Aperitif – jakie alkohole? 32 propozycje!
W poprzednim wpisie na naszym blogu poszukiwaliśmy odpowiedzi na pytanie, czym jest aperitif. I z łatwością ją znaleźliśmy. Ustaliliśmy więc, że to lekki (zazwyczaj) napój alkoholowy serwowany przed posiłkiem dla pobudzenia trawienia. Dzisiaj z kolei pragniemy wytłumaczyć, jakie alkohole na aperitif sprawdzą się najlepiej. Wszystkich zainteresowanych tym, jak pobudzić apetyt, gorąco zachęcamy do lektury!
Aperitif – jakie alkohole?
Jeśli pragniemy powiedzieć, jakie alkohole na aperitif bywają spożywane w różnych częściach świata, powinniśmy przyjrzeć się lokalnym tradycjom. Jak dobrze wiemy – w Polsce i innych krajach słowiańskich alkoholem odgrywającym rolę aperitifu często bywa pita z kieliszków wódka. We Włoszech, w których kultura spożywania aperitifu jest bardzo rozwinięta, królują specjalne aperitif cocktails, czyli m.in. Martini czy Aperol Spritz. We Francji miłośnicy przedobiadowych degustacji często sięgają po kieliszek wina (białego, różowego, a nawet czerwonego), czy też stawiają na pastis – w ten sposób określamy aromatyczne likiery anyżowe.
Inaczej sprawa wygląda w Wielkiej Brytanii, gdzie alkoholem pitym w ramach aperitifu często bywa wzmocnione wino Sherry, skutecznie pobudza apetyt także Madeira. Nie możemy oczywiście zapominać, że do podstawowych propozycji na aperitif niezmiennie należą aromatyzowane mocne wina, czyli wermuty (zwłaszcza te wytrawne), jak również wino musujące wytrawne, np. kultowy Szampan, Cava lub Prosecco. Z winem musującym powstają również znane drinki na aperitif – o nich napiszemy jednak nieco później.
Aperitif – rodzaje
Do pierwszej grupy aperitifów, którą możemy wyróżnić, należą aperitify o gorzkim smaku. Wśród nich znajdziemy takie pozycje jak aperitif Aperol czy aperitif Campari – włoskie specjały, które w towarzystwie orzeźwiających dodatków (takich jak np. tonik czy woda mineralna nasycona dwutlenkiem węgla) tworzą koktajle idealne na przedobiadowy relaks i pobudzenie apetytu.
Kolejną kategorię aperitifów tworzą wermuty (aperitif włoski bądź francuski), spożywane zarówno solo – np. aperitif Martini – jak i w formie drinków, takich jak słynny koktajl Negroni na bazie wermutu, Campari oraz ginu. Wermuty, szczególnie te kolorowe i słodsze, wyjątkowo dobrze sprawują się w towarzystwie wody gazowanej. Odmiany wytrawne z kolei często do szczęścia (degustatora) nie potrzebują niczego oprócz lodu i ewentualnie oliwki.
Innym rodzajem aperitifów są oczywiście niearomatyzowane wina – w tych szczególnych okolicznościach sprawdza się zarówno wino białe wytrawne (zwłaszcza musujące, jak Prosecco), jak i lekkie różowe. Chociaż oczywiście znajdą się i tacy, którzy niezależnie od okoliczności preferują wino czerwone wytrawne. Nie zapominajmy również, że winami, które również bywają spożywane przed wykwintnymi posiłkami, są trunki wzmacniane, czyli przywoływane już Sherry, Madeira oraz Porto.
Znaczną popularnością wśród koneserów cieszą się oczywiście także alkohole o smaku anyżowym – likiery, wspominane pastis czy greckie ouzo. Ta grupa alkoholi, czy anyżowe aperitify, dominują przede wszystkim na stołach w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Mieszkańcy tej części świata doskonale wiedzą, jak serwować aperitif!
Jak już wspominaliśmy, na aperitif wybierane bywają mocniejsze alkohole, także wódka – w tym jej liczne smakowe odmiany, jak również kwaśne koktajle na bazie wódki, takie jak np. Vodka Sour. Na trunki mające za zadanie godnie rozpocząć obiad (lub wykwintną ucztę), rozpieszczając kubki smakowe, wybierane są również aromatyczne likiery, m.in. aperitif Jägermeister, anyżowa Sambuca, ziołowe Unicum, Chartreuse czy Mirto. Specjały te mają za zadanie pomagać w trawieniu, zatem można je również spożyć po posiłku. Nie powinniśmy również dziwić się, gdy ktoś zaproponuje nam na apetyt tequilę czy kieliszek schnappsa. Lub piwo! Szczególnie intensywnie chmielone, pobudzające apetyt degustatora charakterystyczną goryczką.
Jeszcze innym rodzajem aperitifów są trunki bezalkoholowe. Mowa w tym miejscu zarówno o pozbawionych procentów wariantach drinków traktowanych jako aperitfy, jak i specjalnie przeznaczonych do tego celu napojach, takich jak włoski aperitif Crodino. Oczywiście i one wyjątkowo lubią kostki lodu!
Aperitif – przepisy na drinki
Przygotowując aperitif dla naszych bliskich, mamy szansę wykazać się kreatywnością i znawstwem. Jak już wspominaliśmy, alkohol serwowany przed posiłkiem może przybrać postać wieloskładnikowego, urzekającego nie tylko smakiem, ale i wyglądem koktajlu. Dlatego właśnie teraz pragniemy podzielić się z czytelnikami kilkoma przepisami na aperitif!
Aperitif – drink z Prosecco Aperol Spritz
Rozpocznijmy od prawdziwej klasyki, czyli legendarnego włoskiego drinka, który od wielu dekad stanowi wymarzone otwarcie posiłków! W roli głównej wino musujące!
SKŁADNIKI:
-
75 ml Prosecco
-
50 ml Aperolu
-
25 ml wody mineralnej (gazowanej)
PRZYGOTOWANIE:
Do specjalnego kieliszka do białego wina – w którym czeka już kilka kostek lodu – dodajmy Prosecco, następnie Aperol oraz wodę mineralną. Wymieszajmy całość. Jeśli szczególnie zależy nam na estetyce wizualnej kompozycji barmańskiej, szkło możemy dodatkowo udekorować, sprawdzają się plastry pomarańczy.
Aperitif z sokiem pomarańczowym – drink Campari!
Jeśli poszukujemy akurat idealnego aperitifu na lato, drink Campari bez dwóch zdań okaże się strzałem w dziesiątkę. Koktajl na bazie kultowego gorzkiego Campari oraz soku pomarańczowego przyniesie ulgę nawet zmęczonym przez upał gościom!
SKŁADNIKI:
-
50 ml Campari
-
100 ml soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki koktajlowej (lub kieliszka) wlejmy likier, a następnie schłodzony sok pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszajmy. Idealny aperitif na lato gotowy – pamiętajmy, że trunek zdecydowanie najlepiej smakuje z lodem!
Aperitif drink – przepis na Negroni
Pozostając w temacie niezwykłych koktajli wywodzących się z Włoch, pragniemy przypomnieć o jednym z najpopularniejszych drinków na świecie, który, tak się składa, doskonale sprawdza się w roli aperitifu, a więc pobudza apetyt. Poznajmy przepis na Negroni – skarb Florencji!
SKŁADNIKI:
-
40 ml ginu
-
40 ml słodkiego, czerwonego wermutu
-
40 ml Campari
-
woda mineralna
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli pragniemy przygotować tego świetnego drinka na aperitif, wystarczy, że gin, wino oraz likier zmieszamy bezpośrednio w szklance, a następnie dodamy nieco wody gazowanej. Dla nadania kompozycji odpowiednich walorów wizualnych możemy ozdobić szkło plasterkiem pomarańczy. Nie może zabraknąć też kostek lodu. Tyle jeśli chodzi o oryginalny przepis na Negroni. Jeśli jednak interesują nas barmańskie eksperymenty, możemy słodkie wino aromatyzowane zastąpić wytrawnym, a gin – Prosecco!
Americano – lekki drink na Aperitif
Przedstawiliśmy już przepis na przepyszne Negroni. Warto wiedzieć, że ten popularny koktajl powstał jako mocniejsza wersja orzeźwiającego i ziołowego drinka Americano. Przypominamy przepis na ten wyśmienity aperitif.
SKŁADNIKI:
-
40 ml Campari
-
40 ml słodkiego wermutu
-
woda mineralna
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki (świetnie sprawdzi się np. szkło w stylu old fashioned) wlejmy Campari oraz wermut. Uzupełnijmy kompozycję chlustem wody mineralnej z bąbelkami. Gotowe!
Fabiola – przepis na aperitif pod znakiem brandy!
Kolejny z wybranych przez nas drinków bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają wytrawne brandy. Fabiola, interesująca wariacja na temat drinka Metropolitan, sprawdzi się jako specjał serwowany przed każdym posiłkiem!
SKŁADNIKI:
-
20 ml brandy
-
20 ml słodkiego wermutu
-
20 ml likieru pomarańczowego na bazie brandy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszajmy starannie w shakerze barmańskim, a następnie przelejmy je do schłodzonego szkła. Gotowe!
Szprycer – modny koktajl na aperitif
Słynny Szprycer to niezwykle proste połączenie wina białego (może być ono słodkie, choć do drinka spożywanego w ramach aperitifu lepiej wybrać trunek wytrawny lub półwytrawny), które smakuje wybornie zwłaszcza w gorące dni. Naturalnie sprawdza się również jako niezobowiązujący, ale cieszący smakoszy specjał na lato, który stymuluje wytwarzanie soków trawiennych.
SKŁADNIKI:
-
pół kieliszka białego wina wytrawnego
-
pół kieliszka wody mineralnej gazowanej
-
pół limonki
PRZYGOTOWANIE:
Kieliszek przeznaczony do degustacji białego wina wypełnijmy kilkoma kostkami lodu, a następnie dodajmy sok wyciśnięty z połowy limonki, wino oraz wodę mineralną. Wymieszajmy delikatnie koktajl i udekorujmy kieliszek zgodnie z własnymi upodobaniami. Wyborny drink na aperitif gotowy!
Martini – kultowy napój alkoholowy serwowany przed kolacją
Na naszej liście nie mogło oczywiście zabraknąć pozycji tak oczywistej jak kultowe, niezrównane w smaku Martini. Oto przepis na tego uwielbianego na całym świecie drinka na aperitif.
SKŁADNIKI:
-
30 ml wytrawnego wermutu
-
90 ml ginu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki wstrząśnijmy w shakerze bądź przelejmy je do kieliszka i tam wymieszajmy. Oryginalny wermut i koktajl Martini smakuje najlepiej oczywiście w oryginalnym kieliszku do Martini. Jeśli jednak takiego nie posiadamy – możemy postawić na innego rodzaju szkło. Drink Martini, wyśmienity pomysł na wytrawny napój przedposiłkowy, jak mało który zasługuje na odpowiednią dekorację – na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście oliwka. Kieliszek możemy jednak ozdobić także w inny sposób, np. cytrynowym twistem.
Gimlet – przepis na prostego i dobrego drinka na aperitif
Ostatni z opisywanych przez nas w dzisiejszym wpisie specjałów to znany światu już od 1928 roku drink Gimlet, niezwykle łatwy do przygotowania, a jednocześnie idealnie odnajdujący się szeregu różnych sytuacji, w tym w interesującym nas dzisiaj kontekście.
SKŁADNIKI:
-
50 ml ginu
-
15 ml syropu cukrowego
-
40 ml soku z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszajmy w wypełnionym lodem shakerze, a następnie przelejmy otrzymany koktajl do szklanki lub kieliszka. Gotowe! Mała podpowiedź: jeśli zamiast ginu wykorzystamy rum, będziemy mogli uraczyć gości koktajlem Rum Gimlet!
Napój alkoholowy przed posiłkiem - pobudza apetyt i cieszy świetnym smakiem!
Bez wątpienia wiesz już, jaki napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu warto zaproponować gościom. Podane przykłady drinków na aperitif pozwolą Ci zaserwować odpowiednie specjały niezależnie od upodobań znajomych. Zawsze znajdziesz coś w sam raz! Pamiętaj, że niejeden napój alkoholowy idealny do degustacji przed obiadem przygotujesz dzięki specjałom, które możesz zarezerwować za pośrednictwem Winnicy Lidla. Zarówno wtedy, gdy poszukujesz ginu czy dobrego likieru, jak i w sytuacji, gdy niezbędnym składnikiem okazuje się wino wytrawne – np. z orzeźwiającymi bąbelkami, jak ponadczasowe Szampany!
Czytaj także:
Pinot gris – wino francuskie, które przypadnie Ci do gustu
Drinki z winem wytrawnym – 3 pomysły
Drink z ginem i sokiem grejpfrutowym – idealne połączenie!
Drinki z winem wytrawnym – 3 pomysły
Drinki z winem musującym – 8 przepisów
Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!
Drinki z ginem i ogórkiem – propozycja na letnią imprezę!
Wino lekkie na lato – 5 propozycji
Wino musujące na lato – doskonały wybór!
Wino różowe – podpowiadamy, do czego pasuje
Drinki z Prosecco – 7 przepisów!
Drinki z winem – 5 najciekawszych
Z czym pić Prosecco? Kilka przepisów prosto z Włoch!
Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!