Festiwale jazzowe, Mardi Gras, Missisipi – dla wielu z nas to pierwsze skojarzenia związane z Nowym Orleanem. Jednakże dla miłośników pierwszorzędnych trunków często to koktajl Sazerac jest właśnie jedną z najbardziej charakterystycznych wizytówek serca Luizjany. Co zatem powinniśmy wiedzieć o drinku Saceraz? Jak możemy go przygotować? Zachęcamy do lektury!
Sazerac drink – co to jest?
Sazerac Cocktail to niecodzienny, powstający z zestawienia wybornych składników, drink pochodzący z Nowego Orleanu. Do jego przyrządzenia amerykańscy barmani wykorzystują dobry koniak (lub whiskey), syrop cukrowy, absynt, aromatyczne zaprawy alkoholowe (bitters) oraz cytrynę. Warto wiedzieć, że nazwa Sazerac pochodzi od pierwotnie używanego składnika bazowego, którym był Koniak marki Sazerac de Forge et Fils. Obecnie pod nazwą Sazerac produkowana jest również rye whiskey (amerykańska whiskey wytworzona przynajmniej w 51% z żyta), którą oferuje koneserom firma Sazerac Company (Sazerac Co). Przyjrzyjmy się historii drinka Sazerac.
Drink Sazerac – historia
Opowieść o drinkach Sazerac zaczyna się w połowie XIX wieku, kiedy to nowoorleański właściciel baru Merchants Exchange Coffee House, Sewell T. Taylor, postanowił sprzedać swój lokal i poświęcić się pozyskiwaniu z Francji wykwintnego koniaku Sazerac de Forge et Fils. I to prawdopodobnie z wykorzystaniem alkoholu importowanego przez Taylora następny właściciel Merchants Exchanege Coffee Hous, Aaron Bird, zaczął przygotowywać Sazerac Cocktails. Na przestrzeni następujących lat nowoorleański bar, znany później jako The Sazerac Coffee House, wchodził w ręce kolejnych właścicieli. Jednym z nich był Thomas Handy, który nieco zmienił recepturę drinka Sazerac – koniak zastąpił wysokiej klasy żytnią whiskey. Prawdopodobnie w 1908 roku przepis na drinka Sazerac pojawił się po raz pierwszy w branżowych publikacjach. Trzeba zaznaczyć, że przepis kilkukrotnie ulegał pewnym modyfikacjom, a było to spowodowane m.in. aktualną niedostępnością poszczególnych składników (takich jak absynt, który został zastąpiony inną specjalnością Nowego Orleanu, likierem Herbsaint). Sto lat później, w 2008 roku, drink Sazerac stał się oficjalnym nowoorleańskim koktajlem.
Sazerac koktajl – przepis na drinka
Przejdźmy do tego, co w związku z Sazerac Cocktail z pewnością interesuje najbardziej wielu spośród naszych czytelników. Czyli przepisu na ten wyjątkowy napój alkoholowy. Do jego przyrządzenia niezbędne okażą się: absynt lub likier anyżowy (10 ml), Koniak lub żytnia amerykańska whiskey (40 ml), 5 ml syropu cukrowego, łyżka Angostury Bitters oraz łyżka Peychaud’s Bitters (rodzaj gorzkiego likieru anyżowo-miętowego). W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiednią temperaturę szkła – nieocenione w tym przypadku okażą się kostki lodu. Następnie do odpowiednio schłodzonego kieliszka wlejmy absynt i wymieszajmy go w szkle, rozprowadzając alkohol po ściankach naczynia. Teraz sięgnijmy po drugą szklankę i wrzućmy do niej kilka kostek lodu, po czym dodajmy Koniak (lub whiskey, jeśli pragniemy przygotować Sazerac Rye Drink, koktajl znany też jako Sazerac Whiskey Drink). Przyszła w końcu pora na bittersy oraz odmierzoną porcję syropu cukrowego. Dokładnie wymieszajmy koktajl. Opróżnijmy kieliszek z resztki absyntu oraz lodu i przecedźmy do niego zawartość szklanki. Na sam koniec przetrzyjmy krawędź kieliszka (umytą) skórką cytryny. Możemy dodatkowo udekorować nią koktajl Saceraz. Gotowe!
Nie zrażajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć absyntu znajdującego się w oryginalnym przepisie na Sazerac koktajl – wszak nawet w Nowym Orleanie od dłuższego czasu barmani zastępują go zamiennikiem, produkowanym przez Sazerac Co. aromatycznym likierem anyżowym Herbsaint. Możemy zatem w tym przypadku postawić na dowolny znajdujący się w naszym zasięgu likier anyżowy albo… samemu przygotować syrop. Nie, nie oznacza to, że musimy wyprodukować aromatyczny alkohol – wystarczy, że do syropu cukrowego (który uzyskamy, gotując w rondelku, a następnie studząc, cukier oraz wodę w równych proporcjach) dodamy nieco anyżu. W ten sposób również uda nam się zamknąć w serwowanym drinku niepowtarzalny styl Nowego Orleanu!
Jeśli zatem zapragniemy choć przez chwilę poczuć klimat Nowego Orleanu XIX i XX wieku, miejsca, w którym narody i kultury spotkały się, tworząc fundamenty współczesnej Ameryki, Sazerac koktajl jest właśnie tym trunkiem, po który powinniśmy sięgnąć. Wierzymy, że dzięki naszemu wpisowi wiesz już, jak odpowiednio przygotować się do degustatorskiego spotkania z Luizjaną i jak przyrządzić wyborny Sazerac w wersji z koniakiem lub amerykańską whiskey.
Czytaj także:
Rodzaje koniaków – przewodnik WinnicaLidla.pl
Drinki z koniakiem – 7 najlepszych
Drinki z koniakiem i likierem miętowym – jak zrobić?
Jak zrobić drinki z brandy? 6 uwag barmana!
Szukasz alkoholi do swojej kolekcji? Oto 6 absolutnych must have!