kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Co to znaczy, że wino jest półwytrawne? To określenie stosuje się do win, w których pozostaje niewielka ilość cukru resztkowego – w wyniku przerwania fermentacji, naturalnego zatrzymania pracy drożdży lub odpowiedniego doboru bardziej dojrzałych winogron. Za wina półwytrawne przyjmuje się zazwyczaj takie, które zawierają od około 4 do 18 g/l cukru resztkowego (czyli w przybliżeniu 0,4–1,8%). W zależności od źródeł i przyjętych norm granica pomiędzy winami półwytrawnymi a półsłodkimi może być czasem trudna do jednoznacznego zdefiniowania. Dobre wina tego rodzaju powstają praktycznie w każdym winiarskim kraju, zarówno w Starym jak i Nowym Świecie. Polecane wina półwytrawne oferują m.in. winnice francuskie, hiszpańskie czy włoskie. Są wśród nich zarówno wina kupażowane z domieszką takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Garnacha czy Cabernet Sauvignon oraz takie wina jednoszczepowe jak niemiecki Gewürztraminer czy słoweński Zelen.
Wino półwytrawne często postrzegane jest jako łagodniejsza alternatywa dla wina wytrawnego. Niewielka ilość cukru resztkowego może w nim pozostać zarówno dzięki przerwaniu fermentacji w odpowiednim momencie, jak i jej naturalnemu zakończeniu przy wyższym stężeniu cukrów w moszczu - co sprawia, że jego smak bywa zbliżony do delikatniejszych win półsłodkich.. Wina półwytrawne czerwone i wina półwytrawne białe, a także nieco rzadsze wina różowe, powstają właściwie w każdym z krajów winiarskich Starego i Nowego Świata, z wielu szczepów winorośli. Zaintrygowały Cię te nieoczywiste trunki? W takim razie zostań z nami i poznaj dobre wino półwytrawne z Lidlem!
Zacznijmy od podstaw. Mianem wina półwytrawnego określamy trunek otrzymywany z poddanego fermentacji moszczu winogronowego, w którym zawartość cukru resztkowego wynosi od 4 do 12 g/l (lub 18 g/l, ale tylko w sytuacji, gdy kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o min. 10g/l od zawartości cukru). Jeśli interesuje nas różnica słodyczy dzieląca wino półwytrawne a półsłodkie, warto wiedzieć, że w przypadku tego drugiego cukier resztkowy przekracza wyżej zarysowane granice, jednakże wynosi nie więcej niż 45 g/l. Zbalansowany smak i balans między słodyczą a kwasowością wpływają na wszechstronność wina półwytrawnego. Od czego zależy zawartość cukru resztkowego w trunku? Od tego, kiedy przerwana zostanie fermentacja. W formie ciekawostki warto dodać, że wina półwytrawne mają około 85 kcal w 100 ml. Wino półsłodkie natomiast – od 82-120 kcal. Ostatecznie, kaloryczność wina półwytrawnego zależy nie tylko od zawartości cukru, ale również od stężenia alkoholu.
Sprawia to, że wina półwytrawne uchodzą za łatwiejsze w odbiorze od wytrawnych! Jednocześnie opisywane są jako potencjalnie bardziej zróżnicowane. Dlatego właśnie znane są wybór na spotkania w większym gronie!
Podobnie jak jego wytrawny odpowiednik, wino z winogron półwytrawne zawiera bardzo niewiele węglowodanów i śladowe ilości białka, a jego wartość energetyczna pochodzi niemal w całości z alkoholu. Niewielka ilość cukru resztkowego łagodzi zawarte w trunku taniny (garbniki), co sprawia, że wina półwytrawne stają się idealnie zrównoważone i uniwersalne. Ich optymalny smak (słodycz i kwasowość dobrze współgrają z umiarkowaną tanicznością) sprawia, że trunki te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne – doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami – i odnajdują się w kieliszkach bez dodatków. Wina półwytrawne cieszą się duża popularnością, ponieważ są świetnie zbalansowane, a przy tym zachowują atrakcyjną aromatyczność.
Wina półwytrawne mają różne regiony pochodzenia (to zarówno wina francuskie, jak i wina portugalskie, wina włoskie, wina hiszpańskie, wina niemieckie, wina mołdawskie, wina słoweńskie czy wina argentyńskie) mogą być czerwone, białe i różowe, musujące lub bez bąbelków. To wymarzony wybór dla tych, którzy pragną delektować się subtelną słodyczą, a jednocześnie uważają, że wino półsłodkie jest delikatnie… zbyt słodkie.
Podobnie jak inne rodzaje trunków z winogron – wina półwytrawne możemy dzielić i klasyfikować, przyjmując bardzo zróżnicowane kryteria. Ze względu na zawartość alkoholu wyróżniamy trunki lekkie (do 11%), umiarkowanie mocne (do 13%), mocne (do 16%) i wzmacniane (do 22%). Wino półwytrawne może być ponadto, gdy uwzględnimy jego budowę, lekkie, średnio ciężkie i ciężkie. Co oczywiste, pod uwagę możemy wziąć także kraj i region jego pochodzenia. Warto również pamiętać, że wino półwytrawne występuje także w odmianie musującej – udowadniają to m.in. niektóre style Szampanów, np. sec, a także wina musujące z innych zakątków winiarskiego świata, takie jak Prosecco extra dry. Do wytwarzania wina półwytrawnego wykorzystywane są różne szczepy winogron – podobnie jest w przypadku trunków o innym poziomie słodkości. Wina półwytrawne może też wiele innych czynników, tym bukiet, smak i struktura.
Wszystko zależy od gatunku trunku oraz jego budowy. Jeśli mowa o winie białym półwytrawnym, np. średnio ciężkim winie Gewurztraminer, świetnie sprawdzi się ono w towarzystwie drobiu, ryb, serów oraz niektórych deserów. Niezawodnym kompanem grillowanego kurczaka zawsze okaże się półwytrawny Chardonnay. Czerwone lekkie wino półwytrawne z kolei, takie jak Primitivo, doskonale podkreśli smak pizzy, makaronu z pomidorowym sosem czy dań na bazie wieprzowiny. Cięższe kupaże, np. win Syrah i Grenache, sprawdzą się także w towarzystwie wołowiny i jagnięciny. Imponujące zastosowania kulinarne oferuje również wino różowe półwytrawne – bardzo dobrze współgra z różnego rodzaju przekąskami, sałatkami, drobiem (także tym w wersji pikantnej). Pysznie smakują z nim również desery. Dobre wino półwytrawne – bez względu na barwę – to zatem trunek wszechstronny, idealny do kuchennych eksperymentów. Szeroko zastosowanie kulinarne sprawia, że odpowiednim kompanem dla wina półwytrawnego niezmiennie okazuje się kuchnia azjatycka, w tym najpopularniejsze potrawy orientalne, na które natrafiamy w ulubionych restauracjach. Pamiętaj, że wina półwytrawne są idealne do pikantniejszych potraw!
W skrócie – wina półwytrawne uchodzą za świetny dodatek do potraw z drobiu i ryb (wina białe), pizzy, czerwonych sosów i wieprzowiny (wino czerwone). Mogą również być zestawiane z deserami, takimi jak owocowe tarty, serniki i wiele innych.
Pamiętajmy o tym, że w przypadku każdego wina bardzo ważna jest temperatura podawania. Poszczególne gatunki wina półwytrawnego smakują najlepiej w określonych temperaturach – wino czerwone w temperaturze około 16-18 st. C., wino białe półwytrawne i różowe natomiast – 10-12 st. C. Dodatkowo, młode wina półwytrawne można podawać schłodzone do około 8-10°. Niska temperatura podkreśla jego orzeźwiający smak!
Wina półwytrawne cenione są za harmonijną równowagę słodyczy, kwasowości, tanin oraz rozgrzewającego alkoholu, dzięki czemu ich struktura uchodzi za doskonale zbalansowaną. Wrażenie to wynika zarówno z ogólnych odczuć towarzyszących degustacji, jak i z cech samego trunku, takich jak ciężar i gęstość.
Czy warto wybrać dobre wino półwytrawne na prezent? Oczywiście! Zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy sprawić radość miłośnikowi lub miłośniczce trunków z winogron, które zachwycają bogactwem i harmonią smaków oraz aromatów. Ten szczególny podarunek sprawdzi się zatem przy okazji urodzin czy imienin, możemy także podarować go bliskiej nam damie z okazji Dnia Kobiet, Dnia Matki czy Dnia Babci. Pamiętajmy również, że jakościowe wino półwytrawne na wesele to zawsze świetny pomysł. Zarówno wtedy, gdy szykujemy prezent dla Pary Młodej, jak i wtedy, gdy mowa o poczęstunku dla rodziny i znajomych. Stawiając na trunek uniwersalny, łatwiej zadowolić wszystkich naszych bliskich!
Jeśli poszukujemy dobrego wina półwytrawnego, możemy zwrócić wzroku w stronę przodujących światowych producentów wina – Włoch i Francji. Kraje te mają nam do zaoferowania zarówno wykwintne czerwone, jak i białe wina półwytrawne. Niektóre regiony, jak francuska Prowansja, pozwalają nam również zakochać się w orzeźwiającym, idealnym na piknik, różowym winie półwytrawnym. Pamiętajmy, że gdy mowa o winach półwytrawnych włoskich i francuskich, należy pamiętać o doskonałym musującym Prosecco i uwielbianym na całym świecie Szampanie.
To oczywiście nie wszystko. Na uwagę zasługuje również hiszpańskie wino półwytrawne, m.in. z regionu Valencia, czy też półwytrawne wino portugalskie, czerwone lub białe, produkowane zarówno z odmian międzynarodowych, jak i lokalnych. Równie ciekawe co wino półwytrawne portugalskie może okazać się dla konesera półwytrawne wino węgierskie, wieloszczepowe bądź jednoodmianowe – cennym doświadczeniem może okazać się degustacja łagodniejszych wersji kochanych przez nas trunków wytrawnych. Warte degustacji jest z całą pewnością także wino półwytrawne mołdawskie – chociaż kraj ten dla wielu koneserów nadal pozostaje zagadką, jakościowe trunki pochodzące z jego winnic utwierdzają nas w przekonaniu, że warto mieć go na oku. Nie popełnimy również błędu, stawiając na słoweńskie wino półwytrawne z Lidla Riesling. „Wino półwytrawne – jakie polecacie z Nowego Świata?” – mógłby ktoś zapytać wobec przewagi naszych propozycji z Europy. W takim razie zachęcalibyśmy go np. do wypróbowania lekkiego argentyńskiego wina Malbec z regionu Mendoza!
Tak – to jedna z popularniejszych kategorii w krajowych winnicach, szczególnie wśród win białych. Chłodny klimat i długa wegetacja sprzyjają zachowaniu wysokiej kwasowości w owocach, co pozwala naturalnie balansować niewielką ilość cukru resztkowego. Polskie wina półwytrawne powstają m.in. w Małopolsce, na Dolnym Śląsku, w okolicach Zielonej Góry, na Ziemi Lubuskiej oraz na Pomorzu Zachodnim. Do najczęściej wykorzystywanych odmian należą Solaris, Johanniter, Seyval Blanc, Regent czy Rondo. Takie wina łączą delikatną słodycz z charakterystyczną dla polskich win świeżą kwasowością, dzięki czemu świetnie komponują się z kuchnią polską, rybami słodkowodnymi oraz lekkimi deserami.
Jeśli zatem chodzi o wino półwytrawne – Lidl doskonale rozumie, że koneserzy wybornych trunków z winogron w znaczący sposób różnią się od siebie pod względem upodobań. Z tego właśnie względu sieć umożliwia rezerwację zarówno rozgrzewających, idealnych do mięsnych posiłków win półwytrawnych czerwonych, jak i intrygujących wspaniałą kompozycją tropikalnych aromatów, rześkich win półwytrawnych białych – takich jak popularne wina Gewurztraminer czy Riesling. A więc lekkość i rześkość czy, raczej stawiasz na aromatyczne czerwone z odmiany Carménère? Przekonaj się, jakie trunki znajdziesz aktualnie w katalogu naszej platformy rezerwacyjnej!
Pamiętajmy, że dobre wino półwytrawne to wymarzony trunek dla kogoś, kto dopiero przymierza się do rozpoczęcia przygody degustatorskiej z cięższymi winami wytrawnymi, a także dla smakosza, którzy pragnie nieco odpocząć od dominującej cierpkości tego typu trunków. Jedno jest pewne – warto mieć na podorędziu wysokiej jakości trunek o wyważonej taniczności i delikatnej słodyczy, który może sprawdzić się przy wielu okazjach! W katalogu Winnicy Lidla znajdziesz zarówno trunki z najpopularniejszych krajów winiarskich, jak i pozycje z nieco mniej oczywistych kierunków, w tym m.in. wina z Mołdawii i wina z Gruzji. Także wina, którym nie jest obce długotrwałe leżakowanie!