Cointreau – jak się pije, do czego się dodaje i czy można go zastąpić?
Margarita, Long Island Iced Tea czy Cosmopolitan. Co łączy wszystkie te drinki? Punktów wspólnych znajdziemy mnóstwo – wyborny smak, atrakcyjny wygląd i uwielbienie fanów na całym świecie. A co, gdy mowa o składnikach? Otóż we wszystkich tych kompozycjach kluczową rolę ogrywa likier Cointreau, należący do grupy likierów o smaku pomarańczowym. To właśnie o alkoholu Cointreau piszemy dzisiaj – miłośników likierów owocowych oraz wyśmienitych koktajli zachęcamy do czytania!
Z czym pić likier Cointreau?
Jak pić Cointreau? Co udowodnimy ponad wszelką wątpliwość w dalszej części tekstu, ten likier otrzymywany z gorzkich pomarańczy douces oraz ameres, podobnie jaki inne likiery z grupy Triple Sec, wykazuje się olbrzymim potencjałem barmańskim. Oznacza to, że na pytanie dotyczące tego, jak pić likier Cointreau, możemy udzielić wiele poprawnych odpowiedzi. A zatem z czym pić Cointreau? Gdy mowa o innych alkoholach, śmiało możemy wypisać tu całą plejadę wysokoprocentowych gwiazd: wódkę, gin, brandy, rum, czy różne pyszne likiery. Doskonale dogaduje się z nim również tequila, a to właśnie temu duetowi zawdzięczamy orzeźwiający koktajl Margarita. Skoro już mowa o drinkach, opisując to, jak pić likier Cointreau, powinniśmy wymienić także napoje bezalkoholowe wykorzystywane za barem: tonik, Fantę, wodę mineralną, sok z limonki, sok pomarańczowy, żurawinowy czy ananasowy, no i oczywiście uniwersalną colę. Wybranymi przepisami na koktajle z Cointreau dzielimy się z czytelnikami w dalszej części tekstu. Chcemy mieć pewność, że każdy koneser będzie wiedział, z czym pić Cointreau, gdy najdzie go ochota na nowe doświadczenia! Gwoli ścisłości w tym miejscu pragniemy dodać, że Cointreau znajduje też wiele zastosowań w kuchni, możemy nim np. aromatyzować wypieki lub zakrapiać desery!
Czy można pić Cointreau triple sec bez dodatków?
Oczywiście. Miłośnicy intensywnych doznań (i mocnych trunków) mogą pić Cointreau – Triple Sec – solo. Zarówno przed posiłkiem, jako aperitif, jak i po posiłku, czyli jako digestif. Koneserzy w tym przypadku często sięgają po kieliszki, z których zwyczajowo degustują koniak. Cointreau w szkle tego typu prezentuje się jeszcze lepiej! Likier Cointreau lub Triple Sec innego typu, pity bez dodatków lub rozcieńczony odrobiną wody (lub lodu), najlepiej smakuje schłodzony do 4–6 st. C. Warto nadmienić, że Cointreau bywa też serwowany bez dodatków w nieco wyższej temperaturze, po podgrzaniu, co pozwala rozwinąć się jego cytrusowemu bukietowi.
Przy okazji pragniemy wyjaśnić jedną kwestię, którą możemy roboczo nazwać „Cointreau vs Triple Sec”. Czym różnią się od siebie te trunki? Otóż tak jak każdy kwadrat jest prostokątem, lecz nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak każdy likier Cointreau to Triple Sec, lecz nie każdy likier Triple Sec to Cointreau. Likierami typu Triple Sec nazywamy bowiem słodkie likiery pomarańczowe o zawartości alkoholu mieszczącej się w przedziale od 20 do 40%. Alkohole bazowe wykorzystywane do produkcji Cointreau i innych likierów Triple Sec przechodzą potrójną destylację. Rodowód alkoholi z grupy Triple Sec sięga czwartej dekady XIX wieku. Jednym z pierwszych (lub pierwszym, lecz to kwestia dyskusyjna) producentów likieru Triple Sec był Eduard Cointreau. Jego spadkobiercy do tej pory produkują Cointreau Triple Sec Orange Liqueur w założonej przez Eduarda destylarni w Angers.
Likier pomarańczowy cointreau – przepisy na drinki
O ile zatem likier pomarańczowy Cointreau jest w stanie zapewnić wystawną ucztę dla zmysłów pity bez żadnych dodatków, nie zamierzamy ukrywać, że w szczególności interesują nas drinki Cointreau. To bowiem w drinkach likier Cointreau kradnie podniebienia (i przy okazji serca) miłośników drinków na całym świecie. W związku z tym nie możemy postąpić inaczej niż zaprezentować czytelnikom najciekawsze naszym zdaniem drinki z likierem pomarańczowym Cointreau. W jakim wydaniu smakuje nam on zdecydowanie najlepiej? Przedstawiamy starannie wyselekcjonowane drinki Cointreau. Mamy nadzieję, żę znajdziesz wśród nich wiele inspiracji do własnych eksperymentów barmańskich!
Przepis na Margaritę z Cointreau
SKŁADNIKI:
- 40 ml tequili
- 20 ml brandy
- 40 ml Cointreau
- 30 ml soku z limonki
- 40 ml syropu cukrowego
PRZYGOTOWANIE:
W wypełnionym lodem shakerze powinny znaleźć się tequila, Cointreau, brandy oraz bezalkoholowe składniki. Wymieszajmy całość, a następnie przelejmy drink Cointreau przez sito do kieliszków przetartych limonką, na których ściankach znajduje się cienka warstwa soli. Szkło udekorujmy limonką. Przepyszna Margarita z Cointreau jest gotowa do podania!
Przepis na Cointreau z wodą mineralną – Cointreau Fizz
SKŁADNIKI:
- 50 ml Cointreau
- 100 ml wody mineralnej gazowanej
- połówka limonki
PRZYGOTOWANIE:
Stworzenie tego drinka z Cointreau jest niezwykle proste – wlejmy do szklanki koktajlowej likier, dodajmy limonkę i uzupełnijmy kompozycję wodą – to wszystko!
Przepis na Cointreau z wódką i sokiem żurawinowym – Cosmopolitan!
SKŁADNIKI:
- 40 ml wódki (może być to wódka cytrynowa)
- 15 ml likieru Cointreau
- 15 ml soku żurawinowego
- 15 ml soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie elementy smakowitej układanki wstrząśnijmy w shakerze, a następnie przelejmy koktajl do schłodzone kieliszka do Martini. Smacznego!\
Przepis na Cointreau z likierem kawowym i Irish Cream – B52
SKŁADNIKI:
- 20 ml likieru Cointreau
- 20 ml likieru kawowego
- 20 ml Irish Cream
PRZYGOTOWANIE:
Do kieliszka wlewamy likier kawowy, a następnie, wykorzystując do tego celu łyżkę, likier irlandzki oraz Cointreau. Gotowe? Owszem. Ale warto wiedzieć, że ten klasyczny koktajl z Cointreau możemy… podpalić i szybko, nim zgaśnie, wypić przez słomkę! Bombowa, jak nazwa wskazuje, zabawa gwarantowana!
Przepis na Cointreau z rumem i colą – Old Fashioned Cuba Libre
SKŁADNIKI:
- 60 ml rumu
- 15 ml likieru Cointreau
- 120 ml coli
- pół limonki
- 3 krople pomarańczowego bittersa (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Do shakera z lodem wyciśnijmy sok z limonki, a następnie dodajmy rum, likier i 3 krople bittersa, jeśli zamierzamy go wykorzystać. Całość wymieszajmy i przelejmy do szklanki koktajlowej. Dodajmy colę. Teraz możemy udekorować szkło limonką lub wisienką… oraz oddać się degustacji pysznego drinka z Cointreau, rumem i colą!
Przepis na Cointreau z ginem, rumem, wódką i tequilą – Long Island Iced Tea!
SKŁADNIKI:
- 25 ml wódki
- 25 ml ginu
- 25 ml rumu
- 25 ml tequili
- 25 ml likieru Cointreau
- 35 ml syropu cukrowego
- 35 ml soku z cytryny
- 20 ml coli
PRZYGOTOWANIE:
Gin, wódkę rum i pozostałe składniki – oprócz coli – przelewany do wypełnionego lodem shakera i mocno nim trzęsiemy. Po chwili możemy już przelać miksturę do szklanki typu highball. Na koniec powinniśmy dodać colę oraz ozdobić koktajl zgodnie ze swoimi preferencjami!
To oczywiście zaledwie kilka z licznych propozycji na świetne drinki z Cointreau. Niezapomniane wrażenia smakowe – oraz wizualne – zapewnia również Cointreau (50 ml) z Fantą (150 ml) i grenadiną (25 ml). Do kieliszka (szklaneczki) z kilkoma kostkami lodu powinniśmy w pierwszej kolejności wlać likier, później napój gazowany, a na samym końcu syrop. Piękny warstwowy koktajl przywodzący na myśl wschód (albo zachód?) słońca gotowy! Jeśli natomiast interesujący nas likier (15 ml) połączymy z Prosecco (120 ml) i sokiem pomarańczowym (50 ml), uzyskamy orzeźwiający Cointreau Spritz. 45 ml Cointreau z 20 ml soku z cytryny, 30 ml soku pomarańczowego oraz łyżką kurzego białka dam nam po wytrząśnięciu w shakerze oryginalny koktajl Cointreau Sour. Jak widać – możliwości jest naprawdę sporo, a wszystkie wydają się równie intrygujące!
Likier Cointreau – czym można go zastąpić?
A co w sytuacji, gdy naszła nas ochota na jeden z wybornych, opisywanych wyżej koktajli, ale akurat nie jesteśmy w stanie nigdzie dostać oryginalnego Cointreau? A może raczej chcemy nacieszyć się pomarańczowym likierem w wydaniu solowym, ale jak go nie było, tak nadal nie ma? W takim razie, jako świadomi i kreatywny koneserzy, możemy oczywiście postąpić na kilka różnych sposobów. Mamy wszelkie prawo zastąpić go jednym z popularnych likierów pomarańczowych należących do grupy Triple Sec – zamienniki Cointreau to m.in. produkty marek Combier czy Coloniale. Czym jeszcze możemy zastąpić interesujący nas dzisiaj likier pomarańczowy Triple Sec? Jako zamienniki Cointreau sprawdzą się też innego rodzaju likiery pomarańczowe, czyli np. francuski Grand Marnier na bazie brandy, czy też likier pomarańczowy Curaçao powstający na bazie gorzkich pomarańczy laraha i innych cytrusów z holenderskiego Curaçao. Świetne zastępstwo dla likieru pomarańczowego Triple Sec to naszym zdaniem także chorwacki Likier Badel Pelinkovac Orange, kwintesencja tego pięknego kraju. Rozpoznamy w nim pomarańczę, miód, miętę i zioła. Smakuje wybornie zarówno z innymi mocnymi alkoholami i sokami, jak i bez dodatków. Co jeszcze może stanowić zamiennik Cointreau Triple Sec? Na przykład legendarna pomarańczowa Angostura Orange Bitter, czyli chyba najlepszy na świecie bitters!
Kolejny ciekawy zamiennik likieru Cointreau to aromatyzowany cytrusami rum. Taki jak np. świetny Compañero Elixir Orange, mistrzowski kupaż rumu z Jamajki, pomarańczy i kokosa. Albo też Union Sweet Orange & Ginger, niecodzienne spotkanie alkoholu z Jamajki, imbiru oraz soczystych pomarańczy z Curaçao i Walencji.
A jeśli mimo dostępności likieru pomarańczowego Cointreau szukamy dla niego nie tyle zamiennika, ile jeszcze szlachetniejsze wersji tego alkoholu, dobrym wyborem okaże się Cointreau Noir, wspaniała mieszanka klasycznego Cointreau i koniaku Remy Martin. Specjał ten wyróżnia się niezwykle złożoną strukturą aromatyczno-smakową, która obfituje w pyszne pomarańcze (wszak to nadal likier pomarańczowy Cointreau!), mieszankę wyrazistych przypraw, miód i migdały. Wymarzony wybór dla każdego, kto chce nasycić się likierem pomarańczowym Cointreau w wydaniu solowym!
Bezalkoholową alternatywę dla Cointreau stanowią natomiast spożywcze aromaty pomarańczowe. Warto dodać też, że jeśli zachodzimy w głowę, czym zastąpić Cointreau, niezawodnym bezalkoholowym zamiennikiem tego trunku okaże się pozbawiony procentów syrop barmański inspirowany kultowym likierem pomarańczowym.
Mamy pewność, że dzięki nam wiesz już wszystko, co chciałeś wiedzieć o jedynym w swoim rodzaju likierze Cointreau. Warto wypróbować go jako specjał otwierający bądź zamykający uroczysty posiłek, a także – jako składnik przepysznych, idealnych na lato i nie tylko drinków! No i nie zapominajmy o jego możliwym zastosowaniu kulinarnym. Poznawaj najciekawsze propozycje barmanów wraz z serwisem winnicalidla.pl!