The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Jeden z dwóch największych producentów wina na świecie (w zależności od rocznika zamienia się miejscem z Francją). Kraj wielkiej różnorodności i największej liczby lokalnych odmian winogron – jest ich ponad 350. Stąd pochodzi słynne Chianti, wielkie Barolo, orzeźwiające, musujące Prosecco i rozgrzewające Primitivo. Podobnie jak kuchnia, włoskie wino jest bezpretensjonalne, radosne i bardzo smaczne. Najważniejsze regiony winiarskie: Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia. Najpopularniejsze szczepy: Barbera, Montepulciano, Nebbiolo, Pinot Grigio, Primitivo, Trebbiano, Vermentino, Nero d’Avola i oczywiście Sangiovese.
Młode, lekkie, rześkie w bardzo eleganckiej butelce. Odrobinę za kwaśne i tylko dlatego szybko nie wrócę, za to bardzo często i miło będę wspominał :) Artur
Urocza mieszanka dwóch odmian winorośli z południa Włoch: Negroamaro i Primitivo. Wino zwraca uwagę intensywną barwą w odcieniach purpurowo-rubinowych.Wyraźny tutaj bukiet zdominowany jest aromatami dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców. Rozpoznawalne są między innymi: maliny, poziomki, jeżyna ora...
Posiadłość Villa Carumè położona jest w sercu Sycylii, w regionie z wyjątkowo łagodnym klimatem śródziemnomorskim. Jej właścicielem jest rodzina Caruso, posiadająca 100 hektarów winnic. Produkując wina łączą sycylijską tradycję z nowymi technologiami i naciskiem na dbałość o środowisko.Wino posiada...
Wino o jasnym, różowym kolorze wyprodukowane z gron rosnących z węgirskim regionie Etyek-Buda. Zaraz po nalaniu trunku do kieliszka rozpoznać można gromadzące się w nim aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, wśród których dominują aromaty poziomki i maliny. W ustach wino jest całkowicie wytrawne. Si...
Połączenie odmian Syrah i Sangiovese o świeżym, owocowym charakterze. Wino w kieliszku jest ciemne z dominującymi refleksami purpury. Po chwili napowietrzania ujawniają się aromaty przypominające jeżynę, wiśnię, czarną porzeczkę, paprykę, czarny pieprz, kakao i toffi. Wyraźnie wyczuwalna kwasowość d...
Ciężkie, półwytrawne wino z odmiany Primitivo. Południe Włoch, a szczególnie region Apulia, oferuje niezwykle korzystne warunki do uprawy winogron, których dojrzałość przekłada się na wyrazistość aromatów i smaku...
Intensywnie zabarwione, niemal nieprzejrzyste, purpurowo-czerwone w wyglądzie wino, pochodzi z upraw prowadzonych na granitowych stokach Dolomitów. W składzie trunku znalazły się lokalnie uprawiane odmiany Marzemino, Teroldego oraz Merlot. Po ręcznych zbiorach wspomniane grona poddane zostały winifi...
Brolo Valsorda to czerwone, wytrawne wino, które powstało z gron uprawianych w pobliży jeziora Garda w regionie Veneto. Trunek ten ma umiarkowanie intensywną barwę z odcieniami rubinu i purpury. W kieliszku pachnie przyjemnie, owocowo. Rozpoznać tutaj można aromaty przypominające maliny, wiśnie, po...
Barolo Ravera Le Clivie pochodzi ze wzgórz gminy Novello, w samym sercu Langhe, obszaru wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na wyjątkowość krajobrazu i wiekową tradycję uprawy winorośli. Terytorium o cechach niespotykanych nigdzie indziej na świecie, z idealnymi warunkami kli...
Aromatyczne, wytrawne wino z regionu Salento wyprodukowane z odmian Chardonnay, Fiano oraz lokalnego specjału Minutolo. Trunek zachęca do degustacji przyjemnym zapachem przypominającym owoce ananasa, mango, dojrzałe banany, różę, miód i świeże ciasto drożdżowe. Zaraz po nalaniu do kieliszka widać m...
Pyszne, włoskie jedzenie i towarzysząca mu wino to nierozerwalny duet. Dla wielu Włochów produkcja wina to nie tylko praca, a rodzinna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W tym kraju znajduje się ponad milion winnic. Od niewielkich rodzinnych plantacji, produkujących zaledwie kilkadziesiąt czy kilkaset butelek wina rocznie, po wielkie winnice najbardziej znanych włoskich marek winiarskich.
Winiarskie tradycje Włoch sięgają czasów starożytnych, kiedy to produkcją wina zajmowali się, zamieszkujący tam Grecy i Etruskowie. Dziś Włochy konkurują z Francją o tytuł największego producenta win jakościowych na świecie. Winnice i wytwórnie włoskiego wina znajdują się dosłownie w każdym regionie tego kraju. Poniżej opiszemy kilka z tych, które uzyskały największą sławę na winiarskiej mapie Włoch.
W leżącym na północy Włoch, regionie Piemont, powstają wyśmienite, włoskie wina czerwone wytrawne i półwytrawne. Położone na wapiennych stokach winnice oferują najczęściej wina czerwone o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu i tanin. To właśnie z tego regionu Włoch pochodzą jedne z najbardziej znanych win czerwonych: Barolo i Barbaresco.
Winiarskim regionem Włoch, produkującym najwięcej wina, jest obszar Veneto (Wenecja Euganejska). Jest to ojczyzna dwóch bardzo dobrych gatunków wina włoskiego: Soave i Valpolicella. Powstaje tu także znane już na całym świecie i bardzo modne, w ostatnim czasie, musujące wino z Włoch - Prosecco. Soave to odświeżające białe wino włoskie powstające z winogron Gargenega. W smaku tego wina czuć akcenty melona i pomarańczy. Z kolei miłośnikom czerwonego, włoskiego wina region Veneto oferuje wina Valpolicella z nutami wiśni, czekolady i cynamonu oraz posiadające znakomity potencjał starzenia mocne, czerwone wino Amarone.
Włoskie wino Chianti to z kolei sztandarowy produkt Toskanii. To intensywnie czerwone, wytrawne, włoskie wino jest najczęściej eksportowanym z tego kraju trunkiem. Chianti to bogate w taniny wino o dosyć wysokiej kwasowości. W Toskanii powstają też inne wyborne, włoskie wina, jak na przykład: Brunello di Montalcino lub Vino Nobile di Montepulciano.
Niedrogie ale nadal smaczne włoskie wina stołowe powstają między innymi na Sycylii. Region ten zawsze oferował tanie włoskie wina, idealne do codziennych posiłków. A w ostatnich latach na Sycylii zaczynają powstawać również wysokogatunkowe wina cieszące się coraz większą popularnością.
Włoskie wina w Lidlu mają mocną reprezentację. W Winnicy Lidla znajdziecie zarówno wytrawne, czerwone wina z Toskanii, niezwykle popularne, musujące Prosecco, jak i włoskie wina słodkie.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.