Poncz – jak zrobić? 9 nietuzinkowych przepisów na imprezę!
Czym jest poncz? W ten sposób nazywamy wieloskładnikowy, aromatyczny napój alkoholowy serwowany zazwyczaj w wazie dla większej liczby degustatorów. Zwyczaj przygotowywania tego specjału dotarł do nas z Indii za sprawą Brytyjczyków. Między XVIII a XIX wiekiem na dobre zadomowił się on w Europie – także w Polsce. Dziś z ponczem na imprezę przygotowanym możemy spotkać się na wielu prywatkach, także tych doprawdy wyjątkowych, np. odbywających się w imieniny Sylwestra. No dobrze, ale jak się robi poncz, który pokochają nasi przyjaciele? Wyjaśniamy w tekście!
Poncz na imprezę
Poncz na imprezę to doskonały wybór nie tylko wtedy, gdy zależy nam na uraczeniu gości alkoholem o wyśmienitym smaku, lecz również wtedy, gdy pragniemy, aby degustacja odbywała się w atmosferze pełnej integracji. Nic innego bowiem nie zbliża do siebie gości tak bardzo, jak wspólne nalewanie trunku z jednej wazy! Jeśli zatem postanowimy przyrządzić poncz na imprezę, na którą planujemy zaprosić znajomych, którzy nie znają się zbyt dobrze (lub nie znają się wcale), możemy mieć pewność, że szybko nawiążą nić porozumienia w tych sprzyjających okolicznościach degustatorskich! Warto wspomnieć o jeszcze jednej zalecie płynącej z przygotowania ponczu na imprezę – jako gospodarze nie będziemy musieli nieustannie dbać o to, by szklanki naszych gości nie świeciły pustkami. Prawdopodobnie obsłużą się oni sami!
Propozycje Winnicy Lidla:
Czy przekonaliśmy już wszystkich czytelników do postawienia na ten niecodzienny imprezowy miks? Doskonale. Omówmy zatem kwestię związaną z tym, jak się robi poncz. Przepisów na poncz, rzecz jasna, znajdziemy całe mnóstwo. Zacznijmy jednak od podstawowej wersji przepisu… która pozwala nam zaangażować całe pokłady naszej kreatywności. Otóż do stworzenia niepowtarzalnego ponczu na imprezę możemy wykorzystać ulubione przez nas składniki. Prezentujemy pewnego rodzaju schemat, który może okazać się przydatny podczas pierwszego podejścia do przyrządzania ponczu. Dla uproszczenia załóżmy, że interesuje nas litr koktajlu. Chociaż na większą imprezę zalecamy oczywiście przygotowanie przynajmniej dwu- lub trzykrotnie większej porcji!
- 100 ml syropu cukrowego (lub bardzo słodkiego likieru, jeśli zależy nam na mocniejszej wersji trunku)
- 200 ml soku z cytryny (lub innego kwaśnego, np. pomarańczowego)
- 300 ml mocnego trunku (może być to zarówno wódka, jak i rum, czy też whisky)
- 400 ml dowolnych soków (możemy swobodnie postawić na interesujący nas miks)
Oczywiście potencjał ponczu na imprezę drzemie również w odpowiednim doborze dodatków – powinny nas zatem zainteresować przyprawy korzenne czy owoce, które z gracją będą pływać w wazie. Czy to wszystko z naszej strony? Ależ skąd! Specjalnie z myślą o smakoszach niezdecydowanych, dla których możliwość wyboru wiąże się z przytłaczającą odpowiedzialnością, przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na poncz na imprezę!
Szybki poncz alkoholowy
Jak przygotować szybki poncz alkoholowy, jeśli dosłownie na chwilę przed przyjściem gości wpadliśmy na pomysł przyrządzenia tego specjału? Oto sprawdzony przepis na poncz alkoholowy dla wielu osób! Przygotujmy:
- 1 l wódki
- 3 l białego wina (wytrawnego, półsłodkiego lub słodkiego – zależy, jak słodki ma być poncz alkoholowy)
- 3 l soku grejpfrutowego (lub pomarańczowego)
- świeży sok wyciśnięty z dwóch cytryny
- syrop cukrowy
Wszystkie składniki ponczu alkoholowego na imprezę (oprócz syropu cukrowego) przelejmy do wazy i dokładnie (ale to naprawdę dokładnie i długo) je wymieszajmy. Teraz sprawdźmy, jak smakuje przygotowany przez nas miks. Jeśli jest zbyt kwaśny – osłodźmy poncz alkoholowy syropem cukrowym. To, ile ostatecznie go wykorzystamy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Pamiętajmy również o tym, aby nasz szybki poncz alkoholowy odpowiednio doprawić oraz udekorować owocami!
Poncz z Szampanem
W trakcie wystrzałowych imprez – m.in. urodzinowych, sylwestrowych czy karnawałowych – bardzo chętnie spożywamy trunki nie tylko z procentami, ale i bąbelkami. Dlatego kolejna z naszych imprezowych propozycji to poncz z Szampanem (lub innym winem musującym). Oto składniki niezbędne do przygotowania porcji dla dwóch osób:
- 750 ml wina musującego
- 100 ml wódki czystej lub smakowej (możemy zwiększyć ilość czystej, jeśli zależy nam na uzyskaniu mocniejszego ponczu z Szampanem)
- 300 g truskawek
- jeden arbuz
- 2 pomarańcze
- 3 mandarynki (lub nektarynki)
- 300 g winogron
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Obierzmy pomarańcze oraz arbuza i pokrójmy owoce na drobne kawałeczki. Następnie obierzmy mandarynki i podzielmy je na cząstki. Teraz pokrójmy winogrona oraz truskawki (na pół). Wszystkie owoce umieśćmy w pojemnym garnku. Całość zalejmy trunkiem z winogron oraz wódką. Na koniec dodajmy sok z cytryny. Nasz poncz owocowy z Szampanem długo mieszajmy, a następnie włóżmy garnek do lodówki. W przepisach na poncz owocowy z Szampanem znajdziemy oczywiście także inne owoce, takie jak ananas czy melon. Ostateczny wybór składników jak zwykle zależy wyłącznie do nas! Możemy również wyeliminować któryś z owoców, a zamiast niego dać więcej truskawek – w ten sposób stworzymy ciekawy poncz truskawkowy z Szampanem. A jak wiemy – truskawki doskonale dogadują się z każdym winem musującym.
Poncz z wódką
Poncz z wódką i owocami to bez wątpienia najczęściej goszczący w naszych wazach rodzaj ponczu. Zdecydowanie chętniej wybieramy poncz z wódką niż np. z whisky, rumem czy brandy. Świadczy o tym również fakt, że od przepisów na poncz alkoholowy z wódką wręcz roi się w internecie – sami zdążyliśmy już zaproponować kilka z wykorzystaniem tego alkoholu. Zamiast więc po raz kolejny podawać przepis na poncz z wódką, podsumujmy, z jakimi innymi składnikami czysta dobrze się czuje w tego rodzaju kompozycjach – oczywiście z różnymi owocami (cytrusami, truskawkami, arbuzem czy ananasem), sokami czy winami (także wermutami czy winami musującymi). Warto wiedzieć jednak, że poncz z wódką i owocami to tylko jedna z możliwych opcji. Przedstawiamy kuszącą alternatywę!
Poncz z rumem
Poncz z rumem możemy oczywiście przygotować, zastępując po prostu trunkiem rodem z Karaibów klasyczną czystą, a w pozostałych kwestiach postępując zgodnie ze znanym przepisem. Jeśli jednak oprócz klasycznego ponczu świątecznego z rumem (czyli ponczu z rumem i owocami, odpowiednio doprawionego przyprawami korzennymi) interesują nas również nieco bardziej wymyślne kompozycje, możemy zdecydować się np. na poncz z rumem Chatham Artillery Punch. Co musimy przygotować, jeśli najdzie nas ochota na ten specjał?
- 750 ml ciemnego rumu
- 750 ml brandy (lub koniaku)
- 750 ml amerykańskiej whiskey (sprawdzi się zarówno bourbon, jak i klasyczna żytnia)
- 3 butelki wina musującego
- 8 cytryn
- około 300 gramów cukru
Co oczywiste, wszystkie składniki tego artyleryjskiego ponczu z rumem musimy bardzo dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem. Jeśli nieustannie poszukujemy nowości, bez trudu znajdziemy w sieci różne pociągające wariacje na temat ponczu z rumem. Do przygotowania jednej z nich, znanej jako Fish House Punch, wykorzystamy:
- 750 ml amerykańskiej whiskey
- 350 ml ciemnego rumu
- 350 ml soku pomarańczowego
- 100 ml brandy (lub koniaku)
- 50 ml likieru ziołowego
- 500 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 150 ml soku z cytryny
- 750 ml zimnej, czarnej herbaty
- około 100 ml syropu cukrowego
Niezwykle dobry poncz świąteczny z rumem możemy również przyrządzić, łącząc:
- 500 ml rumu
- 300 ml soku ananasowego
- 300 ml soku pomarańczowego
- 150 ml soku z cytryny
- 75 ml grenadiny
- 100 ml syropu cukrowego
- 25 ml bittersa
- goździki
- cynamon
- cząstki pomarańczy i mandarynki
Jeśli zależy nam na uzyskaniu większej porcji ponczu z rumem – powinniśmy oczywiście zwiększyć objętość poszczególnych składników alkoholowych i bezalkoholowych, zachowując zbliżone proporcje!
Poncz z Prosecco
Prosecco, podobnie jak inne wina musujące, może stanowić cenny składnik pysznego ponczu. Jednym z przepisów z winem z bąbelkami podzieliliśmy się już wcześniej. Z wykorzystaniem tego włoskiego trunku możemy ponadto stworzyć poncz z Prosecco... o smaku Mojito! Oto jego składniki:
- butelka Prosecco
- 250 ml złotego rumu
- 100 g brązowego cukru
- około 30 listków mięty (które zgnieciemy przed dodaniem do wazy)
- 12 połówek limonki (czyli 6 owoców)
Poncz owocowy z winem i brandy
Jeśli chodzi o poncz owocowy alkoholowy, przepis, który w szczególności przypadł nam do gustu, zakłada połączenie z owocami wina czerwonego i brandy. Aby go przyrządzić, musimy przygotować:
- 750 ml czerwonego wina
- 200 ml brandy (lub koniaku)
- 200 ml wody mineralnej
- 4 duże pomarańcze
- 100 g brzoskwini z puszki
- 100 g ananasa z puszki
- 50 ml syropu cukrowego
Poncz owocowy tego typu sprawdzi się nie tylko podczas Świąt czy karnawału, lecz również wtedy, gdy dni znowu zrobią się cieplejsze A co mamy do powiedzenia, jeśli chodzi o poncz owocowy bezalkoholowy? Czy mamy jakieś pomysły? Oczywiście!
Poncz bezalkoholowy
Doskonałym smakiem wieloowocowych imprezowych kompozycji mogą nacieszyć się również osoby, które unikają alkoholu. Z pewnością zadowolimy je, gdy podczas najbliższej okazji postawimy na stole świetny poncz bezalkoholowy! Trunki tego typu cieszą się dużym zainteresowaniem, dlatego bez trudu znajdziemy przynajmniej kilka ciekawych przepisów na poncz bezalkoholowy. Jeden z nich w szczególności przykuł naszą uwagę. Jakie są elementy tej pysznej układanki?
- 1 l soku pomarańczowego
- 500 ml soku żurawinowego
- 100 ml soku z cytryny
- 1 l napoju gazowanego takiego jak Sprite (lub wody mineralnej)
- 50 ml syropu cukrowego
- owoce, owoce i jeszcze raz owoce (pomarańcze, mandarynki, winogrona… na co tylko mamy ochotę!)
- opcjonalnie: 500 ml wina bezalkoholowego, 50 ml grenadiny bądź dowolnego syropu owocowego
Oczywiście to tylko propozycja przepisu na poncz bezalkoholowy – możemy śmiało eksperymentować w kwestii poszczególnych składników. Pamiętajmy, aby całość bardzo dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem!
To wszystko, co przygotowaliśmy na dziś w związku z przepisami na imprezowe poncze. Jesteśmy pewni, że w ukazanym przez nas istnym oceanie ponczu każdy znajdzie propozycję idealnie współgrającą z jego preferencjami. Namawiamy również do tego, aby przygotowując poncz na imprezę, dać się ponieść fantazji – ten rodzaj napoju alkoholowego bądź bezalkoholowego jest otwarty na zmiany jak żaden inny! Udanej degustacji!
Czytaj także:
Z czym pić rum? Wszystko o tym alkoholu
Drinki z rumem – 6 najciekawszych
Jak zrobić drinka z rumem? 6 pomysłów
Z czym pić Bacardi? Oto nasze rady!
Herbata z rumem – jak przygotować?
Drinki ze złotym rumem – 3 przepisy
Rum Angostura – co musisz o nim wiedzieć?
Havana Club Rum – najciekawsze drinki z tym alkoholem
Drinki z białym rumem – jak je zrobić?
3 przepisyz rumem – 3 drinki na każdą imprezę!
Szukasz rumu kokosowego? Dead Man's Fingers Coconut 37,5%
Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze
Drinki rozgrzewające – 5 przepisów na drinki z rumem, wódką i whisky!