Prawdziwi miłośnicy tego szlachetnego trunku piją go zazwyczaj wyłącznie z lodem, ale nie jest to powód do tego, by nie mieszać whisky z innymi napojami i składnikami, komponując tym samym idealnie zbalansowane i ciekawe w smaku drinki. Jak się okazuje, whisky można nawet łączyć swobodnie z niektórymi sokami, w dodatku takimi, które masz zawsze pod ręką. Przedstawiamy 4 przepisy na proste drinki z whisky, które przygotujesz samodzielnie w domu.
Whisky – szkocka czy irlandzka?
Kraj pochodzenia whisky ma istotny wpływ na jej smak, a wynika to przede wszystkim ze stosowanych procesów produkcyjnych. Szkocka whisky jest destylowana dwukrotnie, co skutkuje zdecydowanie pełniejszym, bardziej pikantnym i bogatszym smakiem. Irlandzka whisky z kolei destylowana jest aż trzykrotnie i ma przez to delikatniejszy smak. Szkocką whisky cześciej charakteryzują aromaty dymne, irlandzką natomiast bukiety kwiatowe i owocowe.
Single malt czy blended whisky?
Single malt to określenie whisky stworzonej z destylatów jęczmiennych, które pochodzą wyłącznie w jednej destylarni. Koneserzy doceniają ten rodzaj whisky przede wszystkim za jego wyrazisty smak. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z degustacją tego szlachetnego trunku, single malt może okazać się jednak zdecydowanie zbyt intensywna. Najbardziej wartościowe whisky to te, które leżakowały w beczce ponad 12 lat. Blended whisky z kolei stanowi mieszankę od kilku do nawet kilkudziesięciu destylatów, które powstały w różnych destylarniach. Stanowi połączenie różnych single maltów z grain whisky, którą wytwarza się na bazie żyta lub pszenicy. Dzięki dodaniu grain whisky smak staje się bardziej zróżnicowany. Cyfra znajdująca się na etykiecie takiej whisky oznacza, ile lat leżakował najmłodszy składnik, którego użyto do jej produkcji. Jeżeli nie znajdziesz na etykiecie żadnej cyfry, oznacza to, że składnik ten leżakował minimum 3 lata.
Whisky single malt należy degustować powoli i najlepiej podawać ją w szkle o kształcie tulipana. Blended whisky natomiast serwuje się w szklankach o cienkich ściankach i masywnym dnie. Ponad 12-letnie whisky degustuje się podobnie jak single malt. Dolanie odrobiny wody do whisky jeszcze bardziej podkreśla jej smak i wydobywa dymne nuty smakowe. Whisky podawana z lodem z kolei ma wyraźnie podkreślone nuty owocowe (zwłaszcza blended whisky). Młodsze whisky doskonale nadają się do drinków, które warto serwować w wysokich szklankach o masywnym dnie (tzw. highball).
Przepis na Whisky Sour
SKŁADNIKI:
- amerykański bourbon whiskey – 60 ml
- sok z cytryny – 10 ml
- sok z limonki – 10 ml
- syrop cukrowy – 20 ml
- białko (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Nasyp lodu do shakera i wlej wszystkie składniki, a następnie wstrząśnij energicznie i przelej drink do niskiej szklanki. Do dekoracji możesz użyć ćwiartki pomarańczy.
Przepis na Old Fashioned
SKŁADNIKI:
- amerykańska whiskey – 60 ml
- syrop cukrowy – 10 ml
- chlust Angostura Bitters – 2 ml
- lód
WYKONANIE:
Zmieszaj wszystkie składniki w szklance za pomocą łyżki barmańskiej, dodając powoli kostki lodu. Do dekoracji możesz użyć skórki z pomarańczy lub wisienki koktajlowej.
Przepis na Manhattan Cocktail
SKŁADNIKI:
- Tennessee whiskey – 50 ml
- słodki czerwony wermouth - 20 ml
- chlust Angostura Bitters
- lód
WYKONANIE:
Wlej składniki do szklanicy barmańskiej, następnie uzupełnij ją lodem i zamieszaj łyżeczką. Odcedź zawartość szklanicy za pomocą sitka barmańskiego przelewając do kieliszka koktajlowego. Drink udekoruj czerwoną wisienką koktajlową. Zamiast Tennessee whiskey możesz użyć Bourbon, Rye whisky lub Canadian whisky.
Przepis na drink z whisky i sokiem jabłkowym
SKŁADNIKI:
- whisky – 50 ml
- świeżo wyciśnięty sok jabłkowy – 200 ml
- lód
- liście mięty
WYKONANIE:
Pokruszony lód wsyp do szklanki, mniej więcej na wysokość 2 centymetrów. Wlej whisky i około 200 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego. Zamieszaj wszystko dokładnie. Udekoruj drink z whisky liśćmi mięty.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie pić whisky jedynie z kostkami lodu, zaprezentowane powyżej drinki pomogą Ci odczarować ten alkohol i poznać go na nowo. Idealnie skomponowane drinki z whisky również potrafią wydobyć jej głębię i cieszyć się jednocześnie niespotykanym dotąd smakiem.