Bourbon — jak pić?
Co to jest bourbon?
Bourbon jest amerykańską whiskey zawierającą od 40 do 70% alkoholu, do produkcji której wykorzystuje się kukurydzę (jej zawartość wynosić powinna tutaj co najmniej 51%) oraz inne zboża takie, jak żyto czy słodowany jęczmień. Trunek ten nie zawiera żadnych innych dodatków poza wodą. Leżakowanie w świeżych beczkach dębowych przez okres minimum 2 lat nadaje mu charakterystycznego smaku. Znacząca część bourbona produkowana jest w stanie Kentucky.
Czy bourbon to whiskey? Tak, amerykańska. Whisky oraz whiskey oprócz kraju produkcji, różnią się od siebie również składem oraz procesem wytwarzania. Whisky szkocka oraz whiskey irlandzka powstają głównie na bazie jęczmienia, a charakterystyczny smak tych alkoholi to zasługa suszenia słodu dymem torfowym,
lub gorącym powietrzem oraz leżakowania w różnego rodzaju beczkach dębowych.
Jak pić bourbon?
Bourbon amerykański podawać można na wiele sposobów. W temperaturze pokojowej, aby wyczuć wszystkie znajdujące się w nim aromaty lub “on the rocks”, czyli z dodatkiem dużej ilości kostek lodu. Alternatywą dla lodu mogą być zimne, kamienne lub metalowe kostki do drinków, które równie skutecznie schłodzą bourbon, nie rozpuszczając się, a co za tym idzie — nie dopuszczając do rozwodnienia alkoholu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by przyrządzić drinka z bourbonem.
Trunek ten dobrze smakować będzie zarówno z wodą gazowaną, jak i colą.
Z czym jeszcze można pić bourbona? Jeden z najpopularniejszych drinków na jego bazie to Manhattan, w skład którego, poza bourbonem, wchodzi czerwony wermut oraz gorzka wódka. Drugi, równie kultowy drink z bourbonem to Old Fashioned.
Przypadnie on do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych koktajli. Przyrządza się go łącząc ze sobą bourbon, cukier (do tego celu wykorzystać można jego wersję w kostkach), angosturę oraz wodę sodową. Drinka wzbogacić można o kawałek skórki pomarańczy.
W czym powinno się serwować bourbona?
Najpopularniejszym rodzajem szkła wykorzystywanym do tego celu jest szklanka o nazwie old fashioned (równie często określa się ją mianem tumbler lub rock glass). To naczynie niskie, szerokie, z prostymi bokami i grubym, okrągłym lub kwadratowym dnem. Produkuje się je ze szkła stylizowanego na rżnięte lub gładkiego.
Dlaczego tego typu szklanka najlepiej sprawdza się do serwowania bourbona? Jej specyficzna budowa sprawia, że duża część trunku ma kontakt z powietrzem, a co za tym idzie — dobrze uwalnia swój aromat. Miłośnicy bourbonu zaopatrzyć powinni się również w szklankę typu snifter, której nazwa wywodzi się od amerykańskiego słowa „sniff” oznaczającego „wąchanie.”
Naczynie to z powodzeniem wykorzystać można do degustacji tego alkoholu. Posiada ono lekko podłużną, tulipanową czaszę, której górna część delikatnie rozchodzi się na boki oraz cienką, średniej długości nóżkę.
Jakie potrawy najlepiej pasować będą do bourbonu? Znakomicie komponować będzie się on z owocami morza — krewetkami, ostrygami czy homarami oraz daniami na bazie mięsa (drugie z nich warto zaserwować z dodatkiem sosu na bazie tego alkoholu).
Bourbon Wild Turkey Rye Whiskey
stanowi on połączenie 4 — oraz 5 — letnich destylatów, które dojrzewają w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Na uwagę zasługuje tu głęboki, bursztynowy kolor oraz mocny aromat z wyczuwalnymi nutami pomarańczy, miodu, wanilii, karmelu, imbiru, cynamonu oraz pieprzu.
Bourbon Bulleit Bourbon
do cech charakterystycznych tego trunku zaliczyć można słodki aromat z dominującymi nutami wanilii, miodu i marmolady pomarańczowej oraz świeży, lekko pikantny smak z wyczuwalnym karmelem oraz toffi.
Bourbon Wild Turkey American Honey
to likier miodowy na bazie bourbonu zawierający 35,5% alkoholu.
Pachnie on miodem, toffi oraz kandyzowanymi owocami. Trunek ma smak pomarańczy i karmelu.