Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Brandy

Destylat z wina, wytwarzany może być na całym świecie, w Polsce znany jako winiak. Jedynym ograniczeniem jest tutaj surowiec, którym muszą być winogrona. Najszlachetniejsze brandy dojrzewają w beczkach dębowych, nabierając wyrafinowanych aromatów i gładkości w smaku. W zależności od regionu produkcji i obowiązujących w nim norm, brandy może zawierać dodatek wina lub innych składników dodawanych celem osiągnięcia specjalnej kompozycji smakowej lub złagodzenia wytrawności destylatu.

11 produktów

na stronę

11 produktów

na stronę

Brandy, w polskiej terminologii znana jako winiak, stanowi obszerną grupę alkoholi powstających na całym świecie. Brandy to wysokoprocentowy alkohol destylowany z wina, przede wszystkim gronowego. Kilka gatunków brandy powstaje z win owocowych (np. z wiśni czy śliwek). Są one wtedy wyraźnie oznaczone jako cherry brandy czy plum brandy.  

 

Historia brandy 

Początki historii brandy nie są do końca znane. Technologia jej wyrobu teoretycznie znana była już w starożytności. Jednak alkohol ten uzyskał większą popularność najprawdopodobniej dopiero w średniowieczu. Nazwa brandy pochodzi od holenderskiego słowa brandewijn, określającego palone wino. Tradycyjną, staropolską nazwą brandy jest wypalanka lub przepalanka. Nazwa ta wiążę się z tradycyjnym sposobem produkcji brandy przez wypalanie w aparatach destylacyjnych. 

 

Brandy a koniak

Zastanawiacie się czym różni się brandy od koniaku? Cała tajemnica tkwi w nazewnictwie. Koniak to brandy produkowana w okolicach francuskiej miejscowości Cognac. Trunki te uznawane są za jeden z najlepszych rodzajów brandy na świecie. Możemy więc powiedzieć, że każdy koniak to brandy, jednak nie każde brandy będzie koniakiem. Na terenie Unii Europejskiej koniakiem mogą być nazywane wyłącznie winiaki powstające we francuskiej gminie Cognac. 

 

Brandy, jak i z czym pić? 

Zastanawiacie się jak pić brandy? Jak podawać ten alkohol i w jakich okolicznościach go serwować? Brandy najczęściej podaje się po posiłku jako tak zwany digestif, czyli alkohol pomagający w trawieniu. W takiej roli brandy najczęściej podawana jest w niskich, pękatych kieliszkach o krótkiej nóżce i kształcie tulipana. W przypadku braku takich kieliszków, można podać brandy w niskich, szerokich szklankach o grubym denku. Kieliszki lub szklaneczki napełniamy brandy do mniej więcej ¼ wysokości. A co można podać do kieliszka brandy? Świetnie sprawdzi się tu gorzka czekolada, lody, filiżanka mocnego espresso czy kawałek słodkiego ciasta.  

Młodsze gatunki brandy możemy pić również w drinkach. Dosyć popularne są koktajle, w których brandy mieszana jest z likierami owocowymi lub likierem miętowym. Najprostszy drink z tym alkoholem to po prostu brandy z colą czy innym napojem gazowanym. 

 

Brandy w Winnicy Lidla 

Na półkach Winnicy Lidla znajduje się kilka wybranych gatunków wyśmienitej brandy. Jest to między innymi grecka brandy Metaxa. Alkohol ten dostępny jest w kilku rodzajach – brandy leżakowanej 7 lub 12 lat, a także brandy Metaxa Private Reserva, która może leżakować nawet 30 lat. Francuska brandy reprezentowana jest przez St. Remy XO, brandy o głębokim i długo dojrzewającym smaku. Natomiast miłośnicy hiszpańskich alkoholi mogą sięgnąć po brandy Torres, leżakowaną od 15 do 30 lat.