Wino półwytrawne

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? Są to wina, w których proces fermentacji został przerwany w momencie, gdy znajdowała się w nim już tylko niewielka ilość cukru resztkowego. Za wina półwytrawne możemy przyjąć takie, które zawierają około 3% cukru. Choć w zależności od źródeł i przyjętych norm granica pomiędzy winami półwytrawnymi, a półsłodkimi może być czasem trudna do jednoznacznego zdefiniowania. Dobre wina tego rodzaju powstają praktycznie w każdym winiarskim kraju, zarówno w Starym jak i Nowym Świecie. Polecane wina półwytrawne oferują winnice francuskie, hiszpańskie czy włoskie. Są wśród nich zarówno wina kupażowane z domieszką takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha czy Cabernet Sauvignon oraz takie wina jednoszczepowe jak: niemiecki Gewurztraminer czy słoweński Zelen.

SPRAWDŹ TEŻ WINA Z INNYCH REGIONÓW ŚWIATA >

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji