Skojarzenia smakowe podczas rozmowy o winach z Nowego Świata kierujemy głównie w stronę wina chilijskiego, wina z Nowej Zelandii, czy wina z Australii. Wina z Kalifornii czy wina z Argentyny są również bardzo popularne. Istnieje jednak szereg trunków, o których smakach wiemy wciąż niewiele, a rozmowa o nich pobudza ciekawość kubków smakowych. Do tego typu rarytasów, które jeszcze rzadko goszczą w ofertach polskich importerów zaliczyć można wina kanadyjskie.
Wina z Kanady
Wina kanadyjskie to wciąż mało znane produkty nie tylko w naszym kraju, ale również na świecie. Klimat południowej części tego kraju zapewnia wystarczające warunki do uprawy niektórych odmian winorośli. Umiarkowane temperatury latem i dostateczna ilość światła dziennego pozwalają na uprawę lubiących chłodniejsze regiony odmian Chardonnay, Pinot Noir czy Riesling. Prawdziwy sukces odnoszą tam jednak odmiany hybrydowe, np. Vidal Blanc. Szczep ten, stworzony przez Alberta Seibela (1844-1936) przez skrzyżowanie odmian Ugni Blanc i Rayon d’Or, wyróżnia się wysoką mrozoodpornością dając wina o znakomitej kwasowości i przyjemnych aromatach owocowych. Vidal najczęściej posmakować można w butelce oznaczonej jako Ice Wine, czyli dosłownie “wino lodowe”. Ten typ wina z Kanady powstaje głównie na obszarze Nowej Szkocji i Brytyjskiej Kolumbii a idealne warunki znajduje na półwyspie Niagara w stanie Ontario.
Wino kanadyjskie lodowe, czyli ICE WINE
Kanadyjskie wina Ice Wine konkurować mogą ze swoimi pierwowzorami z Niemiec i Austrii. Początki produkcji win lodowych miały miejsce w winiarniach niemieckich pod koniec XVIII wieku. Obecnie produkcja win lodowych nie stanowi żadnej tajemnicy, choć o jego smaku krążą legendy. Te aromatyczne, bardzo słodkie wina produkowane są z ręcznie zbieranych gron przy temperaturze poniżej minus 8 stopni Celsjusza – co udaje się w niewielu miejscach na świecie. Z zamarzniętych owoców odciskany jest gęsty moszcz, z którego można dodatkowo oddzielić kryształki lodu (woda). Pozostała, bardzo gęsta ciecz o wysokim stężeniu cukru, poddawana jest długiej fermentacji w trakcie której powstaje jedno z najlepszych (dla miłośników słodyczy) win świata.Cechą Ice Wine są wyjątkowo eleganckie aromaty dojrzałych owoców, kwiatów, bakalii i korzeni a słodycz jego smaku można porównać z zaledwie kilkoma innymi winami. Jeszcze jedną niespodzianką, którą potrafi zaskoczyć Kanada są wina lodowe z odmian takich jak Merlot, Chardonnay czy Cabernet Sauvignon – te kanadyjskie wina należą naprawdę do rzadkości.
Wina kanadyjskie – jak smakują?
Wino z Kanady to często trunek o wysokiej kwasowości, która jest konsekwencją warunków klimatycznych. Kwasowość w winach oznacza możliwość ich dłuższego dojrzewania oraz stanowi idealne uzupełnienie słodyczy w smaku. Zrównoważony smak słodki to powód, dla którego wina kanadyjskie a szczególnie Ice Wine cieszą się tak dużym zainteresowaniem a ich popularność zaczyna rosnąć. Warto również wspomnieć o cenach kanadyjskiego wina a w szczególności Ice Wine. Wina kanadyjskie nie należą do tanich, ich ceny są jednak często bardziej atrakcyjne niż pierwowzorów z Niemiec i Austrii.
Jeżeli zainteresowały Cię wina kanadyjskie jedno z nich możesz już teraz zarezerwować na WinnicyLidla.pl: ICE WINE RIESLING NIAGARA ON THE LAKE
Więcej o winach Nowego Świata przeczytasz w tekstach:
- Wina z Nowego Świata – co musisz o nich wiedzieć?
- Wina z Nowej Zelandii - wyjątkowe wina z Nowego Świata
- Wina z Australii – wyjątkowe wina z Nowego Świata
Zapraszamy!