Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino musujące słodkie
Wino musujące słodkie to trunek na równi zachwycający słodyczą jak i orzeźwiającymi bąbelkami. Oznaczane bywa jako doux, dulce czy sweet. Stanowi doskonały wybór dla zdecydowanych koneserów, świadomych swoich upodobań i gotowych na chwile beztroski. Chociaż wina musujące słodkie z Szampanii – a także wielu innych regionów winiarskich świata – spotykane są w sklepach stosunkowo rzadko, z pewnością warto, jeśli tylko jest ku temu okazja, poznać je bliżej. Przeczytaj więcej na temat wyjątkowych słodkich win musujących.
-
-
- Słodkie
- Musujące , Czerwone
- Hiszpania
- wieloszczepowe
- 2/5 Intensywność
- 7,5% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
3.9 (31 opinii) 
Wino musujące słodkie
W przypadku win musujących słodkich zawartość cukru w przeliczeniu na litr trunku musi wynosić nie mniej niż 50 g. Oznacza to, że tego typu specjały zbytnio nie maskują swojej słodyczy kwasowością, lecz grają z koneserem w otwarte karty – bezpośrednio zapraszają go do degustacji obfitującej w najsłodsze z doznań. Wina musujące słodkie to przede wszystkim trunki o jasnej barwie, lecz oczywiście znajdziemy wśród nich również wina czerwone, a także różowe oraz koktajle na bazie win i ekstraktów owocowych.
Jak powstaje wino musujące słodkie?
Najwyższej jakości wina musujące słodkie – czyli Szampany, a także wina Cava czy Franciacorta – powstają metodą klasyczną. Druga fermentacja zachodzi w takim przypadku już po przelaniu wina bazowego do butelek i po dodaniu drożdży oraz cukru. Jej efektem jest powstawanie dwutlenku węgla, który odpowiada za musujące właściwości wina. W butelkach zbiera się osad, co jest jak najbardziej pożądane przez winiarzy – dojrzewanie nad osadem, które trwa w przypadku Szampanów minimalnie 15 miesięcy, nadaje bowiem trunkom ich niepowtarzalny charakter. Po usunięciu osadu, w ramach procedury dosage, do win bazowych dodaje się m.in. cukier – jeśli będzie go wystarczająco dużo, możemy otrzymać świetne musujące wino słodkie.
Inną metodą produkcji wina musującego – słodkiego i nie tylko – jest metoda zbiornikowa, czyli metoda Charmata. Korzystają z niej m.in. wytwórcy Prosecco. W tym przypadku druga fermentacja zachodzi w stalowych kadziach. Po upływie określonego czasu wino zostaje przefiltrowane, dosłodzone i zabutelkowane.
Wino musujące słodkie – ile ma kalorii?
Wartość energetyczna wina musującego słodkiego zależy oczywiście od tego, ile zawiera cukru. Możemy jednak spodziewać się, że w 150 ml trunku znajdzie się ponad 120 kcal.
Wino musujące słodkie – do czego pasuje?
Wino musujące słodkie białe, np. jeden z wybornych Szampanów, to specjał, który doskonale smakuje solo, a także z dodatkiem świeżych owoców. Świetnie podkreśla również smak deserów, orzechów, owoców suszonych czy miękkich serów. Z pewnością pokochają go koneserzy, którzy wolą wznosić toasty w nieco słodszym wydaniu. Jeśli z kolei zastanawiamy się, do czego podać wino musujące słodkie czerwone bądź różowe, strzałem w dziesiątkę mogą okazać się też wykwintne potrawy na bazie drobiu, w tym pasztety. Pamiętajmy, że wina musujące bez wyjątku najlepiej smakują schłodzone – dlatego dobre wino słodkie musujące – Martini, Szampana czy też np. Cavę, powinniśmy serwować w temperaturze 6-8 st. C.
Dobre wino musujące słodkie
Dobrymi, a nawet najlepszymi, winami musującymi słodkimi są rzecz jasna Szampany. W produkcji trunków czarujących słodyczą specjalizuje się m.in. dom Veuve Clicquot. Warto z pewnością dać szansę również specjałom z Węgier (takim jak wino musujące słodkie Chardonnay), Hiszpanii (takim jak Cava) oraz trunkom produkowanym we Włoszech. Z pewnością wielu spośród amatorów win z bąbelkami gustuje w winie musującym słodkim Moscato, a więc np. winie musującym słodkim Martini powstającym z tejże odmiany winogron. Muscat bowiem to szczep, jak mało który nadający się do produkcji urzekających słodyczą win. Ciekawą odmianę dla spragnionych nowych doznań może stanowić także goszczące w Lidlu bezalkoholowe Cin Cin – wino musujące słodkie.
Jeśli nadal zastanawiasz się, które dobre wino słodkie musujące okaże się idealne dla Ciebie – przekonaj się, jakie trunki tego rodzaju poleca Winnica Lidla.