczy, który może sprawdzić się przy wielu okazjach! W katalogu Winnicy Lidla znajdziesz zarówno trunki z najpopularniejszych krajów winiarskich, jak i pozycje z nieco mniej oczywistych kierunków, w tym m.in. wina z Mołdawii i wina z Gruzji. Także wina, którym nie jest obce długotrwałe leżakowanie!

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: