Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Aperitif – co to takiego?

Czytając o winach – choć nie tylko o nich – bardzo często spotkamy się z informacją, że dany trunek doskonale spisuje się jako aperitif. Albo z sugestią, że warto go zaserwować przed posiłkiem lub jako dodatek do przystawek. W związku z tym w dzisiejszym wpisie pragniemy wyjaśnić, czym jest słynny aperitif i w skrócie opowiedzieć, jakiego rodzaju trunki mogą pełnić jego funkcję. Jak zawsze – zachęcamy do czytania!

 

Aperitif – co to takiego?

Co to aperitif? Zanim odpowiemy na to pytanie, przyjrzyjmy się etymologii interesującego nas terminu. Zarówno francuskie apéritif, jak i włoskie aperitivo pochodzą od łacińskiego słowa aperire - otwierać. Nic dziwnego zatem, że aperitif to napój alkoholowy, który serwujemy przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu gości zebranych przy stole. Ma on za zadanie także nas rozluźnić i przygotować nasze żołądki na spotkanie z różnego rodzaju przysmakami. Aperitif pełni też istotną rolę towarzyską – pozwala nam zrelaksować się przed posiłkiem i nawiązać rozmowę z przyjaciółmi. Często bowiem czas serwowania aperitifu bywa traktowany jako pora na pogawędkę na tematy ważne… i te nieco mniej. A więc co to aperitif? Zgodnie ze znaczeniem tego słowa – godne otwarcie każdego obiadu czy kolacji! 

No dobrze, wiemy już, co to aperitif, oraz to, że serwuje się go przed jedzeniem, jednak czy każdy trunek okaże się w tym przypadku równie trafnym wyborem? Ależ skąd! Aperitif powinien pobudzić apetyt, a nie go zaspokoić. Dlatego nie może być ani za gęsty, ani za słodki. To ważne również ze względu na fakt, że deser spożywamy po posiłku głównym, a więc nie powinniśmy zbyt wcześnie pobudzać naszych kubków smakowych w ten sposób. Co ważne – aperitif nie powinien również być zbyt mocny, żeby niepotrzebnie nie podrażniać pustego żołądka.

 

Historia aperitifu

Jeśli interesują nas początki tradycji spożywania aperitifu, najprawdopodobniej powinniśmy odbyć sentymentalną podróż aż do czasów rzymskich. Źródła podają, że już potomkowie Romulusa i Remusa znali zalety picia wina przed posiłkami – nie tylko towarzyskie, lecz również te dotyczące trawienia. Tyle jeśli chodzi o wino. Obecnie jednak, jak wiemy, jako aperitif serwuje się szereg innych specjałów alkoholowych. Zwyczaj ten narodził się w połowie XIX wieku we Francji – zawdzięczamy go chemikowi Josephowi Dubonnetowi. Wynalazca ten, pragnąc uzyskać specjał (na bazie wina, chininy i innych dodatków) idealny dla stacjonujących w tropikach żołnierzy Legii Cudzoziemskiej, opracował recepturę koktajlu, który pokochali jego goście! Do dziś trunek znany jako Dubonnet należy do najpopularniejszych aperitifów na świecie!

 

Co może służyć za aperitif?

Lokalne tradycje i inne uwarunkowania kulturowe wpływają na to, jakiego rodzaju alkohole wybierane są najczęściej jako aperitif w danej części świata. We Francji np., w zależności od regionu, może być to m.in. wino musujące wytrawne (np. Szampan czy wino Crémant), Koniak lub brandy, albo Calvados. Mocne alkohole jednak, jak już wspomnieliśmy wcześniej, mogą za bardzo podrażniać żołądek dlatego w aspekcie aperitifu częściej niż solo stosowane są w recepturach koktajli alkoholowych. We Włoszech często możemy spotkać się aperitifem w formie wermutu lub drinka przygotowanego na bazie wermutu – takiego jak Martini czy Aperol Spritz. Brytyjczycy z kolei gustują raczej w Sherry czy mocnym winie Madera. No a Słowianie? W Polsce i Rosji bez dwóch zdań króluje wódka, a także różnego rodzaju nalewki. Musimy dodać również, że niezależnie od szerokości geograficznej na aperitif wybierane bywają również różnego rodzaju likiery, gin czy popularne koktajle.

 

Aperitif a przystawki przed obiadem

Przystawki – hors d'œuvre to niewielkich rozmiarów potrawy serwowane przed głównym posiłkiem w restauracjach, na bankietach czy różnego rodzajach wydarzeniach kulturalnych. Niekiedy także w naszych domach. Należą do nich wędliny, sery, kanapki czy warzywa – w tej kwestii ponownie olbrzymie znaczenie mają kwestie kulturowe. I mimo że serwowane przystawki przed posiłkiem również w pewien sposób otwierają spotkanie przy stole i pobudzającą apetyt (albo raczej zaspokajającą pierwszy głód), między nimi a aperitifem nie możemy postawić znaku równości. Aperitif to bowiem alkohol spożywany przed posiłkiem – nie danie. Nie zmienia to jednak faktu, że do aperitifu możemy serwować różnego rodzaju apetyczne przystawki. O jakich przystawkach przed obiadem mówimy? 

W tym przypadku mamy bardzo dużą dowolność. Jeśli wśród naszych gości znajdują się amatorzy potraw mięsnych, z pewnością możemy uraczyć ich wysokiej jakości wędlinami czy pasztetem. Miłośnicy morskich specjałów natomiast z radością oddadzą się degustacji ryb, owoców morza (ostryg), a być może też, francuskim zwyczajem, różnego rodzaju przetworów z sardeli, znanych jako anchois. W roli przystawki przed obiadem sprawdzą się, rzecz jasna, różnego rodzaju grzanki lub świeże warzywa.

 

Aperitif – propozycje

Jak już udało nam się ustalić, aperitif, czyli napój alkoholowy podawany przed posiłkiem, jest w stanie rozluźnić naszych gości po dniu pełnym wrażeń (oraz stresów dnia codziennego), ułatwić rozpoczęcie dyskusji, a także pobudzić trawienie, co ma niebagatelne znaczenie w obliczu nadchodzącego posiłku. Wiemy także, jakie przystawki do aperitifu możemy podawać. Pora więc na konkretne propozycje trunków. 

Napój alkoholowy zwykle podawany przed posiłkiem ma jedno nadrzędne zadanie – zaostrzyć apetyt smakoszy. Z tego właśnie względu tak często w porze przedobiadowej serwuje się specjały aromatyczne, ziołowe, takie jak wermuty. W tym przypadku mowa zarówno o mocnych winach podawanych solo, jak i jako składnik popularnych koktajli, np. jednego z wariantów drinka Martini. Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat na aperitif nadaje się oczywiście gin, występujący w kieliszkach i szklankach bardzo często w towarzystwie wermutów oraz aromatyzujących bittersów. 

Wśród propozycji aperitifów znajdziemy bardzo często napoje z bąbelkami – wina musujące. I to nie tylko słynne Szampany, lecz również francuskie wina Crémant, włoskie Prosecco, hiszpańska Cavę czy niemiecki Sekt. Jeśli nasi przyjaciele nie gustują w trunkach z gazem, możemy zaproponować im spokojne, uniwersalne wina białe, takie jak. np. Chardonnay. W tym przypadku sprawdzi się oczywiście przede wszystkim wino białe wytrawne, krótko dojrzewające, lekkie oraz soczyście owocowe. 

Jako lekkie napoje alkoholowe podawane przed posiłkiem sprawdzają się także pyszne drinki, w których wino musujące wytrawne uzupełniają likiery (np. Kir czy Kir Royal). Doskonałe proste koktajle, które mogą stanowić propozycję aperitifu, stworzymy w końcu z wykorzystaniem takich alkoholi jak rum czy wódka. No i nie zapominajmy, że ta druga bywa w Polsce, i nie tylko, traktowana jako aperitif per se! Uwzględniając międzynarodową popularność piwa, nie powinniśmy się również dziwić, że także napój na bazie chmielu powszechnie bywa traktowany jako aperitif. Jako trunek podawany przed posiłkiem, czy też towarzysz przekąsek, sprawdzi się zwłaszcza piwo mocno chmielone, o szlachetnej goryczce – takie jak niemieckie, duńskie lub czeskie pilsnery lub brytyjskie ale. Lepiej jednak, by było to raczej małe piwo i nie wypełniło całego żołądka smakosza! 

Czy pisząc o napojach alkoholowych podawanych przed posiłkiem, powinniśmy pamiętać o czymś jeszcze? Naturalnie. Nie bez przyczyny mówi się, że je się również oczami. Odpowiedni wygląd naszego koktajlu może zatem pobudzić apetyt na równi z jego smakiem! Dlatego właśnie powinniśmy zadbać również o eleganckie podawanie serwowanych przez nas koktajli. Możemy zatem poświęcić nieco uwagi zarówno wyborowi odpowiednich kieliszków (np. do Szampana) lub szklanek koktajlowych, jak i dekoracjom. W wielu przypadkach drinka warto ozdobić skórką cytryny, cząstką pomarańczy czy listkiem mięty! 

Omawiając temat „aperitif i przystawki” musimy powiedzieć o jeszcze jednej kategorii alkoholi spożywanych w okolicznościach około-obiadowych. Na myśli mamy digestif, czyli trunek spożywany zaraz po posiłku lub w jego trakcie, bezpośrednio przed podaniem ciężkiej potrawy. Jak możemy się domyślić – nie tylko może stanowić on godne zakończenie prawdziwej uczty dla podniebienia, lecz również pobudzić trawienie. O ile jednak aperitif prawie zawsze jest wytrawny lub chociaż półwytrawny, o tyle digestif może być słodki. W tym przypadku sprawdzają się więc zarówno likiery, jak i słodkie wina (również wzmacniane), smakowe wódki, nalewki czy koniak. Ważne, by specjał był mocny, a więc skutecznie pobudzał wydzielanie soków trawiennych!

 

Aperitif bezalkoholowy

Do tej pory skupiliśmy się na najpopularniejszych rodzajach aperitifów, a więc opartych na winach i wysokoprocentowych alkoholach. Czy jednak abstynenci muszą obejść się smakiem i zrezygnować z przedobiedniej degustacji lekkich trunków? Ależ skąd – istnieją wszak doskonałe aperitify bezalkoholowe. Mowa tu nie tylko napojach takich jak woda mineralna gazowana czy tonik, lecz również bezalkoholowych wersjach znanych drinków, do których należy Aperol Spritz. Warto wiedzieć, że istnieją również specjalne napoje przeznaczone do serwowania jako bezalkoholowe aperitify. W ich produkcji przodują Włosi, proponując nam takie pozycje jak Crodino – przyjemnie gorzki w smaku napój, w którym z łatwością rozpoznamy akcenty owocowe, roślinne i aromatyczne przyprawy. 

Mamy nadzieję, że w naszym artykule wyczerpująco odpowiedzieliśmy na pytanie, co to jest aperitif – nie tylko rodzaj alkoholu serwowany przed posiłkiem, lecz również cała ceremonia. Ceremonia, w której oprócz samej degustacji istotna jest rozmowa ze znajomymi i… wyczekiwanie posiłku! W kolejnym wpisie na naszym blogu przedstawimy wiele różnych pomysłów na aperitif – skupimy się m.in. na konkretnych przepisach na lekkie drinki. 

Pamiętaj, że wyborne trunki, które świetnie nadają się na aperitif, takie jak wino wytrawne białe, czy też najwyższej jakości mocne alkohole, składniki idealnych przedposiłkowych koktajli, zarezerwujesz za pośrednictwem serwisu winnicalidla.pl . A jeśli jednak od wina o białej barwie wolisz wino czerwone wytrawne, pamiętaj, że takie również znajdziesz na naszej platformie!

 

 

Czytaj także:

Drinki z Prosecco – 7 przepisów!

Drinki z winem – 5 najciekawszych

Z czym pić Prosecco? Kilka przepisów prosto z Włoch!

Wine Pairing – 16 zasad, dzięki którym zawsze wybierzesz dobre wino!

Vesper Martini – przepis

Wino Cava: jak je pić?

Wino białe wytrawne – wybieramy najlepsze propozycje z WinnicaLidla.pl

Drinki z winem wytrawnym – 3 pomysły

Drinki z winem musującym – 8 przepisów

Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!

Drinki z ginem i ogórkiem – propozycja na letnią imprezę!

Wino lekkie na lato – 5 propozycji

Wino musujące na lato – doskonały wybór!

Wino różowe – podpowiadamy, do czego pasuje