Czy któryś z naszych czytelników stęsknił się za słodko-kwaśnymi koktajlami z rodziny sour? Jeśli tak, to bardzo nam przykro. A zarazem cieszymy się, że możemy przedstawić kolejnego z niezwykłych drinków, które wyewoluowały z tradycji zestawiania mocnego alkoholu z sokiem z cytryny! W dzisiejszym wpisie opisujemy Sidecar Drink w całej jego wspaniałości – dowiedzmy się więcej na temat tej kultowej kompozycji!
Sidecar Drink – co go wyróżnia?
Jak już wspomnieliśmy – drink Sidecar to znamienity przedstawiciel bocznej gałęzi rodziny sour, niezmiennie zachwycającej koneserów idealnie zbalansowanym smakiem, w którym alkohol, sok z cytryny oraz syrop cukrowy tworzą niezwykle zgrane trio. Kuzyn dość daleki, przyznajmy, bo syrop zastępuje w nim likier pomarańczowy. Dzięki temu mamy okazję wypróbować koktajl nieco bardziej wytrawny i o nieco bogatszej budowie smakowej od typowych koktajli sour. Dodatkowo Sidecar Drink, przez to, że współtworzą go dwa trunki z procentami, wyróżnia się zadziornym charakterem. Może więc wpisać się w gusta miłośników koktajli nieco mocniejszych. Co, jako niekwestionowani znawcy drinków, powinniśmy wiedzieć o jego pochodzeniu i dalszej historii?
Sidecar Drink – historia
Kiedy dokładnie powstał przepis na Sidecar Drink? Tego dokładnie nie wiemy. Mamy z kolei pewność, że pomysł na tę świetną kompozycję narodził się wkrótce po zakończeniu I wojny światowej w jednej ze wspaniałych europejskich stolic – w Londynie lub w Paryżu, w hotelu Ritz. Wiemy również, że przepis na koktajl po raz pierwszy ukazał się w fachowej publikacji w 1922 roku, w przewodniku Harry’ego MacElhone’a, o którym już wielokrotnie wspominaliśmy na naszym blogu. Kolejny opis przygotowania Sidecar Cocktail znalazł się w słynnej książce Savoy Cocktail Book wydanej w 1930 roku. W niedługim czasie wykształciły się dwie tradycje przyrządzania Drinka Sidecar – francuska, zakładającą wykorzystywanie równych części koniaku, likieru oraz soku z cytryny, oraz angielska, postulująca zestawianie dwóch części francuskiej brandy z jedną częścią likieru typu triple sec oraz jedną częścią soku z cytryny. W następnych latach popularność Sidecar Drink Brandy wśród koneserów rosła, zaczęły też pojawiać się ciekawe wariacje na temat oryginału – takie jak np. Sidecar Drink Bourbon (koktajl znany też jako Sidecar Drink Whiskey), bazujący na zastąpieniu koniaku czy brandy amerykańską whiskey. A skąd wzięła się nazwa interesującego nas koktajlu? „Sidecar” to nic innego jak „boczny wózek” – w latach 20. i 30. bardzo często wózki tego rodzaju, służące do przewozu pasażerów lub bagażu, przymocowywane były na stałe do motocykli zjeżdżających pod modne restauracje i bary!
Sidecar Drink – przepis
A zatem jak przyrządzić Sidecar the Drink? Zajrzyjmy na listę klasycznych koktajli IBA. Jej autorzy, jak widać, są przedstawicielami szkoły angielskiej, ponieważ do przygotowania Sidecar Cocktail wykorzystują:
- 50 ml koniaku
- 20 ml likieru triple sec
- 20 ml świeżego soku z cytryny
Wszystkie składniki Sidecar Cocktail powinniśmy wymieszać w shakerze, a następnie przelać do schłodzonego szkła. Gotowe. Jak jednak wyglądałby przepis na Sidecar Drink, gdybyśmy postanowili zadość uczynić tradycji francuskiej? W takim przypadku, pragnąc zachować tę samą objętość koktajlu, powinniśmy wstrząsnąć w shakerze:
- 30 ml koniaku
- 30 ml likieru triple sec
- 30 ml soku z cytryny
Jak już wspominaliśmy, koneserzy pragnący odejść od klasycznej formuły koktajlu Sidecar, mają pełne pole do popisu. Mogą eksperymentować zarówno w zakresie wyboru najlepszej brandy, jak i postawić na inny wyborny alkohol. Gratkę dla miłośników specjałów z Karaibów (i nie tylko) stanowi z pewnością Sidecar Drink Rum opierający się... na rumie. Aby przyrządzić ten specjał, będziemy potrzebować:
- 50 ml rumu (my stawiamy na złoty)
- 20 ml likieru triple sec
- 20 ml soku z cytryny
Sposób przyrządzenia Sidecar Drink Rum jest taki sam jak oryginalnego drinka Sidecar. Doznania smakowe jednak – zupełnie inne, dlatego tym bardziej warto wypróbować tę propozycję. Jeszcze inną interesującą wersją alternatywną koktajlu Sidecar jest Sidecar Drink Tequila. Jak nietrudno się domyślić – zamiast koniaku czy rumu znajdziemy w nim tequilę. Wykorzystajmy zatem:
- 50 ml srebrnej tequili
- 20 ml likieru triple sec
- 20 ml soku z cytryny
Uwaga! Jeśli zależy nam wyjątkowo na meksykańskim charakterze specjału, kompozycję możemy wzbogacić odrobiną syropu z agawy!
To chyba jasne, dlaczego w najbliższej przyszłości warto wybrać Sidecar Cocktail – zarówno wtedy, gdy gustujemy w koktajlach typu sour, jak i wtedy, gdy po prostu poszukujemy intrygującej kompozycji barmańskiej, która pobudzi nasz wyrobiony aparat sensoryczny. Jeśli najdzie Cię ochota na eksperymenty, pamiętaj, że zarówno koniak, jak i rum czy tequilę zarezerwujesz za pośrednictwem naszej strony!
Czytaj także:
Czym się różni brandy od whisky?
Drinki z brandy – 5 prostych przepisów!
Drinki z brandy i colą – jak zrobić?
Jak zrobić drinki z brandy? 6 uwag barmana!
Testujemy 9 hitów WinnicaLidla.pl
Drinki z koniakiem – 7 najlepszych
Drinki z koniakiem i likierem miętowym – jak zrobić?
Alkohol na Dzień Babci i Dziadka – wybieramy najlepsze!