Wino, jak każdy produkt spożywczy, może mieć wady wynikające z błędów produkcji lub niewłaściwego przechowywania. Dziś skupimy się na opisaniu kilku najistotniejszych z nich.Czy wino może się przeterminować? Czy wino może się popsuć? Na te i inne pytania, dotyczące wad wina, odpowiemy poniżej.
Wada korkowa wina - co to takiego?
Powszechnie uważa się, że wada korkowa wina objawia się drobinami korka pływającymi w zamkniętym winie. To nieprawda, w rzeczywistości można o niej mówić dopiero wtedy, gdy wino wydziela charakterystyczny, nieprzyjemny stęchły zapach. Odpowiedzialny za nią jest 2,4,6-trójchloroanizol (TCA), wytwarzany przez różne grzyby. Wino z tą wadą można zwrócić w miejscu zakupu.
Powtórna fermentacja wina
Zdarza się tak, że w trakcie otwierania butelki korek wyskakuje z większym impetem, niż powinien, a wino lekko się pieni. Może to oznaczać wadę zwaną powtórną fermentacją. Wynika ona z tego, że w butelce zostały resztki drożdży, które w kontakcie z cukrem zaczęły jeszcze raz fermentować, przez co wytworzył się dwutlenek węgla. Wino z taką wadą jest lekko perliste i ma bardziej owocowy aromat. Wyjątkami są: Vino Verde i Moscato d'Asti – w tych winach występuje resztkowy CO2 i nie stanowi to o ich wadzie, ale jest wynikiem specyficznej technologii produkcji.
Przesiarkowanie wina
Siarki dodaje się do wina od wieków i nie należy się jej bać. Zdarza się, że winiarze przesadzą z jej ilością. Najczęściej jest to wynikiem zainfekowania wina i prób zatrzymania go za wszelką cenę – właśnie poprzez dodanie dwutlenku siarki. Takie wino zostanie uznane za „zdrowe”, ale stanie się to kosztem utraty właściwych aromatów i smaku. Krótko mówiąc – będzie niesmaczne. Przesiarkowanie objawia się aromatem gotowanej kapusty, cebuli czy spalonej zapałki. Takiej wady nie da się pozbyć.
Utlenienie
To wada polegająca na zbyt szybkim zestarzeniu się wina. Może być spowodowana kilkoma czynnikami. Główne z nich to nadmierny kontakt z tlenem na etapie produkcji i niewłaściwe przechowywanie butelek z winem. Zbyt utlenione wino traci swój owocowy charakter. W przypadku wina białego pojawiają się nuty siana, miodu i obtłuczonych jabłek. Kolor z jasnego i żywego zmienia się w złoty, a nawet bursztynowy. Natomiast w winach czerwonych można wyczuć aromat karmelu, a ich barwa blaknie i staje się ceglasta.
W przypadku np. piętnastoletniego wina takie objawy są naturalne. Jednak jeżeli występują one w młodszych winach, możemy być pewni, że w którymś momencie procesu produkcji został popełniony błąd. Warto jednak wyróżnić takie szczepy jak Nebbiolo czy Pinot Noir , dla których barwa ceglasta jest typowa nawet w młodym wieku i nie świadczy o utlenieniu.