Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Brandy — co to takiego?

Mianem brandy określa się wysokoprocentowy destylat wina, który rozlewany jest do dębowych beczek i postarzany. W Polsce trunek ten nazywany jest winiakiem. Brandy występuje w wielu różnych odmianach. Jedną z nich jest Koniak, czyli alkohol wytwarzany na bazie francuskich win produkowanych w regionie Cognac. Grappa, to kolejna odmiana brandy. Ten włoski destylat powstaje na bazie wytłoków po produkcji wina. Popularnym również typem brandy jest Calvados a do jego produkcji wykorzystuje się jabłka z Normandii.

Rodzaje brandy

Dostępne na rynku brandy dzieli pod kątem ich jakości oraz smaku. Na etykiecie tego trunku znaleźć można następujące określenia:

  • AC — brandy, która leżakowała przez okres 2 lat w drewnianych beczkach.
  • VS („Very Special” lub brandy 3 — gwiazdkowa) — w ten sposób nazywa się brandy, które dojrzewały przez minimum 3 lata.
  • VSOP („Very Special Old Pale” lub 5-gwiazdkowa) — brandy, która leżakowała conajmniej 5 lat w tym również w drewnianych beczkach.
  • XO („Extra Old”) — brandy, które leżakowała w drewnianych beczkach, w przypadku Koniaków przez minimum 6 lat.
  • Vintage — brandy, którą przechowuje się w beczce aż do momentu zabutelkowania jej z etykietą, która wskazuje na jej rocznik.
  • Hors D’age — określenie to odnosi się to 10 — letnich lub starszych, najwyższej jakości brandy, najczęściej stosowane do oznaczania szlachetnych Koniaków.

Warto pamiętać, że w zależności od kraju pochodzenia i obowiązujących w nim norm, informacje na etykietach brandy mogą się różnić.

Jak i z czym pić brandy?

Brandy serwować powinno się jako digestif, czyli po głównym posiłku. Trunek ten podawać należy w temperaturze pokojowej, w kieliszku typu koniakówka wypełnionym do 1/4 objętości. W roli przekąsek wystąpić może tutaj gorzka czekolada, pomarańcze czy orzechy. Brandy należy pić powoli, małymi łykami, delikatnie rozprowadzając trunek po języku. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by przyrządzić koktajl na bazie tego alkoholu, mieszając go z likierem pomarańczowym lub miętowym czy colą.

Brandy na prezent z WinnicyLidla

W Winnicy Lidla znaleźć można rozmaite oryginalne alkohole na prezent. Pierwsza propozycja to hiszpańskie brandy Torres Jaime. Wyprodukowana została ona metodą solera, z gatunku winogron Folle Blanche. Alkohol ten dojrzewa w amerykańskich, dębowych beczkach. Do cech charakterystycznych tego brandy zaliczyć można złożony, kwiatowy zapach, długi finisz oraz soczysty, aksamitny smak z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami kokosowymi, suszonymi kwiatami oraz przyprawami. Na uwagę zasługuje tu również butelka o fantazyjnym kształcie z ciekawym korkiem. Równie ciekawe opakowanie, nawiązujące do greckiej architektury, zaprojektowane przez artystkę Rodanthi Sendukę ma brandy Metaxa Grande. Stanowi ona połączenie długo leżakowych destylatów winnych oraz aromatycznych win Muskat z wyspy Samos połączonych z aromatyczną mieszanką ziół. W roli dobrego alkoholu na prezent znakomicie sprawdzi się także brandy St. Remy XO. To krótko dojrzewający, francuski trunek o bogatym smaku. Stanowi on finezyjne połączenie 8 rodzajów destylatów z winogron dojrzewających przez okres 3 lat, z czego 1 rok spędzają one w 200 — litrowych, dębowych beczkach. Sprawia to, że brandy posiada wyjątkowo łagodny smak, w którym na pierwszy plan wysuwa się miód oraz piernik. Kolejna godna polecenia butelka alkoholu na prezent to brandy Torres 10, które wytwarzane jest wyłącznie z katalońskich odmian winogron. Smakuje ono bakaliami, wanilią oraz cynamonem. Jeżeli szukamy prezentu na wyjątkową okazję i dysponujemy nieco wyższym budżetem, pokusić możemy się o zakup brandy Metaxa Private Reserve. Jak powstaje to brandy? Raz do roku Mistrz Metaxy — Constantinos Raptis wybiera kilka leżakujących win Muskat z wysp Morza Egejskiego i łączy je z aromatycznymi destylatami winnymi, które dojrzewają w dębowych beczkach przez okres 30 lat. Stworzony w ten sposób trunek jest sprzedawany w eleganckich karafkach, z których każda posiada swój indywidualny numer.

Jeżeli jesteście ciekawi, czym brandy różni się od whisky, koniecznie zajrzyjcie do wpisu (Czym się różni brandy od whisky?).