Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wiosna i wino - jak je połączyć? Radzi nasz sommelier Michał Jancik!

Wiosna i wino - jak je połączyć? Radzi nasz sommelier Michał Jancik!

 

Wielu z nas bardzo lubi wiosnę – za wyższe temperatury, więcej słońca i rozkwitającą przyrodę. Nastraja ona też do wzmożonej aktywności na świeżym powietrzu, której mogą towarzyszyć też lekkie i świeże potrawy z dużą ilością warzyw, owoców, ryb, drobiu i nabiału. W sprzyjających okolicznościach podczas takiego lunchu lub obiadu sięgamy po kieliszek wina. Wiosennej świeżości i lekkości w kontekście smakowym należy poszukiwać w winach młodych, o aromatach owocowych i kwiatowych.
Pomysłami na takie wina chciałbym się podzielić z Państwem, opisując wybrane trunki dostępne w serwisie Winnica Lidla.

 

Jakie wino musujące na wiosnę?

 

Poszukiwania win wiosennych rozpocząłem pośród trunków musujących. Zastawiając się, na co mam ochotę do picia na wiosnę, podążam myślami w stronę napojów o wyraźnie wyczuwalnej kwasowości. Takie wina lepiej pasują do potraw lżejszych oraz świeżych warzyw. Z kolei smaki potraw ciężkich i tłustych wydają się w zestawieniu z omawianą kategorią win mniej przytłaczające.
I właśnie z tego powodu w pierwszej kolejności – jako wina na wiosnę polecam trunki musujące. Obecny w nich dwutlenek węgla podkreśla wyrazistość kwasowości, powodując, że smak sprawia wrażenie lżejszego i bardziej orzeźwiającego, czego przykładem jest pierwsze z proponowanych win: Prosecco Superiore Conegliano Extra Dry, Maschio.
Winnica Lidla oferuje wybór kilkudziesięciu win musujących. Dlaczego więc w selekcji na wiosnę polecam akurat ten produkt?

 

 

Wybrałem je z kilku powodów. Pierwszym jest pochodzenie surowca. Użyta do przygotowania tego Prosecco Superiore odmiana winogron Glera uprawiana jest przede wszystkim w okolicach Conegliano – jest to południowy rejon apelacji o tej samej nazwie. Pochodzące stamtąd grona sprawiają, że wytwarzane z nich trunki mają dużo bardziej złożoną strukturę, niż te, które wyprodukowano z winogron pochodzących z terenów wysokich zboczy wzgórz. Wspomniane wino wyróżnia się też sposobem produkcji – trunek uzyskuje się z moszczu odciśniętego z wyselekcjonowanych winogron, który fermentuje w specjalnie obniżonej temperaturze przez około miesiąc. Sprawia to, że musowanie jest rezultatem naturalnego procesu, z kolei zawartość cukru w otrzymanym winie wynosi 15 gramów na litr. Z punktu widzenia pijącego, najważniejszy jest jednak wyjątkowy smak tego nieprzeciętnego Prosecco. 

 

 

Dzięki obecności cukru resztkowego smak tego wina sprawia wrażenie półwytrawnego, chociaż oficjalnie zostało ono określone jako wytrawne. Łagodny smak jest jeszcze milszy dla podniebienia w sytuacji, gdy do posiłku pozostaje jeszcze trochę czasu i wino podane zostaje jako aperitif. Trunek ten będzie też wspaniałym ukłonem w stronę osób nieprzepadających za wysoką kwasowością, której zapewniam, w tym winie nie brakuje, lecz dzięki obecności cukru resztkowego nie jest ona w ustach smakiem dominującym. 

 

Wino to polecam do sera mozarella ze świeżymi pomidorami i bazylią, czyli klasycznej sałatki Caprese – którą można przyprawić do smaku oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Im więcej dodatków tym bardziej wyrazisty będzie smak sałatki, a polecane wino musujące na pewno poradzi sobie z kwasowością balsamico i pomidorów oraz pikantnością pieprzu i oliwy. Dobry pomysłem będzie również podanie Prosecco do spaghetti z pomidorami lub wiosennego risotto z krewetkami czy przegrzebkami. W ofercie Winnicy Lidla znaleźć można szereg win musujących – zarówno bardziej wytrawnych, jak i tych półwytrawnych, półsłodkich i słodkich.

 

 

Białe wino wiosenne – poznaj najciekawsze propozycje!

 

Moim zdaniem najbardziej odpowiednie do potraw serwowanych wiosną są wina lżejsze i bardziej aromatyczne. W kategorii win cichych, czyli bez bąbelków, przykłady takich trunków stanowią: wytrawny Muskat, Torrontes lub uprawiany na Węgrzech szczep Irsai Olivér. W winach z ostatniej wymienionej odmiany odnaleźć można aromaty przypominające płatki róży, japońską limonkę yuzu, cytrynę, liście geranium oraz śliwkę mirabelkę. Zachęcam do zapoznania się za smakiem Irsai Olivér na przykładach dwóch wybranych pozycji z oferty Winnicy Lidla: Irsai Olivér, Babiczki László z regionu Mátra oraz Irsai Olivér, Büttner znad Balatonu. Wina te łączy lekkość, świeży i owocowy styl aromatów oraz soczysta kwasowość. Proponowane trunki świetnie smakują z owocami morza, sałatką ze świeżym kozim serem, albo risotto z młodym zielonym groszkiem i piersią z perliczki.

 

 

Kolejnym z wybranych na wiosnę win jest pochodząca z Winnicy Niemczańskiej Palava. Trunek ten zachwyca świeżym smakiem dzięki dającej się odczuć bardzo wyraźnie kwasowości oraz aromatom przypominającym różę, brzoskwinię i miód. Z uwagi na właściwości smakowe wino to proponuję zestawiać z sałatkami z dodatkiem majonezu i gotowanych warzyw. Pasuje ono również do terrine z młodych warzyw z dodatkiem szparagów podanej koniecznie z kilkoma kroplami oliwy bazyliowej lub pietruszkowej.

 

 

Jakie wino do szparagów na wiosnę?

 

Wspomniane wyżej szparagi to jeden z wiosennych wątków, którego nie sposób pominąć. To szczególne warzywo wymaga wina aromatycznego i wyraźnie wytrawnego. Zapiekane w sosie beszamelowym, podawane po sparzeniu jako składnik sałatek, czy będące częścią zapiekanki lub terriny zawsze dobrze smakują w towarzystwie Sauvignon Blanc. W tym miejscu szczególnie polecam skosztowanie węgierskiego wina: Sauvignon Blanc, Haraszty, Etyek-Buda.

 

To wino aromatyczne i zdecydowanie wytrawne a jego styl bliski jest trunkom znanym z regionów o klimacie moderowanym bliskością oceanu, jakimi są Dolina Leyda w Chile oraz francuska Dolina Loary. Podczas degustacji tego wina w kieliszku pojawiają się aromaty marakui, zielonego jabłka, grejpfruta i zielonej papryki. Będąca głównym punktem odniesienia w niniejszej selekcji kwasowość jest tutaj w smaku bardzo wyczuwalna, natomiast towarzyszący jej, rozgrzewający alkohol, daje swoisty posmak słodyczy, dzięki czemu wino nie sprawia wrażenia nadmiernie wytrawnego. Intensywność doznań smakowych dopełnia subtelna goryczka przywołująca na myśl skojarzenia z wcześniej wspomnianym grejpfrutem, a jej posmak długo pozostaje na podniebieniu. Co jasne, to wino do szparagów sprawdzi się także jako uzupełnienie wielu innych wiosennych dań.

 

 

Następne proponowane wiosną wino powstało z gron dojrzewających w winnicach pochodzenia wulkanicznego. To produkowany w regionie Mátra Rajnai Rizling, Babiczki László. Cieszy on oko już po nalaniu, dzięki złotawo-słomkowej barwie. Charakterystyczny jest też zapach, w którym rozpoznać można aromaty brzoskwini, moreli, moreli suszonej oraz szereg typowych dla odmiany aromatów jak suszone grzyby, nafta i ściółka leśna. Co ważne, wspomniane mineralne akcenty pojawiają się na drugim i trzecim planie bukietu. Dlatego też nie dominują głównych nut świeżych owoców. Zdecydowanie jest to bardzo wytrawne wino, którego wysoka kwasowość dominuje w ustach. Na pewno jednak nie sprawi ona przykrości degustatorowi przygotowanego na tego rodzaju doznania. Mimo to warto pamiętać, że decydując się na szlachetnego Rieslinga musimy lubić wyraźną kwasowość, która czasem wręcz obezwładnia nasze kubki smakowe.

 

 

Najlepsze różowe i czerwone wina do wiosennych posiłków

 

Różnorodność trunków przedstawianych w serwisie Winnica Lidla pozwala mi zaproponować Państwu na wiosnę również nieprzeciętne wina różowe oraz czerwone, oto mój wybór:

 

Rosé, Sauska

Różowe wino z regionu Villany. W wyglądzie jest bardzo jasne, blado-łososiowe. To przykład trunku, którego nie należy osądzać po intensywności barwy. Zarówno jego zapach, jak i smak zaskakuje w tym przypadku intensywnością. W nosie wyczuć można wyraźne i czyste aromaty czerwonych owoców, z maliną, poziomką i porzeczkami na czele. Usta podążają tropem wyznaczonym przez wrażenia nosowe, wykazując wyjątkową konsekwencję aromatów. To bardzo dobrej jakości wino różowe polecam szczególnie miłośnikom smaków wytrawnych.

Mavrud & Bouquet BIO Rosé, Edoardo Miroglio

Bułgarskie różowe wino z Niziny Trackiej, wyprodukowane z kupażu dwóch odmian: Mavrud i Bouquet. 

W smaku wina dużą rolę odgrywa zwłaszcza ten drugi szczep – jest to krzyżówka Mavrud i Pinot Noir, uzyskana w roku 1951 w bułgarskim instytucie Pleven. Wysoka kwasowość i przyjemne aromaty odmianowe nadają temu winu swoistego charakteru. Oferowany Państwu trunek posiada jasną, łososiową barwę oraz zachęca do degustacji wyczuwalnymi wyraźnie aromatami czerwonych owoców, jogurtu i fiołków. W ustach jest ono soczyste, przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające. To prawdziwy hit nie tylko na wiosnę, który z całą powagą polecić mogę każdemu smakoszowi lekkich win wytrawnych. 

Finezja aromatów oraz równowaga i lekkość struktury pozwalają tutaj na wystawienie wysokiej oceny.

Mencia, Rectoral de Amandi

Wino czerwone, wytrawne z apelacji Ribera Sacra. Region ten położony jest pomiędzy rzekami Miño i Sil w północno-zachodniej części Hiszpanii. Z uprawy winorośli znany jest on już od czasów rzymskich. Jednak oficjalnym statusem DO (Denominacion de Origen) apelacja ta może szczycić się dopiero od 1996 roku. W odróżnieniu od Rías Baixas, z którym sąsiaduje od zachodu, Ribera Sacra znana jest przede wszystkim z win czerwonych opartych o odmianę Mencia. 

 

Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się średnią budową i subtelnymi owocowymi aromatami. 

Równowagę struktury utrzymuje zdecydowanie wyczuwalna kwasowość, której obecność zawdzięczamy przede wszystkim wpływom klimatu atlantyckiego, ochładzającego winnice w tym regionie. W rekomendowanym Państwu winie, po krótkim napowietrzeniu zwracają uwagę aromaty żurawiny, czerwonej porzeczki i czarnego pieprzu. 

Jest ono delikatnie cierpkie i nieco rozgrzewające. Jego lekka struktura będzie idealnie pasować do wędlin, pasztetów, sałatek czy pieczonego drobiu. Będzie to także idealne wino do grilla. Połączenie tego charakternego, ale jednocześnie nieco cierpkiego trunku z wieprzowiną, warzywami lub średnio twardym serem może okazać się prawdziwym majówkowym strzałem w dziesiątkę!

 

 

Jakie słodkie wino pić wiosną?

Ostatnim z polecanych dla Państwa win jest trunek słodki, w którym tak ceniona przeze mnie kwasowość pozwoliła na zachowanie idealnej równowagi smakowej. Lekkie ciasta drożdżowe, serniki, tarty oraz wszelkiego rodzaju sałatki owocowe smakować będą wyjątkowo z pochodzącym znad Balatonu winem Choice, Feind. Trunek ten powstaje winogron odmiany Zeus.
Co kluczowe, w odpowiednim klimacie pokrywają się one szlachetną pleśnią gatunku Botrytis cinerea. Jej obecność na gronach dodatkowo wysusza owoce, umożliwiając uzyskanie wina słodkiego najwyższej klasy. Proces jego wytwarzania składa się z dwutygodniowej maceracji na skórkach i piętnastomiesięcznego dojrzewania w beczkach wykonanych z dębu. Otrzymany napój jest prawdziwym skarbem rodzinnych winnic Feind. W jego bukiecie odnajdziemy aromaty suszonej moreli, dojrzałej truskawki, soku z owoców pigwowca, herbatników maślanych, orzechów laskowych i piniowych, toffi, pieczonego jabłka oraz miodu.

Co ważne, podczas smakowania tego wspaniałego wina wyczuwalne aromaty dokładnie odpowiadają doznaniom nosowym, dzięki czemu w ustach pozostaje długi i przyjemny posmak. Mimo że słodycz w tym nieprzeciętnym trunku wydaje się dominująca, to jednak bardzo szybko po nabraniu wina do ust można odczuć wspominaną wcześniej, równoważąca strukturę smakową, kwasowość. Z całą pewnością jest to wino ponadczasowe, wręcz wybitne i godne piwniczki każdego konesera. Idealne sprawdzi się ono także jako upominek dla miłośników słodyczy. Chociaż odpowiedzi na pytanie „do czego pasuje?” udzieliłem już na wstępie opisu, podkreślić chciałem, że w przypadku tak niesamowitych win należałoby zapytać inaczej: co wypada zaserwować do tak nadzwyczajnego trunku?

 

 

Dobrymi opcjami będzie na pewno ser ze niebieską pleśnią, suszone morele, gęsia wątróbka, wytrawna tarta cytrynowa, gruszka w sosie waniliowym, tort bezowy (Pavlova). Osobiście, największą przyjemność sprawia mi jednak delektowanie się aromatem i smakiem tego wina bez żadnych dodatków. Czy to odpowiednie wino na wiosnę? Moim zdaniem tak, podobnie, jak na każdą inną porę roku, ale wiosną, w ogrodzie, na balkonie lub pikniku Choice, Feind będzie smakować wyjątkowo.

Kryteria jakie przyjąłem wybierając wina wiosenne to wyraźne aromaty owocowe, lekkość struktury z zaznaczoną kwasowością oraz umiarkowane lub niskie stężenie alkoholu. Mając również na uwadze kwestie indywidualnych upodobań smakowych, pomimo głównych założeń pośród promowanych win znalazły się również te o strukturze nieco cięższej i to zarówno wytrawne, jak i słodkie. Mam nadzieję, że przedstawiona przeze mnie charakterystyka pomoże Państwu w dokonaniu ostatecznego wyboru wina na majówkę, grilla czy inne wiosenne spotkanie w oparciu oczywiście o własne preferencje smakowe.

Michał Jancik

 

Michał Jancik, sommelier oraz wykładowca sensoryki na kierunku Enologia, na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Od 2009 roku konsultant sieci handlowej Lidl Polska. Mistrz Polski Sommelierów z roku 2000.
Półfinalista Mistrzostw Europy Sommelierów w latach 1996, 2000 oraz półfinalista Mistrzostw Świata Sommelierów 1998, w Wiedniu. Posiada certyfikat zawodowy Sommelier Profesjonalny Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, CMS Certified Sommelier oraz WSET Diploma in Wines & Spirits.

 

Pracując jako sommelier zdobył wyróżnienia amerykańskiego magazynu Wine Spectator za stworzone karty win.
Rok 2012 - Award of Excellence dla restauracji Sowa i Przyjaciele w Warszawie.
Rok 2014 oraz 2015 - Award of Excellence dla restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie i 2016, dla tej samej restauracji, znakomite wyróżnienie - Best of Award of Excellence.