Whisky Sour – albo Whiskey Sour – to prawdziwa klasyka gatunku. Drink opierający się na wyrazistym smaku whisky i słodko-kwaśnych akcentach zapewnianych przez dodatki zyskał liczne grono entuzjastów w barach na całym świecie. Kolejną zaletą Sour Whiskey jest fakt, że każdy może przyrządzić ten specjalny trunek w swoim domu. I to z łatwością, z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników! W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak zrobić Whisky Sour – koktajl, który zachwyci każdego!
Historia drinka Whisky Sour
Pierwsze wzmianki na temat drinka Whisky (Whiskey) Sour pochodzą z Ameryki, z 1870 roku, z czasopisma wydawanego wówczas na terenie stanu Wisconsin. Inne źródła wskazują na Peru jako na kraj pochodzenia tego niezwykłego koktajlu, brakuje nam jednak przekonujących dowodów na to, że to Ameryka Południowa, a nie Północna jest ojczyzną specjału. Z całą pewnością możemy jednak powiedzieć, że na długo przed 1870 rokiem koktajl bardzo podobny do Sour Whiskey spożywali brytyjscy marynarze w trakcie wielomiesięcznych rejsów. Dodatek soku z limonki lub cytryny miał wzbogacać dietę ludzi morza w witaminę C, której niedobór prowadzi do szkorbutu i szeregu innych groźnych dla zdrowia konsekwencji.
Drink Whisky Sour – poznaj jego recepturę
Jak już wspominaliśmy – oryginalny koktajl Whiskey Sour (lub Whisky Sour) w domu może przyrządzić każdy miłośnik mocnych alkoholi. Wystarczy, że zaopatrzy się w amerykańską lub irlandzką whiskey (oryginalny przepis zaleca wykorzystanie bourbona bądź amerykańskiej żytniej whiskey), szkocką whisky (sprawdzi się zarówno mieszana whisky blended, jak i elegancki single malt), czy też whisky z innego kraju. Możemy też whisky zastąpić wódką, tyle że… nie będzie to już Sour Whiskey, lecz Vodka Sour!
No dobrze – ale jak zrobić Whisky Sour w domu? Będziemy potrzebować czegoś więcej niż whisky. Klasyczny przepis na Whisky Sour uwzględnia również wykorzystanie soku z cytryny, syropu cukrowego oraz (dla chętnych) białka kurzego jaja. Nie zapominajmy również o kostkach lodu, bez których się nie obędzie, a także elementach dekoracyjnych, takich jak skórka pomarańczy (lub twist cytryny) czy wisienka. I to tyle, jeśli mowa o klasycznym przepisie na Drinka Whisky Sour. Jak możemy się domyślić, ten niezwykły koktajl – jak wiele innych najpopularniejszych napojów alkoholowych – doczekał się wielu różnych wariantów smakowych. Jedna z ciekawszych modyfikacji przepisu na Whiskey Sour polega na wzbogaceniu drinka paroma kroplami bittersa Angostura. Jeśli do Sour Whisky postanowimy jednak dodać nieco czerwonego wina, otrzymamy, zgodnie z ustaleniami IBA, New York Sour.
Whisky Sour – proporcje
Powiedzieliśmy już co nieco o recepturze drinka Whisky Sour – teraz nadeszła pora, abyśmy podzielili się z naszymi czytelnikami przepisem. Otóż musimy przygotować: 45 ml Bourbon whiskey, 25 ml soku wyciśniętego z cytryny i 20 ml syropu cukrowego. Ile białek do Whisky Sour powinniśmy dodać? Kwestii tej poświęcimy zaraz nieco więcej miejsca, już teraz uspokajamy jednak, że białko jest dodatkiem nieobowiązkowym i możemy pozbyć się go z listy składników Whisky Sour. Przypominamy, że odchodząc od oficjalnej receptury IBA, możemy rozbudować smak specjału kilkoma kroplami angostury oraz zastąpić główny składnik drinka Whisky Sour, czyli bourbon whiskey, whiskey z Irlandii lub np. Tennessee whiskey. Jeśli mowa o wymienionych składnikach i ich proporcjach – Whiskey Sour przygotowane zgodnie z przepisem, z podanych ilości alkoholu i dodatków - z pewnością ucieszy degustatora swoim nieoczywistym, opartym na kontrastach, charakterem.
Whisky Sour z białkiem
No dobrze – a zatem jak to jest z Whisky Sour z białkiem kurzym? Dlaczego zdaniem wielu barmanów warto się zdecydować na ten nietypowy dodatek? Ponieważ dzięki niemu koktajl może zyskać inną strukturę, a zatem dostarczać nam innych ciekawych wrażeń dotykowych. Whisky Sour z jajkiem będzie zatem w stanie rozpieszczać nasze podniebienie swoją gładką, kremową, wręcz aksamitną konsystencją, co stanowi niewątpliwą zaletę w oczach (a raczej ustach!) koneserów. Ile białka będziemy potrzebować do Whisky Sour z jajkiem? W zupełności wystarczy jedno. Należy jednak pamiętać o tym, by skorupkę sparzyć we wrzątku przed wykorzystaniem jej zawartości za barem. Oczywiście wszystkie osoby unikające składników pochodzenia zwierzęcego mogą śmiało zdecydować się na Whisky Sour bez białka!
Koktajl Whisky Sour – przygotowanie
Przejdźmy do kolejnego elementu przepisu na Whiskey Sour lub (Sour Whisky), a więc do opisu wykonania koktajlu. Zaprezentujemy bardzo prosty przepis na Whisky Sour, bez zbędnych komplikacji i bez owijania w bawełnę. Do kubka barmańskiego wlejmy porcję wybranego przez nas alkoholu (od tej decyzji zależy to, czy będziemy mieć okazję degustować Whiskey Sour, czy też Whisky Sour), następnie dodajmy sok z cytryny oraz syrop cukrowy. To właśnie syrop cukrowy do Whisky Sour dodany sprawia, że napitek nabiera subtelnej słodyczy, która wraz z cytrusem tworzy bardzo atrakcyjne, słodko-kwaśne połączenie. Teraz – jeśli tylko mamy taką ochotę – możemy pozwolić sobie na kolejny składnik Whisky Sour, a więc Angosturę. W dalszej kolejności musimy podjąć bardzo ważną decyzję – czy chcemy dodać do Whisky Sour białko. W tej kwestii, jak już sugerowaliśmy, panuje pełna dowolność!
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na białko, czy też nie – wymieszajmy wszystkie składniki Whisky Sour, energicznie potrząsając shakerem. Następnie przelejmy koktajl przez sitko do wypełnionej lodem niskiej szklanki – świetnie nada się do tego celu szkło w stylu old fashioned. Czy to koniec? Nie możemy zapomnieć przecież o odpowiednim ozdobieniu koktajlu Whisky Sour – zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy zaimponować bliskim naszymi barmańskimi umiejętnościami.
Jakie whisky do Whisky Sour
Oficjalny przepis pochodzący z IBA uwzględnia wykorzystanie amerykańskiego bourbona (dlatego koktajl opisany jest jako Whiskey Sour, a nie Whisky Sour). Pisaliśmy już o tym, że zgodnie z naszymi indywidualnymi preferencjami mamy prawo też sięgnąć po alkohol z innych części świata. W tym miejscu pragniemy dodać tylko, że do przyrządzenia pysznego drinka możemy sięgnąć także po innego rodzaju perełki Ameryki, czyli Tennessee whiskey od Jacka Daniel’sa – jednym z naszych ulubieńców jest Jack Daniel’s Whisky Sour (a raczej: Whiskey Sour). Wypada uwzględnić, że w portfolio marki znajduje się wiele pociągających propozycji, co pozwoli nam przyrządzić Jack Daniel’s Whisky Sour na mnóstwo sposobów! Po zapoznaniu się z podstawową wersją warto np. sięgnąć po likiery Jack Daniel’s Apple czy Jack Daniel’s Fire i przekonać się, jakie ciekawe efekty zapewnia połączenie klasycznego smaku Sour Whiskey z subtelnymi nutami jabłka i cynamonu. My sprawdziliśmy i polecamy!
Receptura Whisky Sour już od ponad 150 lat jest dla koneserów źródłem wyjątkowych wrażeń degustatorskich. Dzięki naszym podpowiedziom także i Ty możesz przyrządzić Whisky Sour w domu. Pamiętaj, że najlepsze whisky, idealne do tego koktajlu, zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!
Czytaj także:
Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!
Dobra whisky do 300 złotych – nasze propozycje
Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?
4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu
Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?
Jak Szkoci piją whisky? Poradnik winnicalidla.pl
Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?
Czym się różni brandy od whisky?
Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?
Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat