Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Likier

Likiery to napoje alkoholowe o wysokiej zawartości alkoholu i mocnym, aromatyzowanym smaku.
Sprawdź nasze propozycje tych trunków wyselekcjonowanych dla najbardziej wymagających klientów

4 produkty

na stronę

4 produkty

na stronę

 

Likiery to mocne alkohole o intensywnym, aromatyzowanym smaku. Likiery powstają zwykle w procesie aromatyzowania spirytusu lub innego alkoholu. Definicja likieru może różnić się w zależności od kraju, w którym powstaje. W Europie środkowej i wschodniej za likier uznawane są wódki zawierające ponad 330 g cukru w 1 litrze trunku. Na terenie Niemiec i Francji wystarczy, żeby mocny alkohol miał 220 g cukru na litr, aby został zakwalifikowany jako likier. Limit ten jest najmniejszy w krajach anglosaskich. Tam wódka zawierająca już 100 g cukru w 1 litrze uchodzi za likier. 

 

Historia likierów sięga XVI wieku, a nazwa tego alkoholu pochodzi od włoskiego słowa liquori. Tworzone wtedy lecznicze napoje alkoholowe zaczęto aromatyzować ziołami lub olejkami, aby zamaskować ich nieprzyjemny smak. Wraz z udoskonaleniem technologii destylacji i poprawą jakości spirytusu, powstawało coraz więcej rodzajów likierów. Okres największej popularności likiery przeżywały na przełomie XIX i XX wieku. Dziś likiery ustępują miejsca mniej słodkim rodzajom alkoholu, nadal mają jednak grono zagorzałych zwolenników. Likiery są również ważnych składnikiem wielu popularnych drinków oraz deserów.

 

Rodzaje likierów

 

Praktycznie w każdym kraju powstają likiery bazujące na lokalnych składnikach: owocach, ziołach itp. Opisanie wszystkich rodzajów likierów byłoby zadaniem karkołomnym. Warto jednak przedstawić kilka najpopularniejszych ich typów. 

 

  • Likiery cytrusowe – powstające w wyniku nalewów na skórki owoców lub produkowane z destylatów cytrusowych. Jednym z najbardziej znanych tego rodzaju trunków jest pomarańczowy likier Cointreau ze skórek gorzkich pomarańczy. 
  • Likiery korzenno–ziołowe – bardzo szeroka grupa likierów bazujących na mieszankach ziół i korzeni. Do grupy tej należą słynne francuskie likiery Chartreuse i Bénédictine. Likierem tego rodzaju jest także niemiecki Jägermeister.
  • Likiery owocowe – tworzone jak sama nazwa wskazuje na bazie owoców i soków owocowych. 
  • Likiery o smaku swoistym – tworzone na bazie jednego dominującego w smaku składnika. Przykładem tego rodzaju likierów może być migdałowy likier Amaretto albo likiery kawowe. 

 

Likiery do drinków

 

Wiele likierów można podawać i pić samodzielnie, częściej stanowią one jednak składnik drinków. Piña Colada, Cosmopolitan, Daiquiri czy meksykańska Margarita to tylko kilka popularnych drinków, których nieodzownym składnikiem jest jeden z likierów. Likiery pasują jednak nie tylko do drinków. Wiele tego rodzaju alkoholi może być dodatkiem do kawy lub deserów.