Przekąski do wina – jak je dobrać?
Wszyscy dobrze wiemy, że wino odznacza się olbrzymim potencjałem foodpairingowym. Oznacza to, że w zestawieniu z odpowiednim typem potraw jest w stanie stworzyć bardzo atrakcyjne kompozycje kulinarne. W takich sytuacjach wino zazwyczaj traktowane jest jako dodatek do wyszukanych dań, gotowy podkreślić ich smak lub wydobyć z nich nowe walory smakowe. A co w przypadku, jeśli to właśnie wino postawimy na pierwszym miejscu i zapragniemy dopasować do niego przysmaki? W dzisiejszym tekście odpowiadamy na pytanie, jakie przekąski do wina będą najlepsze w określonej sytuacji kulinarnej!
Odkryj sztukę doboru przekąsek do wina: Podstawowe zasady i wskazówki
Jeśli chodzi o absolutne podstawy związane z doborem przekąsek do wina, powinniśmy pamiętać, że inne towarzystwo lubi wino czerwone, inne natomiast białe wino czy to o różowej barwie. Przygotowując zestaw przekąsek do wina, musimy mieć jednak na uwadze, że kolor to dużo, ale nie wszystko. Równie ważny jest smak wina (czyli w największym skrócie to, czy serwujemy wino wytrawne, czy na przykład wino półsłodkie) oraz jego charakter. Czego również nie powinniśmy marginalizować – zastanawiając się, jakie przekąski do wina sprawdzą się najlepiej w danych okolicznościach, dobrze wziąć pod uwagę także aspekt regionalny czy geograficzny. Ale o nim nieco niżej.
Przekąski, które podkreślą charakter wina
Skoro omówiliśmy już absolutne podstawy, przejdźmy do konkretnych propozycji. Jakie przekąski do wytrawnego wina czerwonego stanowią wybór znawców? Przede wszystkim wędliny, także plasterki dobrze przyprawionej, suszonej kiełbasy. Naturalnym wyborem wydają się oczywiście propozycje takie jak prosciutto, chorizo czy salami. Odpowiednie przekąski do wina czerwonego to oczywiście także sery – zwłaszcza dojrzałe i twarde, Grana Padano, Parmezan, Bursztyn czy Radamer. Nie popełnimy również błędu, stawiając na aromatyczne sery wędzone. Albo na chrupiące pieczywo z pastą pomidorową! Jeśli natomiast poszukujemy czegoś odpowiedniego do wina półsłodkiego lub słodkiego, warto pomyśleć o ciemnej czekoladzie lub ulubionych owocach.
A jaka przekąska do białego wina podana zachwyci gości? Również i w tym przypadku warto pomyśleć o serach, ale tym razem raczej o miękkich gatunkach. Czyli serach pleśniowych, na przykład Camembert lub Brie, ewentualnie serach kozich. Wypada wziąć pod uwagę też fetę czy Roquefort. Jeśli poszukujemy towarzysza dla słodszego wariantu wina białego, warto też pomyśleć o serach z niebieską pleśnią. Popularne przekąski do białego wina to również warzywa, pieczone lub w formie sałatek, pieczywo z warzywnymi (lub rybnymi) pastami czy świeże owoce. Tego rodzaju dodatki będą pasować też do w dobrych win różowych. Oczywiście do wina słodkiego śmiało można podawać ulubione łakocie!
Skomponuj zestawienie regionalne: Przekąski i wina z tego samego regionu
O czym wspominaliśmy nieco wcześniej, poszukując właściwego anturażu dla win z poszczególnych części świata, dobrze rozejrzeć się wśród lokalnych przysmaków. I tak na przykład, jeśli interesuje nas wino z Francji, warto wypróbować je w towarzystwie wybornych francuskich serów lub przekąsek z ciasta francuskiego z farszem warzywnym (do wina białego) lub mięsnym (do wina czerwonego). Czerwone włoskie wino, szczególnie wino wytrawne lub półwytrawne, na pewno doskonale będzie smakowało podane wraz z oryginalnymi szynkami z tego kraju lub z carpaccio. Włoskie przekąski do wina to także oliwki, nadziewane papryczki, bruschetta lub focaccia (także z oliwą). Albo też oryginalne sycylijskie przekąski do wina (i nie tylko do wina), ryżowe nadziewane kulki znane jako arancini. A co jeśli skusiło nas akurat hiszpańskie wino? W takim razie na wypróbowanie czekają zróżnicowane smakowo, hiszpańskie przekąski znane jako tapas. Talerz przekąsek do wina z Hiszpanii może zawierać zarówno przysmaki mięsne (jak kiełbasa fuet), jak i te bazujące na rybach i warzywach (na przykład pikle banderilla), czy w końcu tak charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej tortille oraz tacos.
Pamiętajmy, że gdy stawiamy na lokalne dodatki do win, powinny zainteresować nas nie tylko specjały danych krajów, ale i poszczególnych regionów winiarskich. Trunki i dania pochodzące z tych samych regionów bardzo często doskonale zgrywają się pod względem smakowym! Jakiś barwny przykład? Oczywiście – ślimaki po burgundzku i wino z tego słynnego regionu!
Tradycyjne przekąski i idealne wino
Dobierając potrawy do wina lub wina do potraw, warto zatem zgłębić tradycje kulinarne danych krajów i regionów. Oczywiście nie zawsze mamy na to czas. Dlatego właśnie warto mieć w zanadrzu pomysły na przekąski do wina na szybko. Co stanowi wybór dobry na dosłownie każdą okazję? Oczywiście koreczki do wina! Wykorzystując do ich przyrządzenia wędliny, kiełbasy, kawałeczki sera, warzywa czy winogrona, stworzymy propozycje idealne zarówno do win czerwonych, jak i białych czy różowych. Przygotowując koreczki do wina, warto zatem postawić na różnorodność. Jakie inne małe przekąski do wina na szybko polecamy? Na przykład uniwersalne włoskie paluszki chlebowe grissini. Do tych szybkich przekąsek do wina zgodnie z licznymi przepisami możemy serwować pasty warzywne, oliwy czy hummus. Niezmienną popularnością cieszą się oczywiście także deski serów. Jak również orzechy czy krakersy, z których można przygotować estetyczne małe kanapeczki. Jako szybkie przekąski do wina, zwłaszcza w półsłodkiej czy słodkiej odsłonie, polecamy też owoce, a wśród nich daktyle czy figi!
Trudny temat - co nie pasuje do wina?
Co do wina nie pasuje? To trudne pytanie, gdyż wiele połączeń smakowych pomiędzy winem a potrawami jest kwestią gustu. Istnieją jednak takie zestawienia, w których smak wina i dodatku spożywczego występuje w znacznym kontraście aromatycznym, co wielu przypadkach nie działa na korzyść wina. Do składników potraw utrudniających dobór win zaliczamy zatem: czosnek, cebulę, ocet, kalafior, brokuł, jarmuż oraz jaja.
Poznałeś już przekąski do wina na szybko, dzięki którym możesz uczynić każdą degustację winną jeszcze przyjemniejszą. A do tego zaspokoić głód – dobre wino przecież pobudza apetyt i zachęca do kulinarnych eksperymentów. Życzymy samych udanych zestawień!