Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Miód pitny półtorak a dwójniak - co to takiego?


Półtorak, dwójniak, trójniak – wiele osób niejednokrotnie słyszało te nazwy, jednak tak właściwie nie wie, czym różnią się te rodzaje miodu pitnego. Poznaj historię jednego z najszlachetniejszych trunków, a także dowiedz się, co cechuje jego poszczególne typy i jak najlepiej je pić.

Co to jest miód pitny?

Miód pitny jest uważany za najstarszy znaleziony napój fermentowany na świecie. Jego resztki w glinianych naczyniach, odkryte w neolitycznej chińskiej wiosce, datowano na 9 tysięcy lat. W Europie miód pitny pojawił się jeszcze przed naszą erą – wzmianki o tym trunku można znaleźć między innymi u Arystotelesa.

Miód pitny był wyjątkowo popularny w północnej i środkowo-wschodniej części Starego Kontynentu. Był jednym z ulubionych trunków szlachty i rycerstwa. Było to spowodowane faktem, że na tym obszarze trudno było o winorośl, w związku z czym wino było często zastępowane innymi trunkami, w tym piwem oraz właśnie miodem pitnym. Odkryto bowiem, że miód łatwo fermentuje, a by wyprodukować napój wystarczyło wymieszać go z wodą, wlać do glinianego naczynia i odczekać kilka miesięcy.

Mimo że miodosytnictwo w Polsce bardzo się rozpowszechniło, a trunek cieszył się dużą renomą, był on dość kosztowny. Pijano go więc rzadko, najczęściej przy okazji świąt, wesel czy innych ważnych uroczystości. W XV wieku zaczęły powstawać miodowe karczmy, w których serwowano tylko miód pitny, ale już w kolejnym stuleciu niemal każdy zamożny właściciel majątków ziemskich sycił własne miody. W XVIII wieku jednak zaczęły być one wypierane przez wina oraz wódkę, która nie wymagała leżakowania.

Mimo upływu wieków, miód pitny wciąż jest postrzegany jako szlachetny trunek, a półtoraki i dwójniaki niekiedy określane są nawet mianem miodów królewskich. Czym jednak tak właściwie jest ten napój? Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Istnieją cztery podstawowe rodzaje tego trunku:

  • miód pitny półtorak,
  • miód pitny dwójniak,
  • miód pitny trójniak,
  • miód pitny czwó

Trunek te dzieli się biorąc pod uwagę stopień rozcieńczenia oraz czas dojrzewania – w zależności od rodzaju miodu pitnego proces ten trwa od kilku miesięcy do nawet 10 lat.

Miód pitny półtorak – co musisz o nim wiedzieć?

Miód półtorak rozcieńcza się, dodając 0,5 litra wody na każdy 1 litr miodu. Stężenie cukru w brzeczce półtoraka wynosi około 55%, dlatego fermentacja w tym przypadku przebiega bardzo wolno. Tym samym miód pitny półtorak jest najdłużej dojrzewającym rodzajem tego trunku – musi leżakować od 8 do 10 lat. Duża ilość miodu oraz długie dojrzewanie sprawiają też, że półtoraki cechują się najwyższą procentową zawartość alkoholu – mają one moc 18%.

Jak pić miód pitny półtorak? Ten rodzaj trunku najczęściej pije się bez dodatków. Zachwyci nie tylko smakoszy miodu pitnego, ale również wszystkie osoby, które lubią alkohole mocne. Półtorak doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, wspaniale komponując się z wieloma potrawami mięsnymi, rybnymi, a nawet wegetariańskimi.

Miód pitny dwójniak – co to takiego?

Miód pitny dwójniak rozcieńcza się w stosunku 1:1, co oznacza, że na każdy 1 litr miodu przypada 1 litr wody. W brzeczce tego miodu stężenie cukru wynosi około 44%, przez co napój także należy zaliczyć do słodkich. Miody pitne dwójniaki muszą leżakować około 4 lat, a procentowa zawartość alkoholu w tym przypadku kształtuje się na poziomie 15%.

Jak pić miód pitny dwójniak? Zwykle spożywa się je tak, jak półtoraki – czyli bez dodatków. Tak samo jak miód pitny półtorak, dwójniak też można pić i na zimno, i na ciepło, na przykład podgrzany z plastrem pomarańczy albo z laską cynamonu oraz odrobiną rumu, stanowiącego świetny dodatek do wielu koktajli.

Miód pitny trójniak – co musisz wiedzieć?

Miód pitny trójniak rozcieńcza się w stosunku 1:2, czyli do każdego 1 litra miodu dodaje się 2 litry wody. Ze względu na większe rozcieńczenie i niższą zawartość cukru, wynoszącą około 30%, trójniaki nadają się do spożycia szybciej niż półtoraki i dwójniaki – dojrzewają one około roku. Ten rodzaj miodu często określany jest mianem półsłodkiego, a jego moc to 13%.

Jak podawać i pić miód pitny trójniak? Trunek ten, niezależnie od jego rodzaju, tradycyjnie podaje się w glinianym kubku, w temperaturze pokojowej. Trójniaki wspaniale smakują zwłaszcza na gorąco, dzięki czemu sprawdzają się jako rozgrzewające zimowe drinki. Można do niego dodawać rozmaite przyprawy, w tym imbir, goździki, kardamon, anyż, wanilię oraz gałkę muszkatołową, a ponadto skórki cytrusów czy soki owocowe.

Miody pitne nie bez powodu określane są jako jedne z najszlachetniejszych trunków, a półtoraki i dwójniaki zyskały nawet miano królewskich. Dobry miód pitny zachwyci podniebienia każdego konesera mocnych trunków, zaś ciekawych nowych smaków, oczaruje swym wyjątkowym aromatem.