Jeden z dwóch największych producentów wina na świecie (w zależności od rocznika zamienia się miejscem z Francją). Kraj wielkiej różnorodności i największej liczby lokalnych odmian winogron – jest ich ponad 350. Stąd pochodzi słynne Chianti, wielkie Barolo, orzeźwiające, musujące Prosecco i rozgrzewające Primitivo. Podobnie jak kuchnia, włoskie wino jest bezpretensjonalne, radosne i bardzo smaczne. Najważniejsze regiony winiarskie: Toskania, Piemont, Wenecja Euganejska, Sycylia, Apulia. Najpopularniejsze szczepy: Barbera, Montepulciano, Nebbiolo, Pinot Grigio, Primitivo, Trebbiano, Vermentino, Nero d’Avola i oczywiście Sangiovese.
Wino z regionu Veneto, będącego ojczyzną najsłynniejszych włoskich win czerwonych. Amarone to rodzaj wina uzyskiwany dzięki tradycyjnej metodzie appassimento, czyli podsuszaniu winogron przed fermentacją. Dzięki temu trunek zyskuje intensywną koncentrację aromatów, wysoką zawartość alkoholu i charak...
Valpolicella Ripasso pochodzi z apelacji Valpolicella w regionie Veneto. Jego skład opiera się na lokalnych odmianach Corvina, Rondinella i Molinara. Styl Ripasso określany bywa mianem „małego Amarone”, gdyż młode wino Valpolicella poddawane jest wtórnej fermentacji na wytłokach po Amarone. Dzięki t...
Wino Alìe Ammiraglia powstaje z gron dojrzewających na wybrzeżu Maremma. W tej malowniczej krainie chłodna bryza znad Morza Tyrreńskiego nadaje strukturze win świeżości, a toskańskie słońce zapewnia pełną dojrzałość aromatyczną. Nazwa „Alìe” inspirowana jest mitologiczną postacią morskiej nimfy Hali...
Wino musujące produkowane z odmiany Glera metodą Charmata. Trunek zachęca do degustacji świeżością aromatów i lekką, perlistą strukturą. Marka Alberto Nani stawia na ekologiczne metody uprawy, dzięki czemu wino powstaje bez użycia dodatków syntetycznych.
Degustacja wina Prosecco Extra Dry O...
Manduria to obszar uznawany za kolebkę odmiany Primitivo. Winogrona zbierane są tam w pełni dojrzałości, a lokalne wina wyróżniają się intensywnością i mocnym charakterem. Do produkcji wina Tavros wykorzystano selekcjonowane winogrona, a ich fermentacja przebiegała w kontrolowanej temperaturze, dzię...
Czerwone wino o pełnym i złożonym smaku, pochodzące ze słonecznej Apulii. Charakteryzuje się nutami wanilii, kokosa i przypraw korzennych, które łączą się z owocowymi aromatami odmiany Zinfandel. Degustując wino warto zwrócić uwagę na pełnię smaku, zrównoważoną strukturę i wyrazistość aromatów. Trun...
Barbera d’Alba Fabio Oberto pochodzi z regionu Piemont, jednego z najsłynniejszych włoskich obszarów winiarskich. Wina z apelacji Barbera d’Alba cenione są za soczystość, świeżość oraz intensywność aromatów owocowych. Odmiana Barbera, uprawiana na pagórkowatych terenach wokół miejscowości Alba, daje...
Białe wino powstałe z odmiany Chardonnay, dojrzewało w dębowych beczkach. Trunek cechuje się złożonym smakiem i bogatym aromatem z typowymi akcentami dębowymi.
Degustacja wina Chardonnay Oak, Austo
W bukiecie wina wyczuwalne są nuty ananasa, mango, pieczonego jabłka i wanilii. W ustach str...
Bladoróżowa barwa. Musowanie finezyjne i trwałe. W aromacie subtelne nuty dzikich truskawek, malin, czerwonych wiśni oraz delikatna przyprawowość i kremowość. W ustach soczyste, świeże, z owocowym charakterem – maliny i jagody, z lekką mineralnością, harmonijnie wyważone, o delikatnych taninach....
Musujące wino z serca regionu Veneto, produkowane pod marką Torresella (grupa Santa Margherita). Nazwa wina pochodzi od miejscowości w pobliżu Wenecji, wokół której winnice leżą na płaskich terenach z glebami aluwialnymi. Powstaje tradycyjnie z odmiany Glera w procesie Charmata (naturalny dwutlenek ...
Wino o głębokiej rubinowej barwie, z aromatami dojrzałych owoców leśnych, takich jak jeżyny, śliwki i czereśnie. W smaku wyraziste, z nutami pieprzu, ziół i przypraw. Tanie taniny i średnia kwasowość zapewniają harmonijną strukturę.
Rubinowa barwa z purpurowymi refleksami. W nosie złożone aromaty leśnych owoców, mchu, grafitu, tytoniu i nut balsamicznych. W ustach wyraziste, zbudowane, o solidnych taninach i eleganckim charakterze.
Intensywny, purpurowo-czarny kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne fiołki i czarna porzeczka, wzbogacone o nuty lukrecji i czarnego pieprzu. W ustach pełne, zrównoważone taniny, zaokrąglone ciało i finisz z delikatną nutą przypraw i tostów.
Aksamitna rubinowa barwa. W bukiecie wyczuwalne owoce leśne: wiśnia, śliwka, porzeczka, jagoda, z typową nutą ziołowo-ziemistą. W ustach intensywne, dobrze zbudowane, z eleganckimi taninami.
Głęboki czerwony kolor z fioletowymi refleksami. W aromacie wyczuwalne czerwone wiśnie i maliny. Na podniebieniu spójne z nosem – dominują czerwone owoce jagodowe i delikatna mineralna kwasowość. Wino średnio zbudowane, z łagodnymi taninami i owocowym finiszem.
Intensywnie rubinowy kolor. W aromacie wyraziste nuty czerwonych owoców, jeżyn, wiśni i przypraw. W ustach wyczuwalna przyjemna kwasowość, duża złożoność oraz długi, trwały finisz.
Wino o głębokim rubinowym kolorze`. W aromacie dominują nuty słodkiej wiśni, czarnych owoców i fiołka, przełamane subtelną wanilią i niuansami ziemi oraz lukrecji. W ustach świeże, o wyraźnej kwasowości i dobrze zbalansowanej, średniej strukturze z aksamitnymi taninami i eleganckim finiszem....
Intensywna, jasna rubinowa barwa. W aromacie wyczuwalne nuty owocowe z delikatnymi akcentami fiołków i wiśni. W ustach miękkie, owocowe, harmonijne i przyjemnie wytrawne.
Kryształowo słomkowa barwa. W aromacie nuty kwiatów janowca i głogu, z mineralnymi akcentami kredy i krzemienia. W smaku świeże i harmonijne, z żywą kwasowością.
Złocisto-żółty kolor z zielonymi refleksami. W aromacie elegancka woń mango, piżma i bzu. W smaku wyczuwalna dobra mineralność, świeżość oraz wyraźna kwasowość.
Wino o jasnej, cytrynowej barwie. W aromacie dominują nuty cytrusowe oraz subtelne kwiatowe akcenty. W smaku lekkie, wytrawne, z wyraźną kwasowością i mineralnym finiszem.
Słomkowożółty kolor z zielonkawymi i złotymi refleksami. Delikatny, owocowy aromat z nutami jabłka i kwiatów akacji. W smaku wyraziste, dobrze zbudowane, zaokrąglone, z wyraźnie słonym finiszem. Pełnię aromatów osiąga po roku leżakowania w butelce, ujawniając typowe nuty migdałów i krzemienia....
Żywa, słomkowa barwa. W aromacie wyczuwalne są dojrzałe jabłka, soczysta gruszka i cytrusy, z subtelnym odcieniem akacji i białych brzoskwiń. W ustach świeże, eleganckie, z dobrze zbalansowaną kwasowością i lekką, czystą słodyczą, zakończone delikatnym, przyjemnym finiszem.
Czerwone wino o głębokiej barwie, intensywnych aromatach dojrzałych czerwonych owoców i przypraw. W ustach pełne, z dobrze zbalansowanymi taninami i przyjemną kwasowością.
100% Chardonnay z gleb aluwialno-wapiennych, zbierane we wrześniu. Jasno słomkowy kolor. W aromacie – jabłko Golden Delicious, gruszka. W ustach – wytrawne, pełne, dobrze zbalansowane przez kwasowość. Świetne jako aperitif, z przystawkami oraz daniami rybnymi i makaronowymi o wyraźnych smakach....
Głęboko czerwone wino z odmiany Carmenère, oferujące aromaty dojrzałych jeżyn, śliwek oraz nutę przypraw i ziół. W smaku wyraziste, z aksamitnymi taninami i akcentami czekolady, zakończone długim, korzennym posmakiem.
Wino o głębokiej barwie czerwieni. Aromaty dojrzałych czarnych porzeczek, wiśni i wanilii pochodzącej z dojrzewania w beczce. W smaku wytrawne, ze szlachetną taniną, harmonijne, z długim, lekko pikantnym finiszem.
Pyszne, włoskie jedzenie i towarzysząca mu wino to nierozerwalny duet. Dla wielu Włochów produkcja wina to nie tylko praca, a rodzinna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. W tym kraju znajduje się ponad milion winnic. Od niewielkich rodzinnych plantacji, produkujących zaledwie kilkadziesiąt czy kilkaset butelek wina rocznie, po wielkie winnice najbardziej znanych włoskich marek winiarskich.
Winiarskie tradycje Włoch sięgają czasów starożytnych, kiedy to produkcją wina zajmowali się, zamieszkujący tam Grecy i Etruskowie. Dziś Włochy konkurują z Francją o tytuł największego producenta win jakościowych na świecie. Winnice i wytwórnie włoskiego wina znajdują się dosłownie w każdym regionie tego kraju. Poniżej opiszemy kilka z tych, które uzyskały największą sławę na winiarskiej mapie Włoch.
W leżącym na północy Włoch, regionie Piemont, powstają wyśmienite, włoskie wina czerwone wytrawne i półwytrawne. Położone na wapiennych stokach winnice oferują najczęściej wina czerwone o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu i tanin. To właśnie z tego regionu Włoch pochodzą jedne z najbardziej znanych win czerwonych: Barolo i Barbaresco.
Winiarskim regionem Włoch, produkującym najwięcej wina, jest obszar Veneto (Wenecja Euganejska). Jest to ojczyzna dwóch bardzo dobrych gatunków wina włoskiego: Soave i Valpolicella. Powstaje tu także znane już na całym świecie i bardzo modne, w ostatnim czasie, musujące wino z Włoch - Prosecco. Soave to odświeżające białe wino włoskie powstające z winogron Gargenega. W smaku tego wina czuć akcenty melona i pomarańczy. Z kolei miłośnikom czerwonego, włoskiego wina region Veneto oferuje wina Valpolicella z nutami wiśni, czekolady i cynamonu oraz posiadające znakomity potencjał starzenia mocne, czerwone wino Amarone.
Włoskie wino Chianti to z kolei sztandarowy produkt Toskanii. To intensywnie czerwone, wytrawne, włoskie wino jest najczęściej eksportowanym z tego kraju trunkiem. Chianti to bogate w taniny wino o dosyć wysokiej kwasowości. W Toskanii powstają też inne wyborne, włoskie wina, jak na przykład: Brunello di Montalcino lub Vino Nobile di Montepulciano.
Niedrogie ale nadal smaczne włoskie wina stołowe powstają między innymi na Sycylii. Region ten zawsze oferował tanie włoskie wina, idealne do codziennych posiłków. A w ostatnich latach na Sycylii zaczynają powstawać również wysokogatunkowe wina cieszące się coraz większą popularnością.
Włoskie wina w Lidlu mają mocną reprezentację. W Winnicy Lidla znajdziecie zarówno wytrawne, czerwone wina z Toskanii, niezwykle popularne, musujące Prosecco, jak i włoskie wina słodkie.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.