Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino ze szczepu Pinot Noir
Pinot Noir (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii. Występuje obecnie na całym świecie a szczególnie ceniony jest w regionach o chłodniejszym klimacie. Sprawiająca trudności w uprawie odmiana daje lekkie wina czerwone o względnie jasnym zabarwieniu. Charakterystyczne dla Pinot Noir są aromaty wiśni, truskawek, malin a w ustach delikatna budowa i niemała kwasowość. Odmiana ta znakomicie nadaje się do długiego dojrzewania w beczkach, dlatego niektóre wina z Pinot Noir mogą być bardziej cierpkie i wyraziste. Trunki te doskonale łączą się z pieczoną kaczką, gęsią a także ze stekiem z tuńczyka.
-
- Wytrawne
- Musujące , Różowe
- Hiszpania
- Pinot Noir
- 3/5 Intensywność
- 12,00% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
3.5 (2 opinie)  -
-
- Wytrawne
- Musujące , Białe
- Hiszpania
- Chardonnay , Pinot Noir , Xarel·lo
- 3/5 Intensywność
- 12,00% Zawartość alkoholu
-
-
- Półwytrawne
- Musujące , Białe
- Francja
- Chardonnay , Pinot Meunier , Pinot Noir
- 3/5 Intensywność
- 12,00% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
4.85 (7 opinii)  -
-
Ocena
-
- Wytrawne
- Musujące , Różowe
- Węgry
- Pinot Noir
- 12% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
4.15 (6 opinii) Ocena
Wina ze szczepu Pinot Noir
Historia ciemnych winogron Pinot Noir sięga jeszcze czasów Cesarstwa Rzymskiego, a za jego ojczyznę uważa się francuską Burgundię. W średniowieczu Pinot Noir stało się główną odmianą uprawianą w tym regionie. Do dzisiaj francuskie, czerwone burgundy powstają prawie wyłącznie z winogron szczepu Pinot Noir. Winnice obsadzone tą odmianą stanowią aktualnie ponad jedną trzecią wszystkich upraw w Burgundii. W przemyśle winiarskim Pinot Noir wykorzystywane jest dwojako. Z jednej strony z winogron tych powstaje odmianowe, czerwone wino Pinot Noir o niezwykle pełnym, ale nie przytłaczającym smaku. W młodych winach Pinot Noir wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni, malin czy czerwonej porzeczki. Z kolei starsze wina tego gatunku zyskują korzenne nuty wanilii, kokosa, dębu czy cygar. Duże znaczenie ma tu rodzaj beczek, w których leżakuje wino Pinot Noir. Drugim, powszechnym zastosowaniem tego szczepu jest produkcja win musujących. Pinot Noir, obok Chardonnay i Pinot Meunier, jest jedną z najczęściej stosowanych odmian do produkcji Szampana. We francuskiej Szampanii, do najlepszych win musujących zaliczane są trunki z Pinot Noir bez domieszek innych szczepów.
Szczep ten uważany jest za kapryśny i trudny w uprawie. Winogrona Pinot Noir są stosunkowo podatne na choroby i szkodniki, a także wrażliwe na niskie i wysokie temperatury. W samej Francji, poza Burgundią uprawy Pinot Noir znajdują się w Alzacji, Jurze, Szampanii i Dolinie Loary. Jeśli chodzi o pozostałe kraje to szczep ten uprawiany jest w Niemczech i Austrii (pod nazwą Spätburgunder), Portugalii, Hiszpanii, Niemczech, Włoszech, na Węgrzech i w Mołdawii. Winnice z Pinot Noir znajdują się również w wielu winiarskich krajach Nowego Świata.
Lekkość i wysoka kwasowość sprawiają, że Pinot Noir jest uniwersalnym winem jeśli chodzi o jego łączenie z jedzeniem. Tak zwany food pairing daje nam w przypadku Pinot Noir spore możliwości.
- Do klasyków należy połączenie tego wina z kaczką.
- Będzie ono również świetnie pasować do nieco bardziej tłustych ryb, jak makrela czy łosoś.
- Miękkie, niekoniecznie aromatyczne sery również dobrze komponują się ze smakiem wina.
- W ojczyźnie tego wina, Burgundii, wino Pinot Noir jest również bardzo ważnym składnikiem klasycznego dania coq au vin (kogut w winie).
Cena Pinot Noir, podobnie zresztą jak w przypadku, innych gatunków może być bardzo zróżnicowana.