Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Metaxa – co musisz wiedzieć o tym alkoholu

Nie podlega dyskusji fakt, że istnieją na rynku takie marki, których nazwa wywołuje w głowach koneserów potok skojarzeń związanych z najwyższą jakością, niepowtarzalnym smakiem i doskonałym aromatem. Nie sposób również zaprzeczyć, że należy do nich pochodząca z Grecji Metaxa. Co koniecznie, jako znawcy, powinniśmy wiedzieć o tej prestiżowej marce? W naszym artykule opisujemy dokładnie alkohol Metaxa! Miłośników brandy – i nie tylko – gorąco zachęcamy do czytania!

Metaxa – co to?

Metaxa, znana jako grecka brandy, to, szczerze mówiąc, nie do końca brandy. Od klasycznego winiaka różni ją bowiem metoda produkcji. A zatem – czym jest Metaxa? W dużym skrócie możemy nazwać ją napitkiem powstającym z destylatu gronowego, wzbogaconym białym winem oraz aromatycznymi dodatkami. Z czego jest Metaxa? Podobnie jak klasyczna brandy powstaje na skutek destylacji wina – w jej przypadku mówimy o odmianach Savatiano, Sultanina oraz Black Corinth. Destylat, z którego otrzymywana jest Metaxa, następnie leżakowany jest w dębowych beczkach, a jeszcze później mieszany z winem Muscat pochodzącym z Samos i Lemnos oraz „doprawiany” starannie wyselekcjonowaną mieszanką aromatyzujących składników roślinnych, takich jak zioła czy płatki kwiatów. Czy alkohol Metaxa jest już gotowy do zabutelkowania? Ależ skąd! Musi jeszcze kolejne pół roku spędzić na dojrzewaniu w beczkach w stosunkowo niskiej temperaturze. Wtedy dopiero może trafić do koneserów złaknionych niezapomnianych wrażeń!

Metaxa – jaki to alkohol? Rzecz jasna – bardzo dobry, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Brandy Metaxa w gronie amatorów mocnych trunków uważana jest powszechnie za prawdziwy skarb Grecji. Zawdzięcza to zarówno rozkosznie słodkiemu smakowi, czerpiącemu wszystko to, co najlepsze, z wykorzystanych do produkcji szczepów winnych, przyjemnie rozgrzewającemu alkoholowi oraz, co ma kluczowe znaczenie – niezwykle bogatej strukturze zapachowej. Chociaż lista składników aromatyzujących wykorzystywanych przez producenta pozostaje pilnie strzeżonym sekretem, smakosze podczas degustacji alkoholu Metaxa wyczuwają m.in. akcenty rodzynek, bakalii, orzechów i miodu, czy też intrygujące niuanse kwiatowe. Tym, co cechuje Metaxę, jest również piękna, złota barwa, jednoznacznie świadcząca o szlachetnym charakterze i najwyższej jakości trunku.

A teraz kilka szybkich pytań i jeszcze szybszych odpowiedzi dla najbardziej dociekliwych entuzjastów tego specjału. Jak czytać „Metaxa? Otóż po prostu „metaksa”. A ile Metaxa kcal liczy sobie w jednej porcji? W kieliszku degustacyjnym o pojemności 30 ml będzie ich około 70. Jak mocny jest interesujący nas dzisiaj trunek? Specjał, w zależności od edycji, zawiera od 38 do 43% alkoholu. No dobrze, skoro wiemy już, jakim alkoholem jest Metaxa, przejdźmy płynnie do jej historii!

Metaxa – historia

Jaką zatem ma nam do opowiedzenia historię Brandy Metaxa? Założycielem marki był urodzony w 1848 roku grecki kupiec Spyros Metaxa, który w trakcie licznych podróży zdobywał cenną wiedzę na temat wybornych trunków z całego świata. Jego pasja zaowocowała w 1888 roku stworzeniem alkoholu Metaxa – jednocześnie łagodnego w smaku, jak i wyrazistego. W tym roku w Pireusie, ateńskim porcie powstał również zakład specjalizujący się produkcji Metaxy. W 1892 roku specjał zaczął robić karierę w Imperium Osmańskim, później również w Egipcie. W stosunkowo krótkim czasie brandy Metaxa stała się napitkiem cenionym w całym świecie śródziemnomorskim. Do Spyrosa dołączyli krewni i razem z nim zajęli się produkcją Metaxy na większą skalę. Wraz z początkiem XX stulecia wyborna grecka brandy dotarła do Ameryki. W latach 30. firma zatrudniała już około 40 pracowników. Marka przetrwała trudy okupacji hitlerowskiej i wraz z zakończeniem największego konfliktu w dziejach świata zaczęła odbudowywać swoją pozycję rynkową. Pod koniec lat 60. zaistniała potrzeba otwarcia nowej destylarni – produkcja Metaxy przeniosła się zatem do Kifissii w pobliżu Aten, tam też trunek powstaje do dzisiaj.

Co bez dwóch zdań warto wspomnieć – aż do czwartej dekady XX wieku Metaxa określana była, przez samego producenta, mianem koniaku. Jak wiemy jednak, nazwa ta jest zarezerwowana prawnie dla trunków wywodzących się z francuskiego regionu Cognac, a zatem greccy mistrzowie destylacji byli zmuszeni ją porzucić. Obecnie Metaxa często nazywana jest grecką brandy – należy podkreślić, że i ta nazwa nie jest do końca poprawna. Oba te typy trunków dzieli bowiem technologia produkcji – brandy jest alkoholem, który powstaje na skutek destylacji wina gronowego lub owocowego. A jak powstaje Metaxa? Przypominamy, że o ile destylacja wina z greckich winogron jest pierwszym etapem produkcji tego specjału, o tyle w dalszej kolejności uwypuklają się znaczące różnice – greckie destylaty są mieszane z winem Muscat, nasycane aromatami oraz poddawane dalszemu leżakowaniu. To właśnie unikatowa metoda produkcji czyni Metaxę alkoholem jedynym w swojej kategorii!

Znamy już historię Metaxy. Co natomiast możemy powiedzieć o identyfikacji graficznej marki? Widoczne na etykietach butelek logo przedstawia greckiego wojownika. Jak możemy przeczytać na stronie marki, Spyros Metaxa, przystępując do budowy destylarni, odnalazł medalion przedstawiający herosa uczestniczącego w bitwie pod Salaminą. Prawdopodobnie to wtedy postanowił, że tzw. grecka brandy po wieczne czasy będzie upamiętniać to chwalebne zwycięstwo greckiego oręża w jednej z najważniejszych bitew starożytności!

Metaxa – rodzaje

W ofercie spod znaku Metaxa, nad którą czuwa obecnie Constantinos Raptis, znajdziemy wiele wspaniałych pozycji degustatorskich – trunki należące zarówno do serii produkowanych na znaczną skalę, jak i te reprezentujące ściśle limitowane edycje kolekcjonerskie. Poszczególne propozycje różnią się pod względem wieku wykorzystanych do ich produkcji destylatów – to, ile gwiazdek Metaxa ma na etykiecie, wskazuje na lata spędzone w dębowej beczce. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku najznamienitszych propozycji greckiej firmy, ale o tym nieco później. Jej flagowe produkty to Metaxa 5*, Metaxa 7* oraz Metaxa 12*. Oprócz tego możemy mieć szczęście degustować trunek Metaxa Grande Fine zamknięty w pięknej butelce nawiązującej do historii wyspy Rodos czy wypróbować specjał Metaxa Private Reserve powstający z wybornych, nawet 30-letnich destylatów (a zatem ile gwiazdek Metaxa ta powinna mieć? Aż 30!). Koneser pragnący natomiast poznać smak Metaxy, który oczarował nawet istoty niebiańskie, powinien choć raz w życiu wypróbować luksusową grecką brandy Metaxa Angel's Treasure powstającą z najbardziej wyrazistych i najlepszych destylatów dojrzewających w piwnicach marki w Kifissii, sprzedawaną w eleganckiej karafce. Do specjalnych wypustów brandu zaliczamy m.in. 12-letnią Metaxę Grand Olympian Reserve upamiętniającą 115-lecie marki, czy też inny rodzaj Metaxy, czyli rocznikową Metaxę Golden Era zabutelkowaną w 1970 roku otrzymaną z 9- i 15-letnich destylatów.

Przejdźmy teraz to tych najcenniejszych propozycji Constantinosa Raptisa, które, ze względu na bardzo ograniczoną liczbę butelek trafiających do degustatorów, stanowią prawdziwe białe kruki świata mocnych trunków. Seria Metaxa AEN upamiętnia najważniejsze wydarzenia w historii marki. I tak np. Metaxa Aen Cask No. 2 opuściła destylarnie Kifissii w 2018 roku, w liczbie 130 butelek z okazji 130 rocznicy założenia marki. W przypadku tej serii nie tylko aromat i smak Metaxy stoją na królewskim poziomie, lecz również design karafek, które stanowią prawdziwe dzieła sztuki. Cena tego niezwykłego wypustu sięga około 30 tys. zł!

Metaxa – z czym pić?

Z czym powinniśmy pić Metaxę? Każdy zapytany koneser z pewnością bez zastanowienia przyzna, że w pierwszej kolejności, chociażby z szacunku dla tej prestiżowej marki, powinniśmy wypróbować ją w wariancie solowym, ewentualnie na lodzie. No dobrze, ale z czym pić Metaxę, gdy, świadomi jej licznych walorów, postanowimy sprawdzić jej potencjał miksologiczny? Otóż Metaxa doskonale czuje się w towarzystwie wielu różnych trunków. Najprostsze, sprawdzone połączenia, które przychodzą nam do głowy, to Metaxa z colą czy Metaxa ze Sprite’em. Możemy jednak zdecydować się na o wiele bardziej złożone kompozycje. Czy to nie profanacja? Ależ skąd! Do eksperymentów zachęca sam producent! Mało tego – dla każdej z edycji trunku zaleca inne kombinacje. I tak drink, którego możemy przygotować z Metaxy 5*, to np. Lemonade Falls (Metaxa z lemoniadą i lodem), z Metaxy 7* natomiast – Manhattan Bay (Metaxa, czerwony wermut, Angostura, likier pomarańczowy) lub Wild Cosmo (drink z Metaxy, cointreau, soku żurawinowego i soku z limonki). Jeśli natomiast zastanawiamy się, z czym się pije Metaxę 12* – możemy, zestawiając ją z gazowanym napojem o smaku ogórkowym, absyntem i płynnym miodem, stworzyć wyśmienity koktajl Metaxa Spritz, czy też, dodając do Metaxy biały wermut, likier brzoskwiniowy i nieco pomarańczowego bittersa, oddać się degustacji Pole 2 Pole.

To oczywiście zaledwie niektóre odpowiedzi na pytanie, z czym pić Metaxę. Fascynujących przepisów na drinki z Metaxą znajdziemy o wiele więcej – każdy z nich zasługuje na wypróbowanie i recenzję!

Metaxa – jak podawać?

Jakie szklanki do Metaxy sprawdzą się najlepiej? A może kieliszki? W czym pić Metaxę, by jej degustacja okazała się jeszcze bardziej uroczysta i zapewniła nam mnóstwo niezapomnianych wrażeń? Idealnym wyborem okażą się na pewno kieliszki do koniaku, czyli tzw. koniakówki. Co istotne – Metaxę w kieliszkach powinniśmy podawać w temperaturze pokojowej – właśnie wtedy będzie ona w stanie zachwycić nas całym swoim bogactwem aromatów i smaków. Niektórzy koneserzy preferują jednak spożywanie tego greckiego specjału w szklance z kilkoma kostkami lodu (lub na zimnych kamieniach wzorem whisky). O czym już chyba nie musimy przypominać – Metaxę możemy również traktować jako składnik zniewalających drinków – wtedy też odnajdzie się w różnego rodzaju szklankach i kieliszkach koktajlowych!

Mamy nadzieję, że wiesz już wszystko o jedynej w swojej kategorii Metaksie, nazywanej – być może nie do końca poprawnie, ale za to jak ładnie – grecką brandy. Jeśli pragniesz czym prędzej zapoznać się z tym świetnym trunkiem, sprawdź, które propozycje Constantinosa Raptisa możesz obecnie zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla. Udanej degustacji!

Czytaj także:

Drinki z Metaxą – 3 najciekawsze

Jak zrobić drinki z brandy? 6 uwag barmana!

Drinki z brandy i colą – jak zrobić?

Drinki z brandy – 5 pomysłów

Czym się różni brandy od whisky?

Jakie brandy na prezent?

Drinki z brandy – 5 prostych przepisów!

Testujemy 9 hitów WinnicaLidla.pl

Alkohol na Dzień Babci i Dziadka – wybieramy najlepsze!

Jak zrobić syrop cukrowy?