Miody pitne

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy z bardzo bogatą historią . Miody pitne urzekają swoim smakiem i zapachem. Alkohol ten powstaje w procesie fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą, czasem z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw lub owoców. Miody pitne dzieli się na półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki i piątaki. Nazwy te zależą od sposobu wykonania brzeczki, która składa się z odpowiednich proporcji miodu pszczelego i wody. Im wyższe stężenie miodu tym lepsza jakość trunku. Półtoraki i dwójniaki to najczęściej miody bardzo słodkie, czwórniaki i piątniaki bywają półwytrawne i wytrawne. Na ceny miodów wpływ ma nie tylko użycie drogich, naturalnych składników, ale również czas leżakowania, który w przypadku półtoraków wynosić możne nawet 10 lat.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.


Więcej informacji