Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino francuskie – 5 faktów, o których nie miałeś pojęcia

Wino nie bez przyczyn kojarzy nam się z Francją. To właśnie temu krajowi zawdzięczamy doskonałe Burgundy, Bordeaux, alzackie wino białe czy luksusowe Szampany. Niemalże każdy region kraju, który zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem wielkości powierzchni uprawy winorośli, słynie z produkcji niepowtarzalnych win. Szeroki wybór win pochodzących z Francji oraz wysoko rozwinięta kultura ich spożywania sprawiają, że każdy miłośnik trunków z kraju wieży Eiffla i Édith Piaf znajdzie ten idealny na daną okazję i w pełni odpowiadający jego oczekiwaniom. W dzisiejszym wpisie zwracamy uwagę na kilka interesujących faktów związanych z francuskimi winami. Zapraszamy do lektury!


Jak poznać dobre wino francuskie?

O ile chyba każdy wie, jak rozpoznać wino francuskie, o tyle wybór dobrej jakości trunku może przysparzać pewnych trudności. Po pierwsze powinniśmy zatem zdecydować o gatunku trunku, który chcemy pić. Wino francuskie może być stołowe lub regionalne; wytrawne (sec), półwytrawne (demi-sec), słodkie (doux) lub półsłodkie (demi-doux). Ponadto, gdy chodzi o wino francuskie – jaki kolor wybierzemy, będzie miało duże znaczenie dla naszych doznań smakowych. Wino to występuje zatem w odmianach czerwonej (rouge), białej (blanc) i różowej (rose). W trakcie zakupów warto również zwrócić szczególną uwagę na etykietę na butelce. Jeśli znajdziemy na niej napis „Grand Cru” lub „Premier Cru”, możemy mieć pewność, że patrzymy na wino wyśmienite, pochodzące z jednego z najlepszych mikroregionów. Do trunków tej kategorii zaliczyć możemy np. półwytrawne białe wino Gewurztraminer Réserve, Grand Cru Altenberg de Bergheim lub Château Pouget Grand Cru Classe, Margaux. Innym oznaczeniem, które wiele może nam powiedzieć o pochodzeniu i jakości wina, jest certyfikat AOC, wskazujący na jego apelację, czyli potwierdzający fakt, że dane wino zostało wyprodukowane zgodnie z zasadami produkcji obowiązującymi na danym obszarze oraz z określonych szczepów. Zgodnie z rozporządzeniami unijnymi oznaczenie AOC powoli ustępuje miejsca AOP, nie dziwmy się zatem, gdy spotkamy się z takim napisem na etykiecie wina.


Najpopularniejsze szczepy win francuskich

Poszukując idealnego francuskiego wina czerwonego, powinniśmy pamiętać o tym, że powstaje ono z poszczególnych szczepów - odmian winorośli. Najpopularniejszym z nich jest Cabernet Sauvignon. To właśnie jemu wiele win czerwonych zawdzięcza swój głęboki smak (w tym także wina bezalkoholowe). Szczepem wywodzącym się z Bordeaux jest Merlot. Wyprodukowane przy jego użyciu wina charakteryzują się aromatem wiśni izrównoważonym smakiem. Kolejna odmiana - Grenache, występuje głównie w Dolinie Rodanu i to zarówno w wersji białej jak i czerwonej - dlatego służy do produkcji wszystkich typów kolorystycznych win. Winogrona z rodziny Pinot również służą do produkcji win we wszystkich kolorach, gdyż występują aż w trzech wersjach: Pinot Blanc dające wina białe, Pinot Gris - do produkcji win białych i różowych oraz Pinot Noir, z którego można wytworzyć wina białe, różowe (Sancerre Rosé) lub czerwone. Szczep Carignan natomiast, uprawiany także we Włoszech, Hiszpanii oraz w północnej Afryce, sprawia, że produkowane z jego użyciem wina zapadają w pamięć za sprawą charakterystycznej kwasowości.


Francuskie wino wytrawne – doceniane już od XIX wieku

Czerwone wina francuskie, szczególnie te wytrawne, odznaczają się charakterystycznym, intensywnym aromatem czerwonych i ciemnych owoców oraz wyraźną cierpkością. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych i dojrzałych serów. Nic dziwnego zatem, że znajdują tylu amatorów na całym świecie… i to już od ponad 150 lat! Każdemu koneserowi czerwonego wina wytrawnego z pewnością do gustu przypadnie Château Pouget Grand Cru Classe, Margaux należące do francuskich win Bordeaux. Rodowód tego wina sięga połowy XVIII wieku, a dokładnie 1748 r., kiedy to właścicielem Château Pouget został François-Antoine Pouget. Od 1855 roku natomiast Château Pouget może poszczycić się zaklasyfikowaniem na 4 poziomie Grand Cru, co oznacza, że wino produkowane w posiadłości uznane zostało przez ekspertów za trunek niezwykłej jakości. Wino francuskie Margaux niezmiennie zwraca uwagę doskonałą kompozycją aromatów, wśród których wyczuć można nuty dżemu śliwkowego, żurawiny, róży, kawy, tytoniu i lubczyku. Jeden jego kieliszek rozgrzewa całe ciało i pozwala cieszyć się wytrawnym smakiem trunku jeszcze przez długi czas po zakończeniu degustacji.


Im starsze… tym lepsze?

Niekoniecznie. W przypadku produktów dostępnych na Winnicylidla większość win znajduje się w optymalnej fazie dojrzałości. Wystarczy kupić i można otwierać. Dawniej, aby wino lepiej smakowało, musiało dojrzewać przez kilka lat. Obecnie jednak, zmiany w technologii produkcji przyspieszyły procesy dojrzewania win - co nie oznacza, że nie można ich przechowywać. Oczywiście, że można. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu odpowiednich warunków, aby wino się nie zepsuło. Zakłada się, że większość win francuskich czerwonych smakuje dobrze do 10 lat po zbiorach (oczywiście zdarzają się wyjątki w postaci win bardzo ciężkich, które można przechowywać dłużej). Białewina francuskie natomiast zaleca się wypić do 3 lat po zbiorach (również z kilkoma wyjątkami w postaci win słodkich i tych z większą zawartością alkoholu).


Jakie jest najdroższe wino francuskie?

Do najdroższych win na świecie należą francuskie wina z Bordeaux i Burgundii. Butelka luksusowego trunku Domaine Romanée-Conti osiągnąć może cenę około 100 tysięcy złotych. Innym winem, którego zakup wiąże się z olbrzymim wydatkiem, jest Henri Jayer Richebourg Grand Cru. W obu przypadkach mowa o butelkach o pojemności 750ml. W rankingach najdroższych win francuskich dominują wina czerwone wytrawne.

Nie zapominajmy również, że o zawrót głowy przyprawić mogą ceny najlepszych Szampanów. Za butelkę Szampana Clos d'Ambonnay, Krug zapłacimy nawet 10 tysięcy zł, za Clos du Mesnil, Krug natomiast–około 4 tysięcy zł.

Pamiętajmy, że wybierając francuskie wina, nie zawsze powinniśmy kierować się ceną. Bezwzględnie powinniśmy jednak zwrócić uwagę na gatunek trunku, szczep lub szczepy,których został wyprodukowany oraz obszar, z którego trunek pochodzi.

Odwiedź winnicę Lidla, aby zarezerwować najwyższej jakości wina francuskie dostępne na każdą kieszeń!