Rum, wybrany sok i syrop – czasem tyle wystarczy, aby przygotować pyszny drink Planters punch. Zaciekawiony? Sprawdź naszych 5 przepisów na ten drink!
Planter’s Punch – co wspólnego ma z ponczem?
Planter’s Punch to drink z kategorii sour (kwaśny), bazującej na świeżym soku z cytrusów oraz rumu i innych składników. W jego nazwie znajdziemy określenie poncz – co ono oznacza? Sięgając do historii miksologii, znajdziemy wiele receptur na poncz, a sama nazwa „punch” (pol. poncz) najprawdopodobniej wzięła się z języka hindi, w którym „pancza” znaczy tyle, co liczba 5. W skład tej mieszaniny alkoholowej wchodziło dokładnie pięć składników (arak, czyli destylat anyżowy, herbata, cukier, cytryna oraz woda bądź wino).
Z indyjskich ziem receptura ta dotarła do Anglii w XVI wieku. Z początku mało popularna, z czasem nabrała znaczenia, by na przełomie XVIII i XIX wieku stać się drinkiem podawanym do obiadu, kolacji, a nawet śniadania. Poncze pijane były na dworach i w karczmach, od Wielkiej Brytanii i Szwecji, aż po Rosję. Jego popularność i obecność w kulturze była tak wielka, że wzmianka o ponczu pojawiła się w „Panu Tadeuszu”, w której carscy wojacy wypijali ponczu pół wazy na jednym posiedzeniu. Mieszaninę alkoholową nazywaną ponczem zazwyczaj przygotowywano dla większej grupy osób w wazach, dzbankach czy misach. Literackie opisy przygotowywania ponczu z XVIII wieku głosiły, że mieszaninę wykonywano z wytłoczyn z pomarańczy, sporej ilości cukru, białego wina musującego i czerwonego.
Planter’s Punch – co to za drink?
Koktajl Planters Punch ma dość ciekawy rodowód – istnieją dwie historie na temat jego powstania. Pierwsza związana jest z Północną Karoliną i amerykańskim miastem Charleston, na którego terenach mieściło się wiele plantacji. Żona jednego z plantatorów pragnęła przygotować orzeźwiający napój dla swoich pracowników i dodała do naczynia z drinkiem kilka różnych składników, licząc, że ugasi ich pragnienie. Z innych historycznych źródeł możemy dowiedzieć się, że Planter’s Punch został skomponowany pod koniec XIX wieku przez właściciela gorzelni Myers Rum, Freda L. Myer’sa. Receptura na ten koktajl (nazwany „Old Plantation formula” znajdowała się na etykiecie butelek rumu, a w jej skład wchodziła jedna porcja soku z limonki, dwie porcje czegoś słodkiego, trzy porcje czegoś mocnego (rumu) oraz cztery porcje czegoś słabego (wody).
Z kolei w książce autorstwa Davida Embury „The Fine Art. Of Mixing Drinks” z 1948 roku podano recepturę na Planter’s Punch w nieco odmiennej wersji – jedna porcja syropu cukrowego, dwie porcje soku z limonki, trzy porcje jamajskiego, ciemnego rumu oraz trzy krople Angostura bitters (gorzkiego, skoncentrowanego likieru o dużej zawartości alkoholu na bazie mieszanki ziół korzennych).
Do indyjskich korzeni Planters Punch nawiązują autorzy artykułu, który ukazał się w 1878 roku w jednym z londyńskich czasopism branżowych („Fun”), nazywając recepturę na drink „Przepisem z Indii Zachodnich”. Receptura na koktajl na bazie rumu zmieniała się na przestrzeni wieków i była wzbogacana o grenadynę (syrop na bazie owocu granatu), świeżo wyciskane soki z ananasa, pomarańczy czy marakui, różnego rodzaju bittersy, mniejsze lub większe porcje soku z limonki oraz różną zawartość rumu.
Dzisiejsza receptura na ten koktajl została ustalona przez IBA, czyli międzynarodową organizację zrzeszającą barmanów i zawiera tylko trzy składniki: jamajski rum, sok z limonki oraz syrop cukrowy z trzciny cukrowej. Planters Punch to koktajl raczej kwaskowy, zbliżony w smaku do Daiquiri, rzadko serwowany w barach, chociaż święcił triumfy na początku lat XX wraz z trendem na koktajle Tiki (inspirowane kulturą polinezyjską). Jeszcze kilka lat temu ten nieznany nikomu klasyk, dzisiaj znowu wraca do łask. Dowiedz się jak skomponować oryginalny Planter’s Punch oraz smaczne wariacje na jego temat.
Planter’s Punch drink – przepis klasyczny
Ten wspaniałym, orzeźwiający koktajl można przygotować na wiele różnych sposobów z użyciem naszych ulubionych składników, jednakże obecnie ustalony standard przygotowywania koktajlu Platner’s Punch zawiera:
- 45 ml jamajskiego rumu
- 30 ml syropu z trzciny cukrowej
- 15 ml soku z limonki
PRZYGOTOWYWANIE:
Do stworzenia tego drinka używamy bardzo podstawowej metody, czyli budowania - wszystkie składniki przelewamy do niskiej szklanki typu tumbler albo ceramicznej szklanki w stylu Tiki. IBA (International Bartenders Association) pozwala na podanie go w wersji rozcieńczonej poprzez dodanie lodu, dolanie wody albo świeżo wyciskanego soku, nadającego Planter’s Punchowi nieco innego, bardziej owocowego charakteru. Do garniszu (przyozdobienia) używać należy świeżo ściętej skórki pomarańczy, branżowo zwanego zestem. Wycięty i pozbawiony białej, gorzkiej części skórki zest należy umieścić nad koktajlem i skręcić tak, aby wydobyć ze skórki aromatyzujące estry. Zaleca się również aromatyzację szklanki, przecierając jej brzegi skórką. Na koniec wrzucamy zest na powierzchnię koktajlu i voila – oryginalny Planters Punch drink gotowy!
Planter’s Punch – przepis Davida Embury’ego
Gdy mamy ochotę na nieco większe szaleństwo ze smakiem i aromatem, warto wypróbować uwspółcześnionej receptury Davida Embury’ego:
- 60 ml jamajskiego, ciemnego rumu
- 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 10 ml Grenadyny
- 2-3 krople Angostura Bitter
- 50 ml niegazowanej wody mineralnej
- 4-5 kostek lodu, najlepiej pokruszonego
PRZYGOTOWANIE:
Lód kruszymy za pomocą kruszarki albo muddlera, następnie przekładamy go do wysokiej szklanki w typie Highball. Kolejno wlewamy składniki, rozpoczynając od tych, których wylanie nie kosztuje sporej ilości pieniędzy – od najtańszych do najdroższych. Powstały Planter’s Punch drink mieszamy dokładnie łyżką przez 10 sekund, a następnie ozdabiamy zestem z pomarańczy.
Planter’s Punch – przepis Gary’ego Regana
Dla osób, które cenią sobie jeszcze bardziej owocowe koktajle, doskonała może okazać się wersja Punch drink opracowana przez mistrza miksologii, autora książki „The Bartender’s Bible: 1001 Mixed Drinks and Everything You Need to Know to Set Up You”, Gary’ego Regana:
- 60 ml ciemnego rumu
- 15 ml soku z limonki
- 15 ml soku z cytryny
- 30 ml soku pomarańczowego
- 60 ml soku grejpfrutowego
- 2 krople Angostura Bitter
- 2 krople Peychaud’s Bitter
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania koktajlu według mistrza sztuki barmańskiej należy użyć szejkera. Wszystkie składniki wlewamy do naczynia i mocno wstrząsamy, aby powstała mieszanina była jednorodna. Następnie odcedzamy koktajl z miąższu owocowego i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Do garniszu używamy świeżo startej gałki muszkatołowej, którą posypujemy koktajl z góry. Planter’s Punch będzie smakował bardziej świeżo i owocowo, a przyprawa doda mu nieco pikanterii.
Dale Degroff i Planter’s Punch jego przepisu
Wielokrotnie nagradzany mistrz miksologii Dale Degroff, który napisał jedną z najważniejszych książek w historii barmaństwa, czyli „The Craft of the Cocktail”, również stworzył swojego twista na klasycznej recepturze Planters Punch drink, w której znajdziemy takie składniki:
- 30 ml jasnego rumu
- 30 ml ciemnego rumu
- 15 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau albo Triple Sec)
- 60 ml soku pomarańczowego
- 60 ml soku ananasowego
- 15 ml syropu cukrowego
- 10 ml soku ze świeżo wyciśniętej limonki
- 1 łyżka barmańska Grenadyny
- 1 kropla Angostura Bitter
PRZYGOTOWANIE:
Do tej wariacji koktajlowej używamy szejkera. Wyżej podane składniki przelewamy kolejno do szejkera wypełnionego lodem i wstrząsamy ruchem eliptycznym, tak aby lód w środku się nie rozpadł, a odpowiednio schłodził alkohol oraz inne mieszane składniki. Do wysokiej szklanki wsypujemy lód, a następnie przelewamy do niej odcedzoną zawartość. Do dekoracji używamy wisienki koktajlowej zwanej Maraschino. Podajemy z rurką.
Salvatore Calabrese i jego przepis na Planter’s Punch
Kolejny twist na klasycznym Planter’s Punchu, na jaki warto zwrócić uwagę, jest ten, którego autorem jest włoski miksolog Salvatore Calabrese, który swoją karierę rozpoczął w latach 60. ubiegłego wieku. Tak jak dwaj pozostali twórcy, jest uznanym w międzynarodowym środowisku barmanem oraz autorem wielu publikacji na temat miksologii („Classic Cocktails”, ”The Complete Home Bartender's Guide: Tools, Ingredients, Techniques, & Recipes for the Perfect Drink” czy „Cognac: A Liquid History”). Receptura według mistrza zawiera:
- 50 ml ciemnego, jamajskiego rumu
- 1 kroplę Angostura Bitter
- 15 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 7 ml syropu cukrowego
PRZYGOTOWANIE:
Rum, Angosturę oraz resztę składników należy wlać do szejkera i wstrząsnąć, a następnie odcedzić za pomocą sitka do szklanki wypełnionej lodem. Zdobienie (garnisz) w tej wersji koktajlu Planters Punch jest nieco bardziej rozbudowane – na wierzchu należy umieścić cząstkę pomarańczy, wisienkę koktajlową oraz gałązkę świeżej mięty.
Stwórz własny przepis na Planter’s Punch
Powyższe propozycje to tylko kilka z wielu dostępnych i smacznych wariacji na temat klasycznego koktajlu Planters Punch. Pamiętajmy, że zamówiony w koktajl barze czy zrobiony w domu drink można dopasować do własnego gustu oraz smaku, bazą natomiast zawsze powinien być rum, sok z limonki oraz syrop cukrowy. Te trzy składniki zapewnią mu odpowiedni aromat i niezapomniany smak oddający klimat Jamajki. Drink powinien być kwaśny, z wyczuwalną nutą słodkiego, ciemnego rumu, jednakże bez przeważającej nuty alkoholowej.
Dla spragnionych mocniejszych wrażeń, doskonale sprawdzi się użycie w koktajlu rumu overproof zawierającego w sobie więcej niż 50% alkoholu. Przy tworzeniu czy zamawianiu tego koktajlu najbardziej istotnym składnikiem jest właśnie rum, który powinien być nie tylko dobrej jakości, ale również odpowiednio wytworzony. Taki wysokoprocentowy rum będzie stanowił dobrą podstawę do mieszania z sokami z owoców tropikalnych. Planters Punch doskonale sprawdzi się również w wersji na ciepło, jako alternatywa dla grzańca. Idąc do koktajl baru, warto zaufać barmanowi i pozwolić mu wzbogacić oryginalną recepturę o własne dodatki w postaci innego alkoholu albo syropu czy puree. Szczególnie polecamy dodanie do rumu, syropu cukrowego i soku ze świeżo wyciśniętej limonki nieco puree z kokosa – taki koktajl będzie idealnie oddawał klimat Jamajskich plaż.
Czytaj także:
Z czym pić rum? Wszystko o tym alkoholu
Drinki z rumem – 6 najciekawszych
Jak zrobić drinka z rumem? 6 pomysłów
Z czym pić Bacardi? Oto nasze rady!
Herbata z rumem – jak przygotować?
Drinki ze złotym rumem – 3 przepisy
Rum Angostura – co musisz o nim wiedzieć?
Havana Club Rum – najciekawsze drinki z tym alkoholem
Drinki z białym rumem – jak je zrobić? 3 przepisy
Wódka z rumem – 3 drinki na każdą imprezę!
Szukasz rumu kokosowego? Dead Man's Fingers Coconut 37,5%
Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze
Drinki rozgrzewające – 5 przepisów na drinki z rumem, wódką i whisky!