Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Rum

Rum to alkohol kojarzący się z filmami o piratach albo z gangsterskimi filmami o kubańskiej mafii. Nic więc dziwnego, że cieszy się on powszechnym uznaniem, jednakże nie tylko jego filmowe konotacje mają wpływ na rosnącą popularność tego trunku. Produkcja rumu jest tania i pozwala na masowe destylowanie olbrzymich ilości trunku, a przy okazji nie wiąże się ze sztywnymi regułami dotyczącymi pochodzenia. Wdzięczny dodatek do koktajli, nadający się do picia na lodzie, podbija szturmem serca konsumentów. Ale co jest w nim aż tak urzekającego, że tak często gości w naszych szklankach? Jaki jest ukochany piracki trunek? Ile alkoholu rum w sobie posiada?

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.

30 produktów

Strona
na stronę
    • Filipiny
    RUM DON PAPA 40% - GLASS PACK

    Ocena klientów

    Ocena:
    80%
    Szklanka elegancko wykonana. Sam rum to kwestia indywidualna. Mocno wyczuwalna wanilia i miód, które wydają się być sztuczne, niezbyt głębokie. Nie oznacza to jednak, że produkt jest złej jakości i napewno część osób będzie z niego bardzo zadowolona! Filip

    Rum

    RUM DON PAPA 40% - GLASS PACK

    254,99 zł
    700ml
    • Tajlandia
    RUM PHRAYA  40% 0,7L

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    To jest to co lubię w rumie. Przypomina Kaptain Kidd z Gran Canaria. W nosie i ustach sporo wanilii, czekolady, kawy, karmelu. Delikatny w ustach jak na 40% , bardzo zrównoważony. Warty każdej złotówki ! Dominik

    Rum

    RUM PHRAYA 40% 0,7L

    179,99 zł
    700ml

30 produktów

Strona
na stronę

Z czego robi się rum, czyli co piją piraci?

Rum to napój alkoholowy powstały ze sfermentowanej trzciny cukrowej (z soku albo melasy). W rumie zawartość alkoholu musi wynosić co najmniej 37,5% w przypadku rynku europejskiego i minimum 40% w przypadku amerykańskiego. Wpisując w internecie hasło „rum ile procent”, uzyskamy zapewne odpowiedź, że 40, ale trzeba pamiętać, że nie każdy ma w sobie dokładnie taką samą moc. Nie ma też jasno określonych zasad co do kraju jego produkcji, dlatego daje on producentom dużo swobody. Produkcja rumu odbywa się na całym świecie, również na Fidżi czy w Australii. Znajdziemy go także w odmętach polskiej historii – w XVIII wieku fabryka Potockiego w Łańcucie posiadała w swojej ofercie produkt podobny do wódki z trzciny cukrowej, mającej naśladować rum. Nazwa (rum sztuczny) wzbudzała kontrowersje, bo podważała jakość produktu używanego do destylacji. Po licznych głosach krytyki i pytaniach o to, z czego jest rum, nazwę zmieniono na rum krajowy. Dobry rum to alkohol w cenie równiej co butelka średniej klasy whisky, jest on jednak trudniej dostępny.

Historia rumu

Rum pochodzi prawdopodobnie z Chin albo Indii. Uprawiana tam trzcina cukrowa przywędrowała wraz z kupcami do krajów arabskich, a stamtąd wyruszyła w podróż do Nowego Świata wraz z Kolumbem i zakorzeniła się na Dominikanie. Trzcina cukrowa dojrzewała w tropikalnym klimacie i dawała coraz to bardziej obfite plony, czyniąc rum najczęściej produkowanym alkoholem na całych Karaibach. Po dwóch wiekach produkcja rumu rozprzestrzeniła się na obie Ameryki. Pochodzenie słowa rum jest nieoczywiste, powstało kilka różnych teorii, skąd wzięła się nazwa tego trunku. W staroangielskim słowo rumbullion oznaczało zamieszki, holenderscy żeglarze nazywali swoje kubki rummersami, a Francuzi upierają się, że nazwa wzięła się od słowa aroma, odzwierciedlającego tropikalny zapach tego alkoholu. Specjaliści doszli do wniosku, że pochodzenie słowa rum ma swoje źródło w łacińskim saccharum, które oznaczało zwyczajny cukier. Duża konsumpcja rumu sprawiła, że jest on produkowany na całym świecie z wyjątkiem regionów o wyjątkowo chłodnym klimacie, w których trzcina cukrowa nie ma szansy wykiełkować. Głównymi ośrodkami produkcji jest Barbados, Jamajka, Mauritius i Kuba.

Rodzaje rumu

Istnieje kilka klasyfikacji rumów ze względu na styl produkcji, wykorzystywane metody oraz zawartość alkoholu oraz smak rumu. Jeżeli chodzi o podział ze względu na styl, wyróżnia się kolejno styl hiszpański, angielski oraz francuski. Rum hiszpański wytwarzany jest z melasy – poddawany krótszej fermentacji. Destylacja przeprowadzana jest w kolumnach destylacyjnych. W procesie tym powstaje bardzo neutralny smakowo alkohol, któremu nadaje się charakteru poprzez starzenie. Charakterystyczne dla rumów w stylu hiszpańskim są aromaty korzenne i łagodny smak. Największe zakłady produkujące hiszpański trunek znajdują się na Dominikanie (przez wielu uważany za najlepszy rum).

Rum angielski charakteryzuje się ciężkością i intensywnością aromatów. Produkowany jest z melasy, tak samo jak jego hiszpański brat, w tradycyjnych alembikach. Proces ekstrakcji i destylacji jest dłuższy, dzięki czemu mieszanina rumu jest bardziej złożona. Rumy tego typu produkowane są głównie na Jamajce i Barbadosie. To właśnie stamtąd pochodzą rumy o wysokiej zawartości alkoholu, takie jak overproof czy rum złoty. Ze sklepowych półek skojarzyć można butelki Plantation czy ciemny rum Gosling.

Ostatni ze styli produkcji jest rum francuski. Najbardziej nieoczywisty i surowy w smaku, produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej, nazywany rumem rolniczym (czasem rumem rzemieślniczym). Trunki tej produkcji mają w sobie owocowe nuty i orzeźwiający smak. Znane i lubiane rumy w stylu francuskim pochodzą z Madery i Mauritiusu, a niektórzy producenci wytwarzają rum na mniejszych wyspach w rodzinnych zakładach. Jeżeli mielibyśmy podzielić rum wedle metody produkcji, to wyróżniamy je ze względu na czas fermentacji – im dłuższa fermentacja, tym więcej smaku nabiera rum. Krótsze czasy fermentacji i destylacji zapewniają kolumny destylacyjne, natomiast dłuższe alembiki.

Ostatnia klasyfikacja ma związek ze smakiem i różnicą aromatu rumu. Wyróżniamy rum biały o słodkim smaku, a także rum złoty (bardziej aromatyczny, występujący pod nazwą spiced), rum ciemny produkowany głównie na Jamajce oraz rum proof i overproof (rum przeznaczony głównie do koktajli, z racji 60% zawartości alkoholu) oraz najbardziej szlachetny rum starzony. Rosnąca popularność rumu wśród konsumentów spowodowała, że wielkie koncerny, takie jak Pernod Richard czy Diageo, masowo produkują rum w różnych stylach w przystępnych cenach, ale również szlachetne gatunki rumu (np. starzony).

Jak smakuje rum?

Smak tego trunku zależy od tego, z czego jest rum, a także od metody jego produkowania. Świeży, francuski rum będzie smakował inaczej od leżakowanego. Wielu zastanawia się przed zakupem, z czym pić rum? Piracki trunek, który leżakuje przynajmniej 8 lat, najlepiej pić bez dodatków, ewentualnie z lodem. Z czym pije się rum, który jest młody? Gdy zmierzymy się z myślą rum drinki, na pewno przyjdzie nam do głowy biały rum Bacardi. Biały rum to doskonały rodzaj do koktajli takich jak Cuba Libre czy Mojito. Ale czy to wszystko? Tworząc klasyki, warto zastanowić się nad tym, czego oczekujemy od tworzonych przez nas koktajli.

Cuba Libre – jaki rum będzie najlepszy? Chociaż biały rum będzie do tego drinka idealny, pasować będzie również rum spiced, który nada naszemu drinkowi nieco korzennego posmaku. Pić rum możemy również z sokami, np. ananasowym. Popularność rumu sprawiła, że jest on dostępny dosłownie wszędzie. Winnica Lidla pozwala na rezerwację sporej liczby różnorodnych rumów, z którymi stworzysz nawet najbardziej wymyślne drinki.