Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Old Cuban – przepis na drinka z Szampanem i rumem

Często piszemy o drinkach o bogatej historii, w wielu przypadkach sięgającej XIX wieku. Dzisiaj postąpimy inaczej – opowiemy bowiem o koktajlu, który narodził się nawet nie w wieku XX, lecz na samym początku XXI stulecia. O jakim specjale mowa? O Old Cuban, wyśmienitym koktajlu stworzonym z myślą o wymagających koneserach. Sprawdźmy, co koniecznie trzeba wiedzieć o tej propozycji barmańskiej!

 

Old Cuban Drink

Old Cuban ujrzał światło dzienne – a raczej trafił do kieliszków i szklanek koneserów poszukujących nowych wrażeń – w 2001 roku, a to za sprawą Audrey Saunders, cenionej na świecie miksolożki, która od lat wpływa na oblicze światowej sztuki barmańskiej. Wkrótce po swoich narodzinach Old Cuban koktajl zyskał uznanie Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów oraz stał się najpopularniejszym napojem alkoholowym serwowanym w barze Pegu Club w Nowym Jorku. Tę interesującą kompozycję barmańską tworzą wysokiej jakości starzony rum, doskonałe wino musujące (w oryginalnym przepisie – Szampan) oraz dodatki w postaci syropu cukrowego, soku z limonki, Angostury i listków mięty. W ten sposób przygotowany Old Cuban Drink rozpieszcza kubki smakowe konesera, a dodatkowo zapewnia błyskawiczne orzeźwienie. Obecność najwyższej klasy alkoholu czyni go równocześnie specjałem idealnym dla miłośników eleganckich połączeń.

 

Old Cuban Drink – przepis

Zajrzyjmy do oficjalnego przepisu na Old Cuban Drink. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 45 ml starzonego rumu, 60 ml wytrawnego wina musującego, 30 ml syropu cukrowego, 22,5 mi soku z limonki, około 2ml Angostury oraz 6-8 listków mięty. Wszystkie składniki – oprócz wina z bąbelkami – powinniśmy przelać do shakera wypełnionego lodem, a następnie mocno potrząsnąć pojemnikiem i przelać jego zawartość (oprócz lodu) do odpowiednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Teraz możemy dodać nasze ukochane wino musujące oraz ozdobić koktajl gałązkami mięty. Old Cuban, czyli wyśmienity drink z Szampanem oraz rumem, czeka na szczęśliwego smakosza!


Oczywiście my, jako doświadczeni degustatorzy, możemy udoskonalać przepis na Old Cuban Cocktail w poszukiwaniu połączenia w 100% odpowiadającego naszym preferencjom. Jeśli często czerpiemy inspiracje z przepisów na drinki z rumem, także i przypadku Old Cuban Drink mamy prawo pokusić się o zastąpienie jednego gatunku rumu dwoma ulubionymi przez nas alkoholami z trzciny cukrowej lub melasy. Co więcej, modyfikując przepis na Old Cuban Cocktail, możemy też zastąpić Szampana innym dobrym winem musującym (np. Prosecco lub Cavą), a jeśli jesteśmy wyjątkowo odważni i nastawieni na słodkie doznania – postawić na wino w półsłodkiej, a nawet słodkiej odsłonie. A jeśli pójdziemy o krok dalej z naszymi skojarzeniami? Miłośnicy Old Cuban Drink mogą również zachwycić się klasycznym Mojito (biały rum, syrop cukrowy, sok z limonki, mięta), czy też dać się ponieść równie kultowym French 75 (gin, Szampan, sok z limonki, syrop cukrowy) czy Daiquiri (biały rum, sok z limonki, syrop cukrowy).

 

Jaki rum do Old Cuban Drink wybrać?

Jak sama nazwa wskazuje – do przyrządzenia Old Cuban Drink powinniśmy wykorzystać rum starzony. Przykładem takiego trunku jest np. kubański rum Bacardi 8 Anos, zachwycający aromatami suszonych owoców, idealny do eksperymentów barmańskich… ale też smakujący wybornie z samym lodem! Innym wybornym rumem starzonym jest Brugal 1888, ceniony trunek z Dominikany, wielokrotnie destylowany, dojrzewający przez 8 lat w beczkach po bourbonie i 6 lat w beczkach po Sherry. Miłośników szlachetnego rumu z pewnością przekona do siebie również Plantation Xaymaca Dry, specjał elegancko wytrawny, pachnący dymem, owocami, ziołami i mieszanką wybornych przypraw, w którego smaku każdy koneser rozpozna m.in. nuty kwiatowe, morelowe, jabłkowe i kokosowe. Producenci tego rumu, w trosce o jak najwyższą jakość oferowanego produktu, nawiązują do trwającej od XVIII wieku tradycji i dbają o to, by przeszedł on procedurę dwukrotnego leżakowania.

 

Chyba nikt z naszych czytelników nie ma już wątpliwości co do tego, czy warto wypróbować drink Old Cuban. Jesteśmy pewni, że za 100 lat Old Cuban Cocktail będzie uchodził za klasykę jak Cuba Libre czy Mojito. Warto więc już teraz poznać ten świetny koktajl, aby móc w przyszłości powiedzieć, że byliśmy z nim od początku! W tekstach publikowanych wcześniej na naszym blogu znajdziesz więcej intrygujących przepisów na drinki z rumem czy drinki z Szampanem. Oczywiście zarówno rum czy oryginalnego Szampana, jak i wino musujące pochodzące z innych części świata, zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!

 

Czytaj także:

Drinki z wódką z limonką – jak zrobić?

Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!

Jak zrobić Cosmopolitan? Przepis na drink

Drinki z rumem – 6 najciekawszych

Drinki ze złotym rumem – 3 przepisy

Jak zrobić Cuba Libre?

Jak zrobić Mojito?

Daiquiri: jak zrobić?