Sangiovese - Król Słonecznej Toskanii
Sangiovese to odmiana, której miłośnikom toskańskich win przedstawiać nie trzeba. W wielu różnych odsłonach ma bardzo wiele do zaoferowania. A ci, którzy tej odmiany nie znają, powinni czym prędzej się z nią zapoznać! Jest to niekwestionowany król, jeśli odnosimy się do czerwonych win pochodzących ze słonecznej Toskanii.
Słonecznej, gorącej, i… nieprzyzwoicie pięknej- to jest absolutny must have wycieczkowy. Nie masz pomysłu na wakacje? Jedź do Toskanii- nie pożałujesz! Najlepiej założyć wygodne ubranie, i samochód zostawić na hotelowym parkingu. Liczne winnice nie pozwolą Ci wrócić autem :)
Czym jest szczep Sangiovese?
Sangiovese (wym. Sandżioweze) tłumaczy się z łaciny jako „Krew Jowisza”. Jest to ciemna odmiana winogron, której uprawy znajdują się głównie we wspomnianej wcześniej Toskanii, w południowo-centralnej części Włoch. Poza Toskanią, możemy ją spotkać w innych regionach, takich jak Lacjum, Umbria oraz Emilia-Romania. Skupmy się jednak na pierwszym wymienionym, czyli na Toskanii.
Odmiana Sangiovese jest używana do produkcji bardzo popularnych win: Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, czy też Rosso di Montepulciano. Większość z tych win posiada kilka elementów, które są do siebie podobne. Sangiovese daje wina o pięknej, rubinowoczerwonej barwie, z dobrze zaznaczoną taniną oraz dość wysoką kwasowością. Wina są wytrawne i uwodzą aromatami czerwonych owoców, np. wiśni, czerwonej śliwki, poziomki, żurawiny, truskawki, czy malin. Jednak różnic będzie zdecydowanie więcej niż podobieństw.
CHIANTI DOCG
Poprawna wymowa to „Kjanti”. Spotkałem się z osobami, które mówią „Czanti”, lub „Szanti”, ale jeśli nie chcemy urazić żadnego Włocha, najlepiej wymawiać przez „K” :) Chianti to okręg winiarski, który rozciąga się na malowniczych wzgórzach pomiędzy Florencją a Sieną. Jest podzielony na kilka mniejszych podregionów. Wina, które mają na etykiecie oznaczenie Chianti DOCG, zazwyczaj są najprostsze, ponieważ winogrona potrzebne do produkcji są zbierane z obszernego terenu z całej apelacji. Jednak na wyróżnienie zasługuje tutaj podregion Chianti Rufina DOCG, w którym winiarze tworzą bardzo dobre przykłady win. Zupełnie inaczej mają się sprawy w przypadku Chianti Classico DOCG- jest to osobna apelacja znajdująca się na wyjątkowej, historycznej ziemi, z najlepszymi warunkami do uprawy winorośli na tym terenie.
Na butelce możemy zobaczyć charakterystycznego czarnego koguta, który dumnie i prężnie prezentuje swoje walory- tak samo, jak winiarze z Chianti Classico DOCG prezentują swoje wina, wytwarzane od wielu, wielu lat według tych samych zasad. Niektóre regulacje prawne czasem się zmieniają, ale tradycja winiarska tego miejsca jest priorytetem. Wina Chianti Classico DOCG są zdecydowanie pełniejsze, intensywniejsze w aromatach, okrąglejsze, okazalsze. Możemy pójść jeszcze krok dalej i poszukać na półce sklepowej wina z dopiskiem „Riserva”- takie wino musi leżakować 24 miesiące, zanim trafi do sprzedaży. Wspaniała, wyraźnie zaznaczona beczka w postaci aromatów dymu, tytoniu, wanilii, kawy czy czekolady doskonale pokazuje, jak powinny smakować wina z tej apelacji, a CHIANTI CLASSICO RISERVA jest najlepszym tego przykładem.
Brunello di Montalcino DOCG , Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Już samo słowo „Brunello” brzmi poważnie i wzbudza respekt. Nie bez powodu. Zarówno Brunello di Montalcino DOCG, jak i Vino Nobile di Montepulciano DOCG są uważane za najlepsze apelacje w całej Toskanii. Wynika to w dużej mierze z lepszych warunków klimatycznych. Wina te są zdecydowanie mocniej zbudowane, mają potężniejsze ciało i strukturę niż wina z apelacji Chianti DOCG. Szczep Sangiovese w tych winach gra główne role- w produkcji Brunello jest to jedyna dopuszczana odmiana, natomiast w Vino Nobile stanowi zdecydowaną większość mieszanki z innymi dopuszczalnymi odmianami. Co dodatkowo przyczynia się do wyjątkowości Brunello di Montalcino? Chociażby to, że wino musi leżakować aż 5 lat (z czego 2 lata w dębowych beczkach) zanim trafi na rynek! BRUNELLO DI MONTALCINO to wino, w którym można się zakochać
od pierwszego spojrzenia w piękną, głęboką czerwonobrunatną barwę.
W ustach niuanse dojrzałych wiśni, wędzonych truskawek, dżemu owocowego, przeplecione z charakterystyczną kwasowością i lekko zadziorną taniną. VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO z kolei spędza znacznie mniej czasu na „leżakowaniu”, ponieważ tylko (i aż) 2 lata, zanim wino trafi do sprzedaży.
Rosso di Montepulciano DOC
Czasem zdarza się, że dany rocznik był słabszy od innych, lub krzewy winorośli są jeszcze zbyt młode, aby dać pełne, najwyższej jakości winogrona. Producenci win z Vino Nobile di Montepulciano w takich sytuacjach postanowili obniżyć klasę swoich win, tworząc
ROSSO DI MONTEPULCIANO DOC, które jest robione według takich samych zasad, co jego mocniej zbudowany brat :) Jest zazwyczaj tańsze, a aromaty i budowa nieco lżejsze. Może to być świetny wstęp to tych poważniejszych, potężniejszych toskańskich czerwonych win.
Winnica Lidla poleca:
Bartłomiej Piekarski
Aktor, którego pasją jest wino. Jest absolwentem londyńskiej szkoły WSET, zdając egzamin WSET 3 pod okiem Szymona Milonasa. Posiada doświadczenie w sprzedaży wina oraz łączenia go z potrawami. Zdobywał doświadczenie w wielu warszawskich restauracjach jako kelner, również jako sommelier, m. in. w restauracji Rozbrat 20, czy Dom Polski. Jest Członkiem Rzeczywistym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Na Instagramie @bartek_piekarsky poza relacjonowaniem codziennego, aktywnego życia, pisze również winnego bloga, w którym odpowiada na pytania zadawane przez obserwatorów na temat wina. Poza show-biznesem, w przyszłości widzi siebie w roli restauratora.