Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Rum

Surowcem do produkcji rumu jest melasa, gęsta pozostałość po produkcji cukru z trzciny cukrowej. Rum może być wytwarzany na całym świecie, ale najsłynniejsze marki mają swoje korzenie na wyspach Morza Karaibskiego. Znane są trzy typy rumu: biały, złoty i brązowy. Różnice w ich barwie i smaku wynikają z okresu dojrzewania w dębowych beczkach. Ten piracki trunek świetnie smakuje w koktajlach alkoholowych, np. z dodatkiem świeżego soku z cytryny, cukru trzcinowego i świeżej mięty.

46 produktów

Strona
na stronę
    • Wyspy Karaibskie
    • Saint James
    RUM AGRICOLE SAINT JAMES IMPERIAL WHITE

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Rum agricole (robiony nie z melasy ale z soku z trzciny cukrowej) koniecznie trzeba chociaż raz spróbować, produkowany na Martynice - małej francuskiej wyspie na Karaibach, naprawdę czuć różnice w porównaniu do zwykłego rumu. Adrian
    • Filipiny
    RUM DON PAPA 40% - GLASS PACK

    Ocena klientów

    Ocena:
    80%
    Szklanka elegancko wykonana. Sam rum to kwestia indywidualna. Mocno wyczuwalna wanilia i miód, które wydają się być sztuczne, niezbyt głębokie. Nie oznacza to jednak, że produkt jest złej jakości i napewno część osób będzie z niego bardzo zadowolona! Filip

    Rum

    RUM DON PAPA 40% - GLASS PACK

    249,99 zł
    700ml
    • Tajlandia
    RUM PHRAYA  40% 0,7L

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    To jest to co lubię w rumie. Przypomina Kaptain Kidd z Gran Canaria. W nosie i ustach sporo wanilii, czekolady, kawy, karmelu. Delikatny w ustach jak na 40% , bardzo zrównoważony. Warty każdej złotówki ! Dominik

    Rum

    RUM PHRAYA 40% 0,7L

    179,99 zł
    700ml

46 produktów

Strona
na stronę

Rum to mocny alkohol kojarzący się z filmami o piratach albo gangsterskich filmach o kubańskiej mafii. Nic więc dziwnego, że cieszy się on powszechnym uznaniem, jednakże nie tylko jego filmowe konotacje mają wpływ na rosnącą popularność tego trunku. Produkowany w wielu miejscach na świecie z taniej i odpornej na zmiany pogodowe rośliny o przyjemnie słodkim smaku i aromacie alkohol ma niską cenę oraz dużą dostępność. Produkcja rumu jest tania i pozwala na masowe destylowanie olbrzymich ilości trunku, a przy okazji nie wiąże się ze sztywnymi regułami dotyczącymi pochodzenia. Trafiający na półki sklepowe alkohol występuje w wielu wersjach, charakterach oraz cenach i jest pity równie często co wódka czy whisky. Wdzięczny dodatek do koktajli, nadający się do picia na lodzie podbija szturmem kubki smakowe konsumentów. Ale co jest w nim aż tak urzekającego, że tak często gości na naszych stołach i w szklankach? Jaki jest ukochany piracki trunek?

 

Z czego robi się rum, czyli co piją piraci?

Rum to alkohol powstały ze sfermentowanej trzciny cukrowej (z soku albo melasy). Według przyjętych norm uznaje się, że ten rodzaj trunku może być wyprodukowany tylko i wyłącznie z trzciny (nie wliczając w to dodatków smakowych w postaci karmelu i substancji aromatyzujących) oraz jego zawartość alkoholu musi wynosić co najmniej 37,5% w przypadku rynku europejskiego i minimum 40% w przypadku rynku amerykańskiego. Wpisując w internecie hasło „rum ile procent”, uzyskamy zapewne odpowiedź, że 40, ale trzeba pamiętać, że nie każdy ma w sobie dokładnie taką samą moc. Nie ma też jasno określonych zasad co do kraju jego produkcji, dlatego daje on producentom dużo swobody. Ta doza wolności i swobody sprawia, że rum jest produkowany w wielu krajach na świecie – nie tylko w okolicach wysp karaibskich, ale również Fidżi czy Australii. Znajdziemy go również w odmętach naszej polskiej historii – w XVIII wieku fabryka Potockiego w Łańcucie znana z produkcji wódek i rosolisów posiadała w swojej ofercie produkt o nazwie coś na kształt wódki z trzciny cukrowej nazywanej rumem sztucznym, nazwa ta wzbudzała kontrowersje i niezadowolenie wśród konsumentów i podważała jakość produktu używanego do destylacji. Po licznych głosach krytyki i pytaniach o to, z czego jest rum, który oferuje fabryka, nazwę zmieniono na  rum krajowy. Ulubiony trunek piratów reprezentuje wielość smaków i niejasną genezę, którą warto przybliżyć, by zrozumieć czemu ten rodzaj alkoholu ma tylu zwolenników.

 

Historia rumu

Rum kojarzy nam się dzisiaj głównie z Kubą i resztą karaibskich wysp, chociaż historyczne źródła podają Chiny oraz Indie, a także Papuę Nową Gwineę jako miejsce jego pochodzenia. Uprawiana tam trzcina cukrowa przywędrowała wraz z kupcami do krajów arabskich, a stamtąd około 1493 roku wyruszyła w podróż do Nowego Świata wraz z Krzysztofem Kolumbem i zakorzeniła się na Dominikanie. Pierwsze próby produkcji rumu podjęto na Barbadosie. Trzcina cukrowa dojrzewała w ciepłym, tropikalnym klimacie i dawała coraz to bardziej obfite plony, czyniąc rum najczęściej produkowanym rodzajem alkoholu na całych Karaibach. Po dwóch wiekach produkcja rumu rozprzestrzeniła się na Amerykę Południową i Amerykę Północą. Etymologia słowa rum jest nieoczywista, powstało kilka różnych teorii, skąd wzięła się nazwa tego bursztynowego trunku. W staroangielskim słowo rumbullion oznaczało zamieszki, holenderscy żeglarze nazywali swoje kubki rummersami, a francuzi upierają się, że nazwa rum wzięła się od słowa aroma odzwierciedlającego mocny, ciepły i tropikalny zapach trzcinowego alkoholu. Specjaliści doszli do wniosku, że słowo rum ma swoje źródło w łacińskim saccharum, które znaczyło tyle, co zwyczajny cukier. Obecnie produkcja rumu odbywa się w zasadzie na całym świecie z wyjątkiem regionów o wyjątkowo chłodnym klimacie, w których trzcina cukrowa nie ma szansy wykiełkować. Głównymi ośrodkami produkcji jest Barbados, Jamajka, Mauritius i Kuba. Znajdziemy tam rumy o różnych smakach, produkowane w zupełnie odmienny sposób. Jakie rodzaje rumów wyróżniamy, jak smakuje rum?

 

Rodzaje rumu

Istnieje kilka klasyfikacji rumów ze względu na styl produkcji, wykorzystywane metody oraz kolor wraz z określoną zawartością alkoholu. Jeżeli chodzi o podział ze względu na styl, wyróżnia się kolejno styl hiszpański, angielski oraz francuski. Rumy produkowane w stylu hiszpańskim wytwarzane są z melasy – są poddawane krótszej fermentacji, dlatego ich smak jest lekki i przystępny. Destylacja przeprowadzana jest w kolumnach destylacyjnych. W procesie tym powstaje bardzo neutralny smakowo alkohol, któremu nadaje się charakteru poprzez starzenie. Charakterystyczne dla rumów produkowanych w stylu hiszpańskim są aromaty korzenne, lekko maślane i słodkie. Największe zakłady produkujące hiszpański trunek znajdują się na Dominikanie, ale również w Wenezueli czy Panamie. Wśród tytułów, które znajdziesz na sklepowych półkach, są Zacapa i Santa Teresa. Angielski styl destylacji charakteryzuje się ciężkością, intensywnością aromatów i smaków. Produkowany jest z melasy, tak samo jak jego hiszpański brat w tradycyjnych alembikach wykonanych z miedzi. Proces ekstrakcji i destylacji jest dłuższy, dzięki czemu zwiększa się ilość estrów i mocy alkoholu. Produkowane są głównie na Jamajce i Barbadosie. To właśnie stamtąd pochodzą rumy typu overproof, spiced czy navy. Ze sklepowych półek skojarzyć można butelki Plantation, Goslinga i Angostury. Ostatni ze styli produkcji jest francuski. Najbardziej nieoczywisty i surowy w smaku, produkowany wyłącznie ze świeżego soku z trzciny cukrowej, nazywany również rumem rolniczym (agricole). Trunki tej produkcji mają w sobie owocowe nuty i orzeźwiający, mocny smak. Znane i lubiane rumy w stylu francuskim pochodzą z Madery, Martyniki i Gwadelupy oraz Mauritiusu, np. Dictador. Jeżeli mielibyśmy podzielić rum wedle metody produkcji, to wyróżniamy je ze względu na dłuższy i krótszy proces fermentacji (niezależnie od produktu, z jakiego jest robiony rum). Im dłuższy czas fermentacji, tym więcej smaku nabiera rum. Krótsze czasy fermentacji i destylacji zapewniają kolumny destylacyjne, natomiast dłuższe tradycyjne alembiki. Ostatnia klasyfikacja ma związek ze smakiem, zawartością alkoholu i kolorem. Wyróżniamy rum biały (produkowany głównie na terenie Portoryko, ale również na Kubie czy Dominikanie), którego aromat jest słodki ia smak delikatny, przez co często używa się go do koktajli, szczególnie rum z Dominikany, a także rum złoty (bardziej aromatyczny, występujący pod nazwą spiced), rum ciemny produkowany głównie na Jamajce o mocnym, tropikalnym bukiecie oraz rum proof i overproof (rum przeznaczony głównie do koktajli, z racji 60% zawartości alkoholu) oraz najbardziej szlachetny rum starzony. 

 

Jak smakuje rum?

Smak tego trunku zależy od tego, z czego jest rum, a także z metody jego produkowania. Świeży, francuski rum będzie smakował zupełnie inaczej od tego, który jest leżakowany. Wielu z nas zastanawia się przed zakupem, z czym pić rum? Piracki trunek, który leżakuje przynajmniej 8 do 10 lat najlepiej pić bez dodatków, ewentualnie z lodem. Użycie takiego trunku do koktajli, przez koneserów mogłoby być uznane za profanację. Z czym pije się rum, który jest młody? Gdy zmierzymy się z myślą rum drinki, na pewno przyjdzie nam do głowy biały rum Bacardi. Biały rum to doskonały rodzaj do koktajli klasycznych takich jak Cuba Libre czy Mojito. Ale czy to wszystko? Tworząc klasyki, warto zastanowić się nad tym czego oczekujemy od tworzonych przez nas koktajli. Cuba Libre jaki rum będzie najlepszy? Poza białym, pasować będzie spiced, który nada naszemu drinkowi nieco korzennego posmaku, idealnie współgrającego ze smakiem coli. Ciemny rum z sokiem np. ananasowym to znakomita alternatywa dla drinka Piña Colada. Wspaniale rozgrzewająca kompozycja, która ogrzeje nawet najbardziej zmarzniętego to rum z miodem na ciepło z dodatkiem soku z cytrusa, coś na kształt grogu. W Winnicy Lidla znajdziesz kilkadziesiąt różnych rodzajów rumów, z którymi stworzysz nawet najbardziej wymyślne drinki.