

Whisky Sour? Zrób to sam(a)!


Tygodnie spędzone na oceanie. Szalejący chwilami towarzysze i szkorbut potrafiły uprzykrzyć życie. Znój morskiego życia, powiedzmy sobie wprost, ratowały whiskey i bourbony. Na atakujący szkorbut sposób był jeden – należało uzupełnić witaminę C, spożywając cytryny, limonki czy pomarańcze.
Chwała temu, kto pierwszy zmieszał cytrusy z bourbonem. Taka jest właśnie geneza drinka Whisky Sour, o którym po raz pierwszy napisano ponad 150 lat temu. Poznaj kilka sztandarowych wariantów. Każdy z nich przyrządzisz w kilka minut.


Zacznij od podstaw
Sprawdź najpierw podstawową wersję Whisky Sour, niemal tak, jak robili to XIX-wieczni marynarze.
Klasyczny Whisky Sour przygotujesz na bazie bourbonu.


Przygotuj:
40 ml bourbonu
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (np. old fashioned)
wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.
Winnica Lidla poleca:
-
- Stany Zjednoczone
- Bourbon
- 40% Zawartość alkoholu

Ocena
Pierwszym uderzeniem w kubki smakowe są aromaty karmelu i wanilii. Po chwili wybija się smak dębu a finisz pieprzny choć nie jest agresywny. Nie jest to może wybitny destylat jak Woodford reserve, ale jak na nowość, którą piję, to uważam, że jest całkiem nieźle! Ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony. Gdzieś tam jeszcze między tym wszystkim lekko wyczuwalny jest posmak wędzonej śliwki, choć nieznacznie. Ogólnie dobry. BłażkoOcena:4 (1 opinia) -
- Stany Zjednoczone
- Bourbon
- 40% Zawartość alkoholu

- -30% na co 2 szt.


Klasyk dla odważnych
Przepis jest niemal identyczny jak ten powyżej, ale dochodzi jeden, nie przez wszystkich lubiany składnik. Mowa o 10 ml białka z kurzego jajka, które w trakcie dłuższego mieszania (ok. 30 sekund) powinno się spienić. Pamiętaj, o wcześniejszym wyparzeniu jajka we wrzątku (min. 10 sekund).




New York Sour vs. USA
Ten drink w latach 80. XIX w. zaczął robić furorę na tyle, że stał się knajpianym i towarzyskim zjawiskiem. W tym samym czasie w Stanach Zjednoczonych występował on pod różnymi nazwami. Chicago Sour (tu upatrujemy jego początek), Saratoga Sour, Touraine Sour, Continental Sour… i wreszcie New York Sour.
Przygotujesz go na bazie bourbonu lub żytniej whisky, a także czerwonego wina. Tutaj powstają rozbieżności, bo możesz śmiało użyć Bordeaux lub innego wytrawnego rodzaju. Niektórzy przyrządzają New York Sour z porto.


Składniki:
60 ml whisky lub bourbonu
30 ml soki z cytryny
20 ml syropu cukrowego
30 ml czerwonego wina
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki (oprócz wina) w shakerze
przez ok. 20 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki
(np. old fashioned) wypełnionej kostkami lodu.
Powoli wlewaj wino do szklanki. Możesz użyć odwróconej
łyżeczki, aby strumień był wąski.
Chodzi o to, aby wino utworzyło osobną warstwę na górze drinka.
Udekoruj drinka ćwiartką pomarańczy czy plasterkami cytryny.
Winnica Lidla poleca:


New Orlean Sour
Przenieś się na tętniące jazzowymi rytmami południe USA, do Nowego Orleanu.
Legenda głosi, że to właśnie w tym wielokulturowym tyglu zaczęto mieszać ze sobą różne napoje. Tak powstała idea, która przybrała nazwę „drinku”. Ten drink pachnie pomarańczami, a przygotujesz go na bazie żytniej whiskey.
Składniki:
40 ml Rye Whiskey
20 ml soku z cytryny
20 ml konfitury pomarańczowej (ze skórką)
3 krople Peychaud’s Bitter
Kostki lodu
Wykonanie:
Wstrząsaj składniki w shakerze przez ok. 10 sekund z kostkami lodu.
Odcedź drink i wlej do niskiej szklanki (
np. old fashioned) wypełnionej świeżymi kostkami lodu.
Udekoruj skórką pomarańczy.


Przeszliśmy właśnie przez kawał amerykańskiej historii, którą upraszczają te domowe przepisy. Ciekawe, który rodzaj zrobi furorę u Ciebie. Baw się proporcjami, dodatkami i stwórz swoją odmianę Whisky Sour. Niezbędną bazę znajdziesz parę kliknięć obok.
Winnica Lidla poleca:














