Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jak zrobić Whisky Sour?

Whisky Sour – albo Whiskey Sour – to prawdziwa klasyka gatunku. Drink opierający się na wyrazistym smaku whisky i słodko-kwaśnych akcentach zapewnianych przez dodatki zyskał liczne grono entuzjastów w barach na całym świecie. Kolejną zaletą Sour Whiskey jest fakt, że każdy może przyrządzić ten specjalny trunek w swoim domu. I to z łatwością, z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników! W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, jak zrobić Whisky Sour – koktajl, który zachwyci każdego!

 

Historia drinka Whisky Sour

Pierwsze wzmianki na temat drinka Whisky (Whiskey) Sour pochodzą z Ameryki, z 1870 roku, z czasopisma wydawanego wówczas na terenie stanu Wisconsin. Inne źródła wskazują na Peru jako na kraj pochodzenia tego niezwykłego koktajlu, brakuje nam jednak przekonujących dowodów na to, że to Ameryka Południowa, a nie Północna jest ojczyzną specjału. Z całą pewnością możemy jednak powiedzieć, że na długo przed 1870 rokiem koktajl bardzo podobny do Sour Whiskey spożywali brytyjscy marynarze w trakcie wielomiesięcznych rejsów. Dodatek soku z limonki lub cytryny miał wzbogacać dietę ludzi morza w witaminę C, której niedobór prowadzi do szkorbutu i szeregu innych groźnych dla zdrowia konsekwencji.

 

Drink Whisky Sour – poznaj jego recepturę

Jak już wspominaliśmy – oryginalny koktajl Whiskey Sour w domu może przyrządzić każdy miłośnik mocnych alkoholi w niecodziennym wydaniu. Wystarczy, że zaopatrzy się w amerykańską lub irlandzką whiskey (oryginalny przepis zaleca wykorzystanie bourbona bądź amerykańskiej żytniej whiskey), szkocką whisky (sprawdzi się zarówno mieszana whisky blended, jak i elegancki single malt), czy też ulubiony przez nas alkohol pochodzący z destylarni z innego kraju. Możemy też whisky zastąpić wódką, tyle że… nie będzie to już Sour Whiskey, lecz Vodka Sour!

No dobrze – ale żeby przygotować Whisky Sour w domu, będziemy potrzebować czegoś więcej niż whisky. Klasyczny przepis na tego drinka uwzględnia również wykorzystanie soku z cytryny, syropu cukrowego oraz (opcjonalnie) białka kurzego jaja. Nie zapominajmy również o kostkach lodu, bez których się nie obędzie, a także elementach dekoracyjnych, takich jak skórka pomarańczy (lub twist cytryny) czy wisienka. I to tyle, jeśli mowa o klasycznym przepisie na Drinka Whisky Sour. Jak możemy się domyślić, ten niezwykły koktajl – jak wiele innych najpopularniejszych napojów alkoholowych – doczekał się wielu różnych wariantów smakowych. Jedna z ciekawszych modyfikacji polega na wzbogaceniu drinka paroma kroplami bittersa Angostura. Jeśli do Sour Whisky postanowimy jednak dodać nieco czerwonego wina, otrzymamy, zgodnie z ustaleniami IBA, New York Sour.

 

Whisky Sour – proporcje

Powiedzieliśmy już co nieco o recepturze Whisky Sour – teraz nadeszła pora, abyśmy podzielili się z naszymi czytelnikami przepisem. Otóż musimy przygotować: 45 ml Bourbon whiskey, 25 ml soku wyciśniętego z cytryny i 20 ml syropu cukrowego. Ile białek do Whisky Sour powinniśmy dodać? Wystarczy jedno, a dokładniej rzecz ujmując w drinku powinno znaleźć się 20 ml białka z jaja kurzego. Przypominamy, że odchodząc od oficjalnej receptury IBA, możemy rozbudować smak specjału kilkoma kroplami angostury oraz zmienić główny składnik, czyli Bourbon whiskey na whiskey z Irlandii lub np. Tennessee whiskey. Jeśli mowa o wymienionych składnikach i ich proporcjach – Whiskey Sour przygotowane z podanych ilości alkoholu i dodatków z pewnością ucieszy degustatora swoim nieoczywistym, opartym na kontrastach, charakterem.

 

Koktajl Whisky Sour – przygotowanie

Przejdźmy do kolejnego elementu przepisu na Whiskey Sour, a więc do opisu wykonania koktajlu. Do kubka barmańskiego wlejmy porcję wybranego przez nas alkoholu (od tej decyzji zależy to, czy będziemy mieć okazję degustować Whiskey Sour, czy też Whisky Sour), następnie dodajmy sok z cytryny oraz syrop cukrowy. To właśnie dzięki niemu koktajl whisky Sour nabierze subtelnej słodyczy, która wraz z cytrusem stworzy bardzo atrakcyjne, słodko-kwaśne połączenie. Teraz – jeśli tylko mamy taką ochotę – możemy dodać kolejny składnik Whisky Sour, a więc angosturę. W dalszej kolejności musimy podjąć bardzo ważną decyzję – czy chcemy dodać do Whisky Sour białko. Z jednej strony jest ono w stanie nieco zmienić konsystencję koktajlu Whisky Sour na gęstszą, bardziej kremową, z drugiej – nie każdy musi uważać je za apetyczny element kompozycji. Zwłaszcza wtedy, gdy unika w diecie składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też w tej kwestii panuje pełna dowolność.

 

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się białko, czy też nie – wymieszajmy wszystkie składniki Whisky Sour, energicznie potrząsając shakerem. Następnie przelejmy koktajl przez sitko do wypełnionej lodem niskiej szklanki – świetnie nada się do tego celu szkło w stylu old fashioned. Czy to koniec? Nie możemy zapomnieć przecież o odpowiednim ozdobieniu koktajlu Whisky Sour – zwłaszcza wtedy, gdy pragniemy zaimponować bliskim naszymi barmańskimi umiejętnościami!

 

Receptura Whisky Sour już od ponad 150 lat jest dla koneserów źródłem wyjątkowych wrażeń degustatorskich. Dzięki naszym podpowiedziom także i Ty możesz przyrządzić Whisky Sour w domu. Pamiętaj, że najlepsze whisky, idealne do tego koktajlu, zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!

 

Czytaj także:

 

Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!

Dobra whisky do 300 złotych – nasze propozycje

Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?

Jak Szkoci piją whisky? Poradnik winnicalidla.pl 

Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?

Jaka whisky do Old Fashioned?

Czym się różni brandy od whisky?

Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?

Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat

Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów

Jaka whisky na prezent?