Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Likier
Likiery to napoje alkoholowe o wysokiej zawartości alkoholu i mocnym, aromatyzowanym smaku.
Sprawdź nasze propozycje tych trunków wyselekcjonowanych dla najbardziej wymagających klientów
Likiery to bardzo szeroka grupa alkoholi, których cechą wspólną jest smak słodki. Rodzaje likierów podzielić można na kilka kategorii ze względu na zastosowane składniki. Do najpopularniejszych należą: likiery owocowe - wytwarzane ze świeżych lub suszonych owoców; likiery ziołowe - wytwarzane z ziół, przypraw i korzeni - o intensywnych aromatach i często gorzkawym smaku; likiery kawowe, czekoladowe, karmelowe, orzechowe. Wykorzystanie w recepturach mleka, śmietanki lub kurzych jaj pozwala na wyodrębnienie jeszcze jednej kategorii, którą jest grupa likierów emulsyjnych. Bazę do produkcji likierów może stanowić każdy rodzaj alkoholu mocnego, np. spirytus zbożowy, brandy, whisky, gin, rum - których cechy warunkują jakość oraz smak likieru. Likiery z uwagi na różnorodność smakową oraz bogactwo kolorystyczne znajdują zastosowanie w miksologii, będąc składnikami pysznych koktajli alkoholowych.;w
Likiery to bardzo szeroka grupa alkoholi, których cechą wspólną jest smak słodki. Rodzaje likierów podzielić można na kilka kategorii ze względu na zastosowane składniki. Do najpopularniejszych należą: likiery owocowe - wytwarzane ze świeżych lub suszonych owoców; likiery ziołowe - wytwarzane z ziół, przypraw i korzeni - o intensywnych aromatach i często gorzkawym smaku; likiery kawowe, czekoladowe, karmelowe, orzechowe. Wykorzystanie w recepturach mleka, śmietanki lub kurzych jaj pozwala na wyodrębnienie jeszcze jednej kategorii, którą jest grupa likierów emulsyjnych.
Bazę do produkcji likierów może stanowić każdy rodzaj alkoholu mocnego, np. spirytus zbożowy, brandy, whisky, gin, rum - których cechy warunkują jakość oraz smak likieru. Likiery z uwagi na różnorodność smakową oraz bogactwo kolorystyczne znajdują zastosowanie w miksologii, będąc składnikami pysznych koktajli alkoholowych.
Likiery to bardzo szeroka grupa alkoholi, których cechą wspólną jest smak słodki. Rodzaje likierów podzielić można na kilka kategorii ze względu na zastosowane składniki. Do najpopularniejszych należą: likiery owocowe - wytwarzane ze świeżych lub suszonych owoców; likiery ziołowe - wytwarzane z ziół, przypraw i korzeni - o intensywnych aromatach i często gorzkawym smaku; likiery kawowe, czekoladowe, karmelowe, orzechowe. Wykorzystanie w recepturach mleka, śmietanki lub kurzych jaj pozwala na wyodrębnienie jeszcze jednej kategorii, którą jest grupa likierów emulsyjnych.
Bazę do produkcji likierów może stanowić każdy rodzaj alkoholu mocnego, np. spirytus zbożowy, brandy, whisky, gin, rum - których cechy warunkują jakość oraz smak likieru. Likiery z uwagi na różnorodność smakową oraz bogactwo kolorystyczne znajdują zastosowanie w miksologii, będąc składnikami pysznych koktajli alkoholowych.
-
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-
-
-
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
Likiery to mocne alkohole o intensywnym, aromatyzowanym smaku. Likiery powstają zwykle w procesie aromatyzowania spirytusu lub innego alkoholu. Definicja likieru może różnić się w zależności od kraju, w którym powstaje. W Europie środkowej i wschodniej za likier uznawane są wódki zawierające ponad 330 g cukru w 1 litrze trunku. Na terenie Niemiec i Francji wystarczy, żeby mocny alkohol miał 220 g cukru na litr, aby został zakwalifikowany jako likier. Limit ten jest najmniejszy w krajach anglosaskich. Tam wódka zawierająca już 100 g cukru w 1 litrze uchodzi za likier.
Historia likierów sięga XVI wieku, a nazwa tego alkoholu pochodzi od włoskiego słowa liquori. Tworzone wtedy lecznicze napoje alkoholowe zaczęto aromatyzować ziołami lub olejkami, aby zamaskować ich nieprzyjemny smak. Wraz z udoskonaleniem technologii destylacji i poprawą jakości spirytusu, powstawało coraz więcej rodzajów likierów. Okres największej popularności likiery przeżywały na przełomie XIX i XX wieku. Dziś likiery ustępują miejsca mniej słodkim rodzajom alkoholu, nadal mają jednak grono zagorzałych zwolenników. Likiery są również ważnych składnikiem wielu popularnych drinków oraz deserów.
Rodzaje likierów
Praktycznie w każdym kraju powstają likiery bazujące na lokalnych składnikach: owocach, ziołach itp. Opisanie wszystkich rodzajów likierów byłoby zadaniem karkołomnym. Warto jednak przedstawić kilka najpopularniejszych ich typów.
- Likiery cytrusowe – powstające w wyniku nalewów na skórki owoców lub produkowane z destylatów cytrusowych. Jednym z najbardziej znanych tego rodzaju trunków jest pomarańczowy likier Cointreau ze skórek gorzkich pomarańczy.
- Likiery korzenno–ziołowe – bardzo szeroka grupa likierów bazujących na mieszankach ziół i korzeni. Do grupy tej należą słynne francuskie likiery Chartreuse i Bénédictine. Likierem tego rodzaju jest także niemiecki Jägermeister.
- Likiery owocowe – tworzone jak sama nazwa wskazuje na bazie owoców i soków owocowych.
- Likiery o smaku swoistym – tworzone na bazie jednego dominującego w smaku składnika. Przykładem tego rodzaju likierów może być migdałowy likier Amaretto albo likiery kawowe.
Likiery do drinków
Wiele likierów można podawać i pić samodzielnie, częściej stanowią one jednak składnik drinków. Piña Colada, Cosmopolitan, Daiquiri czy meksykańska Margarita to tylko kilka popularnych drinków, których nieodzownym składnikiem jest jeden z likierów. Likiery pasują jednak nie tylko do drinków. Wiele tego rodzaju alkoholi może być dodatkiem do kawy lub deserów.