Cachaça – co to takiego?
Cachaca – co to? Już wyjaśniamy. W ten sposób nazywamy prawdopodobnie najbardziej znany alkohol z Brazylii, który lokalni mistrzowie otrzymują ze sfermentowanego soku trzcinowego z dodatkiem odmierzonej ilości cukru. Wiemy, że historia wytwarzania cachaçy sięga przynajmniej XVI wieku. Tradycyjna metoda produkcji zakłada wykorzystanie miedzianych alembików, coraz częściej alkohol cachaca bywa jednak produkowany także kolumnowo. Ten brazylijski specjał może być butelkowany niezwłocznie po destylacji lub leżakowany, w celu nadania mu dodatkowej szlachetności, w beczkach z drewna dębowego lub z drzew rosnących w Ameryce Południowej.
Jak smakuje alkohol cachaça?
Jeśli zapragniemy porównać cachaçę z bardziej znanymi trunkami – musielibyśmy bez wątpienia wskazać na rum oraz tequilę. Należy przy tym podkreślić wyraźnie, że intensywnie owocowy posmak oraz charakterystyczna cierpkość zapewniają jej oryginalny charakter. Koneserzy zwracają również uwagę na fakt, że cachaça jest w smaku zdecydowanie trawiasta i z łatwością można wyczuć w niej akcenty trzciny cukrowej.
Cachaça w Lidlu – poznaj propozycję Winnicy!
Jeśli poszukujesz doskonałego trunku cachaca – Lidl ma dla Ciebie coś specjalnego. Za pośrednictwem platformy Winnicy Lidla zarezerwujesz bowiem alkohol Leblon Cachaça, nazywany „brazylijskim Szampanem”. Ten niezwykle ciekawy, 40% trunek czaruje aksamitnym smakiem, który nie ma sobie równych. Jego owocową łagodność w interesujący sposób przełamują pikantne niuanse, przez co nie sposób się nim znudzić!
Z czym i jak pić cachacę?
Wielu koneserów pije tzw. rum cachaça solo, czy też z niewielkim dodatkiem soku z limonki. Brazylijski zwyczaj każe za każdym razem zamawiać w barze dwie porcje tego pysznego alkoholu. Jeśli towarzysz się nie dosiądzie (a nie powinien!),oba kieliszki musi opróżnić zamawiający.
Nie oznacza to jednak, że cachaça nie może nam posłużyć jako baza do niesamowitych koktajli. Najpopularniejszym drinkiem, który mamy możliwość przyrządzić z tym trunkiem, jest Caipirinha. Istnieje wiele wariantów tego oryginalnego brazylijskiego drinka. Najpopularniejszy powstaje z połączenia cachaçy, limonki, cukru i lodu. Inny interesujący drink z „rumem” cachaca to np. Batida Rosa (z syropem z granatu i sokiem ananasowym), Ambrosio Cup (cachaça, wódka, Sherry, sok z limonki, syrop cukrowy i woda sodowa), czy też Batida de Abacaxi (cachaça, mleko, sok ananasowy, syrop cukrowy). Chcesz przypomnieć sobie, jak można przyrządzić wspaniały drink z rumem i sokami owocowymi? W takim razie zajrzyj do naszego tekstu!
Czy to na pewno cachaca?
Na koniec jeszcze jedna ciekawostka. Technologia produkcji i cechy, którymi musi odznaczać się alkohol cachaça, to kwestie regulowane prawnie. Dlatego tylko wtedy otrzymany z trzciny cukrowej trunek możemy nazwać cachacą, kiedy jego zawartość alkoholu mieści się w przedziale 38-48% i zawiera nie więcej niż 6g cukru w przeliczeniu na litr. Wystrzegajmy się podróbek i stawiajmy na oryginały!
Z radością zauważamy, że brazylijski specjał cieszy się rosnącą popularnością w naszym kraju. Kwestia, gdzie kupić cachaçę, staje się dla smakoszy coraz mniejszym problemem ze względu na fakt, że coraz częściej jest ona dostępna w ofertach specjalistycznych sklepów. Przypominamy, że interesujący specjał Leblon Cachaça możesz zarezerwować na stronie Winnicy Lidla. Tak jak inne wyborne alkohole mocne. Kochasz koktajle? Jak zrobić drinka z rumem czy cachaçą? Na to i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź na naszym blogu – wpadaj na niego regularnie dla cennych inspiracji!