Czym jest wino brzoskwiniowe? Jak dobrze wiemy, trunek znany nam jako wino jest naturalnym produktem fermentacji moszczu winogronowego. A zatem oryginalne wino oferowane przez jednego z prestiżowych producentów to we wszystkich przypadkach trunek otrzymywany z winogron. I tu moglibyśmy postawić kropkę. No dobrze, a więc jak powstaje wino brzoskwiniowe? I dlaczego jest tak kochane przez smakoszy na całym świecie? W dzisiejszym tekście pochylamy się nad tą kwestią. Zachęcamy do lektury!
Wino brzoskwiniowe – co to?
Co to wino brzoskwiniowe? To kwestia bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka! Chociaż przy każdej możliwej okazji powtarzamy, że prawdziwe wino powstaje wyłącznie z winogron, nie zmienia to faktu, że miłośnicy soczystych owoców (i procentów) wytwarzają… wino brzoskwiniowe. W ten sposób, nieco nieprecyzyjny, przyznajmy, określane bywają zatem napoje alkoholowe powstające na skutek fermentacji owoców brzoskwini z udziałem cukru i drożdży winiarskich. I jakkolwiek głośno byśmy nie pomstowali na terminologię – wino owocowe brzoskwiniowe to z pewnością jeden z najczęściej produkowanych „trunków winopodobnych”.
Oprócz opisywanego już „wina” z brzoskwini istnieje jednak odrębna kategoria „win brzoskwiniowych”, w przypadku których stosowanie powszechnie nazewnictwo wydaje się nieco bardziej adekwatne. Mowa o prawdziwych winach otrzymywanych z popularnych szczepów winogron wzbogacanych aromatem brzoskwini. Takie właśnie wino brzoskwiniowe w Lidlu bywa gościem, gdzie mogą je spotkać entuzjaści nieszablonowego podejścia do sztuki winiarskiej. Tego rodzaju wina brzoskwiniowe sygnowane bywają logo marek, takich Martini czy Carlo Rossi.
Nie należy jednak mianem win brzoskwiniowych określać win gronowych, w których rozpoznawalne są aromaty brzoskwini. Ten słodki owoc bywa wyczuwalny w moszczu oraz winach z niektórych odmian winogron. Pośród winogron gatunku Vitis vinifera rozpoznajemy tysiące odmian, z których każda pachnie i smakuje inaczej. Są również takie, które pachą brzoskwiniami, jednak nazywanie wina gronowego – brzoskwiniowym, z racji rozpoznawalnego w nim aromatu, byłoby już znaczną przesadą. Do grupy specjałów mogących mylnie zostać nazwanych „brzoskwiniowymi” należą m.in. polecane przez Winnicę Lidla Solaris, wino białe z Polski, wino Winnica Niemczańska Palava (w którym aromat brzoskwini doskonale współgra z zapachem miodu), półwytrawne węgierskie Pinot Grigio, Garamvari czy wytrawne węgierskie Irsai Olivér, Garamvári.
Wino musujące brzoskwiniowe
Pisząc o winach brzoskwiniowych gwoli ścisłości musimy napisać, że rosnącym zainteresowaniem cieszy się w szczególności jeden ich rodzaj – specjały z bąbelkami. Najpopularniejsze wino musujące brzoskwiniowe to najprawdopodobniej półsłodkie Martini Bellini. Produkt ten powstał dzięki popularności drinka alkoholowego o nazwie Bellini, w którego składzie znajduje się Prosecco oraz mus brzoskwiniowy. Martini Bellni to zatem winno musujące z dodatkiem soku brzoskwiniowego. Wina musujące brzoskwiniowe sprawdzają się wybornie zarówno jako aperitif, jak i jako dodatek do deserów czy składnik wymyślnych koktajli o urzekającym charakterze.
Jak już wspominaliśmy w poprzednim akapicie, z winami brzoskwiniowymi niekiedy kojarzą się – przez podobieństwo aromatyczne, wina gronowe o tropikalnym charakterze bukietu. Zapoznając się tego typu specjałami, warto zwrócić szczególną uwagę na wino musujące słodkie. Jednym z naszych typów jest Moscato Spumante, Riunite, czarujące bukietem, w którym obok dojrzałej brzoskwini występują jabłko, kandyzowany ananas czy akcenty kwiatowe. Dzięki dobrze równoważonej przez kwasowość słodyczy specjał ten pasuje zarówno do deserów owocowych, jak i sushi, serów czy sałatek warzywnych.
Interesujące nas dzisiaj w szczególności akcenty brzoskwiniowe rozpoznamy również w winach bazujących na popularnej odmianie Chardonnay. Winem takim jest np. węgierskie Mezei Chardonnay Doux z Tibolddaróc. Opisywany trunek stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla klasycznego Szampana o wytrawnym smaku i ze względu na swój owocowy charakter doskonale czuje się w otoczeniu miękkich serów, suszonych owoców czy orzechów. Niestety, jak już pisaliśmy, pomimo podobieństwa aromatycznego, nie możemy nazwać tego trunku winem musującym brzoskwiniowym, gdyż w jego składzie oprócz moszczu gronowego nie ma żadnego dodatku brzoskwiń, a smak wina wynika z właściwości konkretnej odmiany winogron.
Wino brzoskwiniowe – przepis
Pozostawmy w tej chwili wina gronowe wzbogacane aromatem brzoskwiniowym oraz wszystkie oryginalne trunki gronowe, które, dzięki bogactwu naturalnych substancji zapachowych kształtujących bukiet, zapewniają koneserom intensywnie owocowe doznania. Mimo że niezmienne gorąco zachęcamy do zapoznawania się z propozycjami renomowanych producentów, pracując nad niniejszym artykułem, pomyśleliśmy też o amatorach domowej produkcji.
Domowe wino brzoskwiniowe (słowo „wino” powinniśmy wziąć w cudzysłów) to propozycja, która może przypaść do gustu wszystkim smakoszom poszukującym letniego trunku, który doskonale smakować będzie zwłaszcza w upalne dni. Domowe wino brzoskwiniowe śmiało serwować możemy z dodatkiem lodu, mrożonych owoców i wody mineralnej. Niżej prezentujemy przepis na wino brzoskwiniowe, które wszystkim zainteresowanym pozwoli wyprodukować około 10 l trunku!
SKŁADNIKI:
- 10 kg brzoskwiń
- 10 g kwasku cytrynowego (jeśli sięgniemy po dojrzałe, bardzo słodkie owoce)
- 3 kg cukru
- 5 l wody
- drożdże winiarskie
- pożywka
Niezbędny okaże się również balon lub specjalny pojemnik fermentacyjny
PRZYGOTOWANIE:
W każdym przepisie na wino brzoskwiniowe znajdziemy informację, że kluczowe znaczenie dla walorów otrzymanego napoju alkoholowego ma dobór odpowiednich owoców. Niekiedy spotkamy się z zaleceniem, aby wykorzystywane przez nas brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe, a najlepiej, gdy w smaku okażą jeszcze dość kwaśne. Ta ich właściwość pozytywnie bowiem wpływa na proces ich fermentacji. Częściej jednak trafimy na sugestię, aby sięgać po brzoskwinie w pełni dojrzałe, słodkie i soczyste, a ich niewielki poziom kwasowości zrekompensować dodatkiem kwasku cytrynowego. W każdym razie powinniśmy unikać jak ognia owoców nadgniłych!
Przygotowaliśmy już 10 kg pysznych brzoskwiń? Doskonale! Pozbawmy ich pestek i obierzmy – podpowiadamy, że zadanie to znacząco ułatwi nam sparzenie owoców w gorącej wodzie. Obrane brzoskwinie (powinny przybrać formę pulpy, jeśli uległy zmiażdżeniu podczas dzielenia) umieśćmy w gąsiorze i zalejmy wodą (ciepłą), po czym dodajmy 1 kg cukru. Teraz, jeśli zdecydowaliśmy się na dojrzałe, słodkie owoce, dodajmy kwasek cytrynowy, później drożdże winiarskie oraz pożywkę. Przez parę dni mieszajmy całość (wystarczy parę razy dziennie!). Rozpoczyna się właśnie wyczekiwany przez nas proces fermentacji.
Zgodnie z popularnymi przepisami na wino brzoskwiniowe po paru dniach powinniśmy przecedzić nastaw i dodać kolejny kilogram cukru. Oraz – co oczywiste, bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Po upływie 7 dni nadchodzi pora na kolejną porcję cukru i kolejne żwawe mieszanie. Teraz wreszcie możemy naszemu winu in spe pozwolić odpocząć przez parę tygodni, najlepiej około miesiąca. Po upływie tego czasu powinniśmy pozbyć z nastawu resztek owoców i przefiltrować wino do butelek. Te z kolei starannie zakorkować i umieścić w zacienionym miejscu na parę miesięcy, aby mogło tam w spokoju dojrzewać i nabrać klarowności.
Miejmy na uwadze, że nie ma jednego przepisu na wino brzoskwiniowe – poszczególne propozycje różnią się od siebie nawet w kwestiach tak zasadniczych jak proporcje poszczególnych składników. Nieco bardziej zaawansowani smakosze podczas produkcji wina kierują się przede wszystkim pomiarami stężenia cukru i kwasowości nastawu i to właśnie na podstawie tych danych podejmują decyzję dotyczącą ewentualnego dosłodzenia wina.
Warto ponadto nadmienić, że w sieci znajdziemy wiele przepisów na wino brzoskwiniowe, które uwzględniają wykorzystanie również innych składników, m.in. rodzynek, miodu, gałki muszkatołowej, laski wanilii, śliwek, winogron czy… wódki. Na szczególną uwagę zasługuje przepis na wino brzoskwiniowe w wersji z bąbelkami. Musujące wino brzoskwiniowe możemy zatem otrzymać łącząc sok brzoskwiniowy z winem musującym. Do jego przygotowania wykorzystamy:
- 1,5 l wina musującego
- 500 ml soku brzoskwiniowego
- 100 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)
Jak przygotować tego typu wino brzoskwiniowe musujące w domu? To banalnie proste. W dużym szklanym naczyniu wymieszajmy oba składniki. Możemy postawić na dowolną wersję smakową winnego specjału – jeśli naszym wyborem padnie wino wytrawne lub półwytrawne, mamy prawo dosłodzić je, wykorzystując syrop cukrowy. W ten sposób uzyskany napój na bazie wina i soku (choć do jego przyrządzenia możemy wykorzystać też mus brzoskwiniowy używany np. do drinka Bellini) najlepiej smakuje oczywiście dobrze schłodzony!
Wydaje nam się, że w naszym tekście zawarliśmy wszystko, co najważniejsze w związku z winem brzoskwiniowy (także tym domowej roboty) oraz winami gronowymi, w których bukietach zapachowych z radością rozpoznamy rozkosze nuty brzoskwiniowe. Aromatyczne trunki, w których obok wielu innych urzekających niuansów zapachowych występuje soczysta brzoskwinia, zarezerwujesz za pośrednictwem platformy Winnicą Lidla. Poznaj wina stworzone dla Ciebie!
Czytaj także:
Jakie dobre wino słodkie? Oto 5 typów
Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?
Wino lekkie na lato – 5 propozycji
Dobre wino z WinnicaLidla.pl — 6 propozycji
Wino musujące na lato – doskonały wybór!