Whisky Sour? Zrób to sam(a)!
Tygodnie spędzone na oceanie. Szalejący chwilami towarzysze i szkorbut potrafiły uprzykrzyć życie. Znój morskiego życia, powiedzmy sobie wprost, ratowały whiskey i bourbony. Na atakujący szkorbut sposób był jeden – należało uzupełnić witaminę C, spożywając cytryny, limonki czy pomarańcze.
Chwała temu, kto pierwszy zmieszał cytrusy z bourbonem. Taka jest właśnie geneza drinka Whisky Sour, o którym po raz pierwszy napisano ponad 150 lat temu. Poznaj kilka sztandarowych wariantów. Każdy z nich przyrządzisz w kilka minut.
Zacznij od podstaw
Sprawdź najpierw podstawową wersję Whisky Sour, niemal tak, jak robili to XIX-wieczni marynarze.
Klasyczny Whisky Sour przygotujesz na bazie bourbonu.
Przygotuj:
40 ml bourbonu
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (np. old fashioned)
wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.
Winnica Lidla poleca:
-
Whisky
Bourbon Ezra Brooks | 0,7L | 40% 700ml115,99 zł 104,39 zł-10%*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-10% -
Whisky
Bourbon Rebel | 0,7L | 40% 700ml139,99 zł 104,99 zł-25%*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-25% -
Klasyk dla odważnych
Przepis jest niemal identyczny jak ten powyżej, ale dochodzi jeden, nie przez wszystkich lubiany składnik. Mowa o 10 ml białka z kurzego jajka, które w trakcie dłuższego mieszania (ok. 30 sekund) powinno się spienić. Pamiętaj, o wcześniejszym wyparzeniu jajka we wrzątku (min. 10 sekund).
New York Sour vs. USA
Ten drink w latach 80. XIX w. zaczął robić furorę na tyle, że stał się knajpianym i towarzyskim zjawiskiem. W tym samym czasie w Stanach Zjednoczonych występował on pod różnymi nazwami. Chicago Sour (tu upatrujemy jego początek), Saratoga Sour, Touraine Sour, Continental Sour… i wreszcie New York Sour.
Przygotujesz go na bazie bourbonu lub żytniej whisky, a także czerwonego wina. Tutaj powstają rozbieżności, bo możesz śmiało użyć Bordeaux lub innego wytrawnego rodzaju. Niektórzy przyrządzają New York Sour z porto.
Składniki:
60 ml whisky lub bourbonu
30 ml soki z cytryny
20 ml syropu cukrowego
30 ml czerwonego wina
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki (oprócz wina) w shakerze
przez ok. 20 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki
(np. old fashioned) wypełnionej kostkami lodu.
Powoli wlewaj wino do szklanki. Możesz użyć odwróconej
łyżeczki, aby strumień był wąski.
Chodzi o to, aby wino utworzyło osobną warstwę na górze drinka.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.
Winnica Lidla poleca:
New Orlean Sour
Przenieś się na tętniące jazzowymi rytmami południe USA, do Nowego Orleanu.
Legenda głosi, że to właśnie w tym wielokulturowym tyglu zaczęto mieszać ze sobą różne napoje. Tak powstała idea, która przybrała nazwę „drinku”. Ten drink pachnie pomarańczami, a przygotujesz go na bazie żytniej whiskey.
Składniki:
40 ml Rye Whiskey
20 ml soku z cytryny
20 ml konfitury pomarańczowej (ze skórką)
3 krople Peychaud’s Bitter
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (
np. old fashioned) wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj skórką pomarańczy.
Przeszliśmy właśnie przez kawał amerykańskiej historii, którą upraszczają te domowe przepisy. Ciekawe, który rodzaj zrobi furorę u Ciebie. Baw się proporcjami, dodatkami i stwórz swoją odmianę Whisky Sour. Niezbędną bazę znajdziesz parę kliknięć obok.
Winnica Lidla poleca: