The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Jeden z dwóch największych producentów wina na świecie (w zależności od rocznika zamienia się miejscem z Francją). Kraj wielkiej różnorodności i największej liczby lokalnych odmian winogron – jest ich ponad 350. Stąd pochodzi słynne Chianti, wielkie Barolo, orzeźwiające, musujące Prosecco i rozgrzewające Primitivo. Podobnie jak kuchnia, włoskie wino jest bezpretensjonalne, radosne i bardzo smaczne. Najważniejsze regiony winiarskie: Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia. Najpopularniejsze szczepy: Barbera, Montepulciano, Nebbiolo, Pinot Grigio, Primitivo, Trebbiano, Vermentino, Nero d’Avola i oczywiście Sangiovese.
Posiadłość Villa Carumè położona jest w sercu Sycylii, w regionie z wyjątkowo łagodnym klimatem śródziemnomorskim. Jej właścicielem jest rodzina Caruso, posiadająca 100 hektarów winnic. Produkując wina łączą sycylijską tradycję z nowymi technologiami i naciskiem na dbałość o środowisko.Wino z odmia...
Wino pochodzi z apelacji Valdadige - to obszar oznaczony statusem DOC w 1975 r. Apelacja obejmuje winnice w ponad 70 gminach rozciągających się na całej długości regionu Trydent-Górna Adyga.W winie Pinot Grigio spotykamy się zwykle z wysoką kwasowością i owocowymi aromatami. Pinot Grigio z wytwórni ...
Posiadłość Villa Carumè położona jest w sercu Sycylii, w regionie z wyjątkowo łagodnym klimatem śródziemnomorskim. Jej właścicielem jest rodzina Caruso, posiadająca 100 hektarów winnic. Produkując wina łączą sycylijską tradycję z nowymi technologiami i naciskiem na dbałość o środowisko.Wino posiada...
Klasyczne zestawienie gron Merlot (90%) i Cabernet Sauvignon (10%) pochodzących z regionu Friuli - Venezia Giulia. Do produkcji tego wyjątkowego wina winogrona zbierane są ręcznie, oddzielnie odszypułkowane i poddane fermentacji. Czas trwania maceracji i winifikacji są ustalane każdego roku zgodnie ...
Dojrzałe wino z Apulii wyprodukowane z odmiany Primitivo. W wyglądzie imponuje intensywnością barwy. Dostrzegalne są tutaj odcienie mahoniowe na intensywnie rubinowym tle. W nosie, wyraźne aromaty dojrzałych ciemnych owoców, miodu gryczanego, czekolady i wanilii.Smak wina jest łagodnie wytrawny, wyc...
Pochodzące z Friuli - Wenecji Julijskiej wino z odmiany Pinot Bianco. Trunek zwraca uwagę przyjemny, wyraźnym bukietem, w którym dominują aromaty kwiatów i dojrzałych tropikalnych owoców. W ustach lekki akcent mineralny i spożywczy dodaje głębi wrażeniom smakowym, a przyjemna oleistość wygładza odcz...
Wino pachnące aromatami dojrzałej jeżyny, aronii, róży, kakao i skórki chleba. W ustach Nero d'Avola jest łagodnie cierpkie, przyjemnie rozgrzewające. Doskonałe do picie bez szczególnej okazji, do lekkich przekąsek mięsnych, zapiekanek warzywnych, średnio twardych serów. Sycylijski klasyk w wersji d...
Dojrzałe, ciężkie wino z odmiany Nero d'Avola.Trunek dojrzewał przez rok w dębowych baryłkach, po otwarciu butelki wymaga chociaż krótkiego napowietrzenia. W kieliszku wino jest ciemne, rubinowo-ceglaste. W rozwiniętym bukiecie rozpoznać można eleganckie aromaty dżemu z czarnej porzeczki, wędzonej p...
Białe wino z Sycylii wyprodukowane z odmiany Grillo. Szczególnie polecane do smażonych ryb, owoców morza, makaronów i risotto. W aromatach wina odnaleźć można limonkę japońską, liść mięty, rumianek i zielone jabłko. W ustach Grillo jest wytrawne o soczystej, orzeźwiającej kwasowości i łagodnie rozgr...
Zibibbo to sycylijski synonim nazwy odmiany winorośli Muscat d’Alexandrie. Odmiana ta daje wina niezwykle aromatyczne, kuszące świeżością i kwiatowo-owocowym charakterem bukietu. Najczęściej to trunki słodkie, ale w opisywanym tutaj winie słodycz stanowi odległe tło dla orzeźwiającej kwasowości i le...
Wino półwytrawne o pełnym, owocowym smaku, powstało z winogron odmiany Negroamaro. Winogrona te dojrzewając na słonecznych winnicach Apulii gromadzą wysokie stężenie cukrów i związków aromatycznych, dając wina o ciemnym zabarwieniu i owocowym charakterze. Takim też jest Negroamaro, które niniejszym ...
Wino musujące o blado różowej barwie i orzeźwiającym, wytrawnym smaku. W kieliszku widoczne jest łagodne spienienie, które w ustach nabiera intensywności tworząc aksamitną pianę. Pośród aromatów wina rozpoznać można kompot truskawkowy, czerwone jabłko i skórkę chleba. Wyjątkowo orzeźwiające - pasuje...
Musujące wino z regionu Treviso wyprodukowane z odmiany winogron Glera.Właściwości orzeźwiające czynią zeń idealny aperitif. Wino Prosecco pasuje do szeregu potraw podawanych na początku posiłku składających się z warzyw, ryb, drobiu czy owoców morza. Możne je również zestawić z łagodnie przyprawion...
Winogrona odmiany Nebbiolo, do produkcji opisywanego tutaj Barolo z linii Le Tradizione, zbierane były wyłącznie ręcznie, dzięki czemu mogły zostać dostarczone do piwnicy producenta w stanie nienaruszonym. Przed fermentacją zostały pozbawione szypułek, zmiażdżone i pozostawione do maceracji w niskie...
Suluq to nazwa wina wyprodukowanego z odmiany winorośli Viognier, uprawianej w regionach Marsala, Trapani i Salemi. Słoneczne, sycylijskie winnice z których pochodzą owoce do produkcji opisywanego wina położone na wysokościach od 100 do 150 metrów nad poziomem morza i cechują się glebami wapiennymi ...
Pyszne, włoskie jedzenie i towarzysząca mu wino to nierozerwalny duet. Dla wielu Włochów produkcja wina to nie tylko praca, a rodzinna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W tym kraju znajduje się ponad milion winnic. Od niewielkich rodzinnych plantacji, produkujących zaledwie kilkadziesiąt czy kilkaset butelek wina rocznie, po wielkie winnice najbardziej znanych włoskich marek winiarskich.
Winiarskie tradycje Włoch sięgają czasów starożytnych, kiedy to produkcją wina zajmowali się, zamieszkujący tam Grecy i Etruskowie. Dziś Włochy konkurują z Francją o tytuł największego producenta win jakościowych na świecie. Winnice i wytwórnie włoskiego wina znajdują się dosłownie w każdym regionie tego kraju. Poniżej opiszemy kilka z tych, które uzyskały największą sławę na winiarskiej mapie Włoch.
W leżącym na północy Włoch, regionie Piemont, powstają wyśmienite, włoskie wina czerwone wytrawne i półwytrawne. Położone na wapiennych stokach winnice oferują najczęściej wina czerwone o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu i tanin. To właśnie z tego regionu Włoch pochodzą jedne z najbardziej znanych win czerwonych: Barolo i Barbaresco.
Winiarskim regionem Włoch, produkującym najwięcej wina, jest obszar Veneto (Wenecja Euganejska). Jest to ojczyzna dwóch bardzo dobrych gatunków wina włoskiego: Soave i Valpolicella. Powstaje tu także znane już na całym świecie i bardzo modne, w ostatnim czasie, musujące wino z Włoch - Prosecco. Soave to odświeżające białe wino włoskie powstające z winogron Gargenega. W smaku tego wina czuć akcenty melona i pomarańczy. Z kolei miłośnikom czerwonego, włoskiego wina region Veneto oferuje wina Valpolicella z nutami wiśni, czekolady i cynamonu oraz posiadające znakomity potencjał starzenia mocne, czerwone wino Amarone.
Włoskie wino Chianti to z kolei sztandarowy produkt Toskanii. To intensywnie czerwone, wytrawne, włoskie wino jest najczęściej eksportowanym z tego kraju trunkiem. Chianti to bogate w taniny wino o dosyć wysokiej kwasowości. W Toskanii powstają też inne wyborne, włoskie wina, jak na przykład: Brunello di Montalcino lub Vino Nobile di Montepulciano.
Niedrogie ale nadal smaczne włoskie wina stołowe powstają między innymi na Sycylii. Region ten zawsze oferował tanie włoskie wina, idealne do codziennych posiłków. A w ostatnich latach na Sycylii zaczynają powstawać również wysokogatunkowe wina cieszące się coraz większą popularnością.
Włoskie wina w Lidlu mają mocną reprezentację. W Winnicy Lidla znajdziecie zarówno wytrawne, czerwone wina z Toskanii, niezwykle popularne, musujące Prosecco, jak i włoskie wina słodkie.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Aktywuj link z potwierdzeniem zapisu do newslettera i zyskaj 20 zł na start. Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już nawet następnego dnia. * Rabat -20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.