Wielu z nas bardzo lubi wiosnę – za wyższe temperatury, więcej słońca i rozkwitającą przyrodę. Nastraja ona też do wzmożonej aktywności na świeżym powietrzu, której mogą towarzyszyć też lekkie i świeże potrawy z dużą ilością warzyw, owoców, ryb, drobiu i nabiału. W sprzyjających okolicznościach podczas takiego lunchu lub obiadu sięgamy po kieliszek wina. Wiosennej świeżości i lekkości w kontekście smakowym należy poszukiwać w winach młodych, o aromatach owocowych i kwiatowych.
Pomysłami na takie wina chciałbym się podzielić z Państwem, opisując wybrane trunki dostępne w serwisie Winnica Lidla.
Jakie wino musujące na wiosnę?
Poszukiwania win wiosennych rozpocząłem pośród trunków musujących. Zastawiając się, na co mam ochotę do picia na wiosnę, podążam myślami w stronę napojów o wyraźnie wyczuwalnej kwasowości. Takie wina lepiej pasują do potraw lżejszych oraz świeżych wiosennych owoców i warzyw. Z kolei smaki potraw ciężkich i tłustych wydają się w zestawieniu z omawianą kategorią win mniej przytłaczające.
I właśnie z tego powodu w pierwszej kolejności jako wina na wiosnę polecam trunki musujące. Obecny w nich dwutlenek węgla podkreśla wyrazistość kwasowości, powodując, że smak sprawia wrażenie lżejszego i bardziej orzeźwiającego, czego przykładem jest pierwsze z proponowanych win: Prosecco Extra Dry "Prestige 1821" Zonin.
Winnica Lidla oferuje wybór kilkudziesięciu win musujących. Dlaczego więc w selekcji na wiosnę polecam akurat ten produkt?
Powodów jest kilka. Pierwszym z nich jest z pewnością jakość owoców z odmiany Glera uprawianych w apelacji Valdobbiadene. Specjały pochodzące z tej części Wenecji Euganejskiej cechują się oryginalnym, stanowiącym kwintesencje zalet wina Prosecco, aromatem i smakiem. Owocowe nuty, które świetnie będa komponowały się z owocami wiosennymi, wyczuwalne są zarówno w nosie, jak i w ustach, na dalszym etapie degustacji. A także w satysfakcjonującym finiszu.
Po drugie, omawiane wiosenne wino wyróżnia się delikatnym musowaniem, apetyczną jasną barwą i łagodnym stopniem wytrawności. Oznacza to, że cechuje się tak cenionymi przez amatorów win musujących właściwościami orzeźwiającymi. Mimo swojej przystępności jest to trunek niepozbawiony elegancji, dlatego sprawdzi się również przy nieco bardziej uroczystych okazjach. Jak przystało na dobre Prosecco, w którego bukiecie goszczą owoce wiosną doceniane jak nigdy indziej, sprawdza się jako niezawodny dodatek do szeregu specjałów kuchni włoskiej.
Wino to polecam do sera mozarella ze świeżymi pomidorami i bazylią, czyli klasycznej sałatki Caprese – którą można przyprawić do smaku oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Im więcej dodatków, tym bardziej wyrazisty będzie smak sałatki, a polecane wino musujące na pewno poradzi sobie z kwasowością balsamico i pomidorów oraz pikantnością pieprzu i oliwy. Dobry pomysłem będzie również podanie Prosecco do spaghetti z pomidorami lub wiosennego risotto z krewetkami czy przegrzebkami. W ofercie Winnicy Lidla znaleźć można szereg win musujących – zarówno propozycje bardziej wytrawne jak i te półwytrawne, półsłodkie czy słodkie.
Białe wino wiosenne – poznaj najciekawsze propozycje!
Moim zdaniem najbardziej odpowiednie do potraw serwowanych wiosną są wina lżejsze i bardziej aromatyczne, świeże i apetyczne niczym wiosenne owoce. W kategorii win cichych, czyli bez bąbelków, przykłady takich trunków stanowią: wytrawny Muskat, Torrontes lub uprawiany na Węgrzech szczep Irsai Olivér. W winach z ostatniej wymienionej odmiany odnaleźć można aromaty przypominające płatki róży, japońską limonkę yuzu, cytrynę, liście geranium oraz śliwkę mirabelkę. Zachęcam do zapoznania się ze smakiem Irsai Olivér na przykładach dwóch wybranych pozycji z oferty Winnicy Lidla: Irsai Olivér, Babiczki László z regionu Mátra oraz Irsai Olivér, Büttner znad Balatonu. Wina te łączy lekkość, świeży i owocowy styl aromatów oraz soczysta kwasowość. Proponowane trunki świetnie smakują z owocami morza, sałatką ze świeżym kozim serem albo risotto z młodym zielonym groszkiem i piersią z perliczki.
Kolejnym z wybranych na wiosnę win jest pochodząca z Winnicy Niemczańskiej Palava. Trunek ten zachwyca świeżym smakiem dzięki dającej się odczuć bardzo wyraźnie kwasowości oraz aromatom przypominającym różę, brzoskwinię i miód. Z uwagi na właściwości smakowe wino to proponuję zestawiać z sałatkami z dodatkiem majonezu i gotowanych warzyw. To więc wymarzone wino na Wielkanoc. Pasuje ono również do terrine z młodych warzyw z dodatkiem szparagów podanej koniecznie z kilkoma kroplami oliwy bazyliowej lub pietruszkowej. Jest to zatem także jedna z poprawnych odpowiedzi na pytanie, jakie wino do szparagów wybrać.
Wiosenna uczta dla podniebienia – połączenie wina z sezonowymi smakami!
Wybierając odpowiednie wina na wiosnę, jesteśmy w stanie nie tylko stworzyć niezwykle interesujące kompozycje kulinarne, w których wiosenne owoce i warzywa doskonale odnajdują się w towarzystwie trunków z winogron, ale też celebrować bujny rozkwit natury. Cieszyć się jej szczodrymi darami w najlepszym możliwym, czyli winnym, anturażu. Co więcej, dobór odpowiedniego trunku do wiosennych przysmaków pozwala nam na chwilę spowolnić upływ czasu i zachwycić się sezonowymi, dostępnymi tej o tej porze roku, przysmakami. Wśród nich znajdują się propozycje, które cechują się szczególnymi właściwościami smakowymi i zapachowymi, dlatego wino na Wielkanoc czy inną wiosenną okazję musi być starannie dopasowane do charakteru danej potrawy. Brzmi to wszystko dość skomplikowanie? Na szczęście w praktyce nie okazuje się szczególnie trudne. W niniejszym artykule podpowiadam zakłopotanym, jakie wino doskonale czuje się w towarzystwie przysmaków takich jak wiosenne owoce i warzywa. Uwzględniam jednak również inne sytuacje kulinarne, które z odrobiną wina mogą okazać się jeszcze ciekawsze!
Jakie wino do szparagów na wiosnę?
Wspomniane już szparagi to jeden z wiosennych wątków, którego nie sposób pominąć. Jakie wino do szparagów okaże się właściwe? To szczególne warzywo wymaga wina aromatycznego i wyraźnie wytrawnego. Zapiekane w sosie beszamelowym, podawane po sparzeniu jako składnik sałatek czy będące częścią zapiekanki lub terriny zawsze dobrze smakują w towarzystwie Sauvignon Blanc. W tym miejscu szczególnie polecam skosztowanie węgierskiego wina: Sauvignon Blanc, Haraszty, Etyek-Buda.
To białe wino do szparagów (i nie tylko!) jest aromatyczne i zdecydowanie wytrawne, a jego styl bliski jest trunkom znanym z regionów o klimacie moderowanym bliskością oceanu, jakimi są Dolina Leyda w Chile oraz francuska Dolina Loary. Podczas degustacji tego wina w kieliszku pojawiają się aromaty marakui, zielonego jabłka, grejpfruta i zielonej papryki. Będąca głównym punktem odniesienia w niniejszej selekcji kwasowość jest tutaj w smaku bardzo wyczuwalna, natomiast towarzyszący jej, rozgrzewający alkohol, daje swoisty posmak słodyczy, dzięki czemu wino nie sprawia wrażenia nadmiernie wytrawnego. Intensywność doznań smakowych dopełnia subtelna goryczka przywołująca na myśl skojarzenia z wcześniej wspomnianym grejpfrutem, a jej posmak długo pozostaje na podniebieniu. Co jasne, to białe wino do szparagów sprawdzi się także jako uzupełnienie wielu innych wiosennych dań, zawsze wesprze swoim bukietem warzywa wiosenne.
Następne proponowane wiosną wino powstało z gron dojrzewających w winnicach pochodzenia wulkanicznego. To produkowany w regionie Mátra Rajnai Rizling, Babiczki László. Cieszy on oko już po nalaniu, dzięki złotawo-słomkowej barwie. Charakterystyczny jest też zapach, w którym rozpoznać można aromaty brzoskwini, moreli, moreli suszonej oraz szereg typowych dla odmiany aromatów jak suszone grzyby, nafta i ściółka leśna. Co ważne, wspomniane mineralne akcenty pojawiają się na drugim i trzecim planie bukietu. Dlatego też nie dominują głównych nut świeżych owoców. Zdecydowanie jest to bardzo wytrawne wino, którego wysoka kwasowość dominuje w ustach. Na pewno jednak nie sprawi ona przykrości degustatorowi przygotowanemu na tego rodzaju doznania. Mimo to warto pamiętać, że decydując się na szlachetnego Rieslinga, musimy lubić wyraźną kwasowość, która czasem wręcz obezwładnia nasze kubki smakowe.
Najlepsze różowe i czerwone wina do wiosennych posiłków
Różnorodność trunków przedstawianych w serwisie Winnica Lidla pozwala mi zaproponować Państwu na wiosnę również nieprzeciętne wina różowe oraz czerwone, oto mój wybór:
Rosé, Sauska
Różowe wino z regionu Villany. W wyglądzie jest bardzo jasne, blado-łososiowe. To przykład trunku, którego nie należy osądzać po intensywności barwy. Zarówno jego zapach, jak i smak zaskakuje w tym przypadku intensywnością. W nosie wyczuć można wyraźne i czyste aromaty czerwonych owoców, z maliną, poziomką i porzeczkami na czele. Usta podążają tropem wyznaczonym przez wrażenia nosowe, wykazując wyjątkową konsekwencję aromatów. To bardzo dobrej jakości wino różowe polecam szczególnie miłośnikom smaków wytrawnych.
Mavrud & Bouquet BIO Rosé, Edoardo Miroglio
Bułgarskie różowe wino z Niziny Trackiej, wyprodukowane z kupażu dwóch odmian: Mavrud i Bouquet.
W smaku wina dużą rolę odgrywa zwłaszcza ten drugi szczep – jest to krzyżówka Mavrud i Pinot Noir, uzyskana w roku 1951 w bułgarskim instytucie Pleven. Wysoka kwasowość i przyjemne aromaty odmianowe nadają temu winu swoistego charakteru. Oferowany Państwu trunek posiada jasną, łososiową barwę oraz zachęca do degustacji wyczuwalnymi wyraźnie aromatami czerwonych owoców wiosną i latem czarujących swoim smakiem, nutami jogurtu i fiołków. W ustach jest ono soczyste, przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające. To prawdziwy hit nie tylko na wiosnę, który z całą powagą polecić mogę każdemu smakoszowi lekkich win wytrawnych.
Finezja aromatów oraz równowaga i lekkość struktury pozwalają tutaj na wystawienie wysokiej oceny.
Mencia, Rectoral de Amandi
Wino czerwone wytrawne z apelacji Ribera Sacra. Region ten położony jest pomiędzy rzekami Miño i Sil w północno-zachodniej części Hiszpanii. Z uprawy winorośli znany jest on już od czasów rzymskich. Jednak oficjalnym statusem DO (Denominacion de Origen) apelacja ta może szczycić się dopiero od 1996 roku. W odróżnieniu od Rías Baixas, z którym sąsiaduje od zachodu, Ribera Sacra znana jest przede wszystkim z wybornych trunków, jakimi są wina czerwone oparte o odmianę Mencia.
Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się średnią budową i subtelnymi owocowymi aromatami.
Równowagę struktury utrzymuje zdecydowanie wyczuwalna kwasowość, której obecność zawdzięczamy przede wszystkim wpływom klimatu atlantyckiego, ochładzającego winnice w tym regionie. W rekomendowanym Państwu winie po krótkim napowietrzeniu zwracają uwagę aromaty żurawiny, czerwonej porzeczki i czarnego pieprzu.
Jest ono delikatnie cierpkie i nieco rozgrzewające. Jego lekka struktura będzie idealnie pasować do wędlin, pasztetów, sałatek czy pieczonego drobiu. Będzie to także idealne wino do grilla. Połączenie tego charakternego, ale jednocześnie nieco cierpkiego trunku z wieprzowiną, warzywami lub średnio twardym serem może okazać się prawdziwym majówkowym strzałem w dziesiątkę! Sprawdzi się jednak także nieco wcześniej, jako uniwersalne wino na Wielkanoc.
Jakie słodkie wino pić wiosną?
Kolejnym z polecanych dla Państwa win jest trunek słodki, w którym tak ceniona przeze mnie kwasowość pozwoliła na zachowanie idealnej równowagi smakowej. Lekkie ciasta drożdżowe, serniki, tarty oraz wszelkiego rodzaju sałatki owocowe (oraz owoce wiosną spożywane w ramach innych kompozycji) smakować będą wyjątkowo z pochodzącym znad Balatonu winem Choice, Feind. Trunek ten powstaje winogron odmiany Zeus.
Co kluczowe, w odpowiednim klimacie pokrywają się one szlachetną pleśnią gatunku Botrytis cinerea. Jej obecność na gronach dodatkowo wysusza owoce, umożliwiając uzyskanie specjału takiego jak wino słodkie najwyższej klasy. Proces jego wytwarzania składa się z dwutygodniowej maceracji na skórkach i piętnastomiesięcznego dojrzewania w beczkach wykonanych z dębu. Otrzymany napój jest prawdziwym skarbem rodzinnych winnic Feind. W jego bukiecie odnajdziemy aromaty suszonej moreli, wiosenne owoce truskawki, sok z owoców pigwowca, herbatniki maślane, orzechy laskowe i piniowe, toffi, pieczone jabłka oraz miód.
Co ważne, podczas smakowania tego wspaniałego wina wyczuwalne aromaty dokładnie odpowiadają doznaniom nosowym, dzięki czemu w ustach pozostaje długi i przyjemny posmak. Mimo że słodycz w tym nieprzeciętnym trunku wydaje się dominująca, to jednak bardzo szybko po nabraniu wina do ust można odczuć wspominaną wcześniej, równoważąca strukturę smakową, kwasowość. Z całą pewnością jest to wino ponadczasowe, wręcz wybitne i godne piwniczki każdego konesera. Idealne sprawdzi się ono także jako upominek dla miłośników słodyczy. Chociaż odpowiedzi na pytanie „do czego pasuje?” udzieliłem już na wstępie opisu, podkreślić chciałem, że w przypadku tak niesamowitych win należałoby zapytać inaczej: co wypada zaserwować do tak nadzwyczajnego trunku?
Dobrymi opcjami będzie na pewno ser z niebieską pleśnią, suszone morele, gęsia wątróbka, wytrawna tarta cytrynowa lub tarta bogata w inne owoce, które kochamy wiosną, gruszka w sosie waniliowym, tort bezowy (Pavlova). Osobiście, największą przyjemność sprawia mi jednak delektowanie się aromatem i smakiem tego wina bez żadnych dodatków. Czy to odpowiednie wino na wiosnę? Moim zdaniem tak, podobnie, jak na każdą inną porę roku, ale wiosną, w ogrodzie, na balkonie lub pikniku Choice, Feind będzie smakować wyjątkowo.
Wino i wiosenne owoce – idealne połączenie dla miłośników słodkości
Zdaniem wielu smakoszy owoce wiosną smakują dobrze jak nigdy indziej. Nieco przytłoczeni ciężarem i surowością zimy, chętnie sięgamy po te dary natury, które kojarzą nam się ze świeżością i nowym początkiem. Wiosenne owoce to m.in. truskawki, poziomki, czereśnie, agrest, wiśnie czy porzeczki. W ich towarzystwie doskonale odnajdą się oczywiście wina o lekkim, owocowym charakterze, szczególnie białe oraz różowe. Dobrym dodatkiem do wiosennych owoców będą zatem półsłodkie i słodkie wina z przywoływanej już odmiany Zeus, ale też np. węgierskie wino Pinot Noir Rosé, Feind czy francuskie Gewurztraminer Réserve, Jean Neubert. Miłośnicy lekkości w kieliszku mogą postawić też na mołdawskie Cabernet Sauvignon Ice Wine, Asconi Winery. Warto pamiętać również, że truskawki uchodzą za wymarzony dodatek do Szampana i innych win musujących (Rossini to przecież kultowy koktajl na bazie Prosecco i truskawek). Interesujące połączenia możemy zatem uzyskać, zestawiając świeże wiosenne owoce z nieskomplikowanych, rześkim winem z bąbelkami. Wybierając wina do słodkich wiosennych owoców, powinniśmy zatem myśleć o spójności kompozycji, zarezerwować na inną okazję wymagające wina półwytrawne i wytrawne.
Kryteria jakie przyjąłem, wybierając wina wiosenne, to wyraźne aromaty owocowe, lekkość struktury z zaznaczoną kwasowością oraz umiarkowane lub niskie stężenie alkoholu. Mając również na uwadze kwestie indywidualnych upodobań smakowych, pomimo głównych założeń pośród promowanych win znalazły się również te o strukturze nieco cięższej i to zarówno wytrawne, jak i słodkie. Mam nadzieję, że przedstawiona przeze mnie charakterystyka pomoże Państwu w dokonaniu ostatecznego wyboru wina na majówkę, grilla czy inne wiosenne spotkanie w oparciu oczywiście o własne preferencje smakowe.
Michał Jancik
Michał Jancik, sommelier oraz wykładowca sensoryki na kierunku Enologia, na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Od 2009 roku konsultant sieci handlowej Lidl Polska. Mistrz Polski Sommelierów z roku 2000.
Półfinalista Mistrzostw Europy Sommelierów w latach 1996, 2000 oraz półfinalista Mistrzostw Świata Sommelierów 1998, w Wiedniu. Posiada certyfikat zawodowy Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, CMS Certified Sommelier oraz WSET Diploma in Wines & Spirits.
Pracując jako sommelier zdobył wyróżnienia amerykańskiego magazynu Wine Spectator za stworzone karty win.
Rok 2012 - Award of Excellence dla restauracji Sowa i Przyjaciele w Warszawie.
Rok 2014 oraz 2015 - Award of Excellence dla restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie i 2016, dla tej samej restauracji, znakomite wyróżnienie - Best of Award of Excellence.