Kanadyjska whisky – co warto o niej wiedzieć?
Kanadyjska whisky pozostaje w cieniu o wiele lepiej znanej whiskey z USA. Być może do tej pory nie mieliśmy okazji dostrzec jej na sklepowych półkach, a nawet – nigdy o niej nie słyszeliśmy. A zatem najwyższa pora to zmienić!. Zwłaszcza, że na wirtualnych półkach Winnicy Lidla trunki z ojczyzny Celine Dion, Ryana Goslinga i Marshalla McLuhana goszczą coraz częściej. Czym takim jest zatem w stanie przekonać nas do siebie whisky kanadyjska? Sprawdźmy!
Kanadyjska whisky: historia i tradycja
Kiedy do butelek trafiła pierwsza kanadyjska whisky? O ile alkohole tego rodzaju powstawały na północ od Stanów Zjednoczonych już w wieku XVIII (zazwyczaj destylaty produkowane były w pobliżu młynów), o tyle pierwsza dobra kanadyjska whisky wywodzi się z Montrealu pierwszych dekad wieku XIX, gdzie zaczęła trafiać do koneserów za sprawą starań Johna Molsona, a później także Thomasa Molsona i Jamesa Nortona. Wtedy też możemy mówić o początkach eksportu kanadyjskiej whisky. W czwartym dziesięcioleciu XIX wieku w Toronto zaczęła swoją działalność marka Gooderham and Worts, stanowiąca konkurencję dla Molsona i jego wspólników. Później do grona cenionych producentów kanadyjskiej whisky dołączyli m.in. Henry Corby, Joseph Seagram czy Hiram Walker, dając początek kolejnym zakładom działającym w branży. Rozkwit kanadyjskiego rynku whisky przypadł na początek XX wieku. Podczas prohibicji w Stanach Zjednoczonych (1920–1933) producenci reprezentujący interesujący nas dzisiaj kraj, obchodząc przepisy, zaopatrywali w kanadyjską whisky amerykańskie bary, restauracje i kluby. Warto wspomnieć, że pod koniec minionego stulecia wywodząca się z Kanady firma The Seagram Company (a dokładniej z Waterloo w Ontario, gdzie powstała pierwsza destylarnia Seagram) była największym potentatem na rynku napojów alkoholowych. Obecnie większość zakładów produkującą dobrą kanadyjską whisky mieści się w pobliżu Wielkich Jezior w Ontario oraz w południowej części Quebecu.
Charakterystyczne cechy kanadyjskiej whisky
Whisky kanadyjska to przeciwieństwo wymagających, niezwykle wyrazistych trunków takich jak torfowa szkocka. Mało tego, podczas degustacji okazuje się jeszcze łagodniejsza niż whiskey amerykańska! Oznacza to oczywiście, że może stanowić jeden z najciekawszych atrakcji na początkowych etapach eksploracji świata whisky. Nie myślmy jednak, że whisky kanadyjskie są gorsze od tych ze Starego Kontynentu. Znajdziemy bowiem wśród nich wiele wspaniałych skarbów świata mocnych alkoholi, takich jak luksusowa Wiser's 1998 Ex Libris Smaller Hero | 0,7l | 64,5%. Limitowana seria wypustów z zakładu Hiram Walker to whisky pachnąca karmelem, morelą i zbożem, która rozpieszcza kubki smakowe degustatora aromatami przypominającymi kawę, ciasto biszkoptowe i kokos. To też prawdopodobnie jedna z najlepszych whisky na świecie! Jeśli zatem pragniemy w kilku słowach opisać whisky kanadyjskie, powinniśmy powiedzieć, że mimo swojej lekkości i gładkości są w stanie zaskoczyć każdego smakosza zadziwiającą różnorodnością aromatów, wśród których prym wiodą suszone i tropikalne owoce oraz akcenty deserowe.
Jak powstaje kanadyjska whisky?
Kanadyjska whisky to w większości przypadków mieszanka wielu destylatów pozyskiwanych z różnych zbóż – kukurydzy, żyta, jęczmienia czy pszenicy. Whisky kanadyjska w stylu blended zamiennie bywa nazywana whisky żytnią (rye whisky), choć destylaty żytnie stanowią zazwyczaj jedynie jeden z komponentów blendów. Dominującą metodą destylacji jest destylacja kolumnowa. Przed zabutelkowaniem każdy z destylatów musi mieć za sobą przynajmniej 3 lata dojrzewania w beczkach z amerykańskiego dębu. Jak możemy przeczytać w wielu źródłach, moment mieszania destylatów przez kanadyjskich master blenderów jest zawzięcie chronionym przez nich sekretem i ma bardzo duży wpływ na łagodny charakter trunków z tego kraju. Po zakończeniu procesu maturacji whisky kanadyjska jest rozcieńczana wodą celem osiągnięcia pożądanego poziomu alkoholu, jednak nie niższego niż 40%. Prawo kanadyjskie stanowi ponadto, że do kanadyjskiej whisky mogą być dodawane różnego rodzaju dodatki aromatyzujące, nie mogą one jednak odbierać trunkom ich oryginalnego charakteru.
Najlepsze marki kanadyjskiej whiskey – nasze typy
Istnieje wiele kanadyjskich whisky, które cieszą się opiniami trunków wartych każdej ceny. Gdybyśmy pragnęli odpowiedzieć na pytanie, jaka jest najlepsza kanadyjska whisky, z pewnością musielibyśmy wymienić wiele marek doskonale znanych w kręgach koneserów na całym świecie. Oto niektóre z nich:
- Hiram Walker. Pod szyldem tego klasycznego brandu występują m.in. whisky Wiser’s (jak opisywana wyżej królewska 1998 Ex Libris Smaller Hero), Canadian Club czy w końcu Hiram Walker Special Old. Destylarnia Hiram Walker & Sons mieści się w Windsor w Ontario.
- Do grona najlepszych whisky kanadyjskich z pewnością musimy zaliczyć te produkowane przez markę Alberta Premium, wywodzącą się z Calgary w prowincji Alberta. Prawdopodobnie to właśnie w nich gustował Jim Lahey z Chłopaków z baraków!
- Seagram's Crown Royal. Brand dostarcza koneserom szlachetną whisky kanadyjską Crown Royal oraz równie poważną wśród znawców whisky Seagram’
- Century Distilling. Destylarni w Vancouver zawdzięczamy wiele bardzo dojrzałych whisky mieszanych, w tym cenne pozycje kilkunastoletnie.
- Highwood Distillery. Kolejna w naszym zestawieniu marka wywodząca się z Alberty. Ta działająca od około 40 lat destylarnia zdążyła już wpasować się w gusta koneserów poszukujących nowych wrażeń. Dlaczego? Otóż słynąca z żytniej whisky wytwórnia oferuje także szereg aromatyzowanych whisky poszerzających horyzonty smakowo-zapachowe odkrywcó
- Glenora Distillers. O ile większość whisky z Kanady to propozycje w stylu blended, o tyle znajdziemy też ciekawe whisky single malt z tego kraju. Specjalizuje się w nich właśnie przywołana destylarnia Glenvile z Nowej Szkocji.
To oczywiście zaledwie kilka z naszych typów. Po więcej inspiracji zaglądaj do naszej Winnicy!
Gdzie można kupić kanadyjską whisky?
Kanadyjskie whisky w Polsce nie stanowią dominującego elementu półkowego krajobrazu, jednak z pewnością są widokiem coraz częstszym. Kanadyjskie whisky w Polsce najprędzej możemy spotkać w sklepach specjalistycznych. Choć warto pamiętać, że niekiedy whisky kanadyjskie, których cena nie zwala z nóg, znajdziemy też w dyskontach. W poszukiwaniu najciekawszych propozycji z tej kategorii warto też zawsze zajrzeć do naszego katalogu!
Zachęcamy do poznawania łagodnych i pociągających whisky kanadyjskich wraz z Winnicą Lidla. Przypominamy też o innych ciekawych trunkach z Ameryki, takich jak klasyczny bourbon. Udanych poszukiwań!