Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Brandy Torres – co musisz wiedzieć o „familii Torres”?

Brandy Torres – co musisz wiedzieć o „familii Torres”?

Od końca XIX wieku rodzina Torres łączy tradycję i innowację, aby tworzyć najbardziej prestiżowe wina i brandy, przy jednoczesnym dbaniu o planetę i środowisko. Korzenie firmy sięgają 1870 roku, kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli „Familia Torres” i rozpoczęli budowę jej siedziby oraz pierwszej winiarni.

Barcelońska dzielnica Ribera z urokliwymi sklepami i tajemniczą atmosferą, która wzbudziła ciekawość Jaime Torresa przed wyruszeniem w podróż do Ameryki Północnej i Ameryki Południowej

Brygantyny Evy, którą kupił Jaime Torres, aby zapewnić terminową dostawę jego wina z Barcelony na Karaiby.

 

Ciągła chęć odkrywania nowych terytoriów takich jak Kuba, Chile, Meksyk, USA, Chiny, ale również determinacja „powrotu” po każdym przeżytym doświadczeniu była siłą napędową familii Torres, aby dalej rozwijać biznes. Ciekawość i motywacja do utrzymania otwartego umysłu na świat i jego nieustannej zmiany doprowadziło pięć pokoleń rodziny Torres, do osiągnięcia perfekcji w swoim rzemiośle.  

W połowie XIX wieku port w Barcelonie był najważniejszym portem w Hiszpanii, pod kątem wysyłki tekstyliów, wina i innych wyrobów do Ameryki.

Ładowanie beczek do pociągu na platformie towarowej na stacji Vilafranca

Miguel Torres Carbó z dwoma kierownikami winnicy w porcie w Barcelonie.

Tętniący życiem port Barcelony, niedaleko Passeig de la Duana, gdzie mieszkał Jaime Torres. 

Dbanie o klimat, ziemię oraz  zrównoważona uprawa winogron to wartości przyświecające rodzinie Torres. 

Brandy dojrzewająca w beczkach w magazynie Mas Rabell w Sant Martí Sarroca.

Umiejętności, doświadczenie oraz dogłębna analiza procesów produkcji doprowadziła do udoskonalenia procesów starzenia (metoda solera lub metoda statyczna) i ich doboru w zależność od potrzeb produkcji. Opracowanie przez pięć pokoleń rodziny Torres do perfekcji całego procesu produkcji, począwszy od wyboru rodzaju beczki, odmiany winogron, procesu destylacji po metody leżakowania doprowadziło do tego, że stali się oni najbardziej podziwianymi producentami wina na świecie, a produkowana przez nich brandy stała się najbardziej cenioną brandy wśród 50 najlepszych barów na świecie w 2021.

Miedziany destylator do podwójnej destylacji brandy, używany do dziś w destylarni w Vilafranca del Penedès.

Najlepsze brandy Torres – skąd się wzięła?


Samo słowo „Brandy” ma holenderskie pochodzenie i oznacza „palone wino”, nawiązując swoją nazwą do procesu destylacji. Twórcą i popularyzatorem tego procesu był kataloński lekarz Arnau de Vilanova, który w XIV wieku opracował „Aqua Vitae”, czyli pierwszy destylat winny przeznaczony przede wszystkim do celów leczniczych. Proces destylacji zyskał popularność już w XVI wieku dzięki holenderskim kupcom, którzy destylowali wino w alembikach, przechowując je następnie w dębowych beczkach przeznaczonych do transportu takich trunków.

 

Kontynuatorem dziedzictwa Arnau de Vilanovy był Juan Torres Casals, przedstawiciel młodszego pokolenia rodziny Torres. W 1928 roku rozpoczął produkcję dojrzewającej brandy z najlepszych białych win z Penedès (Barcelona). W czasie tego procesu wino poddawane było destylacji i leżakowaniu w dębowych beczkach. Praca Juana Torresa została doceniona, a stworzone przez niego hiszpańska brandy zaczęła stanowić synonim jakości zarówno wśród koneserów, jak i zwykłych osób.

Korzystając z dziedzictwa oraz doświadczenia poprzednich pokoleń, rodzina Torres udoskonalając sztukę wytwarzania swoich produktów, poprzez wprowadzanie innowacji, prezentując coraz to nowsze produkty, uzupełniając tym samym swoje portfolio. Jednym z nich jest pierwsza w historii, krystaliczne czysta brandy Torres Alta Luz Cristalino.

Brandy Torres Alta Luz Cristalino – musisz spróbować!
 

Leżakująca w beczkach z francuskiego dębu, brandy Torres Alta Luz Cristalino poddawana jest specjalnemu procesowi filtracji, aby osiągnąć perfekcyjną jakość oraz balans przy zachowaniu dojrzałego profilu smakowego. Brandy Torres Alta Luz wyróżnia się krystalicznością, a najlepiej smakuje schłodzona lub podana na lodzie.

Idealnie przeźroczysta brandy z błyszczącymi, krystalicznymi refleksami, smakująca słodkimi owocowymi aromatami, pozwala wyczuć charakterystyczny ziołowo - cytrusowy smak winogron użytych do produkcji alkoholu. To połączenie harmonizują delikatne, przeplatające się nuty miodu, wanilii oraz kwiatu bzu. Brandy Torres Alta Luz na podniebieniu pozostaje gładka i jedwabista w konsystencji, z lekko wyczuwalnym słodkim i owocowym finiszem.

Torres Brandy 10 Smoked Barrel – dlaczego warto po nią sięgnąć?


Kolejną z innowacji, która powstała w destylarni rodziny Torres jest Torres 10 Smoked Barrel, pierwsza „wędzona” brandy, o intensywnym topazowym kolorze ze złotymi odcieniami. Master Distiller stworzył unikalny i wyjątkowy spirytus, dojrzewający w beczkach z amerykańskiego dębu vintage przy użyciu tradycyjnej metody solera. Podczas procesu starzenia, beczki nadają ciepłe, eleganckie nuty smakowe. Po tym procesie następuje drugi etap leżakowania we wcześniej „wędzonych” beczkach z amerykańskiego dębu, które nadają subtelne nuty: słodyczy, wanilii, miodu i toffi z charakterystyczną nutą dymną. „Torres 10 Smoked Barrel” najlepiej smakuje w czystej postaci lub podana na lodzie.