Lato dla wielu z koneserów stanowi doskonałą okazję do wypróbowywania nowych smaków. A także do zaznajomienia z nimi przyjaciół i bliskich. Wolny czas, długie dni i krótkie noce oraz sprzyjające warunki atmosferyczne zachęcają do organizowania spotkań, grillów, kameralnych przyjęć czy hucznych zabaw dla kilkudziesięciu gości. A co sprawdza się jako napój idealny na wakacje, który nie tylko rozpieszcza kubki smakowe i przykuwa spojrzenia spragnionych koneserów, lecz również orzeźwia i przynosi ulgę w najgorętsze dni? Oczywiście kwaśne, rześkie drinki! I tak się składa, że to właśnie przepisami na wiele różnych kwaśnych drinków pragniemy podzielić się dzisiaj z naszymi czytelnikami. Zachęcamy do lektury!
Kwaśne drinki – skąd się wzięły?
Istnieją koktajle, które są w stanie rozgrzać nas po długim, jesiennym lub zimowym spacerze i takie, które lepiej sprawdzają się wtedy, gdy za oknem topi się asfalt, a każda kropla wody jest na wagę złota. To do tej drugiej grupy należą oczywiście kwaśne drinki o olbrzymim potencjale orzeźwiającym. Co więcej – możemy wyróżnić również cięższe, bardzo słodkie drinki, które świetnie sprawdzą się podane gościom po obfitym posiłku, jak i te, które zdecydowanie lepiej odnajdą się przed daniem głównym. I w tym przypadku w drugiej opisanej sytuacji na myśli mamy zajmujące nas dzisiaj kwaśne drinki, które pobudzają apetyt, a więc wzorowo wywiązują się roli aperitifu.
Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów na kwaśne drinki, którymi pragniemy podzielić się z naszymi sympatykami, chcemy zaznaczyć, że kwaśne drinki to nie żadna nowość w świecie barmańskim, lecz grupa trunków doskonale znana entuzjastom tego typu połączeń przynajmniej od połowy XIX wieku. Podstawowe kompozycje tego rodzaju powstawały i powstają dzięki połączeniu jednego z mocnych alkoholi z sokiem z cytryny (lub limonki) i syropu cukrowego (lub po prostu cukru). Dodatkowymi składnikami mogą być w ich przypadku m.in. woda mineralna czy kurze białko.
Najbardziej znaną rodziną prostych kwaśnych drinków jest rodzina Sour (a skoro mowa o nazwisku rodowym, pozwolimy sobie zaczynać je wielką literą), co z angielskiego oznacza po prostu „kwaśny” lub, w wersji mniej radykalnej, „kwaskowy”. Oryginalne koktajle Sour powstają wyłącznie z trzech składników – soku z cytryny, cukru oraz alkoholu. W zależności od doboru tego ostatniego możemy mówić m.in. o drinkach Vodka Sour, Whisky Sour, Gin Sour czy Rum Sour. Pierwsze oficjalne zapiski na temat tych właśnie kompozycji pochodzą prawdopodobnie z wydanego w 1862 przewodnika barmańskiego How to mix drinks. Czy jest coś, o czym powinniśmy zawsze pamiętać, przyrządzając popularne „sałerki”? Na pewno o tym, by sok z cytryny był świeży!
Kwaśne drinki alkoholowe – najsłynniejsze kompozycje
Rzecz jasna kwaśne drinki alkoholowe to nie tylko te reprezentujące rodzinę Sour. Zaglądając do internetu, znajdziemy również wiele innych kompozycji wartych osobistego wypróbowania, opierających się na wykorzystaniu innego rodzaju składników, np. likierów lub soków. Jak nietrudno się domyślić – w obu przypadkach powinniśmy celować zwłaszcza w cytrusy. Ponadto, pisząc o kwaśnych drinkach alkoholowych, należy pamiętać o tym, jak spektakularne efekty możemy uzyskać, łącząc dodatki o kwaśnym smaku ze składniki słodkimi, czyli nie tylko syropem cukrowym lub cukrem, ale też np. likierami, wódkami smakowymi czy winami wzmacnianymi.
Jakie są zatem popularne kwaśne drinki, o których zawsze warto pamiętać, szykując poczęstunek na letnią imprezę? Oprócz klasyków, do których zaliczamy kwaśne drinki Vodka Sour i Whisky Sour, sprawdzą się również kompozycje takie jak np. Daiquiri, Vodka Sunrise, Planter’s Punch, Cosmopolitan, Sour Bonder, Caipiroska czy Cranberry & Soda. Pomysłami na różnego rodzaju kwaśne drinki alkoholowe, jak również dokładnymi opisami ich przygotowania, podzielimy się z czytelnikami w dalszej części tekstu!
Kwaśny drink bezalkoholowy – nasze propozycje
Co jeśli podczas najbliższej imprezy musimy robić za kierowcę lub po prostu nie przepadamy za alkoholem? Czy oznacza to, że jesteśmy zmuszeni z bólem zrezygnować ze wspaniałego orzeźwienia, które są nam w stanie zagwarantować różne kwaśne drinki? Ależ skąd! Osobną przebogatą i obfitującą w doskonałe smaki kategorię tworzą kwaśne drinki bezalkoholowe. Podobnie jak do drinków z procentami, do ich przygotowania możemy wykorzystać soki (zarówno świeże, wyciśnięte przez nas z owoców, jak i te kartonowe). Zastępując mocny trunek składnikiem bezalkoholowym, jesteśmy w wielu sytuacjach w stanie stworzyć jeszcze barwniejsze połączenia!
Czy mamy w zanadrzu jakiś pomysł na kwaśny drink bezalkoholowy? Oczywiście!
- Jeden z naszych typów to truskawkowa Margarita w wersji 0%. Aby przyrządzić ten specjał, wymieszajmy w shakerze szklankę musu truskawkowego z 25 ml soku z cytryny, 25 ml soku z limonki, 25 ml soku z pomarańczy oraz łyżeczką cukru, po czym przelejmy koktajl do szklanki wypełnionej lodem. Drinka możemy oczywiście ozdobić zgodnie z własnym pomysłem – truskawką, wisienką, plasterkiem pomarańczy, skórką cytryny lub np. kilkoma listkami mięty.
- Aby nacieszyć się innym orzeźwiającym kwaśnym drinkiem bezalkoholowym, przygotujmy 50 ml soku ananasowego, tyle samo soku grejpfrutowego (lub pomarańczowego) i jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki porządnie wstrząśnijmy w shakerze barmańskim, a następnie przelejmy do szklanki z kilkoma kostkami lodu. Gotowe!
- Kolejna z naszych propozycji na kwaśnego drinka bezalkoholowego wymaga od nas zdobycia bezprocentowej wersji słynnego likieru Blue Curacao. Jeśli to zadanie zakończy się sukcesem – pójdzie już z górki! W shakerze połączmy 50 ml soku grejpfrutowego, 60 ml soku ananasowego i 40 ml Blue Curacao. Całość przelejmy do szklanki z lodem i ozdóbmy koktajl ćwiartką (lub dwoma) limonki. Smacznego!
- Jeszcze innego ciekawego słodko-kwaśnego drinka bezalkoholowego stworzymy, łącząc bezpośrednio w szklance 50 ml soku wiśniowego, 50 ml soku z marakui i 50 ml toniku. Warto także wypróbować kompozycje opierające się na połączeniu syropu brzoskwiniowego z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i sokiem żurawinowym w różnych proporcjach. Przygotowując dekorację do różnego rodzaju kwaśnych drinków bezalkoholowych, warto pomyśleć również o plasterkach kwaskowatego kiwi!
Kwaśne drinki przepisy
Udowodniliśmy zatem, że kwaśne orzeźwiające drinki możemy przygotować na dwa sposoby – z wykorzystaniem mocnych alkoholi i bez procentów. Teraz jednak, po przedstawieniu kilku pysznych alternatyw, chcemy skupić się na przepisach na kwaśne drinki z dodatkiem alkoholu.
Czujemy, że w pierwszej kolejności musimy podzielić się przepisami na kwaśne drinki Sour, tak gorąco przez nas reklamowane na początku tekstu. Jak zatem przygotować tego rodzaju klasyki?
Drinki Sour – przepisy
Jeśli zapragniemy zaznać nieco orzeźwienia, degustując klasyczny koktajl Whisky Sour, powinniśmy umieścić w shakerze:
- 45 ml whisky (lub whiskey czy Bourbona, jeśli zależy nam Whiskey Sour w odsłonie irlandzkiej lub amerykańskiej)
- 25 ml świeżego soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 20 ml kurzego białka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki musimy energicznie wstrząsnąć w shakerze, a następnie przelać do szklanki z kilkoma kostkami lodu. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z białkiem – do wymieszania powinniśmy użyć nieco więcej siły. Zgodnie z zaleceniami IBA koktajl możemy przyozdobić wisienką maraskino, skórką cytrusową czy połową plasterka pomarańczy.
Rzecz jasna whisky to tylko jedna z dostępnych opcji – jeśli od trunku o miedziano-złotej barwie wolimy klasyczną „czystą”, wykorzystując 45 ml wódki i pozostałe wymienione składniki stworzymy koktajl Vodka Sour. Jeśli zaś przemawia do nas raczej bogata w aromaty jałowcówka – śmiało możemy postawić Gin Sour. Miłośnicy szlachetnego winiaku mogą z kolei zaskoczyć swoich bliskich (lub własne podniebienie) przepysznym koktajlem Brandy Sour! Oczywiście proste kwaśne drinki Sour doczekały się na przestrzeni dekad wielu różnych wariacji. Szczególny potencjał przejawiają w tej kwestii drinki Vodka i Gin Sour ze względu na znaczną ilość dostępnych wersji smakowych tych alkoholi. Ciekawym wariantem klasycznej wódki w słodko-kwaśnym anturażu jest np. New England Vodka Sour, do przyrządzenia której wykorzystamy oprócz wódki także sok grejpfrutowy (lub pomarańczowy), odrobinę syropu klonowego i kilka mililitrów bittersa!
Przepis na słodko-kwaśny drink Cosmopolitan
Kolejna z propozycji na lato, której nie mogło zabraknąć wśród pomysłów na kwaśne orzeźwiające drinki, to kultowy koktajl Cosmopolitan, na którego światową popularność olbrzymi wpływ miał serial Seks w wielkim mieście. Warto jednak pamiętać, że bywał częstym gościem na salonach, przynajmniej w Ameryce, już od lat 30. XX wieku. Do przyrządzenia tego słodko-kwaśnego drinka wykorzystamy:
- 40 ml wódki (może być to wódka cytrusowa)
- 20 ml likieru typu triple sec
- 20 ml soku żurawinowego
- 20 ml soku z limonki (lub cytryny)
Przygotowanie polecanego słodko-kwaśnego drinka jest bardzo proste. Wszystkie wymienione elementy barmańskiej układanki wymieszajmy w shakerze, a następnie przelejmy do naszej ulubionej szklanki koktajlowej. Koniecznie z lodem! Tak dobry koktajl wypada jakoś ozdobić, prawda? W takim razie możemy postawić np. na twist ze skórki pomarańczy.
Co nie powinno nikogo dziwić – również Cosmopolitan doczekał się różnych ciekawych wersji alternatywnych, uważanych za dobry wybór dla wszystkich tych, którzy poszukują orzeźwiających kwaśnych (lub raczej słodko-kwaśnych) drinków. Jedną z nich jest Royal Cosmopolitan. W przepisie na tego drinka znajdziemy:
- 30 ml wina z bąbelkami
- 40 ml soku żurawinowego
- 20 ml likieru typu triple sec
- 10 ml soku z limonki
Królewską wersję koktajlu Cosmopolitan przygotujemy, mieszając wszystkie składniki oprócz wina w shakerze, a następnie przelewając je do kieliszka koktajlowego. Na samym końcu kompozycję powinniśmy uzupełnić musującym specjałem, a szkło ozdobić zgodnie z własnym pomysłem. Sprawdzi się np. plasterek pomarańczy!
Caipiroska – prosty kwaśny drink z wódką i limonką
Kolejną naszą propozycją w temacie prostych kwaśnych drinków jest Caipiroska, koktajl który przypadnie do gustu zarówno zwolennikom orzeźwiających połączeń, jak i… fanom minimalizmu. Do przyrządzenia specjału wykorzystamy:
- 50 ml wódki
- limonkę
- 2 łyżeczki cukru (jedną, jeśli zależy nam na kwaśniejszej wersji specjału)
Do szklanki o grubym dnie wrzućmy pokrojoną na cząsteczki limonkę. Teraz dosypmy łyżeczkę cukru i całość zgniećmy przy użyciu tłuczka barmańskiego. Następnie wsypmy do szkła kruszony lód i całość zalejmy porcją wódki. Wymieszajmy wszystko i… gotowe!
A teraz, celem usystematyzowania wiedzy na temat przepisów na ciekawe kwaśne drinki, przejdźmy do kompozycji, które będziemy w stanie przyrządzić z wykorzystaniem konkretnych mocnych alkoholi. Poświęćmy zatem parę chwil kwaśnym drinkom z wódką, whisky, ginem i rumem!
Kwaśne drinki z wódką
W poprzedniej części tekstu przedstawiliśmy już przepis na kultowego kwaśnego drinka Vodka Sour. Jakie inne jednak kwaśne drinki z wódką mogą przypaść do gustu wszystkim smakoszom poszukującym orzeźwienia? Jedna z naszych propozycji to Lemon Drop Martini w wersji nieco kwaśniejszej, czyli niecodzienna wariacja na temat klasyki wywodzącej się z lat 70. Jak przyrządzić ten specjał? Przygotujmy
- 40 ml wódki (czystej lub cytrusowej)
- 40 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- 10 ml likieru triple sec
W przyrządzeniu tego kwaśnego drinka z wódką nie ma absolutnie niczego trudnego. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszamy w shakerze barmańskim, a następnie przelejemy do szklanki koktajlowej wypełnionej lodem. Kompozycja dobrze będzie wyglądać np. z zestem z pomarańczy.
Inny kwaśny drink z wódką, wręcz stworzony na upały, to popularny koktajl Vodka Sour w nieco kwaśniejszej odsłonie. Do jego stworzenia wykorzystamy:
- 50 ml wódki
- 40 ml soku z cytryny
- 25 ml soku z pomarańczy
- 20 ml syropu cukrowego
- 20 ml grenadyny
Wszystkie składniki oprócz grenadyny wymieszajmy w shakerze, a następnie przelejmy do szklanki. Teraz dopiero ostrożnie wlejmy grenadynę po ściance szklanki, aby opadła na dno, a warstwy koktajlu nie uległy zmieszaniu. Przepyszna propozycja barmańska czeka na smakującego! Co powinno zainteresować wszystkich smakoszy odczuwających słabość do meksykańskich alkoholi – rolę mocnego alkoholu stanowiącego bazę koktajlu może odegrać również tequila – mowa wtedy oczywiście o drinku Tequila Sunrise. A co do tequili – warto pamiętać również o doskonałym na lato rześkim koktajlu Margarita (50 ml tequili, 20 ml triple sec i 15 ml soku z limonki).
Ostatnia z naszych dzisiejszych propozycji na kwaśne drinki z wódką to Cranberry & Vodka. Kwasowość soku żurawinowego w połączeniu z rześkością wody mineralnej i wyrazistością wódki daje naprawdę odświeżające, charakterne połączenie. Aby móc raczyć się tą propozycją, powinniśmy przygotować:
- 50 ml wódki,
- 50 ml soku żurawinowego
- 50 ml wody mineralnej
Do stworzenia tego kwaśnego drinka z wódką nie będziemy potrzebować nawet shakera! Wystarczy, że do szklanki z lodem wlejemy wódkę i sok, a następnie uzupełnimy kompozycję wodą mineralną. Całość wymieszamy delikatnie. I przygotujmy się na porządną dawkę orzeźwienia!
Kwaśne drinki z rumem
Rum, czyli wywodzący się z Karaibów mocny trunek otrzymywany z trzciny cukrowej lub melasy, jak mało który inny alkohol kojarzy nam się z wakacyjną przygodą. Możemy zatem spodziewać się, że z jego wykorzystaniem uda nam się przyrządzić koktajle idealne na gorące dni, w których pokładamy nasze nadzieje związane z natychmiastowym orzeźwieniem. Jakie zatem kwaśne drinki z rumem – oprócz koktajlu Rum Sour – możemy polecić smakoszom? Pierwsza z naszych propozycji to drink z rumem i sokiem z marakui. Co takie okaże nam się niezbędne do to stworzenia tej letniej perełki?
- około 60 ml rumu
- 40-50 ml soku z marakui
- 30 ml syropu cukrowego
Musimy podkreślić, że jeśli zależy nam na przygotowaniu naprawdę kwaśnego drinka z rumem, powinniśmy wykorzystać do przyrządzenia koktajlu sok świeżo wyciśnięty z owocu, a nie ten, który znajdziemy w kartonie na sklepowej półce. Udało nam się go pozyskać? Wspaniale! Teraz energicznie wstrząśnijmy wszystkim składnikami w shakerze (potrząsajmy nim nawet przez 20 sekund!) i przelejmy koktajl do szklaki wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Szkło możemy udekorować limonką lub np. odrobiną mięty!
Kolejna z naszych propozycji na kwaśnego drinka z rumem to wariacja na temat popularnego drinka Daiquiri. Na czym polega sugerowana przez nas modyfikacja? Otóż namawiamy do tego, aby dla nadania koktajlowi bardziej orzeźwiającego charakteru zdecydować się na ograniczenie ilości cukru, za to zdublowanie porcji soku z limonki i dodanie odrobiny soku grejpfrutowego. Co zatem wykorzystamy do przygotowania specjału?
- 60 ml białego rumu
- 40 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
- 40 ml soku grejpfrutowego
Przyrządzenie tego kwaśnego drinka z rumem wymaga od nas wymieszania wszystkich składników w shakerze. W dalszej kolejności możemy przelać koktajl do szklanki wypełnionej lodem i ozdobić szkło dla zwiększenia walorów wizualnych kompozycji!
Tak pożądane we wszystkie skwarne lipcowe i sierpniowe dni orzeźwienie zapewnić może również kwaśny drink z rumem i piwem imbirowym. Co takiego składa się na ten specjał, w którym wpływy karaibskie doskonale współgrają z duchem Irlandii?
- 60 ml białego rumu
- 60 ml piwa imbirowego
- 15 ml likieru typu triple sec
- 2 łyżeczki cukru
- cząstki limonki i pomarańczy
Pyszny słodko-kwaśny drink z Rumem znajdzie się w naszej szklance, gdy postąpimy w następujący sposób. W pierwszej kolejności powinniśmy umieścić na dnie szkła kawałeczki cytrusów oraz cukier, a wszystko dokładnie zmiażdżyć z wykorzystaniem tłuczka. Potem możemy dodać oba niezbędne alkohole oraz umieścić w szkle nieco pokruszonego lodu. Wszystko starannie wymieszajmy. Gotowe? Pora na ostatni składnik, a więc piwo imbirowe!
Kwaśne drinki z whisky
Kolejny z klasycznych mocnych trunków, któremu pragniemy poświęcić dzisiaj nieco uwagi, to whisky. Jakiego rodzaju kwaśne drinki z nią w roli głównej zasługują w naszej opinii na odrobinę miłości, zwłaszcza podczas wakacji? Koneserzy poszukujący prostych i smacznych rozwiązań mogą w pierwszej kolejności dać szansę połączeniom whisky z sokami pomarańczowym, grejpfrutowym, żurawinowym lub jabłkowym. Jeśli jednak pociągają nas zwłaszcza kwaśne drinki z whisky o nieco bogatszej recepturze, odpowiednim wyborem może okazać się np. Mithering Bastard. Jego składniki to:
- 50 ml whisky (lub whiskey)
- 30 ml soku pomarańczowego
- 20 ml likieru typu triple sec
W wypełnionym lodem shakerze wymieszajmy wszystkie składniki, a następnie przecedźmy je przez sitko do szklanki koktajlowej ze świeżymi kostkami. Teraz pozostało nam już tylko udekorować szklankę w sposób zgodny z naszymi preferencjami!
Kolejny z wybornych kwaśnych drinków z whisky to nieco zmodyfikowana wersja drinka Magic Trace. Aby go przyrządzić, upewnijmy się, że mamy pod ręką:
- 40 ml whisky
- 10 ml wermutu w wytrawnej odsłonie
- 60 ml soku pomarańczowego
- 20 ml soku cytrynowego
- 20 ml likieru Drambuie (opcjonalnie)
Choćbyśmy chcieli rozpisać się na temat sposobu przygotowania tego kwaśnego drinka z whisky, nie bardzo mamy ku temu sposobność. Wystarczy bowiem, że wyszczególnione składniki energicznie wymieszamy w shakerze, a później przesączymy uzyskaną miksturę do szklanki z lodem. I to tyle… a jakie korzyści degustatorskie!
Ostatnia z naszych propozycji w temacie kwaśnych drinków z whisky to New Orlean Whisky Sour. Do przyrządzenia tego amerykańskiego specjału wykorzystajmy:
- 40 ml whiskey żytniej lub bourbona
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml konfitury pomarańczowej (jeśli jej nie mamy, postawmy na sok pomarańczowy)
- kilka kropel bittersa Peychaud's (sprawdzają się również likiery typu triple sec)
Całość powinniśmy oczywiście wymieszać w specjalnym shakerze barmańskim, a następnie przelać do szklanki z lodem. W charakterze dekoracja sprawdzi się twist ze skórki pomarańczy.
Kwaśny drink z ginem
Na sam koniec zostawiliśmy sobie prawdziwą gratkę dla amatorów kompozycji barmańskich o niecodziennym smaku i cennych właściwościach orzeźwiających, czyli kwaśne drinki z ginem. W opinii wielu smakoszy to właśnie ten alkohol sprawdza się najlepiej w drinkach serwowanych podczas najcieplejszej części roku. Niezwykle prostym kwaśnym drinkiem z ginem jest gin z tonikiem, dwoma plasterkami ogórka i również dwoma cytryny. Jeśli jednak szukamy czegoś innego, warto dać szansę kompozycji Gin Fizz, którą otrzymamy, zestawiając ze sobą:
- 45 ml ginu
- 30 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- odrobinę wody mineralnej
Gin, sok z cytryny i syrop cukrowy wymieszajmy w shakerze. Następnie przelejmy koktajl do szklanki z lodem. Teraz uzupełnijmy kompozycję wodą mineralną i udekorujmy szklaneczkę plasterkiem cytryny. Jeśli chcemy, aby wyszedł nam naprawdę kwaśny drink z ginem, możemy zrezygnować z syropu cukrowego i dodać więcej soku z cytryny!
Następna z naszych propozycji na pyszny kwaśny drink z ginem to słynny koktajl French 75, który nazwany został w ten sposób na cześć potężnych francuskich dział jeszcze podczas I wojny światowej. Jakie są składniki tego koktajlu?
- 30 ml ginu
- 60 ml Szampana (lub innego wina musującego)
- 15 ml syropu cukrowego
- 15 ml soku z cytryny (możemy dać go więcej, jeśli marzy nam się wyjątkowo kwaśny drink)
Jałowcówkę wraz z syropem cukrowym i sokiem z cytryny wymieszajmy w shakerze, po czym przelejmy słodko-kwaśny miks do kieliszka do Szampana. Całość uzupełnijmy winem musującym. I dajmy się ponieść fali orzeźwienia!
Koneserzy, którzy poszukują jak najbardziej orzeźwiających połączeń z ginem, powinni bez dwóch zdań wypróbować kompozycje opierające się połączeniu słynnej jałowcówki z sokiem grejpfrutowym. Najlepiej oczywiście tym, który będziemy w stanie samodzielnie wycisnąć z dorodnego cytrusa. Co okaże się niezbędne do przyrządzenia polecanego przez nas kwaśnego drinka z ginem, sokiem grejpfrutowym i innymi dodatkami?
- 45 ml ginu
- 70 ml soku grejpfrutowego (najlepiej świeżego)
- 20 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego
- 15 ml likieru typu triple sec
- łyżeczka białka kurzego (opcjonalnie)
Odmierzone porcje składników wymieszajmy w shakerze (z lodem), po czym przelejmy je (oczywiście bez lodu z pojemnika) do szkła koktajlowego (ze świeżym lodem). Teraz pozostało nam już tylko ozdobić szklankę w sposób, który uczyni kompozycję barmańską jeszcze bardziej apetyczną!
Jeśli zatem poszukujesz kwaśnych drinków idealnych na lato, które nie tylko przyniosą orzeźwienie w skwarny dzień lub podczas hucznej imprezy do białego rana, ale też okażą się po prostu przepyszne – wypróbuj koniecznie nasze propozycje. Alkohole, dzięki którym będziesz w stanie stworzyć wyróżnione perełki sztuki barmańskiej, zarezerwujesz oczywiście za pośrednictwem naszej platformy!
Czytaj także:
Drinki z rumem – 6 najciekawszych
Drinki z whisky i sokiem jabłkowym – 4 pomysły
8 niedocenionych drinków klasycznych!
Drinki z wódka i Blue Curacao – jak zrobić?
14 prostych drinków do zrobienia w domu
Drinki z Tequilą – 8 najciekawszych!
Tom Collins – drink, jego historia i przepis!
Drinki z adwokatem – przepisy na 15 najciekawszych!
Drinki z wódką dla pań – 7 przepisów na karnawałowe napoje
Between the Sheets Cocktail – drink na bazie koniaku i rumu!
Planter’s Punch drink – 5 przepisów na ten drink z rumem!
Bee's Knees – drink, który zasmakuje Twoim gościom