kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
Pinot Noir (zwany w Niemczech Spätburgunderem a we Włoszech Pinot Nero) pochodzi z Burgundii. Występuje obecnie na całym świecie a szczególnie ceniony jest w regionach o chłodniejszym klimacie. Sprawiająca trudności w uprawie odmiana daje lekkie wina czerwone o względnie jasnym zabarwieniu. Charakterystyczne dla Pinot Noir są aromaty wiśni, truskawek, malin a w ustach delikatna budowa i niemała kwasowość. Odmiana ta znakomicie nadaje się do długiego dojrzewania w beczkach, dlatego niektóre wina z Pinot Noir mogą być bardziej cierpkie i wyraziste. Trunki te doskonale łączą się z pieczoną kaczką, gęsią a także ze stekiem z tuńczyka.
Ocena
Historia ciemnych winogron Pinot Noir sięga jeszcze czasów Cesarstwa Rzymskiego, a za jego ojczyznę uważa się francuską Burgundię. W średniowieczu Pinot Noir stało się główną odmianą uprawianą w tym regionie. Do dzisiaj francuskie, czerwone burgundy powstają prawie wyłącznie z winogron szczepu Pinot Noir. Winnice obsadzone tą odmianą stanowią aktualnie ponad jedną trzecią wszystkich upraw w Burgundii. W przemyśle winiarskim Pinot Noir wykorzystywane jest dwojako. Z jednej strony z winogron tych powstaje odmianowe, czerwone wino Pinot Noir o niezwykle pełnym, ale nie przytłaczającym smaku. W młodych winach Pinot Noir wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni, malin czy czerwonej porzeczki. Z kolei starsze wina tego gatunku zyskują korzenne nuty wanilii, kokosa, dębu czy cygar. Duże znaczenie ma tu rodzaj beczek, w których leżakuje wino Pinot Noir. Drugim, powszechnym zastosowaniem tego szczepu jest produkcja win musujących. Pinot Noir, obok Chardonnay i Pinot Meunier, jest jedną z najczęściej stosowanych odmian do produkcji Szampana. We francuskiej Szampanii, do najlepszych win musujących zaliczane są trunki z Pinot Noir bez domieszek innych szczepów.
Szczep ten uważany jest za kapryśny i trudny w uprawie. Winogrona Pinot Noir są stosunkowo podatne na choroby i szkodniki, a także wrażliwe na niskie i wysokie temperatury. W samej Francji, poza Burgundią uprawy Pinot Noir znajdują się w Alzacji, Jurze, Szampanii i Dolinie Loary. Jeśli chodzi o pozostałe kraje to szczep ten uprawiany jest w Niemczech i Austrii (pod nazwą Spätburgunder), Portugalii, Hiszpanii, Niemczech, Włoszech, na Węgrzech i w Mołdawii. Winnice z Pinot Noir znajdują się również w wielu winiarskich krajach Nowego Świata.
Lekkość i wysoka kwasowość sprawiają, że Pinot Noir jest uniwersalnym winem jeśli chodzi o jego łączenie z jedzeniem. Tak zwany food pairing daje nam w przypadku Pinot Noir spore możliwości.
Cena Pinot Noir, podobnie zresztą jak w przypadku, innych gatunków może być bardzo zróżnicowana.