Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino półwytrawne – 3 fakty, o których nie miałeś pojęcia!

Wino półwytrawne – co to znaczy?

Wino półwytrawne to nic innego, jak delikatniejsza, nieco słodsza wersja jego wytrawnego odpowiednika. Trunek ten wytwarzany jest z identycznych odmian winorośli i w ten sam sposób, co wytrawne. Różnicą jest tutaj fakt, iż wina półwytrawne białe oraz czerwone zawierają więcej cukru, który to odpowiada za równoważenie w smaku ich kwasowości. Wino półwytrawne czerwone i białe posiada o około 2 do 4% więcej cukru resztkowego od wytrawnego, lecz znacznie mniej od ich słodkiej wersji.

Ile kalorii ma wino białe i czerwone półwytrawne?

Osoby dbające o linię z pewnością zainteresuje informacja odnośnie kaloryczności białego wina półwytrawnego. Jedna porcja tego trunku to około 97 kcal. W przypadku jego wersji wytrawnej jest to około 79 kal, a słodkiej – 114 kcal. Jeżeli chodzi o czerwone wino półwytrawne, jeden jego kieliszek zawiera mniej więcej 75 kcal. Porcja czerwonego wina wytrawnego to około 68 kcal, a słodkiego – 106 kcal. Jak zatem widać, na spożycie niewielkiej ilości tego trunku bez obaw pozwolić mogą sobie osoby będące na diecie.

Do jakich potraw pasuje wino półwytrawne białe i czerwone?

Sztukę odpowiedniego łączenia ze sobą smaków potraw oraz alkoholi określa się mianem foodpairingu. Dobierając napój do potrawy należy pamiętać, by nie zdominował on jej smaku i na odwrót. Białe wino półwytrawne dobrze komponować będzie się z białymi mięsami takimi, jak kurczak, indyk czy cielęcina, rybami, wszelkiego rodzaju pasztetami. Do wina czerwonego półwytrawnego zaserwować możemy z kolei dania na bazie czerwonego mięsa, w szczególności wołowiny oraz wieprzowiny. Równie dobrze smakować będzie ono z wędlinami. Podając wina warto pamiętać, że wina białe podajemy przed czerwonymi, młodsze przed starszymi, a lżejsze przed cięższymi. .

Dobre wino półwytrawne z Lidla

Bogaty wybór wysokiej jakości win półwytrawnych zarezerwować można w Winnicy Lidla. Decydując się na zamówienie wina online liczyć możemy na przystępne ceny oraz możliwość zapoznania się ze wszystkimi niezbędnymi informacjami na temat interesujących nas trunków.

Przykładem dobrego wina białego półwytrawnego z Lidla jest białe gruzińskie wino Gemieri. Trunek powstał z odmian winorośli Tsolikauri, Rkatsiteli i Mtsvane. Nazwa wina w języku starogruzińskim oznacza “smaczne” i kojarzyła się z definicją słodyczy. W bukiecie naszego wina odnaleźć można aromaty słodkich jabłek, gruszek i cytrusów. Proponujemy serwować to oryginalne półwytrawne wino do potraw z warzyw, drobiu bądź ryb; nadaje się również do podania jako aperitif.

Kolejne godne polecenia białe wino półwytrawne to wino Jean Cornelius Pinot Gris wywodzące się z Alzacji (region ten poszczycić może się jednymi z najlepszych białych win w całej Francji). W trunku znajdziemy 13% alkoholu. Przypadnie on do gustu wszystkim miłośnikom aromatów dojrzałych owoców. Dominuje tu mirabelka, śliwka, gruszka, morela, brzoskwinia oraz dojrzałe jabłko. Dodatkowo, wyczuwalny jest także smak herbatników oraz miodu. Wino świetnie pasować będzie do potraw z drobiu oraz ryb i miękkich serów pleśniowych.

Wino półwytrawne – czy to czerwone czy białe, stanowi idealne rozwiązanie dla osób, dla których jego wytrawna wersja jest zbyt kwaskowa. Ze względu na swoją uniwersalność, jest ono także doskonałym pomysłem na prezent, na przykład na wesele.